Pakleni szigetek

Pakleni szigetek
0 4658

Pakleni szigetek

Hajóval Trogriból is könnyel elérhető, szemet gyönyörködtető természeti attrakció a Hvar közelében fekvő Pakleni szigetcsoport. A szigetecskéket a helyiek “Forski školji” néven emlegetik, a turistáknak szóló brossúrákban pedig egyre gyakrabban találkozhatunk a Paklinski szigetek megnevezéssel is.

A szigetcsoport nagyjából 20 apróbb szigetecskéből áll, és Hvar szigetének délnyugati oldalán helyezkedik el. Minden sziget területe kisebb, mint 1 négyzetkilométer, ez alól csak Szent Klement szigete a kivétel, ami a csoport legnagyobb tagja a maga 5 négyzetkilométeres területével.

Szent Klement szigetén három település található: Momića Polje, Vlaka és Palmižana. A településeknek azonban nincsenek állandó lakosai – a lakók csak a nyári szezont töltik a szigeteken.

Honnan ered a szigetcsoport neve?

A “pakleni” szó jelentése pokol, ezért magyarul a Pokoli szigetek megnevezéssel is találkozhatunk. Ez azonban nem teljesen helyes, ugyanis a szigetcsoport a nevét nem a pokolról kapta – a megnevezés a “paklina” szóból ered, ami egyfajta fenyőgyanta, amit főzve a hajók és csónakok védelmére használtak. Mivel a “paklina” egyes horvát területeken “pakol” néven is ismert, innen ered a félreértés. Napjainkban a turistáknak szóló nyomtatványokban egyre gyakrabban használják a Paklinski szigetek megnevezést, a félreértések elkerülése érdekében. Érdekesség, hogy Hvar szigetén a lakosoktól valószínűleg egyik kifejezést sem fogjuk hallani – a helyiek a szigetcsoportot “školji” néven emlegetik, így ha útbaigazításra van szükségünk, használhatjuk ezt a nevet is.

Mit lehet csinálni a Pakleni szigeteken?

A szigetcsoport neve arra utal, hogy a múltban a szigeteken főleg a hajóépítéshez szükséges gyanta kinyerésével foglalkoztak, a kevésnyi művelhető földterületen pedig gabonaféléket termesztettek.

Napjainkban azonban a szigeteken a turizmuson van a hangsúly – a gyönyörű szigetek kedvelt kirándulóhelyek a horvát tengerparton nyaralók körében. Palmižana az egyik legrégebbi és legismertebb horvát üdülőhely. A településen több étterem és panzió is található. Kedvelt kirándulóhelyek még Ždrilica, a Szent Jerolim szigetecske és a Marinkovacon található kis öböl – az utóbbi kettő közkedvelt nudistastrand. Mindegyik kirándulóhelyen és strandon vannak vendéglők, Hvar felől pedig taxihajókkal közelíthetők meg a legkönnyebben. A szigetcsoport hajóval Trogirból is könnyen elérhető.

A nudistaturizmus mellett a Pakleni szigetek a búvárturizmus jelentős központját is képviselik. Az egyik kedvelt hely a merülésre a Sika od Vodnjaka terület, Veli Vodnjak szigetecskétől keletre. Az egyik legjellegzetesebb látnivaló a keskeny Kampel szikla, mely 46 méter mélyről emelkedik függőlegesen, a csúcsa pedig a vízszint alatt nagyjából 15 méterrel van. A búvárok további kedvelt célpontjai Stambedara és Velika Graška. Itt 5 méter mélyen egy kifejezetten érdekes, 30 méter hosszú víz alatti barlangot is megcsodálhatnak a merülők.

Mediterrán természet

A természetet kedvelők a szigeteken való séta alkalmával megismerkedhetnek a mediterrán élővilággal: a fenyőerdőkben rozmaringgal, zsályával, kamillával, édesköménnyel, babérral és más aromás, mediterrán növényekkel is találkozhatunk.

A szigetek állatvilága nem tér el jelentősen a többi dalmáciai sziget élővilágától – séta közben csigákkal, rovarokkal, gyíkokkal találkozhatunk, a madarakat pedig a sirályok képviselik a legnagyobb számban.

Nem csoda hát, hogy ezek a játékos, erdős szigetecskék, az azúrkék, tiszta víz ölelésében és számos gyönyörű, napsütötte strandjukkal a turisták nagy kedvencei. A szigetek a távolból is gyönyörű és emlékezetes látványt nyújtanak, ezért nem meglepő, hogy a legtöbb hajós kirándulás is útba ejti őket.

Hasonló cikkek
A legjobb kutyás strandok Trogir környékén A legjobb kutyás strandok Trogir környékén

Egyre több turista utazik a házi kedvencével, az európai országokban pedig a kutyás strandok teljesen normálisnak számítanak, hiszen amellett, hogy számos turistát vonzanak, jelentősen meg is könnyítik a gazdik dolgát. Horvátországban a kedvencek számára kialakított strandok még nincsenek mindenhol jelen, de szerencsére Trogir környékén több strandot is meglátogathatunk a kedvencünkkel.

Bővebben
6077
Miért érdemes most helyet foglalni a Trogir környéki kirándulásokra? Miért érdemes most helyet foglalni a Trogir környéki kirándulásokra?

Az első melegebb tavaszi napok és sugárzó napsütés hatására egyre többen álmodoznak a tengerparti nyaralásról, az idei nyarat azonban bizonytalanság homálya fedi a világot súlytó járvány miatt. 

Bővebben
5351
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
A Marmont gloriett története
A Marmont gloriett története

Trogir tengerparti sétányán andalogva a turisták nem csak a számos kávézó, étterem és szuveníreket kínáló üzletecske kínálatát élvezhetik. A tengerparti sétány tele van látnivalókkal, történelmi emlékekkel is.

2019.10.03.
Trogiri gasztrokalauz
Trogiri gasztrokalauz

Talán nem túl nagy meglepetés, de a tipikus, tradicionális trogiri ételek nagy része (a dalmát konyhához hasonlóan) a tenger gyümölcseire fekteti a hangsúlyt. Az ételek egyszerűen, gyorsan készülnek és igazán könnyűek és egészségesek. A friss hozzávalók – zöldségek, halak, fűszernövények – garantálják, hogy a trogiri mediterrán konyha felejthetetlen maradjon a turisták számára.

2019.02.20.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.