A Marmont gloriett története

A Marmont gloriett története
0 2203

Trogir tengerparti sétányán andalogva a turisták nem csak a számos kávézó, étterem és szuveníreket kínáló üzletecske kínálatát élvezhetik. A tengerparti sétány tele van látnivalókkal, történelmi emlékekkel is. Az egyik legérdekesebb történetű építmény a Kamerlengo és a Szent Márk erőd között, a futballpálya közvetlen közelében található – a Marmont gloriett emléket állít a rövid ideig tartó dalmáciai francia uralomnak.

Ugyan korábban az emlékmű építését 1809-re tették a történészek, a legújabb adatok szerint a gloriett ennél korábban, még 1807-ben épült Jean-Charles Langlois-nak, Trogir franica katonai parancsnokának utasítására. Az emlékmű felépítésének ára 2567 velencei líra volt, amit Koriolan Komulović, az önkormányzat vezetője fizetett ki. Összehasonlításképp, ebben az időben az orvosok évi fizetése 3000 velencei líra volt évente, az írnokoké 1200 líra, a patikusoké pedig 500 líra.

A Marmont gloriett 139 évig feküdt azon az elképzelt, egyenes vonalon, mely összeköti a Kamerlengo tornyot a Szent Márk toronnyal. A gloriett a Szent Mihovil mezőn feküdt, ahogyan akkor nevezték ezt a városrészt, pontosan azon a helyen, ahol korábban a nyugati várfal állt, melyet 1809-ben romboltak le teljes egészében. Az 1830-ból származó geodéziai tervek és felmérések szerint a gloriettet akkoriban három oldalról ölelte körbe a tenger. Azóta a város nyugati partját feltöltötték, így a gloriett mellett körülbelül 55 méter széles partsáv keletkezett, mely elválasztja a tengertől.

A part feltöltésének ez lett az eredménye, hogy a szögletes alapon nyugvó, hegyes tetejű kolonnád, melyet hat kőoszlop formál, már nem a sekély tengervízben nyugszik. Mivel a történelem során több alkalommal is károsodások érték a gloriettet, 1946-ban az építménynek saját őre is volt. Nem sokkal később az emlékművet áthelyezték, nagyjából 40 méterrel nyugatra az eredeti helyéhez viszonyítva.

1945 szeptemberében került először szóba a Marmont gloriett lebontása, melyet szerencsére a trogiri lakosok annyira hangosan elleneztek, hogy a lebontást szolgáló fa állványokat végül eltávolították. Mielőtt azonban megnyugodtak volna a kedélyek és megszületett volna a lebontást megtiltó döntés, az ügyet számos botrány kísérte. A Kulturális minisztérium vezetője szerint a műemlék lebontását a futballpálya kiszélesítése motiválta, így a minisztérium megtiltotta a gloriett lerombolását. A lebontást tiltó távirat célba érését követően azonban a „Slaven” sportegyesület tagjai mégis úgy döntöttek, hogy erőszakkal próbálják meg lebontani a gloriettet – a lépcsőket lerombolták, a környező fenyőket pedig kivágták. Mivel fennált a veszély, hogy a sportegyesület fiatal tagjai a minisztériumi döntés ellenére is helyreállíthatatlanul meg fogják rongálni a gloriettet, a minisztérium és a sportegyesület megállapodást kötöttek, miszerint a gloriettet az egyesület költségén néhány méterrel elmozdítják, így az nem fogja zavarni a futballpálya kiszélesítését.

A művészettörténészek és az építészek úgy vélik, hogy a futballpálya – mely a világ egyik legkülönlegesebb pályájának számít – óriási kárt okozott az óváros kinézetében. Ennek ellenére azonban a pálya és a Marmont gloriett napjainkban jószomszédi viszonyt ápolnak – a pálya megvédte a gloriettet a nagy, masszív épületektől, melyek a történelem során a szomszédságában épülhettek volna, és beárnyékolhatták volna a gloriett szépségét.

A Trogirban töltött nyaralás során mindenképp érdemes végigsétálni a „riván”, ahogy a helyiek nevezik a tengerparti sétányt, hiszen a Marmont gloriett mellett számos más történelmi emléket is megtekinthetünk.

Hasonló cikkek
Hogyan tervezzünk időben nyaralást? – Horvátország 2023 Hogyan tervezzünk időben nyaralást? – Horvátország 2023

Megeshet, hogy a téli időszakban a nyaralás csak szép emlékként jut eszünkbe, és még egyáltalán nem gondolunk a jövő nyári kalandokra. Horvátország sok szempontból tökéletes választás egy családi vagy páros vakációhoz, azonban ha időben tervezünk, még jobban megéri.

Ismerd meg az iránytrogir.hu tippjeit és spórolj időt, pénzt és energiát a korai tervezéssel!

Bővebben
600
5 lenyűgöző érdekesség a Plitvicei-tavakról 5 lenyűgöző érdekesség a Plitvicei-tavakról

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátország legnagyobb nemzeti parkja. A park nem kevesebb, mint 1,1 millió turistát lát vendégül évente – a turisták számának csökkentése, valamint az itt élő állat- és növényfajok védelme érdekében a park vezetősége 2020-tól magasabb jegyárakkal kívánja csökkenteni a látogatók számát.

Bővebben
4115
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Mit érdemes tudnod, ha Trogirban vagy Čiovo szigetén nyaralsz?
Mit érdemes tudnod, ha Trogirban vagy Čiovo szigetén nyaralsz?

Kevesen vannak azok, akik szeretik a nyaralás minden részletét jó előre megtervezni, azonban a spontán utazások szerelmesei számára is ajánlott, hogy néhány alapvető dologról tájékozódjanak, mielőtt útnak indulnak.

2019.06.28.
A legjobb kirándulások Trogir környékén 2023-ban
A legjobb kirándulások Trogir környékén 2023-ban

Idén Trogir és gyönyörű környező tájai lettek kiszemelve úticélnak?

Olvass tovább és máris megtudod, mik a legjobb kirándulási útvonalak Trogir és környékén, amiket semmikép sem szabad kihagyni látogatásod során!

2023.04.25.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.