5 lenyűgöző érdekesség a Plitvicei-tavakról

5 lenyűgöző érdekesség a Plitvicei-tavakról
0 4117

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátország legnagyobb nemzeti parkja. A park nem kevesebb, mint 1,1 millió turistát lát vendégül évente – a turisták számának csökkentése, valamint az itt élő állat- és növényfajok védelme érdekében a park vezetősége 2020-tól magasabb jegyárakkal kívánja csökkenteni a látogatók számát.
A park számos tóval és vízeséssel, valamint lélegzetelállító, érintetlen természettel várja a turistákat. A gyönyörű park számos legendát is ihletett. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 érdekességet erről a nemzeti parkról, melyet mindenképp érdemes meglátogatni, ha Trogir környékén nyaralunk.

16 tó és több mint 90 vízesés

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park az itt található 16 tóról és több mint 90 vízesésről a legismertebb. A Plitvice tórendszer két legnagyobb tava a Prošćansko és a Kozjak tó. A lépcsőzetesen elhelyezkedő tavak 12 felső és 4 alsó tóra oszthatók. Horvátország legmagasabb vízesése az alsó tavak területén található – ez a Nagy Vízesés, azaz a Veliki Slap.

Kéktől zöldig – az ezerarcú víz

A Plitvicei-tavak soha nem néznek ki ugyanúgy. A tavak rendkívül híresek vizüknek változó színéről – az árnyalatok a világos smaragdzöldtől, a mélykéken át, egészen a fakó szürkéig terjednek. A tavak folyamatosan változtatják színüket a vízben található ásványi anyagok és organizmusok mennyiségétől, valamint a rájuk eső napfény szögétől függően. A víz kék és zöld színe leginkább a tavak medrét képező mészkőből származó kalcium karbonátnak köszönhető.

A Fekete Királynő legendája

A Plitvicei-tavak keletkezéséről szóló legenda egy rejtélyes hölgy körül forog. A Prošćansko tó a Fekete Királynő legendájához kapcsolódik – a történet szerint nagy szárazság idején az itt élők a Fekete Királynőhöz fordultak, aki mágiájával létrehozta a tavakat, az első pedig a Prošćansko tó volt. A legendát Prošnja néven ismerik a helyiek, ami magyarul annyit tesz: könyörgés – innen ered a tó neve is.

A barlangi szerzetes legendája

Az alsó tavak területén található a Šupljara mészkő barlang. A legenda szerint a barlangban egy szerzetes élt, akitől az ide látogató zarándokok tanácsot kérhettek, a szerzetes pedig segített nekik. Innen ered a közelben található Kaluđerovo jezero neve is, ami azt jelenti, a Szerzetes tava.

Furcsa barlangi teremtmények

A Plitvicei-tavak barlangjai az ősi időktől kezdve számos élőlénynek adtak otthont. A kutatások során még a már kihalt pleisztocén kori barlangi medvék csontvázaira is ráakadtak a régészek. Mivel a park védettségének köszönhetően a barlangok területét továbbra sem zavarja a városi nyüzsgés és az ipari üzemek zaja, a sziklavájatokban továbbra is számos különleges faj él. A nedves barlangok állandó hőmérséklete 10,5 °C körüli. Ezek a speciális és egyedi körülmények olyan fajok megmaradását teszik lehetővé, melyek a barlangi életkörülményekhez alkalmazkodtak. Ilyen faj például bolygónk egyik legkisebb csigája is – a Zospeum isselianum egy mindössze 1 milliméter méretű csiga, melynek háza és teste is átlátszó. A barlangokban különböző, nem mindennapi lepke- és tücsökfajokkal is találkozhatunk.

Reméljük ezzel az 5 érdekességgel sikerült kedvet csinálnunk a Plitvicei-tavak Nemzeti Park meglátogatásához! Trogirból számos autóbuszos kirándulás indul a parkba, melyekre mindenképp érdemes befizetni, ha a környéken nyaralunk.

Hasonló cikkek
Krknjaši – A Kék Lagúna Krknjaši – A Kék Lagúna

Közép-Dalmácia egyik gyönyörű strandja a Krknjaši, melyet nemrégiben a Kék Lagúna névvel illettek, hogy több turistát tudjanak idecsábítani. A név azonban nem csak egy egyszerű reklámfogás – hűen tükrözi azt, ami itt a turistákat fogadja.

Bővebben
3752
Hvar, a város, melynek lelke van Hvar, a város, melynek lelke van

Hvar szigetének elsőszámú látványossága az azonos nevű városka, mely nagyjából 3800 lakost számol. Minden turista, aki ellátogat ebbe a történelmi kisvárosba, találhat magának egy kis nyugalmat és varázslatot, amit Hvar önzetlenül kínál látogatóinak. Egy hvari séta visszarepíti a turistákat az időben, hiszen minden kulturális emléknek gazdag története van.

Bővebben
2559
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Túrázás Trogir környékén – Horvátország legszebb túraútvonalai
Túrázás Trogir környékén – Horvátország legszebb túraútvonalai

Horvátország lenyűgöző városait, álomszép szigeteit és világörökséget képező történelmi emlékeit látva világossá válik, hogy miért is annyira kedvelt desztináció a nyaralók körében. Szerencsére gyönyörű túraútvonalakat is találhatunk itt, így az aktív kikapcsolódás kedvelői is bátran útba vehetik Trogirt és környékét.

Olvasd el legújabb cikkünket és ismerd meg a legszebb túraútvonalakat Trogir közelében!

2022.08.28.
Miért érdemes Közép-Dalmáciában nyaralni?
Miért érdemes Közép-Dalmáciában nyaralni?

Közép-Dalmácia sok turista szerint Horvátország egyik legszebb régiója. Az északi, tengerparti városokhoz képest ez már igazi mediterrán, dús, színes növényzettel és utánozhatatlan hangulattal.

2020.07.24.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.