Miért nincs Közép-Dalmáciában koronavírusos beteg?

Miért nincs Közép-Dalmáciában koronavírusos beteg?
0 3704

Miért nincs Közép-Dalmáciában koronavírusos beteg?

Horvátország Déli része koronavírus járványtól mentes, legalább is a megerősített esetetek számát tekintve. Noha, Dalmáciában sok lakos utasítást kapott arra, hogy maradjon otthon, azonban leszámitva a spliti katonai hotel Zagreb-ben a legutóbbi, Olaszországból érkezett komp utasainak egy részét, a koronavírus fertőzés eseteit eddig nem mutatatták ki.

Minden lelet negatív

Ezt ma reggel a spliti kórházból is megerősítették, mondván, hogy a Zágrábba elemzésre küldött utolsó minták negatívak lettek. A korábbi Krizine Katonai kórház, amely ma már a KBC Split része, átalakul regionális koronavírusos központtá. A betegeket áthelyezik, és Krizine lesz a négy déli megye központja, mivel a virus terjedése kiszámíthatatlan.

A szakértők óvatosak

A címben említett kérdésre azonban egy szakember sem akart, vagy nem tudott konkrét választ adni. Az adatok hiányára, illetve a vírus terjedésének sebességére hivatkozva, a szakértők csak anoním mertek nyilatkozni. A válaszadók számos okot soroltak fel lehetséges válaszként, azonban az az egy biztos, hogy rengeteg tényező van kihatással arra, hogy a vírus miért nem terjed Dalmáciában.

Valószínűleg nem lettek diagnosztizálva

“ Személy szerint én hajlamos vagyok azt hinni, hogy vannak fertőzöttek, de még mindig nincsenek tüneteik vagy nem jelentkeztek az orvosnál.” - mondta egy orvos. Horvátországban és Dalmáciában nagyon kevés gyanús egyént tesztelnek, mert várják a tünetek kialakulását. Ez azt jelenti, hogy Dalmáciában valójában nagyon veszélyes a helyzet, és hogy a társadalmi kapcsolatokat a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kellene. Ellenekező esetben elszabadulhat a pokol.

Függőség a turizmustól védi őket

Egy másik elmélet szerint a lehetőség, paradox módon, a turizmusban rejlik. Dalmáciának évek óta nincs jelentős gazdasági ágazata, kivéve a turizmus. A koronavírus első megjelenése óta az idegenforgalom teljesen eltünt, így Dalmácia a maga módján teljesen izolálva lett a külvilágtól, kevés kapcsolatot tartva a külföldiekkel.

Isztriától eltérően, ahonnan sok ember indul Olaszországba, és fordítva, Dalmácia földrajzilag távol van. Ebbe az elméletbe tartozik még az is, hogy a dalmát férfiak kevesebb százaléka siel, mint Horvátország nyugati részein elő férfiak, mivel a téli időszakban már készülnek a turisztikai szezonra.

Barátkozás a szabadban

A negyedik és utolsó dolog pedig az, hogy Dalmáciában melegebb van, mint az ország Északi részén, így sokkal többet tartózkodnak az emberek a szabadban. A kávét a napfényes teraszokon fogyasztják az ott élők és nem pedig beltérben. Ez álltal minden szocialáizációs folyamat inkább a szabadban mint fedett részeken zajlik. 

Ezek a bizonyítékok, amely miatt a koronavírus késik Dalmáciában, csak akkor lesznek tanulmányozhatóak, amikor a járvány már mindenhol véget ér. Addig csak irigyelni tudjuk a dalmátokat!

Forráshttps://www.index.hr/vijesti/clanak/zasto-u-dalmaciji-nema-oboljelih-od-koronavirusa/2166031.aspx

 

 

Hasonló cikkek
Vis szigetének kincse, a Stiniva öböl Vis szigetének kincse, a Stiniva öböl

Vis szigete évről évre egyre populárisabb hely a turisták körében. Ez főként a kristálytiszta víznek, az izgalmas kulturális örökségeknek, a kiváló sétaútvonalaknak és a finomabbnál finomabb tengeri specialitásoknak köszönhető. Aki már rákeresett Vis szigetére az interneten, biztosan észrevette, hogy minden cikk megemlíti a Stiniva öblöt és strandot, mint kihagyhatatlan látványosságot.

Bővebben
6317
Horvátországi látnivalók: városnézés vagy tengerparti pihenés? Mindenhol jó, de Horvátországban a legjobb! Horvátországi látnivalók: városnézés vagy tengerparti pihenés? Mindenhol jó, de Horvátországban a legjobb!

Amikor nyaralást tervezünk, a legtöbb esetben kétféle céllal utazunk egy külföldi országba: új élményekkel szeretnénk gazdagodni és városnézéssel tölteni napjainkat, vagy kipihennénk a mindennapi fáradalmakat egy kiadós tengerparti heverészéssel. Horvátország többek között azért csodálatos úti célpont, mert akár kalandokra vágyunk, akár egy koktélra a medence mellett, mindkét opcióra lehetőségünk van. A tökéletes helyszín az élmények és élvezetek maximális kihasználására egyértelműen Dalmácia, hiszen gazdag történelmi múlttal, lenyűgöző tengerpartokkal és eszméletlen strandokkal vár ránk a térség. Tekintsük meg, miért érdemes Horvátországba nyaralást tervezni és a horvátországi látnivalókat felfedezni!

Bővebben
1747
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 5. rész
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 5. rész

A Trogir városával kapcsolatos érdekességeket bemutató cikksorozatunk utolsó részéhez érkeztünk – még öt érdekesség vár ránk, elkalandozunk majd a Pantan folyó partjára és hozunk néhány érdekességet Čiovo szigetéről is, ahol a legtöbb Trogiri riviérán nyaraló turista szálláshelye található. Vágjunk bele!

2020.08.03.
A legjobb trogiri strandok kisgyermekes családok számára
A legjobb trogiri strandok kisgyermekes családok számára

Trogir Split városától mindössze 40 percnyi autós utazásra van. Splithez hasonlóan Trogir is az UNESCO Világörökségi listáján szerepel. Az érdekes történelem, a romantikus-gótikus építmények, a mediterránra jellemző laza, nyugodt légkör és a hosszú, kavicsos strandok nagyban hozzájárulnak a dalmát tengerpart egyik legszebb és legromantikusabb városának hírnevéhez.Trogir közvetlen közelében található Čiovo szigete is, melyet híd köt össze szomszédjával.

2019.02.20.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.