Primošten, egy igazi mediterrán városka

Primošten, egy igazi mediterrán városka
0 2098

Primošten a Trogirból a Krka Nemzeti Park felé vezető buszos túrák gyakori megállója. A városka Šibeniktől mindössze 20 kilométerre, egy kis szigetecskén helyezkedik el, melyet gát köt össze a szárazfölddel. A hangulatos, szép kisváros érdekes architektúrájával és kristálytiszta tengervizével számos kíváncsi turistát vonz már több, mint 60 éve.

Primošten története és látványosságai

Primošten városának és környékének érdekes a történelme. A környéket a XIV. században azok a lakosok lakták, akik a török uralomtól, Boszniából menekültek – ők hozták létre az első településeket. Az egyre gyakoribbá váló török támadások miatt a lakosok mind közelebb kerültek a tengerhez, és végül a Caput Cista (szabad fordításban „fedetlen fej”) szigetecskét is belakták. Az így keletkezett település 1564-ben kapta a Primošten nevet. A szigetet várfalakkal védték, akkoriban pedig még egy felemelhető fahíd kötötte össze a szárazfölddel. A történészek szerint ennek a hídnak köszönhető a város neve is, hiszen horvátul a „premostiti” ige azt jelenti „áthidalni”. A XVII. században, mikor már nem kellett a török támadásoktól tartani, a lakosok egy része visszaköltözött a közeli falvakba – ők mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkoztak, míg azok, akik a kis szigeten maradtak, a halászat mellett döntöttek. A XIX. század végén a szigetecske már túl szűk volt az egyre növekvő lakosság számára, így a fahíd egy gáttal lett helyettesítve, melynek köszönhetően a sziget gyakorlatilag félszigetté alakult és lehetővé tette a város terjedését a szárazföldön is.

A XX. század második fele óta Primošten a nemzetközi barátság szimbóluma – egy olyan város, melyben szívesen látnak mindenkit, a nemzeti, faji, vallási és egyéb hovatartozástól függetlenül. Ennek a címnek köszönhetően a turizmus is hirtelen virágzásnak indult. 1956-ban nyílt meg az első vendéglő, az évek során pedig több hotel és egy kemping is épült.

Napjainkban a turizmus Primošten első számú gazdasági ágazata, de még mindig vannak olyanok, akik földműveléssel foglalkoznak. A primošteni olajbogyó és olívaolaj nagy hírnévnek örvendenek. A környéken autochtón szőlőfajtákat is termesztenek, melyekből kiváló dalmát vörösborok készülnek. Ezek a szőlőskertek hivatalosan is az emberi munka emlékművének számítanak és fotójuk az Egyesült Nemzetek Szervezetének New York-i székházának előcsarnokában is ki van állítva.

A sziget kis utcácskái a kőházak között mind a Szent György plébániatemplomhoz vezetnek, mely a XV. századból származik és napjainkig több alkalommal is fel lett újítva illetve át lett építve. A félsziget bejáratának közvetlen közelében áll a Szent Rókus templom, mely értékes kulturális emlékműnek számít.

Esti séta

A félsziget körüli séta igazán kellemes élményekkel kecsegtet, hiszen a turistáknak gyönyörű látványban lehet részük a számos történelmi emlék és csodálatos mediterrán növény között. A halászünnep idején a városban remek hangulat uralkodik és minden lépésen különféle tengeri specialitások készülnek. A finom vacsorát dalmát zene és ízletes borok koronázzák meg. Primoštenben található Dalmácia legnagyobb diszkója, az Aurora is, ahol felejthetetlen bulikon és világsztárok fellépésein vehet részt az ide látogató.

Kávé a tengerparton

Az egész napos séta után jól eshet meginni egy kávét a tengerparti sétány számos hangulatos kávézójának egyikében. A kávézókból gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a kikötött jachtokra, vitorlásokra. A parton több vendéglő is található, ahol a helyi specialitások is megkóstolhatók. Primoštenben számos gyönyörű strand van, ahol felfrissülhetünk a forró nyári napokon – a víz különösen tiszta és gyönyörű, kék színű.

Hasonló cikkek
Mondj igent Horvátországban! Esküvő Trogirban Mondj igent Horvátországban! Esküvő Trogirban

Az a bizonyos Nagy Nap az egyik legfontosabb esemény az ember életében, így nem véletlenül szeretnénk, ha tökéletesen alakulna minden egyes részlete. Amíg sokan megelégednek az egyszerű polgári esküvőkkel, nincs azzal sem probléma, ha tengerparti álomszertartásról ábrándozunk. És bár elérhetetlen álomnak tűnik, valójában könnyebb megvalósítani a tengerparti esküvőt Horvátországban, mint gondolnánk.

Bővebben
1029
Tavaszi vakáció Trogirban – miért érdemes ilyenkor nyaralni? Tavaszi vakáció Trogirban – miért érdemes ilyenkor nyaralni?

A nyaralást sokszor a nyári hónapokra időzítjük, amikor a rekkenő hőséget a tengerparton vészeljük át. Azonban mindenkinek érdemes egyszer Trogirba látogatnia a tavaszi hónapok során, hiszen ilyenkor is rengeteg élmény és felfedezni való vár ránk.

Olvass tovább és már mutatjuk is, hogy miért érdemes Trogirba utazni tavasszal!

Bővebben
158
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Nyaralj olcsón 2023-ban! Ingyenes programok Trogirban és környékén
Nyaralj olcsón 2023-ban! Ingyenes programok Trogirban és környékén

Horvátország és Trogir városa széles körben kedvelt úticélpontok a magyar nyaralók körében. Nem csak az utazás előnyös, hiszen repülőutak helyett autóval is megközelíthetjük desztinációnkat, de teljesen igényeinkre szabható a nyaralás.

Ha el szeretnénk jutni végre egy tengerparti vakációra, de nem szeretnénk sokat költeni, érdemes Trogir városát választani! Mutatjuk, hogy miért.

 

2023.01.27.
Tavaszi vakáció Trogirban – miért érdemes ilyenkor nyaralni?
Tavaszi vakáció Trogirban – miért érdemes ilyenkor nyaralni?

A nyaralást sokszor a nyári hónapokra időzítjük, amikor a rekkenő hőséget a tengerparton vészeljük át. Azonban mindenkinek érdemes egyszer Trogirba látogatnia a tavaszi hónapok során, hiszen ilyenkor is rengeteg élmény és felfedezni való vár ránk.

Olvass tovább és már mutatjuk is, hogy miért érdemes Trogirba utazni tavasszal!

2023.02.21.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.