8 híres műemlék Trogirban, amit mindenképp látnunk kell

8 híres műemlék Trogirban, amit mindenképp látnunk kell
0 731

Horvátország egyik legszebb tengerparti városa Trogir, mely egy időutazásra repít el minden ide érkezőt. Dalmácia központi városától, Splittől mindössze 30 kilométerre található, és rengeteg gyönyörű látványosságot fedezhetünk fel, ha erre járunk.

Nézzük, mely az a 8 épület Trogirban, amit semmiképp nem érdemes kihagynunk!

Trogir városa meseképre illő tájaival, kulturális emlékeivel és középkort idéző épületeivel méltán híres üdülőközpont. Történelme az ie. 3. századra nyúlik vissza, és számos építészeti stílus izgalmas kavalkádjával csábítja városnézésre az ide érkező turistákat. Nem véletlen áll az egész város az UNESCO védelme alatt. Minden utcán, minden sarkon, és minden macskakövön megismételhetetlen élményeket szívhatunk magunkba.

Trogir egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy számos építészeti stílust, és különböző történelmi korszakokat fedezhetünk fel egy városnézés során. Így hát elő a túracipőkkel, és keljünk útra ebben a meseszép városban.

Íme, a legszebb építészeti látványosságok Trogirban!

Városháza

A városháza, vagy más néven Loggia Trogir főterén található meg, mint sok más híres épület is. A 15. században épült, és különböző korok stílusát figyelhetjük meg rajta. Homlokzata reneszánsz, falai és udvara pedig gótikus jegyeket viselnek. A régi időkben itt történt a nyilvános törvénykezés. A loggián Nikola Firentinac és Ivan Mestrovic által készített domborművek láthatók.

Óratorony

Az óratorony a Városházához tartozik, azonban korábban a Szent Sebestyén-templomhoz volt csatolva, ezért láthatjuk rajta Szent Sebestyén szobrát. Megismerhető a főtér fölé magasodó, robosztus megjelenéséről, és gyönyörű világoskék óralapjáról.

Szent Lőrinc székesegyház

Most sem megyünk messzebb, mint Trogir főtere. Egy régi bazilika alapjaira épült, mely 1123-ban, a szaracénok támadása után elpusztult. 1193-ban kezdték építeni ezt a pompás építményt, amely négy évszázadon át épült, míg végül 1500 körül sikerült elkészíteni. Az évszázadokon át tartó építkezés megmutatkozik a székesegyház stílusjegyein is. Ez egy római katolikus háromhajós, román-gótikus stílusban épült bazilika - az épület főként román stílusú, a belső boltozat pedig gótikus.

Legszebb pontja a harangtorony, amit semmiképp sem érdemes kihagyni. Belépő vásárlásával feljuthatunk a város legmagasabb pontjára, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Trogirra.

Cipiko-palota

A Ćipiko palota a trogiri katedrálissal szemben található. Nevét a főépítészről, Koriolan Cipiko-ról kapta, és velencei gótikus stílusban épült. A legrégebbi falak a kora középkorból származnak, a komplexum legnagyobb része pedig a 13. században épült.

Szent Péter templom

A Szent Péter templomot a nyugati kapu mellett találjuk meg. Pontos építéséről és történelméről sajnos nincs sok írásos emlék. Azonban kulturális fontosságáról tanúskodik, hogy eredetileg IV. Béla magyar király felesége, Mária alapította az itteni női bencés kolostort, melyhez a templom tartozott. Manapság barokk jegyeket fedezhetünk fel, emellett pedig a XVIII. századi kazettás mennyezetet és a különleges velencei festményeket is érdemes itt megtekinteni.

Szent Borbála kápolna

A Szent Borbála kápolna a trogiri főutca végén található, legrégebbi kápolnáját pedig a 9. században építették. A háromhajós épület óromán stílusban épült. Különlegessége, hogy falait sziklatömbök alkotják, így igazán nem mindennapi látványt nyújthat az idelátogatóknak.

Kamerlengo erőd

A Kamerlengo erőd Trogir sétánya felől közelíthető meg. Az erőd a 15. században épült, és haditengerészeti bázisként a várost védelmező városfal része volt eredetileg. Az erőd legismertebb része a hatszögletű torony, melyről csodálatos kilátás nyílik a tenger partján húzódó hangulatos sétányra. Az erődben található a Szent Márk kápolna is. apjainkban a Kamerlengo számos színházi előadásnak és más kulturális eseménynek ad otthont, azonban akkor is érdemes ide ellátogatni, ha csak a panorámában szeretnénk gyönyörködni.

Lucic Palota

A gyönyörű palota a trogiri sétány egyik ékköve. Ez egy kisebb palota, egy úgynevezett "palacin", amelyet valószínűleg a 18. század második felében épült. A palota egykor Petar Lucić költő és történész fia, Ivan otthona volt.

 

Hasonló cikkek
Tavaszi vakáció Trogirban – miért érdemes ilyenkor nyaralni? Tavaszi vakáció Trogirban – miért érdemes ilyenkor nyaralni?

A nyaralást sokszor a nyári hónapokra időzítjük, amikor a rekkenő hőséget a tengerparton vészeljük át. Azonban mindenkinek érdemes egyszer Trogirba látogatnia a tavaszi hónapok során, hiszen ilyenkor is rengeteg élmény és felfedezni való vár ránk.

Olvass tovább és már mutatjuk is, hogy miért érdemes Trogirba utazni tavasszal!

Bővebben
756
A legszebb szigetek Trogir környékén – ide mindenképp utazz el A legszebb szigetek Trogir környékén – ide mindenképp utazz el

Ha Trogir történelmi városát szeretnéd meglátogatni, akkor garantált, hogy egy percig sem fogsz unatkozni. Számos gyönyörű sziget található Trogiból indulva, amelyekre te is könnyedén eljuthatsz.

Olvasd el cikkünket, amelyben összeszedjük a Trogir környékén található legszebb szigeteket!

Bővebben
316
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Egy hosszúhétvége Trogirban – élvezd ki a nyár örömeit pár nap alatt
Egy hosszúhétvége Trogirban – élvezd ki a nyár örömeit pár nap alatt

Sokan nem engedhetnek meg maguknak egy-két hét szabadságot a nyári időszakban, mások pedig akár több helyre is el szeretnének jutni a vakáció ideje alatt. Horvátország tökéletes célpont azoknak, akik csupán egy hosszúhétvégés kiruccanást terveznek, Trogir pedig számos mesés programot kínál az ide érkezőknek.

Nézzük meg, hogyan is telhet el egy négy napos hosszúhétvége Trogirban!

2022.05.05.
Miért érdemes szeptemberben is Trogir mellett dönteni?
Miért érdemes szeptemberben is Trogir mellett dönteni?

A legtöbben júliusra és augusztusra tervezik a nyaralásukat, és olyanok is vannak, akik alig várják, hogy odaérjenek a tengerpartra, így már júniusban kihasználják a szabadságot. Trogir városa viszont ősszel is remek választás!

2020.08.05.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.