10 dolog, amit semmiképp ne felejts otthon, ha Horvátországba indulsz

10 dolog, amit semmiképp ne felejts otthon, ha Horvátországba indulsz
0 3320

1. Megfelelő okmányok

Nagyon fontos, hogy magunknál tartsuk a személyi igazolványunkat vagy az útlevelünket az egész utazás alatt. Az elfogadott útiokmányok közé tartozik a magánútlevél, az ideiglenes útlevél, a személyi igazolvány és az ideiglenes személyi igazolvány, azonban mindegyiknek érvényesnek kell lennie legalább az utazás utolsó napjáig. A vezetői engedély nem érvényes úti okmány, emellett lejárt okmányokkal is bajba juthatunk a határnál vagy akár kint létünk alatt. Gondoskodjunk legalább egy hónappal az utazás előtt arról, hogy minden utas rendelkezzen érvényes okmányokkal.

 

2. COVID igazolvány

2022. május 2-ától  a magyar állampolgárok szabadon beléphetnek Horvátországba. A határátlépéshez nem szükséges COVID oltásról vagy átesettségről szóló igazolvány, sem PCR vagy antigén teszt. Ez azt jelenti, hogy teljesen szabadon, korlátozottságoktól mentesen utazhatunk idén nyáron, így érdemes ezt kihasználni. Azonban ha állami egészségügyi intézményt kell meglátogatnunk, szükséges valamilyen COVID igazolvány vagy érvényes teszt – érdemes erre időben felkészülnünk, vagy a helyi tesztelő állomásokat előre leellenőriznünk.

 

3. Készpénz, bankkártya

Természetes, hogy pénzt viszünk magunkkal horvátországi utunkra, azonban nem mindegy, hogy a készpénzt vagy bankkártyát részesítjük előnyben, emellett pedig azt is érdemes megfontolni, hogy hol váltunk kunát.

Mindig érdemes készpénzt tartani magunknál, még ha a kártyás fizetést is preferáljuk, hiszen sok helyen még nem tudunk kártyával fizetni – ha a gyerkőc pedig megkíván a strandon egy gombóc fagyit, biztosan jobban járunk egy kis készpénzzel a zsebünkben. Fontos, hogy ne tartsunk magunknál nagy összegeket egyszerre.

Jobban kijöhetünk anyagilag, ha még itthon, Magyarországon váltunk át forintot kunára, emellett pedig azon sem kell idegeskednünk, hogy pénzváltót keressünk Horvátországban. Még utazás előtt érdemes tájékozódni bankunknál az árfolyamokról, hiszen magas költségek merülhetnek fel az átváltás során, ha külföldön kártyával fizetünk.

 

4. Ruházat minden alkalomra

Horvátország a sokszínű programlehetőségeiről népszerű, így érdemes minden eshetőségre felkészülni, amikor a bőröndbe pakolunk. Gondoljunk a hosszas városnézésre, amikor kényelmes cipőre és jól szellőző ruhára van szükségünk, de emellett ne feledjük otthon a fürdőruhát és a strandöltözetet sem. Sőt, akár egy kirándulás vagy egy hosszabb túra is beugorhat a programok közé a nyaralás során, nem beszélve a hajóutakról vagy a romantikus vacsorákról a tengerparton. Pakoljunk változatosan, azonban maradjunk az alapdaraboknál, hogy könnyen kombinálhassuk öltözékeinket.

 

5. Töltők és külső akkumulátor

Fontos, hogy kapcsolatban tudjunk maradni a szeretteinkkel és a külvilággal. Épp ezért mindig érdemes elektronikus eszközeinket, főleg a telefonokat feltöltve tartani. A nyári időszakban és a nagy melegben sokszor hirtelen lemerülnek az akkumulátorok, ilyenkor pedig nagyon jól jöhet egy külső akkumulátor, vagy más néven powerbank.

 

6. Elsősegély doboz

Jobb félni, mint megijedni, épp ezért érdemes magunkkal vinni egy elsősegély készletet Horvátországba. Tartalmazzon ragtapaszt különböző méretekben, kötést, tisztító kendőt és fertőtlenítő folyadékot, így a kisebb vágások vagy sebek sem állhatnak a felhőtlen nyaralás útjába.

