Miért nincs Közép-Dalmáciában koronavírusos beteg?

Miért nincs Közép-Dalmáciában koronavírusos beteg?
0 3179

Miért nincs Közép-Dalmáciában koronavírusos beteg?

Horvátország Déli része koronavírus járványtól mentes, legalább is a megerősített esetetek számát tekintve. Noha, Dalmáciában sok lakos utasítást kapott arra, hogy maradjon otthon, azonban leszámitva a spliti katonai hotel Zagreb-ben a legutóbbi, Olaszországból érkezett komp utasainak egy részét, a koronavírus fertőzés eseteit eddig nem mutatatták ki.

Minden lelet negatív

Ezt ma reggel a spliti kórházból is megerősítették, mondván, hogy a Zágrábba elemzésre küldött utolsó minták negatívak lettek. A korábbi Krizine Katonai kórház, amely ma már a KBC Split része, átalakul regionális koronavírusos központtá. A betegeket áthelyezik, és Krizine lesz a négy déli megye központja, mivel a virus terjedése kiszámíthatatlan.

A szakértők óvatosak

A címben említett kérdésre azonban egy szakember sem akart, vagy nem tudott konkrét választ adni. Az adatok hiányára, illetve a vírus terjedésének sebességére hivatkozva, a szakértők csak anoním mertek nyilatkozni. A válaszadók számos okot soroltak fel lehetséges válaszként, azonban az az egy biztos, hogy rengeteg tényező van kihatással arra, hogy a vírus miért nem terjed Dalmáciában.

Valószínűleg nem lettek diagnosztizálva

“ Személy szerint én hajlamos vagyok azt hinni, hogy vannak fertőzöttek, de még mindig nincsenek tüneteik vagy nem jelentkeztek az orvosnál.” - mondta egy orvos. Horvátországban és Dalmáciában nagyon kevés gyanús egyént tesztelnek, mert várják a tünetek kialakulását. Ez azt jelenti, hogy Dalmáciában valójában nagyon veszélyes a helyzet, és hogy a társadalmi kapcsolatokat a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kellene. Ellenekező esetben elszabadulhat a pokol.

Függőség a turizmustól védi őket

Egy másik elmélet szerint a lehetőség, paradox módon, a turizmusban rejlik. Dalmáciának évek óta nincs jelentős gazdasági ágazata, kivéve a turizmus. A koronavírus első megjelenése óta az idegenforgalom teljesen eltünt, így Dalmácia a maga módján teljesen izolálva lett a külvilágtól, kevés kapcsolatot tartva a külföldiekkel.

Isztriától eltérően, ahonnan sok ember indul Olaszországba, és fordítva, Dalmácia földrajzilag távol van. Ebbe az elméletbe tartozik még az is, hogy a dalmát férfiak kevesebb százaléka siel, mint Horvátország nyugati részein elő férfiak, mivel a téli időszakban már készülnek a turisztikai szezonra.

Barátkozás a szabadban

A negyedik és utolsó dolog pedig az, hogy Dalmáciában melegebb van, mint az ország Északi részén, így sokkal többet tartózkodnak az emberek a szabadban. A kávét a napfényes teraszokon fogyasztják az ott élők és nem pedig beltérben. Ez álltal minden szocialáizációs folyamat inkább a szabadban mint fedett részeken zajlik. 

Ezek a bizonyítékok, amely miatt a koronavírus késik Dalmáciában, csak akkor lesznek tanulmányozhatóak, amikor a járvány már mindenhol véget ér. Addig csak irigyelni tudjuk a dalmátokat!

Forráshttps://www.index.hr/vijesti/clanak/zasto-u-dalmaciji-nema-oboljelih-od-koronavirusa/2166031.aspx

 

 

Hasonló cikkek
Krknjaši – A Kék Lagúna Krknjaši – A Kék Lagúna

Közép-Dalmácia egyik gyönyörű strandja a Krknjaši, melyet nemrégiben a Kék Lagúna névvel illettek, hogy több turistát tudjanak idecsábítani. A név azonban nem csak egy egyszerű reklámfogás – hűen tükrözi azt, ami itt a turistákat fogadja.

Bővebben
2758
Miért érdemes 2022-ben Horvátországban nyaralni? Miért érdemes 2022-ben Horvátországban nyaralni?

Közeledik az idei nyár, így érdemes a nyaralás tervezésébe előbb-utóbb belekezdeni. A tökéletes nyaralást tervezgetve sokszor messzi egzotikus tájakra vágyunk, vagy épp ellenkezőleg, inkább a népszerű európai fővárosokat keressük fel városnézés szempontjából. Azonban nem szabad arról megfeledkeznünk, hogy Horvátország egy igazi gyöngyszem, ahol izgalmas nyári kalandok, varázslatos tájak, meseszép tengerpartok és számos különböző program vár ránk, akár látványosságok felfedezésével, akár a strandon pihenve töltenénk időnket.

Nézzük végig, miért is érdemes 2022-ben Horvátországba tervezni a nyaralást!

Bővebben
804
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
A legszebb trogiri marinák
A legszebb trogiri marinák

A fő kikötőkön kívül a horvát tengerparton számos kisebb kikötővel, úgynevezett marinával találkozhatnak a látogatók. A marinákat főleg a vitorlás jachtok használják. Trogir városát kristálytiszta tenger veszi körül, a kis szigetek és a meleg mediterrán éghajlat pedig különösen vonzóvá teszik a környéket.

2019.06.28.
Vis szigetének kincse, a Stiniva öböl
Vis szigetének kincse, a Stiniva öböl

Vis szigete évről évre egyre populárisabb hely a turisták körében. Ez főként a kristálytiszta víznek, az izgalmas kulturális örökségeknek, a kiváló sétaútvonalaknak és a finomabbnál finomabb tengeri specialitásoknak köszönhető. Aki már rákeresett Vis szigetére az interneten, biztosan észrevette, hogy minden cikk megemlíti a Stiniva öblöt és strandot, mint kihagyhatatlan látványosságot.

2019.02.25.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.