Split vagy Trogir? Így érdemes kiválasztani nyaralásunk úticélját Dalmáciában

Split vagy Trogir? Így érdemes kiválasztani nyaralásunk úticélját Dalmáciában
0 1120

Azon gondolkodsz, hogy Trogirban vagy Splitben szállnál meg szívesebben idén? Segítünk kiválasztani Dalmácia két legnépszerűbb célpontjából az igazán számodra megfelelőt.

Olvasd el az iránytrogir.hu legújabb cikkét és válaszd ki a nyaralás úticélját könnyedén!

Amikor nyaralásra készülünk, mindig érdemes időben elkezdeni a tervezést. Az első lépés az úticél kiválasztása. Horvátország nem véletlenül népszerű úticél a magyar vakációzók körében: könnyedén megközelíthető, rengeteg gyönyörű helyszín közül válogathatunk, és mindig garantáltan jól fogjuk érezni magunkat. Dalmácia pedig Horvátország egyik legszebb régiója – lélegzetelállító tájak, álomkék tenger, mesés szállások, és rengeteg izgalmas program vár ránk.

Nézzük meg, hogy miért érdemes Trogir vagy Split városát választanunk a következő nyaralásunk helyszínéül.

Trogir, a varázslatos időutazás városa

Trogir egy történelmi város, ahol letűnt korok lenyűgöző maradványai veszik körbe az ide érkezőket. Nem véletlen került az egész város az UNESCO védelme alá 1997-ben. A középkort idéző szűk utcák, a rengeteg kulturális emlékmű és a klasszikus építmények már önmagukban megérnek egy látogatást. Rengeteg római, reneszánsz és barokk stílusú emlékművet tekinthetünk meg, így a városnézést előnyben részesítők garantáltan minden egyes percét ki fogják élvezni az itt eltöltött nyaralásnak. Mielőtt a strandolás szerelmesei fejvesztve rohannának Splitbe, érdemes megemlítenünk, hogy számos tengerparti strand várja az ide érkezőket. Emellett rengeteg izgalmas kalandban is részt vehetünk, ha életre szóló emlékeket szeretnénk szerezni. A Krka Nemzeti Park, a Plitvicei-tavak, a Kék Lagúna és a Kék barlang is könnyedén megközelíthető innen, emellett pedig rafting, snorkel és canyoning túrákon is részt vehetünk.

Split, ahol soha nem fogunk unatkozni

Split Trogirral ellentétben egy nagyobb város. Horvátország második legnagyobb városa, Dalmáciában pedig a régió központjának számít. Trogirhoz hasonlóan számos történelmi emlékművet fedezhetünk fel itt is, és Split óvárosa szintén az UNESCO védelme alatt áll. Rengeteg strandolási lehetőség vár ránk, emellett a természet más oldalait is megismerhetjük, hiszen Split hegyekkel van körbevéve. A városközpont melletti Marjan hegyet könnyedén meg is mászhatjuk. Emellett innen is számos kirándulásra felkerekedhetünk, és rengeteg szigetet felfedezhetünk a környéken.

Az elhelyezkedés

Split és Trogir mindössze 40 perc autóútra található egymástól, így az elhelyezkedésünk hasonló módon megközelíthető. Mindkét városba elutazhatunk autóval: Magyarországról az M7-es autópályán kell keresztül utaznunk, majd Horvátországban az A4-es autópályát és az A1-es autópályát kell igénybe vennünk. Míg Split nagyvárosnak számít és könnyedén parkolhatunk, addig Trogirban a parkolásra csupán a városon kívül van lehetőségünk. Egyébként mindkét helyet meg tudjuk közelíteni tömegközlekedéssel, hiszen Flix busz és vonat is el tud minket vinni, azonban vonat esetén csak Splitben tudunk leszállni, ahonnan vissza kell buszoznunk Trogirba.

A hangulat

Ha egy nyüzsgő, élénk központra, rengeteg mókára, programra és kalandra vágyunk, akkor érdemes Splitbe tervezni a jövő évi nyaralást. Split a Dalmát térség legnagyobb városa, így garantált a mediterrán hangulat és az állandó pezsgés.

