Víz alatti múzeum Trogirban

Víz alatti múzeum Trogirban
0 7005

Víz alatti múzeum Trogirban

Trogir alig néhány éves látványossága a Jelinak-öbölben létrehozott víz alatti múzeum. 2018 áprilisában a trogiri lakosok és számos turista kísérte figyelemmel a 9 méter magas és közel 10 tonnás Jézus-szobor tengerbe engedését. A hatalmas szobor a trogiri víz alatti múzeum utolsó eleme – maga a múzeum a keresztutat mutatja be, mind a 14 stációval.

Az első stáció megnyitójára 2017 augusztusában került sor, de a legnagyobb attrakció tagadhatatlanul az utolsó elem elhelyezése volt, hiszen a 9 méteres Jézus-szobor a különleges múzeum legméretesebb darabja.

A horvátországi víz alatti keresztút egyedi a világban. Ugyan más országokban is találhatók víz alatti múzeumok, a tematika az, ami a trogiri látványosságot igazán különlegessé teszi.

A projektet két lelkes horvát férfi indította be: Joško Kandija, a trogiri búvárközpont tulajdonosa és Valentin Valenta, művész. A két partner két teljesen más világból érkezett, az egyik professzionális búvár, a másik pedig művész. Egy ötlet és egy közös cél hozta őket össze – a világ első víz alatti keresztútja.

A keresztút már számos művészeti formában lett megjelenítve, de ez a projekt teljesen egyedülálló és különleges. A Jelinak-öbölben merülő búvárturisták végigjárhatják – pontosabban végigúszhatják – mind a 14 stációt. A Jelinak-öböl Trogirtól két tengerészeti mérföldre helyezkedik el, így a trogiri turisták számára könnyen megközelíthető. Az első 13 stáció szobrai életnagyságúak és nagyjából 4-10 méter mélyen lettek elhelyezve, hogy a kezdő búvárok számára is megtekinthetőek legyenek. A 14. stáció Jézus-figurája 18 méter mélyen látható. Az egész kollekció nagyjából 50 szoborból áll. A szobrok öko-betonból készültek és fontos megjegyezni, hogy az egyház is jóváhagyta a projektet.

A víz alatti keresztút megálmodói szerint a különleges szoborpark nem csak a hívőket csábítja majd Trogir városába, de jelentősen meg fogja növelni a búvárturizmust is Trogirban és környékén. Mivel a szobrok nincsenek túl mélyen, a kezdő búvárok is könnyen meg tudják őket közelíteni, de nem ez az egyetlen oka annak, hogy nem lettek mélyebbre leengedve. A vízen áthatoló napsugarak így csodálatos megvilágítást és lenyűgöző látványt biztosítanak.

Vitathatatlan, hogy a víz alatti múzeum számos búvárturista érdeklődését fel fogja kelteni és gazdagítani fogja a Trogir környéki vizek “kínálatát”. Trogir környékén, Šolta és Čiovo szigetek déli oldalán található a búvárkodás szempontjából legszebb rész egész Dalmáciában. Ez a rész sokáig katonai védelem alatt állt és tilos volt a búvárkodás, napjainkban azonban ismét lehetőség van ezen a gyönyörű részen merülni. A tengerfenék rejtett barlangokkal, gazdag élővilággal, korallokkal és tengeri szivacsokkal fedett kőfalakkal várja a búvárokat. A gazdag élővilág minden merülőt lenyűgöz, hiszen olyan jellegzetes tengeri élőlényekkel is lehet találkozni a környéken, mint a homár, a kardhal vagy a polip.

A természet által megalkotott tengeri csodák tárházát tovább gazdagítja a művész keze által kidolgozott 52 szobor a Jelinak-öbölben, melyek megtekintése minden bizonnyal egyedi élményt nyújt a legtöbb búvárnak. A csodálatos, természetes megvilágítás, a kristálytiszta víz és a részletesen, nagy gonddal kidolgozott szobrok nem mindennapi világba merítik a turistákat.

Amennyiben szereted a búvárkodást, vagy még nem próbáltad, de szívesen belevágnál, irány Trogir! Oldalunkon is találhatsz búvárkodással fűszerezett kirándulásokat, búvároktatásokat. Egy olyan csodálatos sportról van szó, amit ha egyszer kipróbálsz, nem tudsz majd abbahagyni!

Hasonló cikkek
Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban

Egy vakációt sokszor családdal, barátokkal vagy a párunkkal tervezünk meg, azonban egyedül nyaralni sokszor egy igazán felemelő élmény lehet. Ehhez nincs is jobb célpont, mint Trogir városa.

Csinálj valami igazán szokatlant és próbáld ki a szóló utazást Trogirban!

Bővebben
592
5 lenyűgöző érdekesség a Plitvicei-tavakról 5 lenyűgöző érdekesség a Plitvicei-tavakról

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátország legnagyobb nemzeti parkja. A park nem kevesebb, mint 1,1 millió turistát lát vendégül évente – a turisták számának csökkentése, valamint az itt élő állat- és növényfajok védelme érdekében a park vezetősége 2020-tól magasabb jegyárakkal kívánja csökkenteni a látogatók számát.

Bővebben
4118
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Trogir – a város, melyben minden kőnek története van
Trogir – a város, melyben minden kőnek története van

Trogir a színek és formák kifogyhatatlan tárháza. A felejthetetlen tartalmú város évszázadokon keresztül épült, bölcsen és részletgazdagon. Trogir Közép-Dalmácia egyik legszebb gyöngye, melynek partjait az Adriai-tenger öleli körül.

2019.02.25.
A legjobb kutyás strandok Trogir környékén
A legjobb kutyás strandok Trogir környékén

Egyre több turista utazik a házi kedvencével, az európai országokban pedig a kutyás strandok teljesen normálisnak számítanak, hiszen amellett, hogy számos turistát vonzanak, jelentősen meg is könnyítik a gazdik dolgát. Horvátországban a kedvencek számára kialakított strandok még nincsenek mindenhol jelen, de szerencsére Trogir környékén több strandot is meglátogathatunk a kedvencünkkel.

2019.02.25.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.