Primošten, egy igazi mediterrán városka

Primošten, egy igazi mediterrán városka
0 2942

Primošten a Trogirból a Krka Nemzeti Park felé vezető buszos túrák gyakori megállója. A városka Šibeniktől mindössze 20 kilométerre, egy kis szigetecskén helyezkedik el, melyet gát köt össze a szárazfölddel. A hangulatos, szép kisváros érdekes architektúrájával és kristálytiszta tengervizével számos kíváncsi turistát vonz már több, mint 60 éve.

Primošten története és látványosságai

Primošten városának és környékének érdekes a történelme. A környéket a XIV. században azok a lakosok lakták, akik a török uralomtól, Boszniából menekültek – ők hozták létre az első településeket. Az egyre gyakoribbá váló török támadások miatt a lakosok mind közelebb kerültek a tengerhez, és végül a Caput Cista (szabad fordításban „fedetlen fej”) szigetecskét is belakták. Az így keletkezett település 1564-ben kapta a Primošten nevet. A szigetet várfalakkal védték, akkoriban pedig még egy felemelhető fahíd kötötte össze a szárazfölddel. A történészek szerint ennek a hídnak köszönhető a város neve is, hiszen horvátul a „premostiti” ige azt jelenti „áthidalni”. A XVII. században, mikor már nem kellett a török támadásoktól tartani, a lakosok egy része visszaköltözött a közeli falvakba – ők mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkoztak, míg azok, akik a kis szigeten maradtak, a halászat mellett döntöttek. A XIX. század végén a szigetecske már túl szűk volt az egyre növekvő lakosság számára, így a fahíd egy gáttal lett helyettesítve, melynek köszönhetően a sziget gyakorlatilag félszigetté alakult és lehetővé tette a város terjedését a szárazföldön is.

A XX. század második fele óta Primošten a nemzetközi barátság szimbóluma – egy olyan város, melyben szívesen látnak mindenkit, a nemzeti, faji, vallási és egyéb hovatartozástól függetlenül. Ennek a címnek köszönhetően a turizmus is hirtelen virágzásnak indult. 1956-ban nyílt meg az első vendéglő, az évek során pedig több hotel és egy kemping is épült.

Napjainkban a turizmus Primošten első számú gazdasági ágazata, de még mindig vannak olyanok, akik földműveléssel foglalkoznak. A primošteni olajbogyó és olívaolaj nagy hírnévnek örvendenek. A környéken autochtón szőlőfajtákat is termesztenek, melyekből kiváló dalmát vörösborok készülnek. Ezek a szőlőskertek hivatalosan is az emberi munka emlékművének számítanak és fotójuk az Egyesült Nemzetek Szervezetének New York-i székházának előcsarnokában is ki van állítva.

A sziget kis utcácskái a kőházak között mind a Szent György plébániatemplomhoz vezetnek, mely a XV. századból származik és napjainkig több alkalommal is fel lett újítva illetve át lett építve. A félsziget bejáratának közvetlen közelében áll a Szent Rókus templom, mely értékes kulturális emlékműnek számít.

Esti séta

A félsziget körüli séta igazán kellemes élményekkel kecsegtet, hiszen a turistáknak gyönyörű látványban lehet részük a számos történelmi emlék és csodálatos mediterrán növény között. A halászünnep idején a városban remek hangulat uralkodik és minden lépésen különféle tengeri specialitások készülnek. A finom vacsorát dalmát zene és ízletes borok koronázzák meg. Primoštenben található Dalmácia legnagyobb diszkója, az Aurora is, ahol felejthetetlen bulikon és világsztárok fellépésein vehet részt az ide látogató.

Kávé a tengerparton

Az egész napos séta után jól eshet meginni egy kávét a tengerparti sétány számos hangulatos kávézójának egyikében. A kávézókból gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a kikötött jachtokra, vitorlásokra. A parton több vendéglő is található, ahol a helyi specialitások is megkóstolhatók. Primoštenben számos gyönyörű strand van, ahol felfrissülhetünk a forró nyári napokon – a víz különösen tiszta és gyönyörű, kék színű.

Hasonló cikkek
11 kihagyhatatlan strand Čiovo szigetén 11 kihagyhatatlan strand Čiovo szigetén

Mutatunk egy listát a Trogir melleti Čiovo sziget legszebb strandjairól, melyeket mindenképp érdemes meglátogatnod, ha a trogiri riviérán töltöd a nyaralásodat. A strandokra eljuthatsz autóval, hajótaxikkal, de számos hajókirándulás során is.

Bővebben
18955
Vis szigetének kincse, a Stiniva öböl Vis szigetének kincse, a Stiniva öböl

Vis szigete évről évre egyre populárisabb hely a turisták körében. Ez főként a kristálytiszta víznek, az izgalmas kulturális örökségeknek, a kiváló sétaútvonalaknak és a finomabbnál finomabb tengeri specialitásoknak köszönhető. Aki már rákeresett Vis szigetére az interneten, biztosan észrevette, hogy minden cikk megemlíti a Stiniva öblöt és strandot, mint kihagyhatatlan látványosságot.

Bővebben
6082
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Trogir – Horvátország gyöngyszeme
Trogir – Horvátország gyöngyszeme

Trogir Közép-Dalmácia egyik legszebb települése és Horvátország egyik legcsinosabb tengerparti városkája. A legszebb rész vitathatatlanul a középkori stílusú óváros, mely egy szigetecskén terül el és gyönyörű állapotban maradt meg az utókor számára.

2019.10.24.
A legfinomabb dalmát borok Trogir környékéről
A legfinomabb dalmát borok Trogir környékéről

Ha a dalmát gasztronómiáról van szó, nem feledkezhetünk meg a borokról sem, melyek kiválóan megkoronázzák a finom mediterrán vacsorát. A dalmát házi borok, főként a vörösborok a legminőségesebb mediterrán boroknak számítanak.

2019.08.01.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.