A Cetina folyó szépségei

A Cetina folyó szépségei
0 4136

Horvátország számos természeti szépséggel rendelkezik, az egyik legismertebb látványosság azonban a Cetina folyó forrása. A Cetina Dalmácia leghosszabb folyója, forrása a Dinári-hegység északnyugati részén található, és az Adriai-tengerbe ömlik.

A cetina folyó forrásai nagyjából 30 hektáros területen fekszenek, mely még 1972-ben védetté lett nyilvánítva. A források a Peruči-tóban egyesülnek, ahonnan a Cetina folytatja útját az Adria felé. A kis forrásokból legalább hét van, melyek közül a legnagyobbak a Vukovića vrilo, Batića vrilo és a Veliko vrilo, mely Glavaš néven is ismert. Az, hogy a Glavaš pontosan milyen mély, nem tudható, annak ellenére, hogy a kristálytiszta víz miatt úgy néz ki, hogy a fehér fenék könnyen elérhető. A búvárok eddig 115 méter mélységig fedezték fel a lélegzetelállítóan kék forrást.

A Cetina az egyik legszebb folyó, ha a horvátországi édesvízi raftingról van szó. Az extrém kirándulások szerelmesei a világ minden tájáról érkeznek, hogy kipróbálják a vadnyugatos tájon át vezető kalandot. A Cetina folyó Omiš városa mellett ömlik az Adriába, a torkolat előtt azonban a víz keskeny szurdokvölgyet alakított ki a mészkőben. A folyón való raftingot akkor is kipróbálhatjuk, ha Trogirban vagy környékén nyaralunk, hiszen a távolság nem nagy, és számos szervezett, autóbuszos kirándulás is a rendelkezésünkre áll.

A gyönyörű táj nem csak a turistákat nyűgözi le – számos filmes csapat is forgatott ezen a vadregényes helyszínen. A hazánkban is ismert Winnetou-filmek számos jelenetének is a Cetina folyó volt a helyszíne, de forgattak a Plitvicei-tavaknál is. A helyiek számos olyan tematikus túrával készülnek az idelátogatók számára, melynek során bemutatják a régi forgatási lokációkat.

A folyó 100 kilométeres folyama mindenki számára nyújt valamilyen izgalmas kikapcsolódási lehetőséget. Az adrenalinfüggők raftingozhatnak, de kipróbálhatják magukat a kanyoningban és a kajakozásban is. Akik inkább nem próbálnák ki ezeket az extrém kikapcsolódási lehetőségeket, hangulatos sétákon és sétahajózáson is részt vehetnek.

A Cetina partján számos várrom is található, melyeket szintén érdemes meglátogatni. Néhány várrom az ormok hegyén áll, így gyönyörű kilátással jutalmazza azokat, akik felmásznak megnézni a nevezetességeket.

A Cetina különböző szakaszai lehetővé teszik, hogy mindenki élményekkel gazdagon térhessen haza a kirándulásról. A folyó nyugodtabb szakaszain családi túrákat is szerveznek, melyeken a túravezető utasításainak tiszteletben tartása mellett kicsik és nagyok is biztonságosan evezhetnek. A gyorsabb szakaszokon adrenalintúrákat tartanak, melyeken garantáltan senki nem marad száraz.

A raftingozás szerelmesei vízesések alatt eveznek át, sziklás partszakaszok mellett haladnak el és csodaszép tájban gyönyörködhetnek, azokon a részeken is, ahol a csónak lassabban halad.

A Cetina folyó a kanyoning szerelmesei számára is ideális, hiszen a mészkőbe vájt kanyon falai közel 200 méter magasak, a vízben található sziklák pedig érdekes alakzatokat formáznak. A kristálytiszta vizű folyó kanyoningra alkalmas szakasza kellemes hőmérsékletű, így a turisták fürdőzhetnek is benne. A számos vízesés és földalatti barlang lenyűgöző látványt nyújt – a legmagasabb vízesés több mint 50 méter magas, a természet által kialakított medencék pedig felejthetetlen strandolási élményt biztosítanak! A turistáknak lehetőségük van arra is, hogy a sziklákról ugráljanak a vízbe, búvárkodjanak a kristálytiszta folyóban vagy ússzanak egyet. A Cetina folyó szépségei garantálják az életreszóló emlékeket.

Hasonló cikkek
Primošten, egy igazi mediterrán városka Primošten, egy igazi mediterrán városka

Primošten a Trogirból a Krka Nemzeti Park felé vezető buszos túrák gyakori megállója. A városka Šibeniktől mindössze 20 kilométerre, egy kis szigetecskén helyezkedik el.

Bővebben
2099
A Krka Nemzeti Park szépségei A Krka Nemzeti Park szépségei

Horvátország egyik legjelentősebb turisztikai attrakciója a Krka Nemzeti Park, melynek területe 109 négyzetméter. Ezt a látványos természetvédelmi területet különösen azok a magyarországi nyaralók látogatják, akik Trogir vagy Šibenik környékén nyaralnak, hiszen mindkét városból számos kirándulás indul a Krka felé.

Bővebben
1838
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Éjszakai élet Trogirban
Éjszakai élet Trogirban

Trogir egy történelmi hagyatékokban gazdag kikötőváros az Adriai-tenger partján, Horvátországban. A kristálytiszta víz, a gyönyörű strandok, a tengerparti hangulat és a számos látnivaló mellett Trogir és környéke pezsgő éjszakai életet is biztosít a fiatal és a magát fiatalnak érző turisták számára

2019.09.02.
Maslinica, Šolta szigetének gyöngyszeme
Maslinica, Šolta szigetének gyöngyszeme

Maslinica Šolta szigetének nyugati oldalán terül el – ez az egyetlen település és kikötő a nyugati partszakaszon. A természet a városka környékén gyönyörű, a képeslapra illő köves partszakaszt fenyőerdők keretezik, a hét apró szigetecskéből (Polebrnjak, Saskinja, Stipanska, Kamik, Balkun, Rudula és Grmej) álló szigetcsoport pedig számos történelmi emléket rejt. Maslinica az 1700-as évek elején keletkezett, mikor a velenceiek engedélyt adtak a Marchi nemesi családnak a település kialakítására és a tornyokkal ellátott kastély felépítésére, mely segített a gyakori kalóztámadások elleni védelemben.

2019.02.25.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.