A Krka Nemzeti Park szépségei

A Krka Nemzeti Park szépségei
0 2497

Horvátország egyik legjelentősebb turisztikai attrakciója a Krka Nemzeti Park, melynek területe 109 négyzetméter. Ezt a látványos természetvédelmi területet különösen azok a magyarországi nyaralók látogatják, akik Trogir vagy Šibenik környékén nyaralnak, hiszen mindkét városból számos kirándulás indul a Krka felé.

És valóban, kár lenne kihagyni ezt a gyönyörű parkot és a vízesést, ha a közelben nyaralunk. A vízesés lábánál lévő tavacskában fürdeni is lehet, így akkor sem kell lemondanunk a strandolásról, ha úgy döntünk, egy napot a nyaralásból a park látogatásának szentelünk.

A legtöbb Trogirból induló túra tesz egy rövid látogatást Šibenik városában, majd Skradin felé veszi az irányt, ahonnan a turisták kirándulóhajókkal folytatják útjukat a vízesések felé. Nem kell a hosszú buszozástól tartanunk, hiszen Trogir és a park között mindössze 60 kilométer van, így egynapos, vagy akár félnapos kirándulásokon is részt vehetünk. Skradin egy gyönyörű, alpesi kinézetű kis falu, színes házakkal és gyönyörű vízparttal. Amennyiben van időnk a kirándulóhajó indulásáig, megreggelizhetünk itt és megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat, ezzel megalapozva a felejthetetlen napot.

A parkot a Krka folyó szeli át, mely Közép-Dalmácia legnagyobb folyója. A Krka kis tavacskákkal, vízesésekkel gazdagított úton át jut el az Adriai-tengerbe. A folyó legszebb szakaszának a legtöbben a Skradin környéki szakaszt tekintik, ami a park része.

Az 1985-ben nemzeti parkká nyilvánított természetvédelmi területen belül kellemes erdei sétákat tehetünk, de hajós kirándulásokra is befizethetünk. A park legfontosabb látványossága a Nagy vízesés, azaz a Skradinski buk, mely kontinensünk egyik leglátványosabb mészkő vízesése. A teljes vízesésrendszer hossza 800 méter, szélessége pedig 200-400 méter között változik. A Skradinski buk a teljes rendszer nagyjából 100 méteres szakaszát képezi, és 17 vízesésből áll. A Nagy vízesés lábánál csobbanhatunk is egyet, így mindenképp érdemes fürdőruhát hozni, hiszen ilyen élményben ritkán lehet részünk.

Azok a turisták, akik szívesen bejárnák a teljes vízesésrendszert, tehetnek egy kellemes sétát a hűvös, erdős vidéken. A vízesések kényelmes tempóban nagyjából egy óra alatt bejárhatók. A belépőjegyre rá van nyomtatva a park térképe, és az út is jól ki van táblázva, így bártan nekivághatunk a sétának saját szervezésben is.

A vízeséstől tovább haladva egy kis falucskát találunk, melyben csak természetes anyagok felhasználásával építkeztek. Megnézhetünk egy régi típusú, működő vízimalmot is, körbesétálhatjuk a néprajzi kiállítást és szuveníreket is vásárolhatunk itt.

Utunkat végigkísérik a szebbnél szebb kisebb vízesések – ha tovább sétálunk, egy kis kikötőhöz érkezünk, ahol jegyet válthatunk egy turistahajóra, mely elvisz bennünket Visovac szigetecskére. A szigeten egy több mint 500 éves ferences kolostor és egy kis templom található, mely számos történelmi emléket, régi kéziratokat, könyveket őriz. Ha körbejártuk a kis múzeumot, sétálhatunk egyet a hajó visszaindulásáig – a szigeten számos állattal találkozhatunk, hiszen nyulak, pávák sétálnak itt szabadon.

Hasonló cikkek
A legjobb kutyás strandok Trogir környékén A legjobb kutyás strandok Trogir környékén

Egyre több turista utazik a házi kedvencével, az európai országokban pedig a kutyás strandok teljesen normálisnak számítanak, hiszen amellett, hogy számos turistát vonzanak, jelentősen meg is könnyítik a gazdik dolgát. Horvátországban a kedvencek számára kialakított strandok még nincsenek mindenhol jelen, de szerencsére Trogir környékén több strandot is meglátogathatunk a kedvencünkkel.

Bővebben
6042
Mit érdemes mindenképp megkóstolni Trogirban? Mit érdemes mindenképp megkóstolni Trogirban?

A tengerparti nyaralások során a nappali fürdőzés mellett mindenképp fontos helyet kap az esti séta és a vacsora is. Horvátországban számos olyan finomságot megkóstolhatunk, melyek hasonlítanak a magyaros ízvilághoz, de Dalmáciában olyan különleges halételekkel is találkozhatunk, melyeket Magyarországon nem tudunk kipróbálni.

Bővebben
1998
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Trogir készen áll a 2020-as nyaralási szezonra!
Trogir készen áll a 2020-as nyaralási szezonra!

A többéves várakozás végre kifizetődött a trogiri lakosok és a turisták számára is – az új híddal 2019-ben végre fellélegzett a közlekedés. Nincsenek többé idegesítő dugók a régi trogiri hídon, és a turistaszezon is sokkal hosszabb lett, ami főleg az óváros nyüzsgésén volt észrevehető tavaly októberben. Így hát a trogiri nyaralást most már tényleg semmi nem ronthatja el!

2020.02.28.
Víz alatti múzeum Trogirban
Víz alatti múzeum Trogirban

Trogir alig néhány éves látványossága a Jelinak-öbölben létrehozott víz alatti múzeum. 2018 áprilisában a trogiri lakosok és számos turista kísérte figyelemmel a 9 méter magas és közel 10 tonnás Jézus-szobor tengerbe engedését. A hatalmas szobor a trogiri víz alatti múzeum utolsó eleme – maga a múzeum a keresztutat mutatja be, mind a 14 stációval.

2019.02.20.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.