Azonban ha jobban kedveljük a csendet, a nyugalmat és a békés kikapcsolódást, akkor érdemes Trogirt választani. Gyönyörű séták az óvárosban, autómentes utcácskák, kiváló éttermek és megannyi látnivaló vár ránk Trogirban.

Árak

Mivel Trogir városa kisebb, így olcsóbban meg tudjuk úszni a nyaralás költségeit. Trogirban és környékén olcsóbbak a szállások, azonban a tömegközlekedés és az ételek nagyjából egy áron belül mozognak. Az árakban általánosságban egyébként csak kis eltérések vannak, azonban nagyban függnek a költségeink az igényeinktől is. Természetesen mindkét városban lehetőségünk van luxus nyaralást tervezni, de az egyszerűbb és költséghatékony vakációk is könnyedén kivitelezhetők.

Kirándulások

Mindkét városból számos mesés kiránduláson vehetünk részt az elhelyezkedésüknek köszönhetően. Lehetőségünk van mesés szigeteket felfedezni, természeti látványosságokat bejárni, hajós utakon részt venni és az adrenalindús kalandok sem maradnak le a listáról. Fedezzük fel a Kék Lagúnát, látogassunk el a Kék Barlangba, járjuk körbe a Krka Nemzeti Parkot vagy a Plitvicei-tavak vízesésrendszerét, raftingoljunk, búvárkodjunk, vagy akár adjuk a fejünket egy felejthetetlen parasailingre. Az iránytrogir.hu szerencsére mindkét helyről indít kirándulást, így terveznünk sem kell már.

Három sziget kirándulás Split-ből:

https://iranytrogir.hu/kirandulas/harom-sziget-kirandulas-split-bol/1022/

Három sziget kirándulás Trogirból:

https://iranytrogir.hu/kirandulas/harom-sziget-kirandulas---kek-laguna/1008/

Fedezd fel a többi mesés kirándulásunkat weboldalunkon!

 

 

 

Hasonló cikkek
Tippek a 2020-as trogiri nyaralásodhoz Tippek a 2020-as trogiri nyaralásodhoz

Davor Božinović horvát belügyminiszter 2020. május 9-én bejelentette, hogy Horvátország fokozatosan megnyitja a határait. Mivel Horvátország és Szlovénia is úgy döntöttek, megpróbálják megmenteni a 2020-as turisztikai szezont, számos új intézkedést vezetnek be. Horvátországban június 1-én, legkésőbb pedig június 15-én indulhat a nyaralási idény.

Bővebben
4858
Kirándulás Trogirban – ide szökjetek el a tavaszi szünet alatt Kirándulás Trogirban – ide szökjetek el a tavaszi szünet alatt

Szívesen kimozdulnál már egy izgalmas kirándulásra, de nem tudod, hogy hová menjetek? Irány Trogir, ahol felejthetetlen kalandokban lesz részetek, miközben a pénztárcátok is örülni fog!

Bővebben
234
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
A Marmont gloriett története
A Marmont gloriett története

Trogir tengerparti sétányán andalogva a turisták nem csak a számos kávézó, étterem és szuveníreket kínáló üzletecske kínálatát élvezhetik. A tengerparti sétány tele van látnivalókkal, történelmi emlékekkel is.

2019.10.03.
9 kihagyhatatlan strand Trogir környékén 2023-ban
9 kihagyhatatlan strand Trogir környékén 2023-ban

Trogir a dalmát térség egyik legszebb úticélja. Ez a kis település hihetetlen történelmi emlékekkel büszkélkedik, nem véletlen áll 1997 óta az UNESCO védelme alatt. Azonban nem kell aggódnunk akkor sem, ha a városnézést strandolással egészítenénk ki.

Nézzük, melyek a legjobb strandok Trogir környékén, ahová 2023-ban is érdemes ellátogatni!

2023.08.23.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.