Gasztronómia Trogir és Čiovo környékén

Gasztronómia Trogir és Čiovo környékén
0 3168

A dalmáciai nyaralás szinte elképzelhetetlen az ínycsiklandozó mediterrán fogások nélkül, és még azok a turisták is megkóstolnak egy-két helyi különlegességet, akik inkább maguk főznek a nyaralás ideje alatt is. Trogir környékén számos kellemes hangulatú vendéglő várja a látogatókat, igazi horvát ételkülönlegességekkel, melyek friss hozzávalókból készülnek.

Az egész napos fürdőzés és a kalandos hajókirándulások után jól esik sétálni egyet a tengerparti sétányon, beülni egy mediterrán hangulatú étterembe és vacsorázni egy jót. A turisták azonban gyakran úgy térnek haza, hogy nem kóstolták meg a legjobb specialitásokat, mert nem tudták, mit takar az étel neve. Hogy erre ne kerüljön sor mutatjuk, mit érdemes megkóstolni a trogiri nyaralás során.

Halételek

A trogiri nyaralás szinte elképzelhetetlen lenne a tenger gyümölcseiből készült ételkülönlegességek megkóstolása nélkül. A kínálat igen gazdag – a nyaralók kóstolhatnak tonhalat, makrélát, tintahalat vagy szardíniát is, a fehér halak húsa pedig igazi ínyencségnek számít. A halat grillezve, vagy brudet formájában fogyasztják. A dalmát brudet elkészítésére számtalan recept létezik, hiszen többféle tengeri halból készülhet. A halfajták  paradicsomos-fokhagymás szószban főnek, de olyan változat is létezik, ahol a lé ritkább, inkább levesszerű. Aki szereti a halászlevet, mindenképp kóstolja meg ezt a különlegességet is, nem fog csalódni! A trogiri riviéra szigetei körül kifogott polipokat frissen készítik és a hagyományokhoz hűen csicseriborsóval tálalják, ezt a különlegességet is érdemes megkóstolni.

Pašticada

A gazdag tradícióval rendelkező horvát és dalmát konyha számos különlegessége közül a Trogirban nyaralóknak mindenképp érdemes megkóstolniuk a pašticadát. A pašticada egy régi dalmát specialitás, mely még az antik görög-római konyhára vezethető vissza. Az étel a Velencei Köztársaság idején is népszerű volt a gazdagabb családok körében. A hagyományos étel marhacombból készül, és hosszas előkészületeket és főzést igényel. A húst legalább huszonnégy órán keresztül pácolják ecetben és borban, majd nagyjából hat órán át főzik. A helyiek körében a pašticada az ünnepi menük elmaradhatatlan fogása. A húst leggyakrabban tésztával vagy galuskával, gnocchival (horvátul: njoki) szolgálják fel.

Peka

A peka tulajdonképpen nem egy étel, hanem egy agyagból és vasból készült tálszerűség, mely alatt ínycsiklandozó dalmát finomságok készülnek. Az étel készítése során az edényt az alapanyagokkal a kandalló sima, tűzforró felületére helyezik, majd az edényre helyezik a parázzsal teli pekát. Az ételek lassan, fokozatosan sülnek-főnek, a legtöbb specialitás elkészítéséhez legalább másfél-két órára van szükség. A peka alatt készült ételek titka, hogy egyszerre sülnek és főnek, így az ízvilág igazán különleges lesz. A peka alatt borjúhúst, bárányt és polipot készítenek leggyakrabban.

Nyárson sült bárány

A horvátok tradicionális étele a fiatal bárányhús, nyárson sütve. Kiváló választás mindazok számára, akik már unják a halat és a tenger gyümölcseit. A sült bárány a horvát esküvők és mulatságok fő étele, főleg olívaolajjal meglocsolt, fűszerezett főtt burgonyával tálalják. A nyárson sült bárány ára a Trogir környéki vendéglőkben átlagosan 200 kuna kilogrammonként.

Trogir környéke gasztronómiai szempontból ideális, hiszen gazdag a különböző friss alapanyagokban. Trogirban és Čiovo szigetén is ehetünk friss zöldséget, halat, olívaolajat, amit kiváló dalmát borokkal koronázhatunk meg. A jó hír pedig az, hogy akkor sem fogunk több kilóval hazatérni a nyaralásról, ha minden nap más specialitást kóstolunk, hiszen a dalmát konyha könnyű, a legtöbb étel pedig egészséges és nem hizlal.

Hasonló cikkek
Horvátországi látnivalók: városnézés vagy tengerparti pihenés? Mindenhol jó, de Horvátországban a legjobb! Horvátországi látnivalók: városnézés vagy tengerparti pihenés? Mindenhol jó, de Horvátországban a legjobb!

Amikor nyaralást tervezünk, a legtöbb esetben kétféle céllal utazunk egy külföldi országba: új élményekkel szeretnénk gazdagodni és városnézéssel tölteni napjainkat, vagy kipihennénk a mindennapi fáradalmakat egy kiadós tengerparti heverészéssel. Horvátország többek között azért csodálatos úti célpont, mert akár kalandokra vágyunk, akár egy koktélra a medence mellett, mindkét opcióra lehetőségünk van. A tökéletes helyszín az élmények és élvezetek maximális kihasználására egyértelműen Dalmácia, hiszen gazdag történelmi múlttal, lenyűgöző tengerpartokkal és eszméletlen strandokkal vár ránk a térség. Tekintsük meg, miért érdemes Horvátországba nyaralást tervezni és a horvátországi látnivalókat felfedezni!

Bővebben
1688
Mondj igent Horvátországban! Esküvő Trogirban Mondj igent Horvátországban! Esküvő Trogirban

Az a bizonyos Nagy Nap az egyik legfontosabb esemény az ember életében, így nem véletlenül szeretnénk, ha tökéletesen alakulna minden egyes részlete. Amíg sokan megelégednek az egyszerű polgári esküvőkkel, nincs azzal sem probléma, ha tengerparti álomszertartásról ábrándozunk. És bár elérhetetlen álomnak tűnik, valójában könnyebb megvalósítani a tengerparti esküvőt Horvátországban, mint gondolnánk.

Bővebben
1855
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Šibenik, a történelmi és modern látnivalók városa
Šibenik, a történelmi és modern látnivalók városa

Trogirhoz hasonlóan Šibenik legfőbb látnivalói is az óvárosban találhatók, így egy kellemes hangulatú séta keretein belül nagy részük körbejárható.

2019.10.03.
Trogir gyönyörű környéke – Seget, Marina és Okrug
Trogir gyönyörű környéke – Seget, Marina és Okrug

Trogir Közép-Dalmácia egyik legkedveltebb nyaralóhelye – a meseszép óváros, a kultúra, az azúrkék Adriai-tenger és a mediterrán léghajlat rengeteg turistát vonz ebbe a szimpatikus kis városkába. Sokan azonban nem közvetlenül Trogirban szállnak meg, hiszen a környék kisebb települései is számos szálláshelyet kínálnak.

2019.03.15.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.