Miért érdemes ellátogatni Drvenik Veli szigetére?

Miért érdemes ellátogatni Drvenik Veli szigetére?
0 4964

Ha a trogiri riviérán töltöd a nyaralásodat, mindenképp érdemes ellátogatnod Drvenik Veli (vagy Drvenik Veliki) szigetére, akár egy tartalmas hajókirándulás során.

Drvenik Veli egy kis sziget, Šolta szigetétől északnyugatra, mely adminisztrációs szempontból Trogirhoz tartozik. Drvenik Veli szigetét néhány kisebb, lakatlan sziget veszi körül – Krknjaš Mali, Krknjaš Veliki, Orud és Mačaknar. A sziget a XV. század óta lakott. Az első lakosok Trogirból érkező pásztorok és menekültek voltak. A sziget a nevét a Makarska melletti Drvenik településről kapta.

Látványosságok a szigeten

A sziget egyik látványossága a Sveti Juraj templom, mely az 1500-as évekből származik, oltárai pedig több, mint 400 éves remekművek. A szigeten két gyönyörű, XVI. századi nyaraló is található – a Moretti és Tironi családoké.

Idillikus Robinson-nyaralás

Drvenik Veliki ideális hely azoknak, akik szeretnék kipróbálni a “Robinson nyaralást”. A Robinson turizmus egy új turisztikai forma, mely ideális a kalandot kedvelő turisták számára, akik a nyaralásukat a modern civilizációtól részben elszakadva, a természetben kívánják eltölteni. Horvátországban számos lehetőség van a Robinson-stílusú kaland kipróbálására – ilyen Drvenik Veli is, melyen egyetlen lakott település található. A faluban vendéglő, kocsma, posta és egy bolt található, ahova naponta érkezik friss élelmiszer. A kalandot kedvelők élvezhetik a hosszú sétákat a szigeten, kerékpározhatnak, görkorcsolyázhatnak, de kipróbálhatják magukat a vízi sportokban is.

Hogy lett a Krknjaši strandból Kék Lagúna?

Mindössze néhány éve volt, hogy Drvenik Veli a helyiek legjobban őrzött titkának számított. Az egyedüli látogatók a szigeten azok voltak, akiknek nyaralója van a szigeten, illetve néhány vitorlás utasai, aki megpihentek itt a Brač vagy Vis szigetek felé vezető útjuk során, hogy megkóstolják a sziget vendéglőinek igazi tengeri különlegességeit.

Néhány éve azonban valakinek eszébe jutott, hogy a gyönyörű Krknjaši strandot átnevezhetnék Kék Lagúnának, ami a turisták fülében sokkal jobban cseng. Nem is kellett sok idő ahhoz, hogy a legtöbb trogiri, čiovoi és spliti turisztikai iroda elkezdje aktívan reklámozni ezt a gyönyörű strandot, számos hajókirándulás célpontjává téve azt. A legtöbb hajókirándulás során fél napot tölthetnek el a kirándulók a szigeten, ami bőven elég a gyönyörű strandon való fürdőzésre, sétára és a helyi ínyencségek megkóstolására.

Ugyan a dolgok már soha nem lesznek olyanok, mint régen a helyiek számára, akik évekig élvezhették a csendet és nyugalmat, a pozitívum az, hogy Drvenik Veliki napjainkban mindenki számára könnyen elérhető, így a turisták is élvezhetik a csodaszép, türkízkék tengert.

A Kék Lagúna három sziget között húzódik: Drvenik Veli, valamint Krknjaš Mali és Krknjaš Veliki. A helyiek a lagúnát továbbra is csak Krknjaši néven emlegetik.

A Kék Lagúna vize kristálytiszta, élénk türkízkék színű, a tengerfenék pedig homokos. A víz alatti világ tengeri sünökben, rákokban, polipokban és kis halakban gazdag, így a snorkeling szerelmesei számára is ideális.

A turistahajók általában dél és 17 óra között vannak a lagúnában, így ilyenkor pezseg itt az élet. Kora reggel és estefelé azonban nyugodt és csendes a hely. A hajók nagy része Trogir és Split városából érkezik.

A szigeten a fürdőzés mellett hosszú sétákat is tehetünk. A strand mellett található vendéglőben megkóstolhatók a friss alapanyagokból készített halételek és más dalmát specialitások is, melyek mediterrán fűszerekben gazdagok.

Hasonló cikkek
6 tipp az olcsóbb nyaralásért Horvátországban 6 tipp az olcsóbb nyaralásért Horvátországban

Egy horvátországi nyaralás gyakran vetekszik egy balatoni nyaralás árával. Azonban érdemes okos döntéseket hoznunk a vakáció alatt is, mielőtt túlságosan felszöknének a költségek.

Íme 6 tipp, amivel garantáltan egy élvezetes és olcsó nyaralást tervezhetünk Horvátországba!

Bővebben
2662
Horvátország lassan újraéled! Horvátország lassan újraéled!

Szerencsére úgy tűnik, mégsem kell lemondanunk a trogiri nyaralásunkról! A héten a horvát kormány megvitatja mindazokat a javaslatokat, melyek a horvát gazdaság újraindítására vonatkoznak.

Bővebben
2517
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
A legjobb kutyás strandok Trogir környékén
A legjobb kutyás strandok Trogir környékén

Egyre több turista utazik a házi kedvencével, az európai országokban pedig a kutyás strandok teljesen normálisnak számítanak, hiszen amellett, hogy számos turistát vonzanak, jelentősen meg is könnyítik a gazdik dolgát. Horvátországban a kedvencek számára kialakított strandok még nincsenek mindenhol jelen, de szerencsére Trogir környékén több strandot is meglátogathatunk a kedvencünkkel.

2019.02.25.
Split vagy Trogir? Így érdemes kiválasztani nyaralásunk úticélját Dalmáciában
Split vagy Trogir? Így érdemes kiválasztani nyaralásunk úticélját Dalmáciában

Azon gondolkodsz, hogy Trogirban vagy Splitben szállnál meg szívesebben idén? Segítünk kiválasztani Dalmácia két legnépszerűbb célpontjából az igazán számodra megfelelőt.

Olvasd el az iránytrogir.hu legújabb cikkét és válaszd ki a nyaralás úticélját könnyedén!

2022.12.29.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.