Gasztronómia Trogir és Čiovo környékén

Gasztronómia Trogir és Čiovo környékén
0 3088

A dalmáciai nyaralás szinte elképzelhetetlen az ínycsiklandozó mediterrán fogások nélkül, és még azok a turisták is megkóstolnak egy-két helyi különlegességet, akik inkább maguk főznek a nyaralás ideje alatt is. Trogir környékén számos kellemes hangulatú vendéglő várja a látogatókat, igazi horvát ételkülönlegességekkel, melyek friss hozzávalókból készülnek.

Az egész napos fürdőzés és a kalandos hajókirándulások után jól esik sétálni egyet a tengerparti sétányon, beülni egy mediterrán hangulatú étterembe és vacsorázni egy jót. A turisták azonban gyakran úgy térnek haza, hogy nem kóstolták meg a legjobb specialitásokat, mert nem tudták, mit takar az étel neve. Hogy erre ne kerüljön sor mutatjuk, mit érdemes megkóstolni a trogiri nyaralás során.

Halételek

A trogiri nyaralás szinte elképzelhetetlen lenne a tenger gyümölcseiből készült ételkülönlegességek megkóstolása nélkül. A kínálat igen gazdag – a nyaralók kóstolhatnak tonhalat, makrélát, tintahalat vagy szardíniát is, a fehér halak húsa pedig igazi ínyencségnek számít. A halat grillezve, vagy brudet formájában fogyasztják. A dalmát brudet elkészítésére számtalan recept létezik, hiszen többféle tengeri halból készülhet. A halfajták  paradicsomos-fokhagymás szószban főnek, de olyan változat is létezik, ahol a lé ritkább, inkább levesszerű. Aki szereti a halászlevet, mindenképp kóstolja meg ezt a különlegességet is, nem fog csalódni! A trogiri riviéra szigetei körül kifogott polipokat frissen készítik és a hagyományokhoz hűen csicseriborsóval tálalják, ezt a különlegességet is érdemes megkóstolni.

Pašticada

A gazdag tradícióval rendelkező horvát és dalmát konyha számos különlegessége közül a Trogirban nyaralóknak mindenképp érdemes megkóstolniuk a pašticadát. A pašticada egy régi dalmát specialitás, mely még az antik görög-római konyhára vezethető vissza. Az étel a Velencei Köztársaság idején is népszerű volt a gazdagabb családok körében. A hagyományos étel marhacombból készül, és hosszas előkészületeket és főzést igényel. A húst legalább huszonnégy órán keresztül pácolják ecetben és borban, majd nagyjából hat órán át főzik. A helyiek körében a pašticada az ünnepi menük elmaradhatatlan fogása. A húst leggyakrabban tésztával vagy galuskával, gnocchival (horvátul: njoki) szolgálják fel.

Peka

A peka tulajdonképpen nem egy étel, hanem egy agyagból és vasból készült tálszerűség, mely alatt ínycsiklandozó dalmát finomságok készülnek. Az étel készítése során az edényt az alapanyagokkal a kandalló sima, tűzforró felületére helyezik, majd az edényre helyezik a parázzsal teli pekát. Az ételek lassan, fokozatosan sülnek-főnek, a legtöbb specialitás elkészítéséhez legalább másfél-két órára van szükség. A peka alatt készült ételek titka, hogy egyszerre sülnek és főnek, így az ízvilág igazán különleges lesz. A peka alatt borjúhúst, bárányt és polipot készítenek leggyakrabban.

Nyárson sült bárány

A horvátok tradicionális étele a fiatal bárányhús, nyárson sütve. Kiváló választás mindazok számára, akik már unják a halat és a tenger gyümölcseit. A sült bárány a horvát esküvők és mulatságok fő étele, főleg olívaolajjal meglocsolt, fűszerezett főtt burgonyával tálalják. A nyárson sült bárány ára a Trogir környéki vendéglőkben átlagosan 200 kuna kilogrammonként.

Trogir környéke gasztronómiai szempontból ideális, hiszen gazdag a különböző friss alapanyagokban. Trogirban és Čiovo szigetén is ehetünk friss zöldséget, halat, olívaolajat, amit kiváló dalmát borokkal koronázhatunk meg. A jó hír pedig az, hogy akkor sem fogunk több kilóval hazatérni a nyaralásról, ha minden nap más specialitást kóstolunk, hiszen a dalmát konyha könnyű, a legtöbb étel pedig egészséges és nem hizlal.

Hasonló cikkek
Hogyan tervezzünk horvátországi nyaralást 5 lépésben? Hogyan tervezzünk horvátországi nyaralást 5 lépésben?

A horvátországi nyaralás sokaknak az év fénypontja. Végre kikapcsolódhatunk, kiélvezhetjük a nyári kalandokat és jöhetnek a pihenéssel, mókával és kirándulással fűszerezett vakációs napok. Azonban minden nyaralást egy alapos tervezés és felkészülés előz meg, mely során sokszor akadályokba futhatunk. Hol foglaljunk szállást? Hogyan jutunk el? Mit kéne megnéznünk?

Listánk segítséget nyújt a nyugodt és alapos tervezésben, hogy a horvátországi nyaralás egy álomutazás legyen, minden gondot és problémát magunk mögött hagyva!

Bővebben
1049
Dalmácia titkos kincse, a dalmát olíva olaj Dalmácia titkos kincse, a dalmát olíva olaj

Sokan nem tudják, hogy Trogir környéke, Dalmácia bővelkedik az olíva ültetvényekben. Az itt készülő olíva olaj hagyománya többezer éves tradíciókon nyugszik.

Kóstolj bele a dalmát olíva olaj titkaiba és tudj meg mindent cikkünkből!

Bővebben
759
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Készülj fel trogiri nyaralásodra!
Készülj fel trogiri nyaralásodra!

A magyar történelemkönyvekben gyakran Trauként találkozunk Trogirral, mely a XI. és XII. században a Magyar Királyság része volt. Maga a város is olyan, mintha egy régi könyv lapjairól származna.

2019.10.24.
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 5. rész
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 5. rész

A Trogir városával kapcsolatos érdekességeket bemutató cikksorozatunk utolsó részéhez érkeztünk – még öt érdekesség vár ránk, elkalandozunk majd a Pantan folyó partjára és hozunk néhány érdekességet Čiovo szigetéről is, ahol a legtöbb Trogiri riviérán nyaraló turista szálláshelye található. Vágjunk bele!

2020.08.03.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.