Egy nap Trogirban – 1. rész - az Óváros központja

Egy nap Trogirban – 1. rész - az Óváros központja
0 2961

Ha Trogirban vagy a környékén töltöd a nyaralásodat, mindenképp érdemes a sok strandolás mellett legalább egy napot városnézéssel töltened. A gyönyörű óváros, mely egy kis mesterséges szigetecskén fekszik, gyönyörű, régi épületekkel és megannyi érdekes látnivalóval várja a turistákat. Mutatjuk, mit érdemes körbejárnod Trogiri sétád során!

A piac

Ugyan nem az óvárosban található, de ha Trogirban járunk, mindenképp érdemes meglátogatni az óvárosba vezető híd közelében található piacot. A mediterrán gyümölcsök és zöldségek gazdag és színes választéka mellett számos házi készítésű terméket is árulnak. Érdemes megkóstolni a szárított fügét és a gránátalmát.

Az óváros szárazföldi kapuja

Az óvárosba a szárazföld felől jutunk be, sétánk is innen indul. Régen a kaput két masszív bástya védte, a felvonóhíd pedig a hívatlan látogatók távoltartására szolgált. A városkapu tetején Trogir védőszentjének szobra díszeleg – Szent János a mai napig őrzi Trogir békességét. Az óváros szűk kis utcáin sétálva megfigyelhetjük, hogy nem csak a falak épültek kőből – az utcák is óriás kőtömbökkel vannak burkolva. Az utacskákon az évek alatt annyi turista sétált már végig, hogy a kövek ragyogó fényesre lettek koptatva.

A város főtere

Mindössze néhány perc séta után elérjük a város központját, a főteret. A főtér ad otthont a trogiri látványosságok jelentős részének, így itt mindenképp érdemes eltölteni néhány órát. A főtéren található a Szent Lőrinc katedrális, mely több évszázadon keresztül épült. Ennek következtében a katedrális külseje római stílusban tetszeleg, belül azonban a boltozatok és a díszek a gótikus stílust idézik. A Harangtorony kétszáz éven keresztül készült, 47 méter magas és ez a szigetecske legmagasabb pontja. Napjainkban Trogir egyik legkedveltebb turistalátványossága, hiszen a tetejéről csodálatos kilátás nyílik a térre és az egész óvárosra! A Ćipiko palota a katedrális közelében található. Gyönyörű, velencei stílusú ablakkereteiről és nem mindennapi szépségéről érdemes fotókat készíteni. A Városháza, más néven Loggia a katedrálissal szemben áll, és igazán egyedi óratornyáról ismert. A régi időkben itt történt a nyilvános törvénykezés. Miután körbejártuk a főtér látványosságait, tarthatunk egy rövid pihenőt a Loggia előtti csinos kis napernyős kávézóban. Sajnos több turista itt be is fejezi Trogir felderítését, ami nagy kár, hiszen számos más látványosság vár felfedezésre az óvárosban!

A Városi Múzeum

Trogir múzeuma a Garagnin-Fanfogna palotában található. Maga a palota román és barokk stílusban díszeleg. A múzeum gyűjteménye számos kincset rejt – a híres könyvtáron kívül számos szobor és műemlék tekinthető meg, de horvát festőművészek és szobrászok művei is helyet kaptak itt. Az egyik legismertebb művész, akinek a művei ki vannak állítva a múzeumban Ivan Duknović. A szobrász 1440-ben született, Orihovica településen. Tehetségének köszönhetően Olaszországban és Magyarországon is ismertek voltak alkotásai, egyes források szerint még Mátyás király is csodálta a műveit.

Szent Péter templom

A városka központjában található a Szent Péter templom. Az épület egykor a bencés női kolostor temploma volt. Az egyik legszebb emléke a Szent Péter mellszobor, mely a főbejárat homlokzatát díszíti. Az alkotást Niccolo Fiorentino készítette.

Szent Borbála kápolna

A főutca végére érve megcsodálhatjuk a város egyik legrégebben épült kápolnáját. A háromhajós épület óromán stílusban épült. Falait sziklatömbök alkotják és gyakori eset, hogy a turisták csodálkozva állapítják meg, mennyire jól meg van őrizve az épület.

Következő cikkünkben folytatjuk kalandozásunkat Trogirban, és a tengerparti sétány nevezetességeit vesszük sorra!

Hasonló cikkek
Hvar, a város, melynek lelke van Hvar, a város, melynek lelke van

Hvar szigetének elsőszámú látványossága az azonos nevű városka, mely nagyjából 3800 lakost számol. Minden turista, aki ellátogat ebbe a történelmi kisvárosba, találhat magának egy kis nyugalmat és varázslatot, amit Hvar önzetlenül kínál látogatóinak. Egy hvari séta visszarepíti a turistákat az időben, hiszen minden kulturális emléknek gazdag története van.

Bővebben
2560
Split, a tökéletes célpont egy horvátországi nyaraláshoz Split, a tökéletes célpont egy horvátországi nyaraláshoz

Split méltán ismert a Dalmáciában nyaralók körében, hiszen ez a város a térség központja – mondhatni „minden út Splitbe vezet”. Tökéletes úticél egy hangulatos nyaraláshoz, de egy Trogirban eltöltött vakáció során is érdemes betervezni egy 1 napos városnézést.

Olvasd el cikkünket és szeress bele Split városába idén nyáron!

Bővebben
1141
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
A legszebb úticélok Trogirból autós kirándulásokhoz
A legszebb úticélok Trogirból autós kirándulásokhoz

Ha autóval vágunk neki a horvátországi nyaralásunknak, nem csak az utazás kényelmét élvezhetjük a saját tempónkban. Rengeteg álomszép úticél vár ránk, ha Trogirban vagy környékén töltjük a vakációt.

Íme, a 7 legszebb úticél Trogir környékén az autós kirándulásokhoz!

 

2022.06.16.
Miért nincs Közép-Dalmáciában koronavírusos beteg?
Miért nincs Közép-Dalmáciában koronavírusos beteg?

Horvátország Déli része koronavírus járványtól mentes, legalább is a megerősített esetetek számát tekintve. Mi állhat ennek a hátterében? Az index.hr cikkirója próbált rá választ kapni.

2020.03.18.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.