Miért érdemes Közép-Dalmáciában nyaralni?

Miért érdemes Közép-Dalmáciában nyaralni?
0 1903

Közép-Dalmácia sok turista szerint Horvátország egyik legszebb régiója. Az északi, tengerparti városokhoz képest ez már igazi mediterrán, dús, színes növényzettel és utánozhatatlan hangulattal.

Közép-Dalmácia legnagyobb városa Split – Budapesttől 750 kilométerre található, a hosszabb útért azonban a rengeteg látnivaló kárpótolja a Magyarországról érkezőket.

Split Horvátország második legnagyobb települése, közel 200.000 lakost számlál. Amellett, hogy jelentős turisztikai központ, Split fontos közlekedési csomópont is, így nagy rá az esély, hogy a környéken nyaralók legalább egyszer érinteni fogják ezt a várost is. Split egy igazi adriai gyöngyszem, történelme során római, velencei, osztrák, francia, olasz és jugoszláv uralom alatt is állt. A városban számos vendéglő és borpince is található. Népszerű turistalátványosságok a Diokleciánusz palota és mauzóleum, a Katedrális és a harangtorony. A város közelében található öblök gyönyörű strandokat rejtenek – ilyen a központi Bačvice strand is. A városból a legtöbb közép-dalmáciai nyaralóhely elérhető komppal.

A turisták, akik a spliti régióban töltenék nyaralásukat, a szemközti Brač szigeten vagy Trogirban is foglalhatnak szállást. Brač Dalmácia egyik legnagyobb szigete és egyben az Adriai-tenger egyik legnagyobb szigete is. Split városa és Hvar szigete között található. Brač világszerte ismert, méghozzá arról az itt található fehér kőzetről, melyből a Fehér Ház, a berlini Reichstag és a bécsi Parlament is épült. Napjainkban Brač gazdag turisztikai kínálattal büszkélkedhet. Az olyan kedvelt nyaralóhelyek, mint Supetar, Sumartin vagy Bol számos hotellel és apartmannal, valamint gyönyörű strandokkal és kiváló éttermekkel várják a látogatókat. Az Adriai-tenger egyik legismertebb strandja, a Bol közelében található Zlatni Rat a sziget egyik gyöngyszeme.

Trogir a régió egyik legszebb települése – az UNESCO által világörökséggé nyilvánított óvárost híd köti össze a városka szárazföldi részével és a szemközti Čiovo szigettel is. Azok a nyaralók, akik a trogiri régió mellett döntenek, leggyakrabban Čiovo szigetén tudnak szállást foglalni. Čiovo egy nyugodt, képeslapra illő sziget Közép-Dalmáciában, mely Trogirtól mindössze három kilométerre helyezkedik el. Leginkább zöld dombjairól, gyönyörű strandjairól és a végtelenül kék tengervízről ismert. A szigetnek nagyjából 200 lakosa van, a turistákat pedig számos apartman, bolt és vendéglő várja. Čiovo szigetén az aktív kikapcsolódás szerelmesei is számos lehetőséggel találkozhatnak. A sziget legismertebb települései Okrug Donji, Okrug Gornji, Arbanija és Slatine.

A trogiri nyaralások nagy előnye, hogy a városból számtalan hajós és autóbuszos kirándulás indul, így azok, akik nem szeretnék a nyaralást egyhelyben tölteni, számos környező települést, strandot és szigetet meglátogathatnak. Trogirból könnyen elérhető a Krka Nemzeti Park és a Plitvicei-tavak is. Ha a Krka felé tartunk, mindenképp érdemes Šibenik városát is meglátogatni, hiszen a domboldalba épült óváros gyönyörű látványt nyújt. A kirándulás során Primoštenbe is ellátogathatunk, mely egy igazi mediterrán hangulatú gyöngyszem.

Ha Trogirban nyaralunk, eltölthetünk egy kellemes napot Hvar városában is. Hvarban találhatók a velencei építészet legsértetlenebb emlékművei és Dalmácia legszebb főtere, a Hvarska pjaca is meglátogatható. Hvar közelében található a Pakleni-szigetcsoport is, mely 20 apró szigetecskéből áll.

Nyilvánvaló hát, hogy miért kedvelt úticélja a horvátországi nyaralásoknak Közép-Dalmácia! Ugyan kicsit messzebb van, az Adria kincsesdoboza számos gyöngyszemével kárpótolja a magyar turistákat a hosszabb útért.

Hasonló cikkek
A legjobb trogiri strandok kisgyermekes családok számára A legjobb trogiri strandok kisgyermekes családok számára

Trogir Split városától mindössze 40 percnyi autós utazásra van. Splithez hasonlóan Trogir is az UNESCO Világörökségi listáján szerepel. Az érdekes történelem, a romantikus-gótikus építmények, a mediterránra jellemző laza, nyugodt légkör és a hosszú, kavicsos strandok nagyban hozzájárulnak a dalmát tengerpart egyik legszebb és legromantikusabb városának hírnevéhez.Trogir közvetlen közelében található Čiovo szigete is, melyet híd köt össze szomszédjával.

Bővebben
9014
Pakleni szigetek Pakleni szigetek

Hajóval Trogriból is könnyel elérhető, szemet gyönyörködtető természeti attrakció a Hvar közelében fekvő Pakleni szigetcsoport. A szigetecskéket a helyiek “Forski školji” néven emlegetik, a turistáknak szóló brossúrákban pedig egyre gyakrabban találkozhatunk a Paklinski szigetek megnevezéssel is.

Bővebben
4672
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Őszi kalandok Trogirban: A legjobb túrahelyek Trogir környékén
Őszi kalandok Trogirban: A legjobb túrahelyek Trogir környékén

Trogir ősszel is rengeteg kalandot tartogat. Amennyiben szívesen járjuk a természetet és megnéznénk a legszebb túraútvonalakat Horvátországban, Trogir jó választás lehet a felfedezéshez.

Ismerd meg a legjobb őszi túrázós kirándulásokat Trogir környékén!

 

2023.12.18.
Víz alatti múzeum Trogirban
Víz alatti múzeum Trogirban

Trogir alig néhány éves látványossága a Jelinak-öbölben létrehozott víz alatti múzeum. 2018 áprilisában a trogiri lakosok és számos turista kísérte figyelemmel a 9 méter magas és közel 10 tonnás Jézus-szobor tengerbe engedését. A hatalmas szobor a trogiri víz alatti múzeum utolsó eleme – maga a múzeum a keresztutat mutatja be, mind a 14 stációval.

2019.02.20.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.