Látványosságok Trogirban

cover__image

Látványosságok Trogirban

1. Szent Lőrinc katedrális

A Szent Lőrinc katedrális Trogir legfontosabb jelképe, hiszen ez a legmagasabb és legnagyobb épület, mely meghatározza a város tájképét. A katedrális a város főterén, az óváros szívében helyezkedik el. Az épületet 1213-ban kezdték el építeni, a befejezéséig pedig közel 300 év telt el. Horvátország egyik leggyönyörűbb katedrálisa, oroszlánok, apostolok, szentek, valamint Ádám és Éva szobrai díszítik. Belépőjegy megváltása után a katedrális belseje is megcsodálható, amelyet a gót, a reneszánsz és a barokk stílus sajátos keveréke jellemez. A 47 méter magas harangtorony tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik a főtérre és az óvárosra.

2. Főtér

A tér képezi a város legfontosabb turistaközpontját, hiszen a legtöbb látványosság is itt található. A térre látogató turisták megcsodálhatják a Szent Lőrinc katedrálist, a Városházát és az Óratornyot is. A kirándulás után megpihenhetnek a számos kávézó vagy fagylaltozó egyikében és egy ital vagy édesség mellett élvezhetik az óváros történelmi sármját és a helyiek vendégszeretetét.

3. Kamerlengo erőd

A Kamerlengo erőd egy különleges látványosság Trogir északnyugati oldalán. Az erőd legismertebb része a 14. századból származó hatszögletű torony, melyről csodálatos kilátás nyílik a tenger partján húzódó hangulatos sétányra. Az erődben található a Szent Márk kápolna is. Az erődítményt 1420 és 1437 között építették a katonaság elszállásolására. Napjainkban a Kamerlengo számos színházi előadásnak és más kulturális eseménynek ad otthont.

4. A Városkapuk

A város kapuin keresztül percek alatt elsétálhatunk a főtérig. Az északi kaput (porta terraefermae) velencei oroszlán díszíti. A kapu a 17. században lett felépítve és egy kis kőhíddal kötötte össze a várost és a partot. A kapu tetején található Trogir védőszentjének, Szent Jánosnak a szobra. A déli kapu (porta civitatis) a tengerparti sétányról közelíthető meg. A déli kapu 1953-ben épült fel, reneszánsz stílusban. A kapu északi oldalán található loggia azoknak az utazóknak az elszállásolására szolgált, akik olyankor érkeztek, mikor a kapu zárva volt. Napjainkban egy galéria és egy ajándékbolt működik itt. A városkapuk eredeti állapotukban lettek megőrizve és az UNESCO védelme alatt állnak.

5. Tengerparti sétány

A tengerparti sétányt egyik oldalról a tenger öleli, a másik oldalról pedig pálmafák szegélyzik. A nyaralók egyik kedvenc látványossága, nappal és este is egyaránt gyönyörű. Legutóbb 2002-ben lett felújítva. A sétány számos hangulatos kávézónak és tengerparti étteremnek ad otthont, ahol finomabbnál finomabb ínyencségeket kóstolhatunk és élvezhetjük az ámulatba ejtő kilátást, valamint a parton kikötött jachtok látványát.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.