Felejthetetlen kirándulás a Krka Nemzeti Parkba

Felejthetetlen kirándulás a Krka Nemzeti Parkba
0 3408

A Krka Nemzeti Park Trogirtól mindössze 60 kilométerre helyezkedik el, így sok kiránduló iktat be a trogiri nyaralásába egy fél- vagy egésznapos kirándulást a gyönyörű vízeséseiről ismert parkba. A Krka Nemzeti Park Šibenik városának közelében található, így a kirándulók ide is ellátogathatnak.

A Krka Nemzeti Park Horvátország egyik kiemelt látványossága. A Krka folyó Közép-Dalmáciát átszelve, tavakon és vízeséseken keresztül folyik a tengerig. Legszebb szakasza a 109 km2-t felölelő terület, melyet 1985-ben nyilvánítottak nemzeti parkká.

A trogiri riviérán nyaraló turistáknak mindenképp érdemes ellátogatni ebbe a meseszép parkba. A gyönyörű sétaútvonalak mellett hajós kirándulásokra is befizethet a látogató – a hajókirándulások még felejthetetlenebbé teszik az élményt.

A Trogirból érkező kirándulók a park 10 bejárata közül leggyakrabban a Skradini és a Lozovaci bejáratot használják. Fontos megemlíteni, hogy a Skradini vízeséshez Skradin városkából hajóval, vagy Lozovactól autóbusszal tudunk eljutni. Mindkét lehetőség árát a belépőjegy foglalja magába. Akinek nem okoz problémát a hajókázás, mindenképp válassza a Skradin-opciót, hiszen hajóval megérkezni a vízesésekhez igazán felejthetetlen élmény.

A Krka Nemzeti Park legszebb látnivalói

  • Skradinski buk – a Skradini vízesés, mely Nagy vízesés néven is ismert, a Krka folyó legnagyobb vízesése és Horvárország egyik legismertebb természeti szépsége. A turisták számára kialakított sétautaknak és hidaknak köszönhetően a Krka park fő attrakciója egész évben látogatható és kényelmesen és biztonságosan elérhető. Az 1900 méter hosszú körút számos fahídon keresztül vezet, a kialakított kilátók pedig remek helyek a gyönyörű fotók készítésére. Európa egyik leglátványosabb mészkő vízesése 400 méter hosszú és 100 méter széles szakaszt ölel fel és számos kisebb vízesésből áll. A vízesés közelében rekonstruált vízimalmok találhatók, melyek évszázadok óta használják a folyó erejét. A működő malom is megtekinthető, azonban tradicionális építészeti értékek megőrzése mellett néhány malmot szuvenírbolttá alakítottak, míg másokban etnográf kollekciók vannak kiállítva. Ha már meguntuk a trogiri riviéra sós vizét, a Skradini vízesésnél egy különleges, édesvízi strandolásban lehet részünk. A víz kristálytiszta és átlátszó, kellemesen hűvös. A vízeséshez sziklás szakasz vezet, így a strandcipő használata minden turista számára ajánlott. A vízesés környékén számos vendéglő és falatozó várja a turistákat, így a nem mindennapi strandolás után igazi gasztronómiai élményben is részük lehet a kirándulóknak.
  • Visovac – a Visovac-sziget is kedvelt turistacélpont a parkon belül. A kis szigeten található egy ferences rendi kolostor, melyet 1445-ben alapítottak és megtekinthető a Szűz Mária templom is. A Skradini vízeséstől 2 órás hajókirándulások indulnak a szigetre, a kirándulás árát azonban nem tartalmazza a belépő, és a szigeten csak fél óra áll a kirándulók rendelkezésére.
  • Roški slap – A vízesés a Krka folyó forrásától 36 kilométerre található. A vízesés 25 méter magas, a Nagy vízeséstől kirándulóhajóval is látogatható, de mivel a hajós kirándulás 4 órát vesz igénybe, a trogirból érkező turisták gyakran kihagyják és inkább a Skradini vízesésnél töltik a szabadidejüket. A Roški slap sok kis zuhatagból áll, melyet a fodrozódó víz látványa miatt a helyiek csak Ogrlice (nyakláncok) néven emlegetnek. A vízesés környékén érintetlen a természet, ami igazán csodálatos élményt biztosít az idelátogatók számára. Itt is megtekinthetők a régi vízimalmok, melyek bemutatják a turistának a víz erejét.
Hasonló cikkek
Milyen időjárásra kell számítani Trogirban? Milyen időjárásra kell számítani Trogirban?

Trogir ideális célpont az álomnyaraláshoz: nincs túl messze és gyönyörű óvárossal, igazi, mediterrán hangulattal és kristálytiszta tengerrel vár minket. A nyaralók hangulatát azonban nagyban befolyásolja az időjárás is, hiszen ha nyaralásunk nagy része alatt hűvös az idő és ömlik az eső, nem sok mindent élvezhetünk a turisztikai kínálatból. Lássuk, mire számíthatunk Trogirban és környékén az időjárást illetően!

Bővebben
4631
8 híres műemlék Trogirban, amit mindenképp látnunk kell 8 híres műemlék Trogirban, amit mindenképp látnunk kell

Horvátország egyik legszebb tengerparti városa Trogir, mely egy időutazásra repít el minden ide érkezőt. Dalmácia központi városától, Splittől mindössze 30 kilométerre található, és rengeteg gyönyörű látványosságot fedezhetünk fel, ha erre járunk.

Bővebben
744
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 1. rész
Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 1. rész

Čiovo szigetén a nyaralók számos kellemes, mediterrán hangulatú településen szállhatnak meg. Maga a sziget is gyönyörű és számos látnivalóval várja látogatóit, de további előnyt jelent Trogir városának közelsége is, ahol az óváros számos tartalommal kecsegtet.

2019.08.01.
A Krka Nemzeti Park szépségei
A Krka Nemzeti Park szépségei

Horvátország egyik legjelentősebb turisztikai attrakciója a Krka Nemzeti Park, melynek területe 109 négyzetméter. Ezt a látványos természetvédelmi területet különösen azok a magyarországi nyaralók látogatják, akik Trogir vagy Šibenik környékén nyaralnak, hiszen mindkét városból számos kirándulás indul a Krka felé.

2020.05.13.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.