Gasztronómia Trogir és Čiovo környékén

Gasztronómia Trogir és Čiovo környékén
0 3685

A dalmáciai nyaralás szinte elképzelhetetlen az ínycsiklandozó mediterrán fogások nélkül, és még azok a turisták is megkóstolnak egy-két helyi különlegességet, akik inkább maguk főznek a nyaralás ideje alatt is. Trogir környékén számos kellemes hangulatú vendéglő várja a látogatókat, igazi horvát ételkülönlegességekkel, melyek friss hozzávalókból készülnek.

Az egész napos fürdőzés és a kalandos hajókirándulások után jól esik sétálni egyet a tengerparti sétányon, beülni egy mediterrán hangulatú étterembe és vacsorázni egy jót. A turisták azonban gyakran úgy térnek haza, hogy nem kóstolták meg a legjobb specialitásokat, mert nem tudták, mit takar az étel neve. Hogy erre ne kerüljön sor mutatjuk, mit érdemes megkóstolni a trogiri nyaralás során.

Halételek

A trogiri nyaralás szinte elképzelhetetlen lenne a tenger gyümölcseiből készült ételkülönlegességek megkóstolása nélkül. A kínálat igen gazdag – a nyaralók kóstolhatnak tonhalat, makrélát, tintahalat vagy szardíniát is, a fehér halak húsa pedig igazi ínyencségnek számít. A halat grillezve, vagy brudet formájában fogyasztják. A dalmát brudet elkészítésére számtalan recept létezik, hiszen többféle tengeri halból készülhet. A halfajták  paradicsomos-fokhagymás szószban főnek, de olyan változat is létezik, ahol a lé ritkább, inkább levesszerű. Aki szereti a halászlevet, mindenképp kóstolja meg ezt a különlegességet is, nem fog csalódni! A trogiri riviéra szigetei körül kifogott polipokat frissen készítik és a hagyományokhoz hűen csicseriborsóval tálalják, ezt a különlegességet is érdemes megkóstolni.

Pašticada

A gazdag tradícióval rendelkező horvát és dalmát konyha számos különlegessége közül a Trogirban nyaralóknak mindenképp érdemes megkóstolniuk a pašticadát. A pašticada egy régi dalmát specialitás, mely még az antik görög-római konyhára vezethető vissza. Az étel a Velencei Köztársaság idején is népszerű volt a gazdagabb családok körében. A hagyományos étel marhacombból készül, és hosszas előkészületeket és főzést igényel. A húst legalább huszonnégy órán keresztül pácolják ecetben és borban, majd nagyjából hat órán át főzik. A helyiek körében a pašticada az ünnepi menük elmaradhatatlan fogása. A húst leggyakrabban tésztával vagy galuskával, gnocchival (horvátul: njoki) szolgálják fel.

Peka

A peka tulajdonképpen nem egy étel, hanem egy agyagból és vasból készült tálszerűség, mely alatt ínycsiklandozó dalmát finomságok készülnek. Az étel készítése során az edényt az alapanyagokkal a kandalló sima, tűzforró felületére helyezik, majd az edényre helyezik a parázzsal teli pekát. Az ételek lassan, fokozatosan sülnek-főnek, a legtöbb specialitás elkészítéséhez legalább másfél-két órára van szükség. A peka alatt készült ételek titka, hogy egyszerre sülnek és főnek, így az ízvilág igazán különleges lesz. A peka alatt borjúhúst, bárányt és polipot készítenek leggyakrabban.

Nyárson sült bárány

A horvátok tradicionális étele a fiatal bárányhús, nyárson sütve. Kiváló választás mindazok számára, akik már unják a halat és a tenger gyümölcseit. A sült bárány a horvát esküvők és mulatságok fő étele, főleg olívaolajjal meglocsolt, fűszerezett főtt burgonyával tálalják. A nyárson sült bárány ára a Trogir környéki vendéglőkben átlagosan 200 kuna kilogrammonként.

Trogir környéke gasztronómiai szempontból ideális, hiszen gazdag a különböző friss alapanyagokban. Trogirban és Čiovo szigetén is ehetünk friss zöldséget, halat, olívaolajat, amit kiváló dalmát borokkal koronázhatunk meg. A jó hír pedig az, hogy akkor sem fogunk több kilóval hazatérni a nyaralásról, ha minden nap más specialitást kóstolunk, hiszen a dalmát konyha könnyű, a legtöbb étel pedig egészséges és nem hizlal.

Hasonló cikkek
Egy nap Trogirban – 1. rész - az Óváros központja Egy nap Trogirban – 1. rész - az Óváros központja

Ha Trogirban vagy a környékén töltöd a nyaralásodat, mindenképp érdemes a sok strandolás mellett legalább egy napot városnézéssel töltened. A gyönyörű óváros, mely egy kis mesterséges szigetecskén fekszik, gyönyörű, régi épületekkel és megannyi érdekes látnivalóval várja a turistákat. Mutatjuk, mit érdemes körbejárnod Trogiri sétád során!

Bővebben
3449
Az Opera Selecta, Trogir hangulatos klasszikus zenei fesztiválja Az Opera Selecta, Trogir hangulatos klasszikus zenei fesztiválja

Azok, akik üdülésük során is szívesen vesznek részt kulturális eseményeken, nyaralásukat időzíthetik a trogiri Opera Selecta klasszikus zenei fesztivál idejére. A fesztivált hagyományosan július végén rendezik meg a Kamerlengo erődben.

Bővebben
2303
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Első találkozás az Adriai-tengerrel: Hogyan készüljünk fel a tengerparti fürdőzésre Trogirban?
Első találkozás az Adriai-tengerrel: Hogyan készüljünk fel a tengerparti fürdőzésre Trogirban?

Alig várod az első tengerparti fürdőzést, de nem tudod, hogy mire számíts? Segítünk! Mindent elárulunk az Adriai-tengerről, annak szépségeiről és veszélyeiről is.

Olvass tovább hasznos tippekért és trükkökért az első tengerparti strandoláshoz!

2024.10.01.
Miért nincs Közép-Dalmáciában koronavírusos beteg?
Miért nincs Közép-Dalmáciában koronavírusos beteg?

Horvátország Déli része koronavírus járványtól mentes, legalább is a megerősített esetetek számát tekintve. Mi állhat ennek a hátterében? Az index.hr cikkirója próbált rá választ kapni.

2020.03.18.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.