Miért nincs Közép-Dalmáciában koronavírusos beteg?

Miért nincs Közép-Dalmáciában koronavírusos beteg?
0 2549

Miért nincs Közép-Dalmáciában koronavírusos beteg?

Horvátország Déli része koronavírus járványtól mentes, legalább is a megerősített esetetek számát tekintve. Noha, Dalmáciában sok lakos utasítást kapott arra, hogy maradjon otthon, azonban leszámitva a spliti katonai hotel Zagreb-ben a legutóbbi, Olaszországból érkezett komp utasainak egy részét, a koronavírus fertőzés eseteit eddig nem mutatatták ki.

Minden lelet negatív

Ezt ma reggel a spliti kórházból is megerősítették, mondván, hogy a Zágrábba elemzésre küldött utolsó minták negatívak lettek. A korábbi Krizine Katonai kórház, amely ma már a KBC Split része, átalakul regionális koronavírusos központtá. A betegeket áthelyezik, és Krizine lesz a négy déli megye központja, mivel a virus terjedése kiszámíthatatlan.

A szakértők óvatosak

A címben említett kérdésre azonban egy szakember sem akart, vagy nem tudott konkrét választ adni. Az adatok hiányára, illetve a vírus terjedésének sebességére hivatkozva, a szakértők csak anoním mertek nyilatkozni. A válaszadók számos okot soroltak fel lehetséges válaszként, azonban az az egy biztos, hogy rengeteg tényező van kihatással arra, hogy a vírus miért nem terjed Dalmáciában.

Valószínűleg nem lettek diagnosztizálva

“ Személy szerint én hajlamos vagyok azt hinni, hogy vannak fertőzöttek, de még mindig nincsenek tüneteik vagy nem jelentkeztek az orvosnál.” - mondta egy orvos. Horvátországban és Dalmáciában nagyon kevés gyanús egyént tesztelnek, mert várják a tünetek kialakulását. Ez azt jelenti, hogy Dalmáciában valójában nagyon veszélyes a helyzet, és hogy a társadalmi kapcsolatokat a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kellene. Ellenekező esetben elszabadulhat a pokol.

Függőség a turizmustól védi őket

Egy másik elmélet szerint a lehetőség, paradox módon, a turizmusban rejlik. Dalmáciának évek óta nincs jelentős gazdasági ágazata, kivéve a turizmus. A koronavírus első megjelenése óta az idegenforgalom teljesen eltünt, így Dalmácia a maga módján teljesen izolálva lett a külvilágtól, kevés kapcsolatot tartva a külföldiekkel.

Isztriától eltérően, ahonnan sok ember indul Olaszországba, és fordítva, Dalmácia földrajzilag távol van. Ebbe az elméletbe tartozik még az is, hogy a dalmát férfiak kevesebb százaléka siel, mint Horvátország nyugati részein elő férfiak, mivel a téli időszakban már készülnek a turisztikai szezonra.

Barátkozás a szabadban

A negyedik és utolsó dolog pedig az, hogy Dalmáciában melegebb van, mint az ország Északi részén, így sokkal többet tartózkodnak az emberek a szabadban. A kávét a napfényes teraszokon fogyasztják az ott élők és nem pedig beltérben. Ez álltal minden szocialáizációs folyamat inkább a szabadban mint fedett részeken zajlik. 

Ezek a bizonyítékok, amely miatt a koronavírus késik Dalmáciában, csak akkor lesznek tanulmányozhatóak, amikor a járvány már mindenhol véget ér. Addig csak irigyelni tudjuk a dalmátokat!

Forráshttps://www.index.hr/vijesti/clanak/zasto-u-dalmaciji-nema-oboljelih-od-koronavirusa/2166031.aspx

 

 

Hasonló cikkek
A legfinomabb dalmát borok Trogir környékéről A legfinomabb dalmát borok Trogir környékéről

Ha a dalmát gasztronómiáról van szó, nem feledkezhetünk meg a borokról sem, melyek kiválóan megkoronázzák a finom mediterrán vacsorát. A dalmát házi borok, főként a vörösborok a legminőségesebb mediterrán boroknak számítanak.

Bővebben
2894
Trogir – Horvátország gyöngyszeme Trogir – Horvátország gyöngyszeme

Trogir Közép-Dalmácia egyik legszebb települése és Horvátország egyik legcsinosabb tengerparti városkája. A legszebb rész vitathatatlanul a középkori stílusú óváros, mely egy szigetecskén terül el és gyönyörű állapotban maradt meg az utókor számára.

Bővebben
2711
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

VIP kupn
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Készülj fel trogiri nyaralásodra!
Készülj fel trogiri nyaralásodra!

A magyar történelemkönyvekben gyakran Trauként találkozunk Trogirral, mely a XI. és XII. században a Magyar Királyság része volt. Maga a város is olyan, mintha egy régi könyv lapjairól származna.

2019.10.24.
Trogir – az aktív nyaralás kiváló helyszíne
Trogir – az aktív nyaralás kiváló helyszíne

Trogir Közép-Dalmácia egyik legszebb, legjobb állapotában megmaradt középkori városkája. Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak a múzeumrajongók tudnak itt jól szórakozni. Trogir és a szomszédos Čiovo szigete számos lehetőséget kínál a fiatalok és az aktív nyaralást kedvelők számára is.

2020.05.13.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.