5 lenyűgöző érdekesség a Plitvicei-tavakról

5 lenyűgöző érdekesség a Plitvicei-tavakról
0 3686

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátország legnagyobb nemzeti parkja. A park nem kevesebb, mint 1,1 millió turistát lát vendégül évente – a turisták számának csökkentése, valamint az itt élő állat- és növényfajok védelme érdekében a park vezetősége 2020-tól magasabb jegyárakkal kívánja csökkenteni a látogatók számát.
A park számos tóval és vízeséssel, valamint lélegzetelállító, érintetlen természettel várja a turistákat. A gyönyörű park számos legendát is ihletett. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 érdekességet erről a nemzeti parkról, melyet mindenképp érdemes meglátogatni, ha Trogir környékén nyaralunk.

16 tó és több mint 90 vízesés

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park az itt található 16 tóról és több mint 90 vízesésről a legismertebb. A Plitvice tórendszer két legnagyobb tava a Prošćansko és a Kozjak tó. A lépcsőzetesen elhelyezkedő tavak 12 felső és 4 alsó tóra oszthatók. Horvátország legmagasabb vízesése az alsó tavak területén található – ez a Nagy Vízesés, azaz a Veliki Slap.

Kéktől zöldig – az ezerarcú víz

A Plitvicei-tavak soha nem néznek ki ugyanúgy. A tavak rendkívül híresek vizüknek változó színéről – az árnyalatok a világos smaragdzöldtől, a mélykéken át, egészen a fakó szürkéig terjednek. A tavak folyamatosan változtatják színüket a vízben található ásványi anyagok és organizmusok mennyiségétől, valamint a rájuk eső napfény szögétől függően. A víz kék és zöld színe leginkább a tavak medrét képező mészkőből származó kalcium karbonátnak köszönhető.

A Fekete Királynő legendája

A Plitvicei-tavak keletkezéséről szóló legenda egy rejtélyes hölgy körül forog. A Prošćansko tó a Fekete Királynő legendájához kapcsolódik – a történet szerint nagy szárazság idején az itt élők a Fekete Királynőhöz fordultak, aki mágiájával létrehozta a tavakat, az első pedig a Prošćansko tó volt. A legendát Prošnja néven ismerik a helyiek, ami magyarul annyit tesz: könyörgés – innen ered a tó neve is.

A barlangi szerzetes legendája

Az alsó tavak területén található a Šupljara mészkő barlang. A legenda szerint a barlangban egy szerzetes élt, akitől az ide látogató zarándokok tanácsot kérhettek, a szerzetes pedig segített nekik. Innen ered a közelben található Kaluđerovo jezero neve is, ami azt jelenti, a Szerzetes tava.

Furcsa barlangi teremtmények

A Plitvicei-tavak barlangjai az ősi időktől kezdve számos élőlénynek adtak otthont. A kutatások során még a már kihalt pleisztocén kori barlangi medvék csontvázaira is ráakadtak a régészek. Mivel a park védettségének köszönhetően a barlangok területét továbbra sem zavarja a városi nyüzsgés és az ipari üzemek zaja, a sziklavájatokban továbbra is számos különleges faj él. A nedves barlangok állandó hőmérséklete 10,5 °C körüli. Ezek a speciális és egyedi körülmények olyan fajok megmaradását teszik lehetővé, melyek a barlangi életkörülményekhez alkalmazkodtak. Ilyen faj például bolygónk egyik legkisebb csigája is – a Zospeum isselianum egy mindössze 1 milliméter méretű csiga, melynek háza és teste is átlátszó. A barlangokban különböző, nem mindennapi lepke- és tücsökfajokkal is találkozhatunk.

Reméljük ezzel az 5 érdekességgel sikerült kedvet csinálnunk a Plitvicei-tavak Nemzeti Park meglátogatásához! Trogirból számos autóbuszos kirándulás indul a parkba, melyekre mindenképp érdemes befizetni, ha a környéken nyaralunk.

Hasonló cikkek
Trogiri gasztrokalauz Trogiri gasztrokalauz

Talán nem túl nagy meglepetés, de a tipikus, tradicionális trogiri ételek nagy része (a dalmát konyhához hasonlóan) a tenger gyümölcseire fekteti a hangsúlyt. Az ételek egyszerűen, gyorsan készülnek és igazán könnyűek és egészségesek. A friss hozzávalók – zöldségek, halak, fűszernövények – garantálják, hogy a trogiri mediterrán konyha felejthetetlen maradjon a turisták számára.

Bővebben
2723
A legfinomabb dalmát borok Trogir környékéről A legfinomabb dalmát borok Trogir környékéről

Ha a dalmát gasztronómiáról van szó, nem feledkezhetünk meg a borokról sem, melyek kiválóan megkoronázzák a finom mediterrán vacsorát. A dalmát házi borok, főként a vörösborok a legminőségesebb mediterrán boroknak számítanak.

Bővebben
5285
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Maslinica, Šolta szigetének gyöngyszeme
Maslinica, Šolta szigetének gyöngyszeme

Maslinica Šolta szigetének nyugati oldalán terül el – ez az egyetlen település és kikötő a nyugati partszakaszon. A természet a városka környékén gyönyörű, a képeslapra illő köves partszakaszt fenyőerdők keretezik, a hét apró szigetecskéből (Polebrnjak, Saskinja, Stipanska, Kamik, Balkun, Rudula és Grmej) álló szigetcsoport pedig számos történelmi emléket rejt. Maslinica az 1700-as évek elején keletkezett, mikor a velenceiek engedélyt adtak a Marchi nemesi családnak a település kialakítására és a tornyokkal ellátott kastély felépítésére, mely segített a gyakori kalóztámadások elleni védelemben.

2019.02.25.
Egy hosszúhétvége Trogirban – élvezd ki a nyár örömeit pár nap alatt
Egy hosszúhétvége Trogirban – élvezd ki a nyár örömeit pár nap alatt

Sokan nem engedhetnek meg maguknak egy-két hét szabadságot a nyári időszakban, mások pedig akár több helyre is el szeretnének jutni a vakáció ideje alatt. Horvátország tökéletes célpont azoknak, akik csupán egy hosszúhétvégés kiruccanást terveznek, Trogir pedig számos mesés programot kínál az ide érkezőknek.

Nézzük meg, hogyan is telhet el egy négy napos hosszúhétvége Trogirban!

2022.05.05.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.