 

7. Úszócipő

Sokan megfeledkeznek arról, hogy Horvátországban a legtöbb tengerparti fürdőzőhely kavicsos, nem pedig homokos. Ez bizony az önfeledt fürdőzés útjába állhat, amennyiben talpaink érzékenyebbek. Készüljünk fel időben és szerezzünk be egy úszócipőt, amivel bármilyen kavicsos vagy sziklás partszakaszon egyszerűen fürdőzhetünk.

 

8. Megfelelő táska

Pakoljunk egy nagyobb válltáskát vagy hátizsákot a kirándulásokhoz és túrákhoz, amelyben kényelmesen elférhet a víz, a naptej, a pénztárca, az elsősegély készlet és minden esszenciális dolog, ami egy egész napos kikapcsolódást megkönnyít. Emellett érdemes egy kisebb táskával is készülni az esti sétákhoz, a rövid kiruccanásokhoz vagy a közös vacsorákhoz – valamint a strandtáskáról sem érdemes megfeledkezni, melyben elférnek a törölközők és a váltóruhák.

 

9. Pipere holmik

A legtöbb hotelszobában találunk szappant, tusfürdőt és sampont, azonban érdemes a fogkefét, a fogkrémet és az egyéb bőrápolási és kozmetikai szereinket egy jól záró neszesszerben elcsomagolni. Ha apartmanban szállunk meg, gondoskodjunk a megfelelő felszereltségről – tusfürdő, sampon és törölközők társaságában.

 

10. Védekezés a nap ellen

Nagyon fontos, hogy óvjuk bőrünket a káros UV sugarak ellen. Ne feledkezzünk meg a rendszeres naptejjel való kenekedésről, mely legyen legalább 30 SPF. Emellett 11 és délután 3 között kerüljük a közvetlen napsütést, óvjuk fejünket egy kalappal vagy sapkával, és szerezzünk be egy jó minőségű napszemüveget szemeink védelmére.

Ha megtörtént a baj és sikerült leégnünk, kezeljük aloe verával a sérült bőrfelületet!

 

 

Hasonló cikkek
Trogir gyöngyszeme, a Pantan strand Trogir gyöngyszeme, a Pantan strand

Trogir Horvátország egyik leghangulatosabb tengerparti városa, mely Magyarországról szinte végig az autópályán haladva érhető el. A mediterrán hangulatú kisváros fekvésének köszönhetően hosszabb szezonnal büszkélkedhet.

Bővebben
5617
Miért érdemes kipróbálni a hajós kirándulásokat Trogir környékén? Miért érdemes kipróbálni a hajós kirándulásokat Trogir környékén?

Trogir egy gyönyörű, mediterrán hangulatú, múzeumnak is beillő város, melyet halászfalucskák, sziklás partok és szétszórt szigetek vesznek körül. Az itt nyaralók a számos kiváló tartalomnak köszönhetően a fürdőzés mellett számos más aktivitást is kipróbálhatnak.

Bővebben
2293
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Mit érdemes tudnod, ha Trogirban vagy Čiovo szigetén nyaralsz?
Mit érdemes tudnod, ha Trogirban vagy Čiovo szigetén nyaralsz?

Kevesen vannak azok, akik szeretik a nyaralás minden részletét jó előre megtervezni, azonban a spontán utazások szerelmesei számára is ajánlott, hogy néhány alapvető dologról tájékozódjanak, mielőtt útnak indulnak.

2019.06.28.
Krknjaši – A Kék Lagúna
Krknjaši – A Kék Lagúna

Közép-Dalmácia egyik gyönyörű strandja a Krknjaši, melyet nemrégiben a Kék Lagúna névvel illettek, hogy több turistát tudjanak idecsábítani. A név azonban nem csak egy egyszerű reklámfogás – hűen tükrözi azt, ami itt a turistákat fogadja.

2020.08.05.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.