Split, a tökéletes célpont egy horvátországi nyaraláshoz

Split, a tökéletes célpont egy horvátországi nyaraláshoz
0 1083

Split méltán ismert a Dalmáciában nyaralók körében, hiszen ez a város a térség központja – mondhatni „minden út Splitbe vezet”. Tökéletes úticél egy hangulatos nyaraláshoz, de egy Trogirban eltöltött vakáció során is érdemes betervezni egy 1 napos városnézést.

Olvasd el cikkünket és szeress bele Split városába idén nyáron!

Split Horvátország második legnagyobb városa, Dalmácia térségében pedig a legnagyobb város. Akár itt tervezünk megszállni, akár csak felfedeznénk egy városnézés keretében, mindenképp érdemes erre a varázslatos helyre ellátogatni, ahol a történelem és a mediterrán nyár tökéletes egységet alkot.

Megközelítés

Split Budapesttől 750 km-re van. Az M7-es, A4-es és A1-es autópályákon keresztül csupán 7 óra alatt könnyedén megközelíthető autóval, így garantált a kényelmes utazás. Ha Közép-Dalmáciában szállunk meg, szinte biztos, hogy pár perces autóútra vagyunk Splittől – Trogirból mindössze fél óra alatt átjuthatunk. Splitben repülőtér is található, így akár el is repülhetünk egy szempillantás alatt, de a Flix buszt és a Máv Adria Expresszt is igénybe vehetjük, ha nem szeretnénk vezetni.

Látványosságok

Split mágikus látványa már megéri az utazást. Szűk utcácskák romantikus színkavalkáddal tarkítva, izgalmas látnivalók egymás hegyén-hátán, hangulatos boltokkal, remek éttermekkel fűszerezve, miközben a régi korok emlékei emelik a város hangulatát pompázatossá. Nem véletlen, hogy Split a világörökség részét képezi, számos kincse pedig az UNESCO védelme alatt áll.

Splitben a legtöbb látványosság az óvárosban található, így ha itt szeretnénk nyaralni, érdemes a városközponthoz közeli szálláshelyet választani, hogy könnyedén felfedezhessük a legszebb helyszíneket.  

A Diocletianus palota nevét Diocletianus római császárról kapta, aki 293-ban építtette fel ezt a magasztos, 30.000 négyzetméteres villát. Az antik épület maradványait a késő középkorban kiegészítették, mindeközben pedig egyiptomi, olasz és római hatást is megfigyelhetünk az építészeti stílusok kavalkádjában. Az ide érkezők csodálatos kulturális emlékekkel találkozhatnak.

Ha kinézelődtük magunkat a palotában, érdemes a Szent Duje székesegyház felé venni az irányt, mely nem csak Diocletianus egykori mauzóleuma volt, de a főkapu felett IV. Béla magyar királyunk lányainak, Katalinnak és Margitnak a földi maradványai is itt vannak elhelyezve. Miután megcsodáltuk a világ egyik legrégebbi katedrálisát, akár meg is mászhatjuk a templomtornyot, melyből ráláthatunk az egész városra.

Az óvárosban való kalandozás során érdemes útba ejteni a Riva Promenade-t, mely Split gyönyörű tengerparti sétánya. Egyik oldalán trópusi pálmafák, másik oldalán pedig a végtelen tenger nyújtózkodik, miközben kávézók, éttermek és bárok várják az ide érkezőket.

Érdemes a halpiacra is ellátogatnunk, ahol rengeteg érdekes tengeri herkentyűvel találkozhatunk, és akár be is vásárolhatunk a friss kínálatból egy hangulatos vacsorához az apartmanunkban.

A túrázás szerelmeseinek a Marjan hegyet ajánljuk, mely Split városa felett tornyosodik. A Marjan hegy a Dinári-hegység része, legmagasabb csúcsa pedig a Telegrin, melyet egy 30 perces túrázással elérhetünk. Itt meseszép kilátás nyílik Split városára, amit egy finom kávé mellett érdemes megcsodálni.

Strandok

A város legfontosabb kikötője a városközpontban található, így a hangulatos strandokért egy kicsit gyalogolnunk kell.

A Bacvice strand 15 percre található az óvárostól, mely Split egyik legfelkapottabb strandja. A lassan mélyülő part itt homokos, így tökéletes egy családi kikapcsolódáshoz. Ha megéheznénk vagy megszomjaznánk, számos étteremben és bárban felfrissülhetünk. Ezen kívül meglátogathatjuk a Jezinac strandot, a Plaza Bene-t, vagy a Kasjuni strandot 30-40 perc gyalogtávolságban.

Érdemes a Znjnan strandot is felkeresni, ahol hangulatos bárok és pezsgő éjszakai élet vár bennünket.

Kirándulás

Amennyiben izgalmasabbá szeretnénk varázsolni a horvátországi nyaralásunkat, bátran benevezhetünk egy varázslatos hajókirándulásra. Az iránytrogir.hu Három sziget hajókirándulása minden nap reggel 9:30-kor indul Split sétányáról. A hajóút során megtekinthetjük a Necujam öbölben található Kontesa hajóroncsot, felfedezhetjük a lélegzetelállító Kék Lagúnát, valamint bejárhatjuk Maslinica képeslapra illő városát. Mindezt meseszép kilátással, ízletes grill fogásokkal és frissítő italokkal kiegészítve, a teljes kikapcsolódás érdekében.

Nyaralj Split városában és foglald le a helyet a nyár legizgalmasabb hajókirándulására oldalunkon:

https://iranytrogir.hu/kirandulas/harom-sziget-kirandulas-split-bol/1022/

 

 

 

Hasonló cikkek
Primošten, egy igazi mediterrán városka Primošten, egy igazi mediterrán városka

Primošten a Trogirból a Krka Nemzeti Park felé vezető buszos túrák gyakori megállója. A városka Šibeniktől mindössze 20 kilométerre, egy kis szigetecskén helyezkedik el.

Bővebben
2906
Miért nincs Közép-Dalmáciában koronavírusos beteg? Miért nincs Közép-Dalmáciában koronavírusos beteg?

Horvátország Déli része koronavírus járványtól mentes, legalább is a megerősített esetetek számát tekintve. Mi állhat ennek a hátterében? Az index.hr cikkirója próbált rá választ kapni.

Bővebben
3610
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
5 lenyűgöző érdekesség a Plitvicei-tavakról
5 lenyűgöző érdekesség a Plitvicei-tavakról

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátország legnagyobb nemzeti parkja. A park nem kevesebb, mint 1,1 millió turistát lát vendégül évente – a turisták számának csökkentése, valamint az itt élő állat- és növényfajok védelme érdekében a park vezetősége 2020-tól magasabb jegyárakkal kívánja csökkenteni a látogatók számát.

2020.08.05.
Érdekesség: az első európai gyógyszertárat Trogir városában nyitották 748 évvel ezelőtt
Érdekesség: az első európai gyógyszertárat Trogir városában nyitották 748 évvel ezelőtt

A trogiri patika – melyet 1271. október 29-én nyitottak meg – volt az első európai gyógyszertár. Az ezt bizonyító eredeti dokumentum magántulajdonban van, míg másolatát a Városi Múzeumban őrzik.

2019.06.28.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.