Primošten, egy igazi mediterrán városka

Primošten, egy igazi mediterrán városka
0 2965

Primošten a Trogirból a Krka Nemzeti Park felé vezető buszos túrák gyakori megállója. A városka Šibeniktől mindössze 20 kilométerre, egy kis szigetecskén helyezkedik el, melyet gát köt össze a szárazfölddel. A hangulatos, szép kisváros érdekes architektúrájával és kristálytiszta tengervizével számos kíváncsi turistát vonz már több, mint 60 éve.

Primošten története és látványosságai

Primošten városának és környékének érdekes a történelme. A környéket a XIV. században azok a lakosok lakták, akik a török uralomtól, Boszniából menekültek – ők hozták létre az első településeket. Az egyre gyakoribbá váló török támadások miatt a lakosok mind közelebb kerültek a tengerhez, és végül a Caput Cista (szabad fordításban „fedetlen fej”) szigetecskét is belakták. Az így keletkezett település 1564-ben kapta a Primošten nevet. A szigetet várfalakkal védték, akkoriban pedig még egy felemelhető fahíd kötötte össze a szárazfölddel. A történészek szerint ennek a hídnak köszönhető a város neve is, hiszen horvátul a „premostiti” ige azt jelenti „áthidalni”. A XVII. században, mikor már nem kellett a török támadásoktól tartani, a lakosok egy része visszaköltözött a közeli falvakba – ők mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkoztak, míg azok, akik a kis szigeten maradtak, a halászat mellett döntöttek. A XIX. század végén a szigetecske már túl szűk volt az egyre növekvő lakosság számára, így a fahíd egy gáttal lett helyettesítve, melynek köszönhetően a sziget gyakorlatilag félszigetté alakult és lehetővé tette a város terjedését a szárazföldön is.

A XX. század második fele óta Primošten a nemzetközi barátság szimbóluma – egy olyan város, melyben szívesen látnak mindenkit, a nemzeti, faji, vallási és egyéb hovatartozástól függetlenül. Ennek a címnek köszönhetően a turizmus is hirtelen virágzásnak indult. 1956-ban nyílt meg az első vendéglő, az évek során pedig több hotel és egy kemping is épült.

Napjainkban a turizmus Primošten első számú gazdasági ágazata, de még mindig vannak olyanok, akik földműveléssel foglalkoznak. A primošteni olajbogyó és olívaolaj nagy hírnévnek örvendenek. A környéken autochtón szőlőfajtákat is termesztenek, melyekből kiváló dalmát vörösborok készülnek. Ezek a szőlőskertek hivatalosan is az emberi munka emlékművének számítanak és fotójuk az Egyesült Nemzetek Szervezetének New York-i székházának előcsarnokában is ki van állítva.

A sziget kis utcácskái a kőházak között mind a Szent György plébániatemplomhoz vezetnek, mely a XV. századból származik és napjainkig több alkalommal is fel lett újítva illetve át lett építve. A félsziget bejáratának közvetlen közelében áll a Szent Rókus templom, mely értékes kulturális emlékműnek számít.

Esti séta

A félsziget körüli séta igazán kellemes élményekkel kecsegtet, hiszen a turistáknak gyönyörű látványban lehet részük a számos történelmi emlék és csodálatos mediterrán növény között. A halászünnep idején a városban remek hangulat uralkodik és minden lépésen különféle tengeri specialitások készülnek. A finom vacsorát dalmát zene és ízletes borok koronázzák meg. Primoštenben található Dalmácia legnagyobb diszkója, az Aurora is, ahol felejthetetlen bulikon és világsztárok fellépésein vehet részt az ide látogató.

Kávé a tengerparton

Az egész napos séta után jól eshet meginni egy kávét a tengerparti sétány számos hangulatos kávézójának egyikében. A kávézókból gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a kikötött jachtokra, vitorlásokra. A parton több vendéglő is található, ahol a helyi specialitások is megkóstolhatók. Primoštenben számos gyönyörű strand van, ahol felfrissülhetünk a forró nyári napokon – a víz különösen tiszta és gyönyörű, kék színű.

Hasonló cikkek
Split vagy Trogir? Így érdemes kiválasztani nyaralásunk úticélját Dalmáciában Split vagy Trogir? Így érdemes kiválasztani nyaralásunk úticélját Dalmáciában

Azon gondolkodsz, hogy Trogirban vagy Splitben szállnál meg szívesebben idén? Segítünk kiválasztani Dalmácia két legnépszerűbb célpontjából az igazán számodra megfelelőt.

Olvasd el az iránytrogir.hu legújabb cikkét és válaszd ki a nyaralás úticélját könnyedén!

Bővebben
1118
Készülj fel trogiri nyaralásodra! Készülj fel trogiri nyaralásodra!

A magyar történelemkönyvekben gyakran Trauként találkozunk Trogirral, mely a XI. és XII. században a Magyar Királyság része volt. Maga a város is olyan, mintha egy régi könyv lapjairól származna.

Bővebben
1254
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
A 15 legjobb hely Trogirban, ha szuper fotókat szeretnél készíteni
A 15 legjobb hely Trogirban, ha szuper fotókat szeretnél készíteni

Akár a közösségi oldalainkat szeretnénk feldobni idén nyáron, akár az év legszebb családi fotóit szeretnénk megörökíteni, Trogirban pont jó helyen járunk.

Íme, a 20 legszebb fotóhelyszín Trogirban!

2023.05.19.
11 kihagyhatatlan strand Čiovo szigetén
11 kihagyhatatlan strand Čiovo szigetén

Mutatunk egy listát a Trogir melleti Čiovo sziget legszebb strandjairól, melyeket mindenképp érdemes meglátogatnod, ha a trogiri riviérán töltöd a nyaralásodat. A strandokra eljuthatsz autóval, hajótaxikkal, de számos hajókirándulás során is.

2019.02.20.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.