5 lenyűgöző érdekesség a Plitvicei-tavakról

5 lenyűgöző érdekesség a Plitvicei-tavakról
0 4447

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátország legnagyobb nemzeti parkja. A park nem kevesebb, mint 1,1 millió turistát lát vendégül évente – a turisták számának csökkentése, valamint az itt élő állat- és növényfajok védelme érdekében a park vezetősége 2020-tól magasabb jegyárakkal kívánja csökkenteni a látogatók számát.
A park számos tóval és vízeséssel, valamint lélegzetelállító, érintetlen természettel várja a turistákat. A gyönyörű park számos legendát is ihletett. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 érdekességet erről a nemzeti parkról, melyet mindenképp érdemes meglátogatni, ha Trogir környékén nyaralunk.

16 tó és több mint 90 vízesés

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park az itt található 16 tóról és több mint 90 vízesésről a legismertebb. A Plitvice tórendszer két legnagyobb tava a Prošćansko és a Kozjak tó. A lépcsőzetesen elhelyezkedő tavak 12 felső és 4 alsó tóra oszthatók. Horvátország legmagasabb vízesése az alsó tavak területén található – ez a Nagy Vízesés, azaz a Veliki Slap.

Kéktől zöldig – az ezerarcú víz

A Plitvicei-tavak soha nem néznek ki ugyanúgy. A tavak rendkívül híresek vizüknek változó színéről – az árnyalatok a világos smaragdzöldtől, a mélykéken át, egészen a fakó szürkéig terjednek. A tavak folyamatosan változtatják színüket a vízben található ásványi anyagok és organizmusok mennyiségétől, valamint a rájuk eső napfény szögétől függően. A víz kék és zöld színe leginkább a tavak medrét képező mészkőből származó kalcium karbonátnak köszönhető.

A Fekete Királynő legendája

A Plitvicei-tavak keletkezéséről szóló legenda egy rejtélyes hölgy körül forog. A Prošćansko tó a Fekete Királynő legendájához kapcsolódik – a történet szerint nagy szárazság idején az itt élők a Fekete Királynőhöz fordultak, aki mágiájával létrehozta a tavakat, az első pedig a Prošćansko tó volt. A legendát Prošnja néven ismerik a helyiek, ami magyarul annyit tesz: könyörgés – innen ered a tó neve is.

A barlangi szerzetes legendája

Az alsó tavak területén található a Šupljara mészkő barlang. A legenda szerint a barlangban egy szerzetes élt, akitől az ide látogató zarándokok tanácsot kérhettek, a szerzetes pedig segített nekik. Innen ered a közelben található Kaluđerovo jezero neve is, ami azt jelenti, a Szerzetes tava.

Furcsa barlangi teremtmények

A Plitvicei-tavak barlangjai az ősi időktől kezdve számos élőlénynek adtak otthont. A kutatások során még a már kihalt pleisztocén kori barlangi medvék csontvázaira is ráakadtak a régészek. Mivel a park védettségének köszönhetően a barlangok területét továbbra sem zavarja a városi nyüzsgés és az ipari üzemek zaja, a sziklavájatokban továbbra is számos különleges faj él. A nedves barlangok állandó hőmérséklete 10,5 °C körüli. Ezek a speciális és egyedi körülmények olyan fajok megmaradását teszik lehetővé, melyek a barlangi életkörülményekhez alkalmazkodtak. Ilyen faj például bolygónk egyik legkisebb csigája is – a Zospeum isselianum egy mindössze 1 milliméter méretű csiga, melynek háza és teste is átlátszó. A barlangokban különböző, nem mindennapi lepke- és tücsökfajokkal is találkozhatunk.

Reméljük ezzel az 5 érdekességgel sikerült kedvet csinálnunk a Plitvicei-tavak Nemzeti Park meglátogatásához! Trogirból számos autóbuszos kirándulás indul a parkba, melyekre mindenképp érdemes befizetni, ha a környéken nyaralunk.

Hasonló cikkek
Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 2. rész Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 2. rész

Čiovo szigete Közép-Dalmácia egyik gyöngyszeme, melyet híd köt össze Trogir legendás óvárosával. A sziget közel 30 négyzetkilométernyi területű, így számos hangulatos településnek ad otthont.

Bővebben
4268
Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban

Egy vakációt sokszor családdal, barátokkal vagy a párunkkal tervezünk meg, azonban egyedül nyaralni sokszor egy igazán felemelő élmény lehet. Ehhez nincs is jobb célpont, mint Trogir városa.

Csinálj valami igazán szokatlant és próbáld ki a szóló utazást Trogirban!

Bővebben
686
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
A legszebb trogiri marinák
A legszebb trogiri marinák

A fő kikötőkön kívül a horvát tengerparton számos kisebb kikötővel, úgynevezett marinával találkozhatnak a látogatók. A marinákat főleg a vitorlás jachtok használják. Trogir városát kristálytiszta tenger veszi körül, a kis szigetek és a meleg mediterrán éghajlat pedig különösen vonzóvá teszik a környéket.

2019.06.28.
9 kihagyhatatlan strand Trogir környékén 2023-ban
9 kihagyhatatlan strand Trogir környékén 2023-ban

Trogir a dalmát térség egyik legszebb úticélja. Ez a kis település hihetetlen történelmi emlékekkel büszkélkedik, nem véletlen áll 1997 óta az UNESCO védelme alatt. Azonban nem kell aggódnunk akkor sem, ha a városnézést strandolással egészítenénk ki.

Nézzük, melyek a legjobb strandok Trogir környékén, ahová 2023-ban is érdemes ellátogatni!

2023.08.23.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.