Horvátországi látnivalók: városnézés vagy tengerparti pihenés? Mindenhol jó, de Horvátországban a legjobb!

Horvátországi látnivalók: városnézés vagy tengerparti pihenés? Mindenhol jó, de Horvátországban a legjobb!
0 1683

Horvátországi látnivalók túrabakancsban - Kulturális kincsek és városnézős napok

Amennyiben szívünk szerint túracipőre váltanánk a strandpapucsot és egész nap csodás nevezetességek felkutatásával töltenénk az időnket, nem feltétlen kell Rómába, Párizsba vagy Londonba venni az irányt – elég a szomszédos Horvátországba ellátogatni. A horvátországi látnivalók gazdag történelmi öröksége már a mediterrán hangulatú utcákon is visszaköszön ránk. Az elképesztő tájak, lenyűgöző tengerpartok, idilli szigetek és páratlan természeti látnivalók mellett rengeteg óváros, nagy múltú épület, romantikus utcácska és hangulatos halászfalu vár ránk.

Dalmácia közkedvelt turistaparadicsom, hiszen itt könnyen lehet kirándulni, környező szigeteket és látványosságokat felfedezni, vagy akár egy-egy hajóutazásra felkerekedni a közeli városokba. Split a dalmát régió legnagyobb városa, emellett egy igazi történelmi központ a horvátországi látnivalók listáján. A „Földközi-Virágnak” is becézett város a dalmát tengerparton, egy félszigeten fekszik, gazdag történelmének köszönhetően pedig 2005-ben felkerült az UNESCO Világörökségi listájára.

Ez a gyönyörű turisztikai célpont gótikus és reneszánsz építészeti emlékeiről ismert, melynek ékköve a 3. század végén és a 4. század elején épült Diocletianus-palota, minden dalmáciai nyaralás kötelező programja. A palota 200 méter hosszú és 170 méter széles igazi erődítmény, így bármely történelemrajongónak élmény lesz a felfedezése. A palotán kívül rengeteg más román stílusú templomot, középkori erődöt vagy akár gótikus, reneszánsz és barokk palotákat is felfedezhetünk. Ilyen a Szent Duje székesegyház, melynek harangtornyából páratlan kilátásunk nyílhat a városra, vagy a Prokurative, avagy köztársaság tér, mely a Szent Márk térre hajaz neoreneszánsz stílusával. Emellett érdemes megtekinteni a Vaskaput, az Ezüstkaput és az Aranykaput, valamint a Riva tengeri sétány vagy a halpiac is megér egy látogatást.

Dalmácia másik kiemelt gyöngyszeme Trogir, ahonnan akár az iránytrogir.hu szervezésében is számos kiránduláson lehet részt venni a dalmát térségben. Splithez hasonlóan itt is bőven felfedezhetjük magunknak a horvátországi látnivalókat, hiszen az egész város egy múltba való utazást biztosít hangulatos jellegével, rengeteg műemlékével valamint a román, reneszánsz és barokk építészeti jegyek keveredésével. Az UNESCO listájára szintén felkerült a város 1997-ben. Trogir látnivalóinak nagy része a Főtéren található, így itt a Szent Lőrinc katedrálist, a Loggiát és az Óratornyot is felfedezhetjük. A Szent Lőrinc katedrálist a XII. századtól a XIV. századig építették, ennek köszönhetően román és gótikus stílus keveredését csodálhatjuk meg az épületen. Pár lépésnyire a Cipiko-palota vár ránk, ahol faragott ablakokon ismerhetjük fel a velencei stílust. Ezen kívül ránk vár a Lucic palota legendás épülete, a Városi Múzeum gazdag gyűjteménye, a Szent Péter Templom és a Szent Borbála kápolna is. Az itt található horvátországi látnivalók tárháza végtelen, tehát minden utazónak kötelező célpont lehet a bakancslistáján.

Horvátországi látnivalók strandpapucsban – lenyűgöző strandok és pihentető nyaralás

Amennyiben nem szeretnénk egész nyaralásunkat kirándulással és városnézéssel tölteni, élvezzük ki a jól megérdemelt pihenést és fedezzük fel a környékbeli fürdőhelyeket. Horvátország közel 2000 kilométer hosszú tengerparttal rendelkezik, így bármerre is indulunk, garantáltan találunk egy festői szépségű strandot, ahol szívesen heverészünk egy egész héten át. Ilyenek a Ciovo sziget és a környék tengerpartjai, melyek Trogirhoz közel helyezkednek el.

