5+5 dolog, amit tudnod kell a Plitvicei-tavakról – 2. rész

5+5 dolog, amit tudnod kell a Plitvicei-tavakról – 2. rész
0 2921

Előző cikkünkben már elkezdtük a Plitvicei-tavak Nemzeti Park érdekességeinek felsorolását, hiszen sok turista látogat el ide tengerparti nyaralása során, egy egynapos kirándulás keretében. A Trogirban üdülők is könnyen eljuthatnak a világhírű parkba, hiszen a hangulatos tengerparti városból is számos buszos kirándulás indul. A parkban 16 kisebb-nagyobb tó található, melyet látványos vízesések kapcsolnak össze, a tavak azonban csak a nemzeti park egy százalékát teszik ki. Folytassuk felsorolásunkat a következő öt fontos tudnivalóval a Plitvicei-tavakkal kapcsolatban!

A tavak komoly védelem alatt állnak

A Plitvicei-tavakat mindig is nagyra becsülték a helyiek, 1949-ben azonban úgy határoztak, hogy a tavak hivatalos védelmet érdemelnek, így nemzeti parkká nyilvánították őket. Néhány kivétel azért mégis volt, ugyanis megengedték a Karl May novellákat western filmek formájában felelevenítő filmeseknek, hogy a parkban forgassanak, természetesen különleges engedélyek mellett. A park nem csak Horvátország legrégibb nemzeti parkja – a Plitvicei-tavak Nemzeti Park egész Délkelet-Európa legelső nemzeti parkja volt. Nem semmi, nem igaz?

Nézd, mennyi hal!

A parkban gyakran harsan fel ez a kiáltás, különböző nyelveken. A tavakban rengeteg hal van – és nem csak hal. A Plitvicei-tavak tele vannak úgynevezett endemikus fajokkal. Az endemikus, azaz a bennszülött fajok olyan fajok, melyek sehol máshol nem fordulnak elő a világon, tehát kizárólag a Plitvicei-tavakban találkozhatunk velük. A nagyobb állatok mellett, melyek közül a barnamedve a legkiemelkedőbb, számos rovar és rákfaj található a parkban. Érdemes jól körbenézni sétánk során, hiszen a parkban több mint 300 fajta lepkével és pillangóval találkozhatunk, melyek az endemikus növényekkel táplálkoznak! Ne feledjük azonban, hogy növényeket gyűjteni vagy lepkét fogni tilos a parkban!

A Plitvicei-tavak világszerte híresek!

Ha figyelembe vesszük, mennyi különlegessége van a Plitvicei-tavak Nemzeti Parknak, nem meglepő, hogy az Adria mellett is ez Horvátország egyik leglátogatottabb turistacélpontja (a másik leglátogatottabb célpont Dubrovnik városa).

Nem szereted a tömeget?

Nos, ahogy már említettük, a park egy igazi turistamágnes. Ez azonban nem ok arra, hogy lemondj a látogatásról! A Trogirból induló turistabuszok már bejáródott terv szerint hozzák-viszik a turistákat, így sehol sem kell túl sokat várakoznod majd, a park pedig elég nagy ahhoz, hogy sehol se kelljen egymás lábát taposniuk a turistáknak. Azok, akik nem szeretik a tömeget, érkezhetnek kora tavasszal vagy késő nyáron is, de a tavaknak télen is különleges a varázsuk.

Mi van, ha megéhezel?

A friss levegő hatására és a hosszú séták után természetes, ha a turisták megéheznek. Ez nem is baj, hiszen kár lenne kihagyni a híres Lička Kuća vendéglőt, mely utánozhatatlan helyi finomságokat kínál. Ha megéhezel a séta közben, több mint 10 vendéglő, büfé és kávézó vár rád, hogy megpihenj a túra során. Érdemes kipróbálnod a „Lički burger” nevű finomságot, mely egy egyszerű, de rendkívül finom hamburger, ami tökéletesen kiegészíti az egész napos élményt.

Reméljük, tudtunk mondani valami újat a Plitvicei-tavakkal kapcsolatban és felveszed őket az utazási célpontjaid közé, ha Trogirba tervezed a nyaralásodat. Egy tíznapos nyaralás során mindenképp érdemes egy napot a nemzeti park meglátogatására szánni, de ha csak egy hétig maradsz Trogirban, akkor is beiktathatod a látogatást, ha szívesen lehűlnél egy kicsit a parkban, ahol a nappali hőmérséklet átlagosan 5-7 fokkal alacsonyabb, mint a trogiri riviérán.

Hasonló cikkek
Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 2. rész Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 2. rész

Čiovo szigete Közép-Dalmácia egyik gyöngyszeme, melyet híd köt össze Trogir legendás óvárosával. A sziget közel 30 négyzetkilométernyi területű, így számos hangulatos településnek ad otthont.

Bővebben
4097
Hová kiránduljunk Trogirból? Plitvicei-tavak vagy Krka Nemzeti Park Hová kiránduljunk Trogirból? Plitvicei-tavak vagy Krka Nemzeti Park

Trogir városa önmagában varázslatos, azonban rengeteg kikapcsolódási lehetőség is vár ránk, amennyiben itt nyaralunk idén nyáron. Az iránytrogir.hu most összeszedte, hogy hová érdemesebb ellátogatni. Vajon a Plitvicei-tavak, vagy a Krka Nemzeti Park a jobb választás?

Olvasd el cikkünket és válaszd ki a számodra tökéletes Nemzeti Parkot Trogir közelében!

 

Bővebben
807
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Horvátország úti kalauz - Mit érdemes megkóstolnunk a piacon?
Horvátország úti kalauz - Mit érdemes megkóstolnunk a piacon?

Horvátországi nyaralásunk során garantáltan belefuthatunk legalább egy színes, illatos, friss és izgalmas piacba, ahol rengeteg friss termék vár ránk. Ilyenkor gyakran kétségbe eshetünk a bőség zavara miatt, és bizony nehéz lehet eldönteni, hogy miből érdemes bevásárolni.

2022.11.02.
A 15 legjobb hely Trogirban, ha szuper fotókat szeretnél készíteni
A 15 legjobb hely Trogirban, ha szuper fotókat szeretnél készíteni

Akár a közösségi oldalainkat szeretnénk feldobni idén nyáron, akár az év legszebb családi fotóit szeretnénk megörökíteni, Trogirban pont jó helyen járunk.

Íme, a 20 legszebb fotóhelyszín Trogirban!

2023.05.19.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.