Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 2. rész

Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 2. rész
0 642

Előző cikkünkben belevágtunk a Trogirral kapcsolatos 25 érdekesség felsorakoztatásába. Bemutatjuk a legizgalmasabb tényeket, kevésbé ismert információkat és a leggazdagabb történelemmel rendelkező látványosságokat. Folytassuk tehát a felsorolást!

Paloták a városközpontban

Trogirban számos nemesi család élt, akik kapcsolatban álltak a velencei uralkodókkal. A legtöbb nemesi család saját palotát építtetett, melyek egy része napjainkban is kiváló állapotban tekinthető meg az óvárosban. A trogiri katedrálissal szemben található a Ćipiko palota, mely több összekapcsolt épületből áll. A palota legrégebbi részei a középkorból származnak, egyes részletek pedig ókoriak. A XV. században a palota egy nagy felújításon esett át, mikor Koriolan Ćipiko, Nicola, Andrija Alesi és Ivan Dunković, a kor legnagyobb művészei dolgoztak rajta. A palota gótikus díszekkel és egy monumentális kerttel is rendelkezik. A kis Ćipiko palota a loggiával szemben található és reneszánsz karakterisztikákat hordoz. Ismert palota a Garagnin Fanfogna barokk palota is, mely a város múzeumjának ad otthont.

Szent Lőrinc katedrális

Trogir egyik legnépszerűbb látványossága a Szent Lőrinc katedrális, melynek felépítéséhez nem kevesebb, mint négy évszázadra volt szükség. A négy évszázad alatt számos változás történt az építészet világában is, a katedrális tornyán pedig jól láthatóan megmutatkoznak a különböző korok stílusai. A toronyba érdemes felmászni, hiszen gyönyörű kilátás nyílik innen az óváros főterére. A katedrális építése 1213-ban kezdődött. A Radovan kapu mellett, mely egy igazi remekmű, érdemes megtekinteni a Szent János kápolnát is. Érdekesség, hogy a legenda szerint Szent Lőrinc mártírsága során így szólt kínzóihoz: “kész vagyok, fordítsatok meg” (“I'm well done, turn me over”), - emiatt lett Lőrinc a szakácsok és a humoristák védőszentje.

Városi loggia

A loggia Trogir főterén található, felismerhető kinézetét a reneszánsz karakterisztikáinak köszönheti. A loggia korábban nyilvános tér volt és ítéleteket mondtak ki itt. Később a loggia tárgyalások, eladások színhelye lett. A nők számára tilos volt a belépés a loggia területére. A loggia központi dísze egy oroszlán volt, mely Szent Márkot, Velence védőszentjét jelképezi. A II. Világháború ideje alatt Trogir központjában az összes oroszlános díszt eltűntették, mert a fasiszta Olaszország szerint mindenhol, ahol oroszlán található, olasz terület kell, hogy legyen.

Kis loggia

A Kis loggia reneszánsz stílusban épült Trogir déli fala mellett, mely az óváros egyik legjobban megőrzött része. A történelem során pihenőhelyként szolgált a trogiri lakosok és az utazók számára – erről tanúskodik a falain található írás is. A XX. század elején a loggia a halpiac otthonaként szolgált, napjainkban pedig szuveníreket, emléktárgyakat vásárolhatnak itt a turisták.

Trogir erődjei

Az óváros két erőddel is büszkélkedhet. A Kamerlengo erőd a város kincstárnokáról kapta a nevét, jellegzetes kinézete pedig a velencei uralomnak köszönhető. Az erődítmény 1420-1437 között épült, és a Velencei hadsereg elszállásolására szolgált. Napjainkban különböző eseményeknek, koncerteknek és fesztiváloknak ad igazán hangulatos otthont. A Szent Márk erőd Trogir egyik legjelentősebb védőbástyája volt, napjainkban pedig a dalmát zene otthonaként tartják számon.

Hasonló cikkek
Vízi sportok Horvátországban – száguldás az Adriai-tengeren Vízi sportok Horvátországban – száguldás az Adriai-tengeren

A sportolás szerelmeseinek nem telhet el a nyaralás egy kis mozgás nélkül. Szerencsére Trogirban rengeteg lehetőségünk van különböző vízi sportokat kipróbálni, melyeket azok is élvezhetnek, akik nem feltétlen gyakorlottak ezen a területen. Izgalmas listánk bemutatja azokat a tengeri kalandokat, melyekből garantáltan mindenki talál kedvére valót!

Bővebben
710
6 tipp az olcsóbb nyaralásért Horvátországban 6 tipp az olcsóbb nyaralásért Horvátországban

Egy horvátországi nyaralás gyakran vetekszik egy balatoni nyaralás árával. Azonban érdemes okos döntéseket hoznunk a vakáció alatt is, mielőtt túlságosan felszöknének a költségek.

Íme 6 tipp, amivel garantáltan egy élvezetes és olcsó nyaralást tervezhetünk Horvátországba!

Bővebben
1683
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Mondj igent Horvátországban! Esküvő Trogirban
Mondj igent Horvátországban! Esküvő Trogirban

Az a bizonyos Nagy Nap az egyik legfontosabb esemény az ember életében, így nem véletlenül szeretnénk, ha tökéletesen alakulna minden egyes részlete. Amíg sokan megelégednek az egyszerű polgári esküvőkkel, nincs azzal sem probléma, ha tengerparti álomszertartásról ábrándozunk. És bár elérhetetlen álomnak tűnik, valójában könnyebb megvalósítani a tengerparti esküvőt Horvátországban, mint gondolnánk.

2022.04.04.
5+5 dolog, amit tudnod kell a Plitvicei-tavakról – 2. rész
5+5 dolog, amit tudnod kell a Plitvicei-tavakról – 2. rész

Előző cikkünkben már elkezdtük a Plitvicei-tavak Nemzeti Park érdekességeinek felsorolását, hiszen sok turista látogat el ide tengerparti nyaralása során, egy egynapos kirándulás keretében.

2019.09.02.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.