A Cetina folyó szépségei

A Cetina folyó szépségei
0 5466

Horvátország számos természeti szépséggel rendelkezik, az egyik legismertebb látványosság azonban a Cetina folyó forrása. A Cetina Dalmácia leghosszabb folyója, forrása a Dinári-hegység északnyugati részén található, és az Adriai-tengerbe ömlik.

A cetina folyó forrásai nagyjából 30 hektáros területen fekszenek, mely még 1972-ben védetté lett nyilvánítva. A források a Peruči-tóban egyesülnek, ahonnan a Cetina folytatja útját az Adria felé. A kis forrásokból legalább hét van, melyek közül a legnagyobbak a Vukovića vrilo, Batića vrilo és a Veliko vrilo, mely Glavaš néven is ismert. Az, hogy a Glavaš pontosan milyen mély, nem tudható, annak ellenére, hogy a kristálytiszta víz miatt úgy néz ki, hogy a fehér fenék könnyen elérhető. A búvárok eddig 115 méter mélységig fedezték fel a lélegzetelállítóan kék forrást.

A Cetina az egyik legszebb folyó, ha a horvátországi édesvízi raftingról van szó. Az extrém kirándulások szerelmesei a világ minden tájáról érkeznek, hogy kipróbálják a vadnyugatos tájon át vezető kalandot. A Cetina folyó Omiš városa mellett ömlik az Adriába, a torkolat előtt azonban a víz keskeny szurdokvölgyet alakított ki a mészkőben. A folyón való raftingot akkor is kipróbálhatjuk, ha Trogirban vagy környékén nyaralunk, hiszen a távolság nem nagy, és számos szervezett, autóbuszos kirándulás is a rendelkezésünkre áll.

A gyönyörű táj nem csak a turistákat nyűgözi le – számos filmes csapat is forgatott ezen a vadregényes helyszínen. A hazánkban is ismert Winnetou-filmek számos jelenetének is a Cetina folyó volt a helyszíne, de forgattak a Plitvicei-tavaknál is. A helyiek számos olyan tematikus túrával készülnek az idelátogatók számára, melynek során bemutatják a régi forgatási lokációkat.

A folyó 100 kilométeres folyama mindenki számára nyújt valamilyen izgalmas kikapcsolódási lehetőséget. Az adrenalinfüggők raftingozhatnak, de kipróbálhatják magukat a kanyoningban és a kajakozásban is. Akik inkább nem próbálnák ki ezeket az extrém kikapcsolódási lehetőségeket, hangulatos sétákon és sétahajózáson is részt vehetnek.

A Cetina partján számos várrom is található, melyeket szintén érdemes meglátogatni. Néhány várrom az ormok hegyén áll, így gyönyörű kilátással jutalmazza azokat, akik felmásznak megnézni a nevezetességeket.

A Cetina különböző szakaszai lehetővé teszik, hogy mindenki élményekkel gazdagon térhessen haza a kirándulásról. A folyó nyugodtabb szakaszain családi túrákat is szerveznek, melyeken a túravezető utasításainak tiszteletben tartása mellett kicsik és nagyok is biztonságosan evezhetnek. A gyorsabb szakaszokon adrenalintúrákat tartanak, melyeken garantáltan senki nem marad száraz.

A raftingozás szerelmesei vízesések alatt eveznek át, sziklás partszakaszok mellett haladnak el és csodaszép tájban gyönyörködhetnek, azokon a részeken is, ahol a csónak lassabban halad.

A Cetina folyó a kanyoning szerelmesei számára is ideális, hiszen a mészkőbe vájt kanyon falai közel 200 méter magasak, a vízben található sziklák pedig érdekes alakzatokat formáznak. A kristálytiszta vizű folyó kanyoningra alkalmas szakasza kellemes hőmérsékletű, így a turisták fürdőzhetnek is benne. A számos vízesés és földalatti barlang lenyűgöző látványt nyújt – a legmagasabb vízesés több mint 50 méter magas, a természet által kialakított medencék pedig felejthetetlen strandolási élményt biztosítanak! A turistáknak lehetőségük van arra is, hogy a sziklákról ugráljanak a vízbe, búvárkodjanak a kristálytiszta folyóban vagy ússzanak egyet. A Cetina folyó szépségei garantálják az életreszóló emlékeket.

Hasonló cikkek
Trogir márkanévvé vált! Trogir márkanévvé vált!

Trogir egy nagy lépést tett, és az első olyan horvátországi város lett, mely márkanévvé vált. A város új branding stratégiával, szlogennel és vizuális identitással rukkolt elő és egy új promóciós videót is bemutatott. Az új stratégiának a kidolgozásában másfél év alatt, több mint száz szakember vett részt.

Bővebben
1683
Horvátországi látnivalók: városnézés vagy tengerparti pihenés? Mindenhol jó, de Horvátországban a legjobb! Horvátországi látnivalók: városnézés vagy tengerparti pihenés? Mindenhol jó, de Horvátországban a legjobb!

Amikor nyaralást tervezünk, a legtöbb esetben kétféle céllal utazunk egy külföldi országba: új élményekkel szeretnénk gazdagodni és városnézéssel tölteni napjainkat, vagy kipihennénk a mindennapi fáradalmakat egy kiadós tengerparti heverészéssel. Horvátország többek között azért csodálatos úti célpont, mert akár kalandokra vágyunk, akár egy koktélra a medence mellett, mindkét opcióra lehetőségünk van. A tökéletes helyszín az élmények és élvezetek maximális kihasználására egyértelműen Dalmácia, hiszen gazdag történelmi múlttal, lenyűgöző tengerpartokkal és eszméletlen strandokkal vár ránk a térség. Tekintsük meg, miért érdemes Horvátországba nyaralást tervezni és a horvátországi látnivalókat felfedezni!

Bővebben
1683
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Trogir, a legszebb horvát kisváros
Trogir, a legszebb horvát kisváros

Trogir a horvát kisvárosok egyik legszebb gyöngyszeme. Egy valódi város-múzeum, ahol minden sarok mögött egy újabb meglepetés bújik meg, melyet a történelem és a művészetek kedvelői igazán értékelni fognak.

2019.02.20.
10 dolog, amit semmiképp ne felejts otthon, ha Horvátországba indulsz
10 dolog, amit semmiképp ne felejts otthon, ha Horvátországba indulsz

Mielőtt nekivágnánk a horvátországi nyaralásnak, érdemes a nagy izgalmak között átgondolni, hogy pontosan mit is érdemes bepakolnunk. Sajnos előfordul, hogy egy-két dolgot otthon hagyunk, ilyenkor pedig jobb esetben kellemetlenséget okozhat a boltok járásával eltöltött idő – rosszabb esetben pedig akár az egész vakációt megkeserítheti az elfelejtett tárgy.

Íme, az Iránytorgir.hu listája, amivel biztosan gondoskodhatsz a kényelmes és pontos csomagolásról, mielőtt útnak indulnátok!

2022.05.05.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.