Trogir – Horvátország gyöngyszeme

Trogir – Horvátország gyöngyszeme
0 4465

Trogir Közép-Dalmácia egyik legszebb települése és Horvátország egyik legcsinosabb tengerparti városkája. A legszebb rész vitathatatlanul a középkori stílusú óváros, mely egy szigetecskén terül el és gyönyörű állapotban maradt meg az utókor számára.

Az óváros szépségei

A régi városrészt a szárazföldi résszel egy kőhíd köti össze, míg a másik oldalról mozgóhíd kapcsolja Čiovo szigetéhez. Az óvárosba a Szárazföldi vagy Tengeri kapun keresztül lehet bejutni, a városfalakon belülre érkezve pedig lélegzetelállító látvány tárul a turisták szeme elé. Középkori épületek, vidám, hangos nyüzsgés, mediterrán hangulat. A szűk utcácskák a kőfalak között futnak, így az ember úgy érezheti, mintha egy középkori film forgatásán venne részt. Érdekesség, hogy a népszerű Trónok harca sorozat egyes jeleneteit is Trogir városában és környékén forgatták.

Mikor érdemes ellátogatni Trogirba?

Trogirba egyre több magyar turista látogat el, hiszen a tengerparti paradicsom Budapesttől nagyjából 730, míg a letenyei határátkelőtől 500 kilométerre található. A rengeteg napsütésnek és a mediterrán éghajlatnak köszönhetően Trogir nem csak nyáron ideális célpont – ősszel és tavasszal is látogatható, mikor kevesebb a turista, így nyugodtabb körülmények között tekinthető meg az óváros, mely az UNESCO világörökség részét képezi.

Kirándulások

Trogir környékén található Split városa is, de nem messze van a Krka Nemzeti Park és a Plitvicei-tavak Nemzeti Park is, melyeket érdemes meglátogatni, ha Horvátországban járunk. A két nemzeti parkba Trogir városából is számos autóbuszos kirándulás indul.

Azok, akik nyaralni érkeznek a városba vagy Čiovo szigetére, biztosan meglátogatják az óvárost és a sziget természeti szépségeit, strandjait, de kár lenne kihagyni a hajókirándulásokat, melyek során számos környező szigetre is eljuthatunk. Az egyik legnépszerűbb kirándulási célpont a Kék Lagúna, az Adria egyik gyöngyszeme. A lagúna kristálytiszta, sekély vize ideális a kisgyermekes családok és a szabadtüdős búvárkodás szerelmesei számára is. Népszerű kirándulóhely a Kék Barlang, a Zöld Barlang, a Pakleni szigetcsoport illetve Hvar is.

Trogir strandjai

A nyaralás elmaradhatatlan része a strandolás. Trogir környékén és Čiovo szigetén számos kiváló strand várja az ide látogató turistákat. A magyar turisták körében rendkívül népszerű a Seget Donji település közelében található Medena strand, valamint a Čiovo szigetén lévő paradicsom, a Copacabana strand, mely számos kávézóval és szórakoztató tartalommal várja a látogatókat.

Trogiri szállások

Azok, akik Trogir környékére tervezik nyaralásukat, nagy valószínűséggel Čiovo szigetén fognak szállást találni. A szigeten nyudodt, mediterrán hangulat uralkodik, és több kis település található. Szinte minden településnek van saját strandja, de a kis távolságoknak és a jó összeköttetésnek köszönhetően gyalog, busszal vagy taxihajóval is eljuthatunk a környező településkere, strandokra, és Trogir óvárosába is. A szálláshelyek között számos gyönyörű, tengerre néző szoba is akad, így érdemes alaposan végigböngészni a lehetőségeket.

A trogiri marina

A marina, azaz a kikötő Čiovo sziget partján található, és 180 férőhelyet biztosít. Minden kikötőhely rendelkezik árammal és vízcsatlakozással, a marinában pedig toalett, zuhanyzók és üzemanyag-állomás is található.

Trogir vendéglői

Trogirban számos kiváló vendéglő van, ahol a mediterrán ételek mellett húsos finomságokat is kóstolhatunk. Akik kedvelik a halételeket, kipróbálhatják a sült halat, a rákokat vagy a kagylókat, de a tenger gyümölcseivel ízesített pizza is kiváló választás, hiszen a friss alapanyagoknak köszönhetően sokkal ízletesebb, mint a hazai változatai. Azok, akik nem kedvelik a halat, a balkán konyhára jellemző húsételeket is megtalálhatják a legtöbb étlapon, így kóstolhatnak čevapot, pljeskavicát és ražnjićit is.

 

Hasonló cikkek
Kirándulás Trogirban – ide szökjetek el a tavaszi szünet alatt Kirándulás Trogirban – ide szökjetek el a tavaszi szünet alatt

Szívesen kimozdulnál már egy izgalmas kirándulásra, de nem tudod, hogy hová menjetek? Irány Trogir, ahol felejthetetlen kalandokban lesz részetek, miközben a pénztárcátok is örülni fog!

Bővebben
234
Így spóroljunk a főszezonban, ha Trogirban nyaralunk – 4+1 tipp az olcsó nyaraláshoz Így spóroljunk a főszezonban, ha Trogirban nyaralunk – 4+1 tipp az olcsó nyaraláshoz

Olcsó nyaralás? Igen! Egy nyaralás megtervezése Horvátország egyik legvarázslatosabb városkájába, Trogirba bizony akár drága mulatság is lehet. Szerencsére rengeteg tipp és trükk létezik, amelyekkel rengeteg pénzt spórolhatunk meg a 2023-as nyaralásunkon a főszezonban.

Olvasd el legfrissebb spórolási tippjeinket és nyaralj gondtalanul Trogirban!

Bővebben
1341
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang
Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang

A mesébe illő szépségű Kék Barlang tagadhatatlanul az Adriai-tenger és Horvátország egyik leggyönyörűbb természeti csodája. Azok, akik Trogirban vagy Közép-Dalmácia bármely más városában nyaralnak, semmiképp sem hagyhatják ki ezt a leírhatatlan szépségű barlangot!

2019.02.25.
Gasztronómia Trogir és Čiovo környékén
Gasztronómia Trogir és Čiovo környékén

A dalmáciai nyaralás szinte elképzelhetetlen az ínycsiklandozó mediterrán fogások nélkül, és még azok a turisták is megkóstolnak egy-két helyi különlegességet, akik inkább maguk főznek a nyaralás ideje alatt is.

2019.08.01.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.