Mit érdemes mindenképp megkóstolni Trogirban?

Mit érdemes mindenképp megkóstolni Trogirban?
0 2025

A tengerparti nyaralások során a nappali fürdőzés mellett mindenképp fontos helyet kap az esti séta és a vacsora is. Horvátországban számos olyan finomságot megkóstolhatunk, melyek hasonlítanak a magyaros ízvilághoz, de Dalmáciában olyan különleges halételekkel is találkozhatunk, melyeket Magyarországon nem tudunk kipróbálni.

Kezdjük az előételekkel! Ha szeretnénk biztosra menni, megkóstolhatjuk a helyi különlegességeket – a sonka vagy sajttálakat. Egy sonkakülönlegesség a hagyományos dalmát pršut, azaz szélen szárított, füstölt sonka. Sok vendéglőben a sonkát dalmát birkasajtokkal tálalják.

Előételként halételeket is kóstolhatunk. Nagyon finom a tintahal saláta, mely apróra vágott, főtt tintahal, sóval borssal, fokhagymával és olívaolajjal ízesítve. Hideg előétel készülhet sült kék halból is, melyet apróra vágott vöröshagymával, citromlével, borssal és fehérboros-olívaolajos öntettel kínálnak.

Dalmáciában és a trogiri régióban finom leveseket (juha) is ehetünk – nagyon finom levesek készülnek halfélékből és bárányhúsból is.

Ami a meleg előételeket illeti, kóstolhatunk báránymájat, tintahalas rizottót és számos más különlegességet is. Egy dologra azonban vigyázni kell – a meleg előételek annyira laktatók, hogy könnyen előfordulhat, hogy már a főétel előtt jóllakottnak érezzük magunkat.

Ami a főételeket illeti, a tintahal a magyar turisták egyik kedvence – rántva és grillezve is kérhetjük, minkét esetben nagyon finom, könnyű vacsora, általában főtt, fűszerezett burgonyával és egyéb könnyű köretekkel szolgálják fel.

Nagyon finom a garnélarák, azaz a scampi is. Ezt főleg akkor érdemes kérni, ha nem vagyunk túl éhesek, mert nem egy magyaros, laktató étel, viszont rendkívül finom és különleges. A garnélarák rizottó vagy spagetti feltétje is lehet, de grillezve is kérhetjük – ilyenkor a rákok fejét le kell törni, a farkukról pedig lefejteni a páncélt, hogy hozzáférjünk az omlós, különleges ízű húshoz.

A fekete rizottó is a magyar turisták egyik nagy kedvence, leginkább érdekes, szinte teljesen fekete színével vonzza a kíváncsi turistákat. Az étel a fekete színét a tintahal tintájából nyeri, melyet borral főznek, majd ezzel öntik le a rizottót.

Azok, akik nem kedvelik a halételeket, vagy nem szívesen kísérleteznek új ízekkel, a balkáni konyhára jellemző grillezett húsokat is megkóstolhatják Trogirban. Nyaralóink nagy kedvence a ražnjići, azaz a saslik. Ez tulajdonképpen nem más, mint pálcára tűzdelt húskockák – Dalmáciában leginkább birka –, zöldségek, szalonna. Nagy kedvenc a csevap is, mely három féle darált húsból készül – a keverék fele marhahús, a két fennmaradt negyede pedig sertés és bárányhús. A csevapot általában sült burgonyával, hagymával és ajvárral kínálják.

Családoknak javasoljuk a legtöbb vendéglőben grill mix néven megjelölt fogást is, ami tulajdonképpen egy vegyes hústál. Ugyan minden vendéglőben más-más az összetétele, leggyakrabban csevappal, saslikkal, sült kolbásszal, grillezett sertéshússal, csirkecombbal vagy csirkemellel is találkozhatunk, ha ezt a fogást választjuk. Köretnek sült krumpli, ajvár, saláta, hagyma jár. Főleg akkor érdemes ilyet rendelni, ha nagyon éhesek vagyunk az egész napos strandolás után. Egy két személyes grill mix egyébként két nagyétkű személynek, vagy három felnőttnek elegendő, de a legtöbb kisgyermekes család is jól tud lakni egy ilyenből.

Jó étvágyat!

Hasonló cikkek
A Cetina folyó szépségei A Cetina folyó szépségei

A Cetina Dalmácia leghosszabb folyója, forrása a Dinári-hegység északnyugati részén található, és az Adriai-tengerbe ömlik.

Bővebben
5472
Split vagy Trogir? Így érdemes kiválasztani nyaralásunk úticélját Dalmáciában Split vagy Trogir? Így érdemes kiválasztani nyaralásunk úticélját Dalmáciában

Azon gondolkodsz, hogy Trogirban vagy Splitben szállnál meg szívesebben idén? Segítünk kiválasztani Dalmácia két legnépszerűbb célpontjából az igazán számodra megfelelőt.

Olvasd el az iránytrogir.hu legújabb cikkét és válaszd ki a nyaralás úticélját könnyedén!

Bővebben
1122
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Horvátország lassan újraéled!
Horvátország lassan újraéled!

Szerencsére úgy tűnik, mégsem kell lemondanunk a trogiri nyaralásunkról! A héten a horvát kormány megvitatja mindazokat a javaslatokat, melyek a horvát gazdaság újraindítására vonatkoznak.

2020.04.20.
Hvar, a város, melynek lelke van
Hvar, a város, melynek lelke van

Hvar szigetének elsőszámú látványossága az azonos nevű városka, mely nagyjából 3800 lakost számol. Minden turista, aki ellátogat ebbe a történelmi kisvárosba, találhat magának egy kis nyugalmat és varázslatot, amit Hvar önzetlenül kínál látogatóinak. Egy hvari séta visszarepíti a turistákat az időben, hiszen minden kulturális emléknek gazdag története van.

2019.03.15.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.