Trogir, a legszebb horvát kisváros

Trogir, a legszebb horvát kisváros
0 18496

Trogir, a legszebb horvát kisváros

Trogir a horvát kisvárosok egyik legszebb gyöngyszeme. Egy valódi város-múzeum, ahol minden sarok mögött egy újabb meglepetés bújik meg, melyet a történelem és a művészetek kedvelői igazán értékelni fognak.

Miért érdemes ellátogatni Trogirba?

 

• Trogir egy a több olyan dalmáciai város közül, melyek az UNESCO védelme alatt álnak. Trogirt még 1997-ben avatták a Világörökség részévé. Annak, aki már járt a városban, nem kell különösebben megindokolni, mivel érdemelte ki Trogir ezt a megtiszteltetést. A várost még az ókori görögök alapították. Teltek-múltak az évszázadok, a városon pedig számos stílus és nemzet pecsétje hagyott nyomot. Napjainkban Trogir az egyik legszebben megőrzött romantikus-gótikus város egész Európában. Az egész város egy nagy, nyitott múzeum, mely minden látogatót elvarázsol sajátos stílusával.

• A város jól megőrzött falakkal, tornyokkal és városkapukkal büszkélkedhet. A csodálatos paloták, templomok és kolostorok látványával nehéz betelni, a katedrális pedig egy igazi turistalátványosság, melyet mindenképp érdemes megtekinteni egy trogiri nyaralás vagy kirándulás során.

• A kulturális értékek mellett Trogir igazi gasztronómiai élvezeteket is nyújt – a számos vendéglőben, étteremben finomabbnál finomabb ételkülönlegességek között válogathatunk, de megkóstolhatjuk a tradicionális helyi specialitásokat is.

• A nyár során idelátogató turistáknak “igazi” nyári élményben lehet részük – a kristálytiszta tenger és a gyönyörű, tiszta strandok gondoskodnak a felejthetetlen nyaralásról. A trogiri strandok mellett a turisták könnyen el tudnak jutni a közeli Čiovo szigetet szegélyző partszakaszokra is.

 

Érdekességek Trogirról:

• Trogir városát a Krisztus előtti III. században alapították a görög gyarmatosítók Vis szigetéről. A város ekkor a Tragurion nevet kapta.

• Trogir egy időben saját rézpénzt kovácsolt, mely baggarino néven volt ismert.

• 1271-ben Trogirban nyitott meg az első horvát területen lévő nyilvános gyógyszertár.

• Trogir a Kaštela-öböl partján terül el, a közeli Čiovo szigettől pedig csak egy kisebb kőhíd választja el.

• A város egyik gyöngyszeme, a Szent Lőrinc katedrális építése még a XIII. század elején kezdődött, és nagyjából négy évszázadig tartott. A város egyik jelképének bejáratát a Radovan portál díszíti, mely 1240-ben jött létre és igazi középkori remekműnek számít.

• A Kamerlengo erőd a XIV. és XV. század átmenetén épült, nevét pedig a kamerlengóról Kamerlengónak a velencei pénztárosokat nevezték, akik a fejedelem pénzügyeit kezelték.

• Trogirban tekinthető meg Szent Márk tornya is, mely a XV. századból származik. A torony azért épült fel, hogy erősítse a város védelmét a törökökkel szemben.

• A Kamerlengo erőd és a Szent Márk torony között helyezkedik el a Batarija futballpálya.

• A katedrális harangtornyát a XIV. században építették, napjainkban kedvelt turistalátványosság. A torony tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik az egész városra és a környékre.

• A katedrálisban található a Trogiri Szent Iván kápolna, mely reneszánsz szépségéről ismert.

• A katedrális körül számos érdekes és gyönyörű épület tekinthető meg: a Szent Szebasztián templom az Óratoronnyal, valamint a Ćipiko palota is.

• Trogirban található a Szent Dominik kolostor és a Szent Miklós bencés kolostor is, melyben a Kairos művészeti gyűjtemény is megtekinthető.

• A fürdőzők nem csak a Trogiri strandokat élvezhetik – elkalandozhatnak a Čiovo szigetét szegélyző strandokra is, Okrug Gornji és Okrug Donji településein, de fürdőzhetnek a közeli Segetben is.

• A város legrégebbi temploma a Szent Barbara templom, mely a XI. századból származik. A templom korábban Szent Márton nevét viselte.

Hasonló cikkek
Primošten, egy igazi mediterrán városka Primošten, egy igazi mediterrán városka

Primošten a Trogirból a Krka Nemzeti Park felé vezető buszos túrák gyakori megállója. A városka Šibeniktől mindössze 20 kilométerre, egy kis szigetecskén helyezkedik el.

Bővebben
2967
Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban

Egy vakációt sokszor családdal, barátokkal vagy a párunkkal tervezünk meg, azonban egyedül nyaralni sokszor egy igazán felemelő élmény lehet. Ehhez nincs is jobb célpont, mint Trogir városa.

Csinálj valami igazán szokatlant és próbáld ki a szóló utazást Trogirban!

Bővebben
590
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
A 15 legjobb hely Trogirban, ha szuper fotókat szeretnél készíteni
A 15 legjobb hely Trogirban, ha szuper fotókat szeretnél készíteni

Akár a közösségi oldalainkat szeretnénk feldobni idén nyáron, akár az év legszebb családi fotóit szeretnénk megörökíteni, Trogirban pont jó helyen járunk.

Íme, a 20 legszebb fotóhelyszín Trogirban!

2023.05.19.
Így spóroljunk a főszezonban, ha Trogirban nyaralunk – 4+1 tipp az olcsó nyaraláshoz
Így spóroljunk a főszezonban, ha Trogirban nyaralunk – 4+1 tipp az olcsó nyaraláshoz

Olcsó nyaralás? Igen! Egy nyaralás megtervezése Horvátország egyik legvarázslatosabb városkájába, Trogirba bizony akár drága mulatság is lehet. Szerencsére rengeteg tipp és trükk létezik, amelyekkel rengeteg pénzt spórolhatunk meg a 2023-as nyaralásunkon a főszezonban.

Olvasd el legfrissebb spórolási tippjeinket és nyaralj gondtalanul Trogirban!

2023.06.21.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.