A dalmáciai nyaralás szinte elképzelhetetlen az ínycsiklandozó mediterrán fogások nélkül, és még azok a turisták is megkóstolnak egy-két helyi különlegességet, akik inkább maguk főznek a nyaralás ideje alatt is. Trogir környékén számos kellemes hangulatú vendéglő várja a látogatókat, igazi horvát ételkülönlegességekkel, melyek friss hozzávalókból készülnek.
Az egész napos fürdőzés és a kalandos hajókirándulások után jól esik sétálni egyet a tengerparti sétányon, beülni egy mediterrán hangulatú étterembe és vacsorázni egy jót. A turisták azonban gyakran úgy térnek haza, hogy nem kóstolták meg a legjobb specialitásokat, mert nem tudták, mit takar az étel neve. Hogy erre ne kerüljön sor mutatjuk, mit érdemes megkóstolni a trogiri nyaralás során.
Halételek
A trogiri nyaralás szinte elképzelhetetlen lenne a tenger gyümölcseiből készült ételkülönlegességek megkóstolása nélkül. A kínálat igen gazdag – a nyaralók kóstolhatnak tonhalat, makrélát, tintahalat vagy szardíniát is, a fehér halak húsa pedig igazi ínyencségnek számít. A halat grillezve, vagy brudet formájában fogyasztják. A dalmát brudet elkészítésére számtalan recept létezik, hiszen többféle tengeri halból készülhet. A halfajták paradicsomos-fokhagymás szószban főnek, de olyan változat is létezik, ahol a lé ritkább, inkább levesszerű. Aki szereti a halászlevet, mindenképp kóstolja meg ezt a különlegességet is, nem fog csalódni! A trogiri riviéra szigetei körül kifogott polipokat frissen készítik és a hagyományokhoz hűen csicseriborsóval tálalják, ezt a különlegességet is érdemes megkóstolni.
Pašticada
A gazdag tradícióval rendelkező horvát és dalmát konyha számos különlegessége közül a Trogirban nyaralóknak mindenképp érdemes megkóstolniuk a pašticadát. A pašticada egy régi dalmát specialitás, mely még az antik görög-római konyhára vezethető vissza. Az étel a Velencei Köztársaság idején is népszerű volt a gazdagabb családok körében. A hagyományos étel marhacombból készül, és hosszas előkészületeket és főzést igényel. A húst legalább huszonnégy órán keresztül pácolják ecetben és borban, majd nagyjából hat órán át főzik. A helyiek körében a pašticada az ünnepi menük elmaradhatatlan fogása. A húst leggyakrabban tésztával vagy galuskával, gnocchival (horvátul: njoki) szolgálják fel.
Peka
A peka tulajdonképpen nem egy étel, hanem egy agyagból és vasból készült tálszerűség, mely alatt ínycsiklandozó dalmát finomságok készülnek. Az étel készítése során az edényt az alapanyagokkal a kandalló sima, tűzforró felületére helyezik, majd az edényre helyezik a parázzsal teli pekát. Az ételek lassan, fokozatosan sülnek-főnek, a legtöbb specialitás elkészítéséhez legalább másfél-két órára van szükség. A peka alatt készült ételek titka, hogy egyszerre sülnek és főnek, így az ízvilág igazán különleges lesz. A peka alatt borjúhúst, bárányt és polipot készítenek leggyakrabban.
Nyárson sült bárány
A horvátok tradicionális étele a fiatal bárányhús, nyárson sütve. Kiváló választás mindazok számára, akik már unják a halat és a tenger gyümölcseit. A sült bárány a horvát esküvők és mulatságok fő étele, főleg olívaolajjal meglocsolt, fűszerezett főtt burgonyával tálalják. A nyárson sült bárány ára a Trogir környéki vendéglőkben átlagosan 200 kuna kilogrammonként.
Trogir környéke gasztronómiai szempontból ideális, hiszen gazdag a különböző friss alapanyagokban. Trogirban és Čiovo szigetén is ehetünk friss zöldséget, halat, olívaolajat, amit kiváló dalmát borokkal koronázhatunk meg. A jó hír pedig az, hogy akkor sem fogunk több kilóval hazatérni a nyaralásról, ha minden nap más specialitást kóstolunk, hiszen a dalmát konyha könnyű, a legtöbb étel pedig egészséges és nem hizlal.
Ha Trogirban vagy a környékén töltöd a nyaralásodat, mindenképp érdemes a sok strandolás mellett legalább egy napot városnézéssel töltened. A gyönyörű óváros, mely egy kis mesterséges szigetecskén fekszik, gyönyörű, régi épületekkel és megannyi érdekes látnivalóval várja a turistákat. Mutatjuk, mit érdemes körbejárnod Trogiri sétád során!
Azok, akik üdülésük során is szívesen vesznek részt kulturális eseményeken, nyaralásukat időzíthetik a trogiri Opera Selecta klasszikus zenei fesztivál idejére. A fesztivált hagyományosan július végén rendezik meg a Kamerlengo erődben.