5+5 dolog, amit tudnod kell a Plitvicei-tavakról – 2. rész

5+5 dolog, amit tudnod kell a Plitvicei-tavakról – 2. rész
0 2047

Előző cikkünkben már elkezdtük a Plitvicei-tavak Nemzeti Park érdekességeinek felsorolását, hiszen sok turista látogat el ide tengerparti nyaralása során, egy egynapos kirándulás keretében. A Trogirban üdülők is könnyen eljuthatnak a világhírű parkba, hiszen a hangulatos tengerparti városból is számos buszos kirándulás indul. A parkban 16 kisebb-nagyobb tó található, melyet látványos vízesések kapcsolnak össze, a tavak azonban csak a nemzeti park egy százalékát teszik ki. Folytassuk felsorolásunkat a következő öt fontos tudnivalóval a Plitvicei-tavakkal kapcsolatban!

A tavak komoly védelem alatt állnak

A Plitvicei-tavakat mindig is nagyra becsülték a helyiek, 1949-ben azonban úgy határoztak, hogy a tavak hivatalos védelmet érdemelnek, így nemzeti parkká nyilvánították őket. Néhány kivétel azért mégis volt, ugyanis megengedték a Karl May novellákat western filmek formájában felelevenítő filmeseknek, hogy a parkban forgassanak, természetesen különleges engedélyek mellett. A park nem csak Horvátország legrégibb nemzeti parkja – a Plitvicei-tavak Nemzeti Park egész Délkelet-Európa legelső nemzeti parkja volt. Nem semmi, nem igaz?

Nézd, mennyi hal!

A parkban gyakran harsan fel ez a kiáltás, különböző nyelveken. A tavakban rengeteg hal van – és nem csak hal. A Plitvicei-tavak tele vannak úgynevezett endemikus fajokkal. Az endemikus, azaz a bennszülött fajok olyan fajok, melyek sehol máshol nem fordulnak elő a világon, tehát kizárólag a Plitvicei-tavakban találkozhatunk velük. A nagyobb állatok mellett, melyek közül a barnamedve a legkiemelkedőbb, számos rovar és rákfaj található a parkban. Érdemes jól körbenézni sétánk során, hiszen a parkban több mint 300 fajta lepkével és pillangóval találkozhatunk, melyek az endemikus növényekkel táplálkoznak! Ne feledjük azonban, hogy növényeket gyűjteni vagy lepkét fogni tilos a parkban!

A Plitvicei-tavak világszerte híresek!

Ha figyelembe vesszük, mennyi különlegessége van a Plitvicei-tavak Nemzeti Parknak, nem meglepő, hogy az Adria mellett is ez Horvátország egyik leglátogatottabb turistacélpontja (a másik leglátogatottabb célpont Dubrovnik városa).

Nem szereted a tömeget?

Nos, ahogy már említettük, a park egy igazi turistamágnes. Ez azonban nem ok arra, hogy lemondj a látogatásról! A Trogirból induló turistabuszok már bejáródott terv szerint hozzák-viszik a turistákat, így sehol sem kell túl sokat várakoznod majd, a park pedig elég nagy ahhoz, hogy sehol se kelljen egymás lábát taposniuk a turistáknak. Azok, akik nem szeretik a tömeget, érkezhetnek kora tavasszal vagy késő nyáron is, de a tavaknak télen is különleges a varázsuk.

Mi van, ha megéhezel?

A friss levegő hatására és a hosszú séták után természetes, ha a turisták megéheznek. Ez nem is baj, hiszen kár lenne kihagyni a híres Lička Kuća vendéglőt, mely utánozhatatlan helyi finomságokat kínál. Ha megéhezel a séta közben, több mint 10 vendéglő, büfé és kávézó vár rád, hogy megpihenj a túra során. Érdemes kipróbálnod a „Lički burger” nevű finomságot, mely egy egyszerű, de rendkívül finom hamburger, ami tökéletesen kiegészíti az egész napos élményt.

Reméljük, tudtunk mondani valami újat a Plitvicei-tavakkal kapcsolatban és felveszed őket az utazási célpontjaid közé, ha Trogirba tervezed a nyaralásodat. Egy tíznapos nyaralás során mindenképp érdemes egy napot a nemzeti park meglátogatására szánni, de ha csak egy hétig maradsz Trogirban, akkor is beiktathatod a látogatást, ha szívesen lehűlnél egy kicsit a parkban, ahol a nappali hőmérséklet átlagosan 5-7 fokkal alacsonyabb, mint a trogiri riviérán.

Hasonló cikkek
Trogir gyöngyszeme, a Pantan strand Trogir gyöngyszeme, a Pantan strand

Trogir Horvátország egyik leghangulatosabb tengerparti városa, mely Magyarországról szinte végig az autópályán haladva érhető el. A mediterrán hangulatú kisváros fekvésének köszönhetően hosszabb szezonnal büszkélkedhet.

Bővebben
4235
A Cetina folyó szépségei A Cetina folyó szépségei

A Cetina Dalmácia leghosszabb folyója, forrása a Dinári-hegység északnyugati részén található, és az Adriai-tengerbe ömlik.

Bővebben
4136
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Hogyan tervezzünk horvátországi nyaralást 5 lépésben?
Hogyan tervezzünk horvátországi nyaralást 5 lépésben?

A horvátországi nyaralás sokaknak az év fénypontja. Végre kikapcsolódhatunk, kiélvezhetjük a nyári kalandokat és jöhetnek a pihenéssel, mókával és kirándulással fűszerezett vakációs napok. Azonban minden nyaralást egy alapos tervezés és felkészülés előz meg, mely során sokszor akadályokba futhatunk. Hol foglaljunk szállást? Hogyan jutunk el? Mit kéne megnéznünk?

Listánk segítséget nyújt a nyugodt és alapos tervezésben, hogy a horvátországi nyaralás egy álomutazás legyen, minden gondot és problémát magunk mögött hagyva!

2022.02.25.
Mit mondanak a turisták Trogir városáról?
Mit mondanak a turisták Trogir városáról?

Számos olyan, turisták számára létrehozott oldal van, melyeken olyan személyek véleményét olvashatjuk, akik már meglátogatták az adott desztinációt. Cikkünkben bemutatjuk, milyen osztályzatokkal illették a látogatók Trogir óvárosát az ilyen oldalakon és szemezgettünk az értékelések mellé fűzött megjegyzésekből, melyek biztos kedvet csinálnak egy trogiri nyaraláshoz.

2020.03.10.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.