Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 2. rész

Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 2. rész
0 818

Előző cikkünkben belevágtunk a Trogirral kapcsolatos 25 érdekesség felsorakoztatásába. Bemutatjuk a legizgalmasabb tényeket, kevésbé ismert információkat és a leggazdagabb történelemmel rendelkező látványosságokat. Folytassuk tehát a felsorolást!

Paloták a városközpontban

Trogirban számos nemesi család élt, akik kapcsolatban álltak a velencei uralkodókkal. A legtöbb nemesi család saját palotát építtetett, melyek egy része napjainkban is kiváló állapotban tekinthető meg az óvárosban. A trogiri katedrálissal szemben található a Ćipiko palota, mely több összekapcsolt épületből áll. A palota legrégebbi részei a középkorból származnak, egyes részletek pedig ókoriak. A XV. században a palota egy nagy felújításon esett át, mikor Koriolan Ćipiko, Nicola, Andrija Alesi és Ivan Dunković, a kor legnagyobb művészei dolgoztak rajta. A palota gótikus díszekkel és egy monumentális kerttel is rendelkezik. A kis Ćipiko palota a loggiával szemben található és reneszánsz karakterisztikákat hordoz. Ismert palota a Garagnin Fanfogna barokk palota is, mely a város múzeumjának ad otthont.

Szent Lőrinc katedrális

Trogir egyik legnépszerűbb látványossága a Szent Lőrinc katedrális, melynek felépítéséhez nem kevesebb, mint négy évszázadra volt szükség. A négy évszázad alatt számos változás történt az építészet világában is, a katedrális tornyán pedig jól láthatóan megmutatkoznak a különböző korok stílusai. A toronyba érdemes felmászni, hiszen gyönyörű kilátás nyílik innen az óváros főterére. A katedrális építése 1213-ban kezdődött. A Radovan kapu mellett, mely egy igazi remekmű, érdemes megtekinteni a Szent János kápolnát is. Érdekesség, hogy a legenda szerint Szent Lőrinc mártírsága során így szólt kínzóihoz: “kész vagyok, fordítsatok meg” (“I'm well done, turn me over”), - emiatt lett Lőrinc a szakácsok és a humoristák védőszentje.

Városi loggia

A loggia Trogir főterén található, felismerhető kinézetét a reneszánsz karakterisztikáinak köszönheti. A loggia korábban nyilvános tér volt és ítéleteket mondtak ki itt. Később a loggia tárgyalások, eladások színhelye lett. A nők számára tilos volt a belépés a loggia területére. A loggia központi dísze egy oroszlán volt, mely Szent Márkot, Velence védőszentjét jelképezi. A II. Világháború ideje alatt Trogir központjában az összes oroszlános díszt eltűntették, mert a fasiszta Olaszország szerint mindenhol, ahol oroszlán található, olasz terület kell, hogy legyen.

Kis loggia

A Kis loggia reneszánsz stílusban épült Trogir déli fala mellett, mely az óváros egyik legjobban megőrzött része. A történelem során pihenőhelyként szolgált a trogiri lakosok és az utazók számára – erről tanúskodik a falain található írás is. A XX. század elején a loggia a halpiac otthonaként szolgált, napjainkban pedig szuveníreket, emléktárgyakat vásárolhatnak itt a turisták.

Trogir erődjei

Az óváros két erőddel is büszkélkedhet. A Kamerlengo erőd a város kincstárnokáról kapta a nevét, jellegzetes kinézete pedig a velencei uralomnak köszönhető. Az erődítmény 1420-1437 között épült, és a Velencei hadsereg elszállásolására szolgált. Napjainkban különböző eseményeknek, koncerteknek és fesztiváloknak ad igazán hangulatos otthont. A Szent Márk erőd Trogir egyik legjelentősebb védőbástyája volt, napjainkban pedig a dalmát zene otthonaként tartják számon.

Hasonló cikkek
Első hajókirándulás – néhány hasznos tanács Első hajókirándulás – néhány hasznos tanács

A hajós kirándulások csodálatos és felejthetetlen élményt nyújtanak, legyen szó romantikus nyaralásról, családi üdülésről vagy a baráti kör nyári kalandjáról. Trogir környéke számos gyönyörű helyszínt kínál, ahova hajóval (is) el lehet jutni, az egésznapos kirándulások során pedig biztos senki nem fog unatkozni.

Bővebben
3192
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 4. rész Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 4. rész

Ötrészes cikksorozatunk mai részében folytatjuk a Trogir városával kapcsolatos érdekességek felsorolását, melyet kedvcsinálóként és a nyaralási terv elkészítése során is érdemes elolvasni. Számos olyan érdekességet sorolunk fel, melyek miatt érdemes Trogirt választani a nyaralás célpontjának, a felsorolt látványosságokat pedig két strandolás között akár meg is tekinthetjük!

Bővebben
1222
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Felejthetetlen kirándulás a Krka Nemzeti Parkba
Felejthetetlen kirándulás a Krka Nemzeti Parkba

A Krka Nemzeti Park Trogirtól mindössze 60 kilométerre helyezkedik el, így sok kiránduló iktat be a trogiri nyaralásába egy fél- vagy egésznapos kirándulást a gyönyörű vízeséseiről ismert parkba. A Krka Nemzeti Park Šibenik városának közelében található, így a kirándulók ide is ellátogathatnak.

2019.07.05.
Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 2. rész
Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 2. rész

Čiovo szigete Közép-Dalmácia egyik gyöngyszeme, melyet híd köt össze Trogir legendás óvárosával. A sziget közel 30 négyzetkilométernyi területű, így számos hangulatos településnek ad otthont.

2019.08.01.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.