Šibenik, a történelmi és modern látnivalók városa

Šibenik, a történelmi és modern látnivalók városa
0 2497

A trogiri riviéráról a Krka Nemzeti Park felé induló buszos túrák egyik kihagyhatatlan megállója Šibenik gyönyörű városa. Trogirhoz hasonlóan Šibenik legfőbb látnivalói is az óvárosban találhatók, így egy kellemes hangulatú séta keretein belül nagy részük körbejárható. A šibeniki óváros egy domboldalba épült, így gyönyörű látványt nyújtanak az egymás fölött helyezkedő különböző látnivalók.

Šibenik Horvátország egyik legrégibb városa, mely először egy 1066-ból származó iratban lett megemlítve. A horvát és horvát-magyar uralkodók korszaka után a város a XV. században velencei uralom alá került, mely közel 400 évig tartott. Ebben a korszakban Šibenik kulturális és kereskedelmi szempontból is felvirágzott.

Szent Jakab katedrális

A legtöbb városi túra az impozáns Szent Jakab katedrálist helyezi a látnivalók listájának tetejére, melynek építése a XV. században kezdődött és közel száz évig tartott. A katedrális a híres dalmát mészkőből épült, melyet Brač szigetéről szállítottak. Érdekesség, hogy ugyanebből a mészkőből épült a Washingtonban található Fehér Ház is. A Szent Jakab katedrális 2000. óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. A katedrális világviszonylatban is teljesen egyedi, hiszen kizárólag kőből épült, mindenféle kötőanyag nélkül. Építését gótikus stílusban kezdték, majd reneszánsz stílusban fejezték be.

A Szent Jakab katedrális oroszlános kapuját Ádám és Éva szobra díszíti – a legtöbb turista általában itt fényképezkedik. Nyáron a katedrális délelőtt 8 és 12 óra között látogatható, délután pedig 16 és 18 óra között tekinthetjük meg a belsejét. A turisták számára fontos információ, hogy a katedrálisban tilos a fotózás!

A kutak

A kutak a Szent Jakab katedrális közvetlen közelében találhatók. A városban található négy kút volt a középkorban az ivóvíz fő forrása, melyet a gyakori szárazságok és a katonai megszállások miatt építettek. Ahhoz, hogy a ciszterna kiépülhessen, külön adót vezettek be a lakosok számára. Ma a plató külső részén található a négy kút, a belső, azaz földalatti rész pedig egy érdekes kávézónak és borbárnak ad otthont, melyet mindenképp érdemes meglátogatni.

Szent Mihály erőd

A Szent Mihály erőd 70 méter magasan helyezkedik el a domboldalon. Ugyan a forró nyári napokon fárasztó lehet felmászni ide, mindenképp megéri, hiszen gyönyörű kilátás nyílik az Adriára és az óvárosra is. Az erőd még a középkorban épült fel és Szent Anna nevét viselte, a XVI. századi török támadások során azonban az erőd annyira megkárosult, hogy újra kellett építeni – ekkor került sor az átnevezésre is.

Az óvárosi sikátorok

Šibenik óvárosa két fő utcából áll, melyek között mediterrán hangulatú kis sikátorok, utcácskák kanyarognak. A kőfalak és a kőlapok igazán hangulatosak, a kis üzletek pedig különböző helyi specialitásokat, képeslapokat, szuveníreket kínálnak. Mivel a sikátorok szűkek, gyakran megreked bennük a meleg a déli órákban, így érdemes sok vizet inni és szellős ruhában indulni a felfedező sétára.

A teknősös szökőkút

Šibenik egyik legérdekesebb látványossága, főleg a kisgyermekes családok számára minden bizonnyal a teknősös szökőkút. A zöld övezet fenntartásáért felelős kommunális vállalat vezetője, Siniša Burić, 2006-ban nem is sejtette, hogy azzal, hogy a szökőkútba három pici teknőst és három apró halacskát költöztetett, megalkotta Šibenik harmadik leglátogatottabb turistacélpontját.

Ma az egyszerű szökőkút kövét sűrű moha fedi, mely egy nagy teknőscsaládnak ad otthont. A teknősök érdekes látványt nyújtanak, miközben a turistákra ügyet sem vetve próbálnak felmászni a csúszós mohán, majd felérve a kőre lábaikat széttárva napoznak. A követ körülölelő vízgyűrűben halacskák úszkálnak.

 

 

Hasonló cikkek
Trogiri programok hűvös, esős időre Trogiri programok hűvös, esős időre

A nyaralás egyik legbosszantóbb élménye, ha pont sikerül kifogni néhány esős, hűvös napot is. Kár azonban emiatt dühöngeni, hiszen az időjárásra úgysem lehetünk hatással – viszont megpróbálhatjuk a nem éppen strandidőből is kihozni a legtöbbet és emlékezetessé tenni a trogiri nyaralás hűvösebb napjait is.

Bővebben
2400
Split vagy Trogir? Így érdemes kiválasztani nyaralásunk úticélját Dalmáciában Split vagy Trogir? Így érdemes kiválasztani nyaralásunk úticélját Dalmáciában

Azon gondolkodsz, hogy Trogirban vagy Splitben szállnál meg szívesebben idén? Segítünk kiválasztani Dalmácia két legnépszerűbb célpontjából az igazán számodra megfelelőt.

Olvasd el az iránytrogir.hu legújabb cikkét és válaszd ki a nyaralás úticélját könnyedén!

Bővebben
335
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang
Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang

A mesébe illő szépségű Kék Barlang tagadhatatlanul az Adriai-tenger és Horvátország egyik leggyönyörűbb természeti csodája. Azok, akik Trogirban vagy Közép-Dalmácia bármely más városában nyaralnak, semmiképp sem hagyhatják ki ezt a leírhatatlan szépségű barlangot!

2019.02.25.
Tippek a 2020-as trogiri nyaralásodhoz
Tippek a 2020-as trogiri nyaralásodhoz

Davor Božinović horvát belügyminiszter 2020. május 9-én bejelentette, hogy Horvátország fokozatosan megnyitja a határait. Mivel Horvátország és Szlovénia is úgy döntöttek, megpróbálják megmenteni a 2020-as turisztikai szezont, számos új intézkedést vezetnek be. Horvátországban június 1-én, legkésőbb pedig június 15-én indulhat a nyaralási idény.

2020.05.13.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.