Víz alatti múzeum Trogirban

Víz alatti múzeum Trogirban
0 7163

Víz alatti múzeum Trogirban

Trogir alig néhány éves látványossága a Jelinak-öbölben létrehozott víz alatti múzeum. 2018 áprilisában a trogiri lakosok és számos turista kísérte figyelemmel a 9 méter magas és közel 10 tonnás Jézus-szobor tengerbe engedését. A hatalmas szobor a trogiri víz alatti múzeum utolsó eleme – maga a múzeum a keresztutat mutatja be, mind a 14 stációval.

Az első stáció megnyitójára 2017 augusztusában került sor, de a legnagyobb attrakció tagadhatatlanul az utolsó elem elhelyezése volt, hiszen a 9 méteres Jézus-szobor a különleges múzeum legméretesebb darabja.

A horvátországi víz alatti keresztút egyedi a világban. Ugyan más országokban is találhatók víz alatti múzeumok, a tematika az, ami a trogiri látványosságot igazán különlegessé teszi.

A projektet két lelkes horvát férfi indította be: Joško Kandija, a trogiri búvárközpont tulajdonosa és Valentin Valenta, művész. A két partner két teljesen más világból érkezett, az egyik professzionális búvár, a másik pedig művész. Egy ötlet és egy közös cél hozta őket össze – a világ első víz alatti keresztútja.

A keresztút már számos művészeti formában lett megjelenítve, de ez a projekt teljesen egyedülálló és különleges. A Jelinak-öbölben merülő búvárturisták végigjárhatják – pontosabban végigúszhatják – mind a 14 stációt. A Jelinak-öböl Trogirtól két tengerészeti mérföldre helyezkedik el, így a trogiri turisták számára könnyen megközelíthető. Az első 13 stáció szobrai életnagyságúak és nagyjából 4-10 méter mélyen lettek elhelyezve, hogy a kezdő búvárok számára is megtekinthetőek legyenek. A 14. stáció Jézus-figurája 18 méter mélyen látható. Az egész kollekció nagyjából 50 szoborból áll. A szobrok öko-betonból készültek és fontos megjegyezni, hogy az egyház is jóváhagyta a projektet.

A víz alatti keresztút megálmodói szerint a különleges szoborpark nem csak a hívőket csábítja majd Trogir városába, de jelentősen meg fogja növelni a búvárturizmust is Trogirban és környékén. Mivel a szobrok nincsenek túl mélyen, a kezdő búvárok is könnyen meg tudják őket közelíteni, de nem ez az egyetlen oka annak, hogy nem lettek mélyebbre leengedve. A vízen áthatoló napsugarak így csodálatos megvilágítást és lenyűgöző látványt biztosítanak.

Vitathatatlan, hogy a víz alatti múzeum számos búvárturista érdeklődését fel fogja kelteni és gazdagítani fogja a Trogir környéki vizek “kínálatát”. Trogir környékén, Šolta és Čiovo szigetek déli oldalán található a búvárkodás szempontjából legszebb rész egész Dalmáciában. Ez a rész sokáig katonai védelem alatt állt és tilos volt a búvárkodás, napjainkban azonban ismét lehetőség van ezen a gyönyörű részen merülni. A tengerfenék rejtett barlangokkal, gazdag élővilággal, korallokkal és tengeri szivacsokkal fedett kőfalakkal várja a búvárokat. A gazdag élővilág minden merülőt lenyűgöz, hiszen olyan jellegzetes tengeri élőlényekkel is lehet találkozni a környéken, mint a homár, a kardhal vagy a polip.

A természet által megalkotott tengeri csodák tárházát tovább gazdagítja a művész keze által kidolgozott 52 szobor a Jelinak-öbölben, melyek megtekintése minden bizonnyal egyedi élményt nyújt a legtöbb búvárnak. A csodálatos, természetes megvilágítás, a kristálytiszta víz és a részletesen, nagy gonddal kidolgozott szobrok nem mindennapi világba merítik a turistákat.

Amennyiben szereted a búvárkodást, vagy még nem próbáltad, de szívesen belevágnál, irány Trogir! Oldalunkon is találhatsz búvárkodással fűszerezett kirándulásokat, búvároktatásokat. Egy olyan csodálatos sportról van szó, amit ha egyszer kipróbálsz, nem tudsz majd abbahagyni!

Hasonló cikkek
Nászút Horvátországban – a tökéletes randiútmutató Trogirban Nászút Horvátországban – a tökéletes randiútmutató Trogirban

A mediterrán hangulatú Horvátország tökéletes célpont a nászútra. A romantika mindenhol ránk talál, legyen szó a mesebéli, szűk kis utcácskákról, a lélegzetelállító építészetről, a lenyűgöző tájakról vagy a kristálykék tengerről.

Az iránytrogir.hu ötletes randitippjei garantáltan segítenek emlékezetessé varázsolni a nászutat – akár egy kettesben töltött elvonulásról, akár egy aktív pihenéssel költött kalandos útról álmodoztok.

Bővebben
1460
Hogyan spórolhatunk, ha Trogirban nyaralunk? Hogyan spórolhatunk, ha Trogirban nyaralunk?

Az utóbbi hónapok megpróbáltatásai után sokak költségvetését érte kár, így ha nem szeretnéd lemondani a nyaralásod, viszont néhány trükkel megtakarítanál némi pénzt (amit akár más szórakozásba, például tartalmas trogiri kirándulásokba is befektethetsz), segítünk!

Bővebben
1880
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Šibenik, a történelmi és modern látnivalók városa
Šibenik, a történelmi és modern látnivalók városa

Trogirhoz hasonlóan Šibenik legfőbb látnivalói is az óvárosban találhatók, így egy kellemes hangulatú séta keretein belül nagy részük körbejárható.

2019.10.03.
5+5 dolog, amit tudnod kell a Plitvicei-tavakról – 2. rész
5+5 dolog, amit tudnod kell a Plitvicei-tavakról – 2. rész

Előző cikkünkben már elkezdtük a Plitvicei-tavak Nemzeti Park érdekességeinek felsorolását, hiszen sok turista látogat el ide tengerparti nyaralása során, egy egynapos kirándulás keretében.

2019.09.02.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.