A Seget Donji strand apró kavicsos, napernyős, napágyas, báros, éttermes, nyüzsgő és pezsgő strand, ahol minden igényünket kielégítő felhozatallal találkozhatunk. Amennyiben a finom ételek, az ínycsiklandó koktélok és a napozás után aktívabb pihenésre vágynánk, lehetőségünk van bérelhető tengeri eszközökkel felfedezni a vízi élővilágot vagy akár az óriás csúszdára is befizethetünk. Ez a strand tökéletes választás egy izgalmas strandolós naphoz.

Ha egy igazi természeti csodát fedeznénk fel és paradicsomi tengerpartról csodálnánk a türkizkék habokat, érdemes ellátogatni a Krknjaši strandra, amelyet Kék Lagúnának is neveznek. Az apró kavicsos partszakasz homokos tengerfenékbe torkollik, így bátran kiélvezhetjük a fürdőzést. Hatalmas fenyők árnyékában ejtőzve élvezhetjük ezt az eldugott horvátországi látnivalót.

Amennyiben Omis közelében szállunk meg, érdemes megtenni az utat az omisi városi strandra. Az óváros előtti keskeny félszigeten elterülő fürdőzőhely homokos tengerparttal várja az ide érkezőket, ezzel kényelmesebbé varázsolva az egész napos vízi kalandokat. Ez a strand kisgyermekes családok számára tökéletes, hiszen rengeteg árnyék áll rendelkezésre, napágyat és napernyőt is tudunk bérelni, emellett a félsziget zártságának köszönhetően gyengébbek a tengeri hullámok.

Horvátországban mindenre van lehetőségünk

Akár várost néznénk, akár strandolnánk, a horvátországi látványosságok tárháza kifogyhatatlan. Érkezzünk akár egy pár napos kirándulásra vagy akár egy egész hetes vakációra, garantáltan nem fogunk unatkozni egy percet sem. A városnézés mellett csodaszép természeti látványosságokat is felkereshetünk, vagy akár olyan adrenalindús kalandoknak is nekivághatunk, mint a rafting vagy a vízi ejtőernyőzés.

A sokoldalú Horvátország minden élményét kiélvezheted az iránytrogir.hu izgalmas kirándulásaival! Tekintsd meg hajós utainkat, kalandélményeinket és kirándulásainkat és tervezd meg életed nyaralását velünk!

Hasonló cikkek
Mit érdemes tudnod, ha Trogirban vagy Čiovo szigetén nyaralsz? Mit érdemes tudnod, ha Trogirban vagy Čiovo szigetén nyaralsz?

Kevesen vannak azok, akik szeretik a nyaralás minden részletét jó előre megtervezni, azonban a spontán utazások szerelmesei számára is ajánlott, hogy néhány alapvető dologról tájékozódjanak, mielőtt útnak indulnak.

Bővebben
10807
A legszebb szigetek Trogir környékén – ide mindenképp utazz el A legszebb szigetek Trogir környékén – ide mindenképp utazz el

Ha Trogir történelmi városát szeretnéd meglátogatni, akkor garantált, hogy egy percig sem fogsz unatkozni. Számos gyönyörű sziget található Trogiból indulva, amelyekre te is könnyedén eljuthatsz.

Olvasd el cikkünket, amelyben összeszedjük a Trogir környékén található legszebb szigeteket!

Bővebben
327
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Horvátország lassan újraéled!
Horvátország lassan újraéled!

Szerencsére úgy tűnik, mégsem kell lemondanunk a trogiri nyaralásunkról! A héten a horvát kormány megvitatja mindazokat a javaslatokat, melyek a horvát gazdaság újraindítására vonatkoznak.

2020.04.20.
A trogiri Szent Dominik templom és kolostor
A trogiri Szent Dominik templom és kolostor

Trogir Dalmácia egyik legfényesebb gyöngyszeme, számos történelmi emlékkel – az óvárosban szinte minden sarok mögött egy újabb érdekes épülettel, művészi alkotással vagy nyugodt templommal találkozhatunk.

2019.10.03.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.