Pakleni szigetek

Pakleni szigetek
0 4869

Pakleni szigetek

Hajóval Trogriból is könnyel elérhető, szemet gyönyörködtető természeti attrakció a Hvar közelében fekvő Pakleni szigetcsoport. A szigetecskéket a helyiek “Forski školji” néven emlegetik, a turistáknak szóló brossúrákban pedig egyre gyakrabban találkozhatunk a Paklinski szigetek megnevezéssel is.

A szigetcsoport nagyjából 20 apróbb szigetecskéből áll, és Hvar szigetének délnyugati oldalán helyezkedik el. Minden sziget területe kisebb, mint 1 négyzetkilométer, ez alól csak Szent Klement szigete a kivétel, ami a csoport legnagyobb tagja a maga 5 négyzetkilométeres területével.

Szent Klement szigetén három település található: Momića Polje, Vlaka és Palmižana. A településeknek azonban nincsenek állandó lakosai – a lakók csak a nyári szezont töltik a szigeteken.

Honnan ered a szigetcsoport neve?

A “pakleni” szó jelentése pokol, ezért magyarul a Pokoli szigetek megnevezéssel is találkozhatunk. Ez azonban nem teljesen helyes, ugyanis a szigetcsoport a nevét nem a pokolról kapta – a megnevezés a “paklina” szóból ered, ami egyfajta fenyőgyanta, amit főzve a hajók és csónakok védelmére használtak. Mivel a “paklina” egyes horvát területeken “pakol” néven is ismert, innen ered a félreértés. Napjainkban a turistáknak szóló nyomtatványokban egyre gyakrabban használják a Paklinski szigetek megnevezést, a félreértések elkerülése érdekében. Érdekesség, hogy Hvar szigetén a lakosoktól valószínűleg egyik kifejezést sem fogjuk hallani – a helyiek a szigetcsoportot “školji” néven emlegetik, így ha útbaigazításra van szükségünk, használhatjuk ezt a nevet is.

Mit lehet csinálni a Pakleni szigeteken?

A szigetcsoport neve arra utal, hogy a múltban a szigeteken főleg a hajóépítéshez szükséges gyanta kinyerésével foglalkoztak, a kevésnyi művelhető földterületen pedig gabonaféléket termesztettek.

Napjainkban azonban a szigeteken a turizmuson van a hangsúly – a gyönyörű szigetek kedvelt kirándulóhelyek a horvát tengerparton nyaralók körében. Palmižana az egyik legrégebbi és legismertebb horvát üdülőhely. A településen több étterem és panzió is található. Kedvelt kirándulóhelyek még Ždrilica, a Szent Jerolim szigetecske és a Marinkovacon található kis öböl – az utóbbi kettő közkedvelt nudistastrand. Mindegyik kirándulóhelyen és strandon vannak vendéglők, Hvar felől pedig taxihajókkal közelíthetők meg a legkönnyebben. A szigetcsoport hajóval Trogirból is könnyen elérhető.

A nudistaturizmus mellett a Pakleni szigetek a búvárturizmus jelentős központját is képviselik. Az egyik kedvelt hely a merülésre a Sika od Vodnjaka terület, Veli Vodnjak szigetecskétől keletre. Az egyik legjellegzetesebb látnivaló a keskeny Kampel szikla, mely 46 méter mélyről emelkedik függőlegesen, a csúcsa pedig a vízszint alatt nagyjából 15 méterrel van. A búvárok további kedvelt célpontjai Stambedara és Velika Graška. Itt 5 méter mélyen egy kifejezetten érdekes, 30 méter hosszú víz alatti barlangot is megcsodálhatnak a merülők.

Mediterrán természet

A természetet kedvelők a szigeteken való séta alkalmával megismerkedhetnek a mediterrán élővilággal: a fenyőerdőkben rozmaringgal, zsályával, kamillával, édesköménnyel, babérral és más aromás, mediterrán növényekkel is találkozhatunk.

A szigetek állatvilága nem tér el jelentősen a többi dalmáciai sziget élővilágától – séta közben csigákkal, rovarokkal, gyíkokkal találkozhatunk, a madarakat pedig a sirályok képviselik a legnagyobb számban.

Nem csoda hát, hogy ezek a játékos, erdős szigetecskék, az azúrkék, tiszta víz ölelésében és számos gyönyörű, napsütötte strandjukkal a turisták nagy kedvencei. A szigetek a távolból is gyönyörű és emlékezetes látványt nyújtanak, ezért nem meglepő, hogy a legtöbb hajós kirándulás is útba ejti őket.

Hasonló cikkek
Miért érdemes ellátogatni Drvenik Veli szigetére? Miért érdemes ellátogatni Drvenik Veli szigetére?

Drvenik Veli egy kis sziget, Šolta szigetétől északnyugatra, mely adminisztrációs szempontból Trogirhoz tartozik. Drvenik Veli szigetét néhány kisebb, lakatlan sziget veszi körül – Krknjaš Mali, Krknjaš Veliki, Orud és Mačaknar. A sziget a XV. század óta lakott. Az első lakosok Trogirból érkező pásztorok és menekültek voltak.

Bővebben
5238
Trogir – a város, melyben minden kőnek története van Trogir – a város, melyben minden kőnek története van

Trogir a színek és formák kifogyhatatlan tárháza. A felejthetetlen tartalmú város évszázadokon keresztül épült, bölcsen és részletgazdagon. Trogir Közép-Dalmácia egyik legszebb gyöngye, melynek partjait az Adriai-tenger öleli körül.

Bővebben
3217
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Trogir ősszel – egy rejtett kincs, amit érdemes felfedezni
Trogir ősszel – egy rejtett kincs, amit érdemes felfedezni

Egy szuper kirándulást szerveznétek az őszi szünetre? Ha szeretnétek egy kicsit kikapcsolódni a sulikezdés után, akkor érdemes ellátogatni Trogir városába, ahol megannyi kaland vár rátok.

Dobjátok fel az őszt és utazzatok el Trogirba!

2023.09.26.
Túrázás Trogir környékén – Horvátország legszebb túraútvonalai
Túrázás Trogir környékén – Horvátország legszebb túraútvonalai

Horvátország lenyűgöző városait, álomszép szigeteit és világörökséget képező történelmi emlékeit látva világossá válik, hogy miért is annyira kedvelt desztináció a nyaralók körében. Szerencsére gyönyörű túraútvonalakat is találhatunk itt, így az aktív kikapcsolódás kedvelői is bátran útba vehetik Trogirt és környékét.

Olvasd el legújabb cikkünket és ismerd meg a legszebb túraútvonalakat Trogir közelében!

2022.08.28.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.