Mit érdemes tudnod, ha Trogirban vagy Čiovo szigetén nyaralsz?

Mit érdemes tudnod, ha Trogirban vagy Čiovo szigetén nyaralsz?
0 11155

Kevesen vannak azok, akik szeretik a nyaralás minden részletét jó előre megtervezni, azonban a spontán utazások szerelmesei számára is ajánlott, hogy néhány alapvető dologról tájékozódjanak, mielőtt útnak indulnak. Adunk néhány hasznos tippet azoknak, akik Trogirban vagy Čiovo szigetén nyaralnak, melyek sok fejfájástól kímélhetik meg az üdülőket.

A nyaralásukat Trogirba tervező turisták közül sokan szállnak meg a közeli Čiovo szigetén, ahol szép környezet, számos rendezett strand és sok izgalmas szabadidős program várja a látogatókat. Attól függetlenül, hogy Trogirban vagy Čiovo szigetén szállnak meg, adunk néhány hasznos tanácsot az itt nyaraló magyar turistáknak:

  • Ugyan a sok tévéműsor a hosszú, homokos strandokhoz szoktatott bennünket, arra azért nem árt felkészülni, hogy a horvát partszakasz ezen része főleg sziklás, kavicsos. A strandok nagy része is ilyen, néhány partszakasz pedig le van betonozva a fürdőzők kényelme érdekében. Az Okrug Gornji területén található strandok mindegyikére ingyen léphetünk be. A strandoknál többnyire ingyen parkolhatunk. Fontos megjegyezni, hogy nyáron a levegő hőmérséklete 18°C-tól akár 35°C-ig is terjedhet. Jó hír azonban, hogy a tenger hőmérséklete általában kellemes, 20-28°C között van a nyári hónapokban.
  • A horgászok horgászhatnak a partról, arra azonban külön felhívjuk a figyelmet, hogy vízalatti puskával vagy hálóval tilos halászni.
  • Ami a búvárkodást illeti, a sznorkelezés, azaz a szabadtüdős búvárkodás a part közelében engedélyezett, külön engedély kérése nélkül. A Mavarštica öbölben lévő búvárklubnál az erre kijelölt helyeken engedélyezett a búvárkodás, viszont az engedély nélküli palackok használata meg van tiltva.
  • Sok magyar turista érkezik kocsival a horvát tengerpartra. Miattuk fontos megjegyezni, hogy Trogirban csak a parkolásra kijelölt helyeken hagyhatjuk a kocsit. Ha olyan helyen parkolunk, ami nem erre lett előlátva, járművünket elszállíthatja a parkolószolgálat erre kijelölt járműve. Tankolni Trogirban tudunk, a benzinkút a központtól nagyjából 1 kilométerre, Split irányában található. A kút 0-24 órás munkaideje lehetővé teszi, hogy bármikor tudjunk tankolni. Amennyiben a kocsi javításra szorul, Trogirban és a környéken is találhatunk autószervizeket, melyek munkanapokon dolgoznak.
  • Amennyiben orvosi segítségre szorulunk, fontos tudni, hogy Okrug Gornji központjában orvosi és fogorvosi rendelő is van, Trogirban pedig mentőállomás működik 0-24 órás munkaidővel. A magyar turisták számára fontos információ, hogy a személyi igazolvány vagy az útlevél felmutatása feljogosítja őket arra, hogy csak a gyógyszerek árát fizessék, amit később Magyarországon vissza tudnak igényelni.
  • Okrug Gornji és Trogir között hajóbusz közlekedik. 8:00 – 24:00 között minden fél órában indul a jármű. Okrug Gornjiban és Trogirban is található posta, piac, hentes és pékség is, így a reggelit vagy az ebédet könnyen be tudjuk szerezi egy rövid sétát követően. Azok, akik a képeslapokat részesítik előnyben a különböző modern technológiák helyett, mindkét helységben találhatnak postát, ahonnan elküldhetik a képeslapokat. Aki tengeren legszívesebben csak halat enne, Trogirban a Konzum mellett talál halas boltot, ahol mindig friss áru várja a vásárlókat. A trogiri Konzum szupermarketekben széles választékban kaphatók élelmiszerek és tisztálkodási kellékek is, így ha otthon felejtettük a fogkefénket sincs nagy baj. A szupermarketnek szembeni piacon friss gyümölcsöt és zöldséget vásárolhatunk. A közelben található az állatorvosi rendelő is, valamint az egészségház és a gyógyszertár is. Trogir óvárosában található a posta, valamint egy nyilvános telefonfülke, melyből nemzetközi hívásokat is lebonyolíthatunk.
Hasonló cikkek
Az Opera Selecta, Trogir hangulatos klasszikus zenei fesztiválja Az Opera Selecta, Trogir hangulatos klasszikus zenei fesztiválja

Azok, akik üdülésük során is szívesen vesznek részt kulturális eseményeken, nyaralásukat időzíthetik a trogiri Opera Selecta klasszikus zenei fesztivál idejére. A fesztivált hagyományosan július végén rendezik meg a Kamerlengo erődben.

Bővebben
2024
Egy nap Trogirban – 2. rész - a tengerparti sétány Egy nap Trogirban – 2. rész - a tengerparti sétány

A trogiri kirándulás kihagyhatatlan része a tengerparti sétány. A széles sétány egyik oldalát pálmafák keretezik, a másik oldalon pedig a Trogirt Čiovo szigetétől elválasztó azúrkék tengersáv található. Érdekesség, hogy ez a tengersáv 1987-ben a Szajna folyót, maga Trogir pedig Párizst játszotta a “Stealing Heaven” című filmben, amit Trogirban forgattak.

Bővebben
3432
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 3. rész
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 3. rész

Erre a nyárra egy olyan cikksorozattal készültünk, melyben 25 érdekességet mutatunk be Trogir városáról, a leglátogatottabb látványosságokról és a városhoz kapcsolódó történelmi eseményekről. Az első 10 érdekesség korábbi cikkjeinkben olvasható, ma pedig folytatjuk a kalandozást Közép-Dalmácia legszebb városában!

2020.08.03.
Miért Trogir a legjobb kezdő- és végpontja minden dalmáciai nyaralásnak?
Miért Trogir a legjobb kezdő- és végpontja minden dalmáciai nyaralásnak?

Ahelyett, hogy a dalmáciai nyaralásunkat azzal kezdenénk, hogy a lekésett komp miatt bosszankodnánk, vagy üdülésünk utolsó napjaiban azon aggódnánk, hogy lekéssük a hazafelé vezető járatot, javaslunk egy egyszerű, dalmát megoldást, hogy lazán teljen az adriai szigeteken töltött nyaralás kezdete és vége is. A neve Trogir.

2020.03.10.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.