Hvar, a város, melynek lelke van

Hvar, a város, melynek lelke van
0 2559

Hvar szigetének elsőszámú látványossága az azonos nevű városka, mely nagyjából 3800 lakost számol. Minden turista, aki ellátogat ebbe a történelmi kisvárosba, találhat magának egy kis nyugalmat és varázslatot, amit Hvar önzetlenül kínál látogatóinak.

Egy hvari séta visszarepíti a turistákat az időben, hiszen minden kulturális emléknek gazdag története van – meglátogathatjuk a Fortica erődöt, a katedrálist, a színházat, a Ferences kolostort és az Arsenalt. Hvar városában találhatók a velencei építészet legjobban megőrzött épületei, valamint Dalmácia egyik legszebb főtere, a Hvarska pjaca is.

Hvar a számos történelmi emlék mellett kristálytiszta tengervízzel, a mediterrán növények illatával, a sok napos órával, a gyönyörű strandokkal, öblökkel és a közeli Pakleni szigetekkel felejthetetlenné teszi a nyaralást vagy kirándulást.

A hvari vendéglők kiváló gasztronómiai kínálattal rendelkeznek – érdemes megkóstolni a friss halat, a házi készítésű olívaolajat és a minőségi dalmát borokat – az egyik leghíresebb vörösbor a Zlatan Pavac. A helyiek kifejezetten kedvesek és segítőkészek.

Az aktív pihenést kedvelők rendelkezésére számos sportpálya és kerékpárút áll, de a turisták kipróbálhatják a kajakozást, sziklamászást, vitorlázást és a búvárkodást is, amit kár lenne kihagyni ezen a gyönyörű tengerparton.

Hvar a szórakozóhelyeiről is méltán ismert, a gazdag éjszakai élet a világ minden tájáról vonzza a fiatalokat.

Hvarska pjaca és a Sveti Stjepan katedrális

A Hvarba látogató turistákat minden út a Hvarska pjaca főtérre vezeti. Ez a tér a város társadalmi életének a központja és egyben Dalmácia legnagyobb tere is. A teret keleti oldalról a Sveti Stjepan katedrális keretezi, mely mai kinézetét a XVI. században kapta. A katedrális reneszánsz harangtornya Dalmácia egyik legszebb harangtornyaként van számontartva. A katedrális számos műemléket és festményt rejt – olyan festőművészek alkotásai találhatók itt, mint Stefano Celesti vagy Juan Boschettus, a legismertebb alkotás pedig minden bizonnyal a Madonna, az egyik legrégebbi festmény Dalmáciában, mely 1220-ból származik.

A Fortica erőd

Hvar egyik legismertebb látványossága a Fortica erőd, melyet mindenképp érdemes meglátogatni. A városkapun (Porta di Datallo) áthaladva a város régi részében találjuk magunkat. A XV. és XVI. századból származó paloták között tekergő keskeny lépcsők illatos mediterrán növényekkel vannak szegélyezve. A lépcsőket megmászva érkezünk meg a hvari Fortica erődítményhez, melyet a helyiek Španjola néven emlegetnek.

Az erőd a XVI. század elején épült, velencei uralom alatt. A Fortica számos antik és középkori kincsnek ad otthont. Sajátos architektúrája mellett gyönyörű kilátással is büszkélkedhet Hvar városára és a Pakleni szigetekre.

Arsenal

Hvar egyik legismertebb látványossága az Arsenal, mely a régi időkben a gályák javítására szolgált és a tengerészek számára szükséges kellékeket raktározták itt. A gyönyörű és egyedi kinézetű színház az Arsenalon belül lett kialakítva, még 1612-ben. Ez volt az első népszínház Európában. Napjainkban a színház kapui mindenki számára nyitva állnak. Az Arsenalban található a Modern művészetek galériája is, mely a nyári szezon alatt 9-13 óra és 17-23 óra között várja látogatóit.

Ferences kolostor

Amennyiben Hvar főterén tartózkodunk, a Ferences kolostortól csak egy kellemes tengerparti séta választ el bennünket. A kolostor falain belül nyugalom és csend vár ránk, valamint megannyi gyönyörű festmény és muzeális értékű tárgy. A kolostor egyik legértékesebb darabja a lélegzetelállító, Utolsó vacsora című 2x8 méteres festmény.

Hvar városába Trogirból is könnyen eljuthatsz, és eltölthetsz itt néhány felejthetetlen órát. Nézd meg hajókirándulásainkat, és válaszd ki a Hvarba (is) vezető túránkat!

Hasonló cikkek
5+5 dolog, amit tudnod kell a Plitvicei-tavakról – 2. rész 5+5 dolog, amit tudnod kell a Plitvicei-tavakról – 2. rész

Előző cikkünkben már elkezdtük a Plitvicei-tavak Nemzeti Park érdekességeinek felsorolását, hiszen sok turista látogat el ide tengerparti nyaralása során, egy egynapos kirándulás keretében.

Bővebben
2928
Plitvicei-tavak – Horvátország egyik legszebb természeti látnivalója Plitvicei-tavak – Horvátország egyik legszebb természeti látnivalója

A horvátországi nyaralásról mindenkinek az Adriai-tenger jut az eszébe, a tengerparti nyaralás során azonban kirándulásokat tehetünk a horvát nemzeti parkok egyikébe is. A Plitvicei-tavak kihagyhatatlan célpontnak számítanak, Trogir városától 230 kilométerre találhatók.

Bővebben
5442
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Kirándulás Trogirban – ide szökjetek el a tavaszi szünet alatt
Kirándulás Trogirban – ide szökjetek el a tavaszi szünet alatt

Szívesen kimozdulnál már egy izgalmas kirándulásra, de nem tudod, hogy hová menjetek? Irány Trogir, ahol felejthetetlen kalandokban lesz részetek, miközben a pénztárcátok is örülni fog!

2024.03.04.
Split, a tökéletes célpont egy horvátországi nyaraláshoz
Split, a tökéletes célpont egy horvátországi nyaraláshoz

Split méltán ismert a Dalmáciában nyaralók körében, hiszen ez a város a térség központja – mondhatni „minden út Splitbe vezet”. Tökéletes úticél egy hangulatos nyaraláshoz, de egy Trogirban eltöltött vakáció során is érdemes betervezni egy 1 napos városnézést.

Olvasd el cikkünket és szeress bele Split városába idén nyáron!

2022.07.20.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.