Plitvicei-tavak – Horvátország egyik legszebb természeti látnivalója

Plitvicei-tavak – Horvátország egyik legszebb természeti látnivalója
0 5363

A horvátországi nyaralásról mindenkinek az Adriai-tenger jut az eszébe, a tengerparti nyaralás során azonban kirándulásokat tehetünk a horvát nemzeti parkok egyikébe is. A Plitvicei-tavak kihagyhatatlan célpontnak számítanak, Trogir városától 230 kilométerre találhatók. Az egynapos kirándulások lehetővé teszik a nemzeti park megismerését és a nyugodt, békés kikapcsolódást a természet lágy ölén.

Trogirból már maga az utazás is egy élmény, hiszen a Plitvicei-tavakhoz vezető út mesés tájakon át vezet. A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban 16 kristálytiszta tó és 90 lélegzetelállító vízesés várja a természet szerelmeseit.

A nemzeti parkról

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátország legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkja. Lenyűgöző természeti szépségével ez a táj mindig is vonzotta a természet szerelmeseit, így már 1949. április 8-án nemzeti parkká vált, 1979-ben pedig az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerült. A park területe közel 300 km2, legnagyobb részét erdők alkotják, egy kisebb része füves mező, míg a turisták által leglátogatottabb rész, a tavak mindössze a park egy százalékát teszik ki. A nemzeti park már több, mint 70 éve természetvédelmi terület, így állat- és növényvilága napjainkig megőrizte gazdagságát.

A tórendszert 16 nagyobb és néhány kisebb, név nélküli tó alkotja, melyek lépcsőzetesen helyezkednek el, a kisebb tavak pedig vízesésekkel vannak összekapcsolva. Az elhelyezkedésük miatt a tavakat felső tavakra és alsó tavakra osztják. A tavakba több kis folyó ömlik, a Mala Kapela és a Pljesevica hegyvonulatok lábánál. A gyönyörű természetet a kristálytiszta vizű tavak mellett számos vízesés és barlang is díszíti.

A legnagyobb tó a Kozjak, mely 46 méter mély. Partján turistaközpont található és kirándulóhajó indul innen, mely átszeli a tavat. A park egyik kedvelt pontja a Sastavci vízesés, mely 80 méter magasságról zúdul alá. A turisták számára külön érdekes, hogy a vízesés közelében filmezték a híres Winnetou filmek egyes jeleneteit is.

Mit kell tudni, ha a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkba látogatunk?

A látogatókat nyolc féle kirándulás a tavak körül és négy nyugodt, kevésbé látogatott hegyi túraútvonal várja egész évben, valamint hajózásra és panoráma vonatozásra is van lehetőség. Babakocsival nem tanácsos nekivágni a túrának, mert a terep kifejezetten megnehezíti a kocsi tolását. Érdemes elegendő időt szánni a látogatásra, hiszen csak a legjelentősebb látnivalók megtekintése is nagyjából 4 órát vesz igénybe. A trogiri meleghez mérten a parkban hűvösebb van, nyáron is 25 fok körüli az átlaghőmérséklet és sok az árnyékos terület, ezért ezzel összhangban érdemes felöltözni.

Minden látogatónak tartania kell magát az infó táblákon megjelölt utasításokhoz, a kijelölt útvonalakat pedig nem szabad elhagyni. A parkban tilos szemetet hagyni vagy bármilyen módon kárt okozni a természet szépségeiben. Nem szabad növényeket gyűjteni, szedni, letépni. Az állatokat tilos etetni, és a tavakban sem szabad fürdeni. A parkban elegendő szemetes kuka található, ahol el lehet dobni a szemetet.

Új szabályok a jegy megvásárlásakor

A nemzeti park üzemeltetői 2019-ben vezették be az új szabályzatot, miszerint a park látogatását online regisztráció kell, hogy megelőzze. Az online regisztráció után a turisták a pénztárnál tudják kiváltani a jegyet, mely egy konkrét nap adott órájára szól. Erre a lépésre a park óriási népszerűsége miatt volt szükség. A rengeteg turista miatt óriási tumultusok voltak, ezért az online rendszer bevezetésével az üzemeltető napi tízezerre limitálta a parkba belépő turisták számát. A rendkívüli intézkedéseknek köszönhetően védik a különleges szépségű természetet és a látogatók számára is kellemesebbé teszik az itt tartózkodást, hiszen nincs akkora tömeg. Amennyiben a kirándulók szervezett túra keretein belül érkeznek Trogirból a parkba, az előzetes regisztrációt illetően a szervezőktől kapnak részletesebb információkat.

Hasonló cikkek
Snorkelezés Trogir környékén Snorkelezés Trogir környékén

Trogir Közép-Dalmácia egyik legkedveltebb nyaralóhelye – a meseszép óváros, a kultúra, az azúrkék Adriai-tenger és a mediterrán léghajlat rengeteg turistát vonz ebbe a szimpatikus kis városkába. Sokan azonban nem közvetlenül Trogirban szállnak meg, hiszen a környék kisebb települései is számos szálláshelyet kínálnak.

Bővebben
7505
Split, a romantika városa – randiötletek páros nyaraláshoz Split, a romantika városa – randiötletek páros nyaraláshoz

Ha egy romantikus nyaralásra vágyunk kettesben, a Horvátországban található Split városa tökéletes úticélul szolgálhat. Ez a gyönyörű város egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utóbbi években, emellett a történelem, a mesés helyszínek és a rengeteg program remek lehetőséget nyújt a szerelmes kikapcsolódáshoz.

Olvasd el legújabb cikkünket és tervezd meg a legromantikusabb nyaralást Splitben!

Bővebben
612
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Trogiri gasztrokalauz
Trogiri gasztrokalauz

Talán nem túl nagy meglepetés, de a tipikus, tradicionális trogiri ételek nagy része (a dalmát konyhához hasonlóan) a tenger gyümölcseire fekteti a hangsúlyt. Az ételek egyszerűen, gyorsan készülnek és igazán könnyűek és egészségesek. A friss hozzávalók – zöldségek, halak, fűszernövények – garantálják, hogy a trogiri mediterrán konyha felejthetetlen maradjon a turisták számára.

2019.02.20.
Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang
Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang

A mesébe illő szépségű Kék Barlang tagadhatatlanul az Adriai-tenger és Horvátország egyik leggyönyörűbb természeti csodája. Azok, akik Trogirban vagy Közép-Dalmácia bármely más városában nyaralnak, semmiképp sem hagyhatják ki ezt a leírhatatlan szépségű barlangot!

2019.02.25.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.