Šibenik, a történelmi és modern látnivalók városa

Šibenik, a történelmi és modern látnivalók városa
0 3295

A trogiri riviéráról a Krka Nemzeti Park felé induló buszos túrák egyik kihagyhatatlan megállója Šibenik gyönyörű városa. Trogirhoz hasonlóan Šibenik legfőbb látnivalói is az óvárosban találhatók, így egy kellemes hangulatú séta keretein belül nagy részük körbejárható. A šibeniki óváros egy domboldalba épült, így gyönyörű látványt nyújtanak az egymás fölött helyezkedő különböző látnivalók.

Šibenik Horvátország egyik legrégibb városa, mely először egy 1066-ból származó iratban lett megemlítve. A horvát és horvát-magyar uralkodók korszaka után a város a XV. században velencei uralom alá került, mely közel 400 évig tartott. Ebben a korszakban Šibenik kulturális és kereskedelmi szempontból is felvirágzott.

Szent Jakab katedrális

A legtöbb városi túra az impozáns Szent Jakab katedrálist helyezi a látnivalók listájának tetejére, melynek építése a XV. században kezdődött és közel száz évig tartott. A katedrális a híres dalmát mészkőből épült, melyet Brač szigetéről szállítottak. Érdekesség, hogy ugyanebből a mészkőből épült a Washingtonban található Fehér Ház is. A Szent Jakab katedrális 2000. óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. A katedrális világviszonylatban is teljesen egyedi, hiszen kizárólag kőből épült, mindenféle kötőanyag nélkül. Építését gótikus stílusban kezdték, majd reneszánsz stílusban fejezték be.

A Szent Jakab katedrális oroszlános kapuját Ádám és Éva szobra díszíti – a legtöbb turista általában itt fényképezkedik. Nyáron a katedrális délelőtt 8 és 12 óra között látogatható, délután pedig 16 és 18 óra között tekinthetjük meg a belsejét. A turisták számára fontos információ, hogy a katedrálisban tilos a fotózás!

A kutak

A kutak a Szent Jakab katedrális közvetlen közelében találhatók. A városban található négy kút volt a középkorban az ivóvíz fő forrása, melyet a gyakori szárazságok és a katonai megszállások miatt építettek. Ahhoz, hogy a ciszterna kiépülhessen, külön adót vezettek be a lakosok számára. Ma a plató külső részén található a négy kút, a belső, azaz földalatti rész pedig egy érdekes kávézónak és borbárnak ad otthont, melyet mindenképp érdemes meglátogatni.

Szent Mihály erőd

A Szent Mihály erőd 70 méter magasan helyezkedik el a domboldalon. Ugyan a forró nyári napokon fárasztó lehet felmászni ide, mindenképp megéri, hiszen gyönyörű kilátás nyílik az Adriára és az óvárosra is. Az erőd még a középkorban épült fel és Szent Anna nevét viselte, a XVI. századi török támadások során azonban az erőd annyira megkárosult, hogy újra kellett építeni – ekkor került sor az átnevezésre is.

Az óvárosi sikátorok

Šibenik óvárosa két fő utcából áll, melyek között mediterrán hangulatú kis sikátorok, utcácskák kanyarognak. A kőfalak és a kőlapok igazán hangulatosak, a kis üzletek pedig különböző helyi specialitásokat, képeslapokat, szuveníreket kínálnak. Mivel a sikátorok szűkek, gyakran megreked bennük a meleg a déli órákban, így érdemes sok vizet inni és szellős ruhában indulni a felfedező sétára.

A teknősös szökőkút

Šibenik egyik legérdekesebb látványossága, főleg a kisgyermekes családok számára minden bizonnyal a teknősös szökőkút. A zöld övezet fenntartásáért felelős kommunális vállalat vezetője, Siniša Burić, 2006-ban nem is sejtette, hogy azzal, hogy a szökőkútba három pici teknőst és három apró halacskát költöztetett, megalkotta Šibenik harmadik leglátogatottabb turistacélpontját.

Ma az egyszerű szökőkút kövét sűrű moha fedi, mely egy nagy teknőscsaládnak ad otthont. A teknősök érdekes látványt nyújtanak, miközben a turistákra ügyet sem vetve próbálnak felmászni a csúszós mohán, majd felérve a kőre lábaikat széttárva napoznak. A követ körülölelő vízgyűrűben halacskák úszkálnak.

 

 

Hasonló cikkek
Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 1. rész Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 1. rész

Čiovo szigetén a nyaralók számos kellemes, mediterrán hangulatú településen szállhatnak meg. Maga a sziget is gyönyörű és számos látnivalóval várja látogatóit, de további előnyt jelent Trogir városának közelsége is, ahol az óváros számos tartalommal kecsegtet.

Bővebben
2782
Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang

A mesébe illő szépségű Kék Barlang tagadhatatlanul az Adriai-tenger és Horvátország egyik leggyönyörűbb természeti csodája. Azok, akik Trogirban vagy Közép-Dalmácia bármely más városában nyaralnak, semmiképp sem hagyhatják ki ezt a leírhatatlan szépségű barlangot!

Bővebben
41710
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
A legszebb úticélok Trogirból autós kirándulásokhoz
A legszebb úticélok Trogirból autós kirándulásokhoz

Ha autóval vágunk neki a horvátországi nyaralásunknak, nem csak az utazás kényelmét élvezhetjük a saját tempónkban. Rengeteg álomszép úticél vár ránk, ha Trogirban vagy környékén töltjük a vakációt.

Íme, a 7 legszebb úticél Trogir környékén az autós kirándulásokhoz!

 

2022.06.16.
Hová kiránduljunk Trogirból? Plitvicei-tavak vagy Krka Nemzeti Park
Hová kiránduljunk Trogirból? Plitvicei-tavak vagy Krka Nemzeti Park

Trogir városa önmagában varázslatos, azonban rengeteg kikapcsolódási lehetőség is vár ránk, amennyiben itt nyaralunk idén nyáron. Az iránytrogir.hu most összeszedte, hogy hová érdemesebb ellátogatni. Vajon a Plitvicei-tavak, vagy a Krka Nemzeti Park a jobb választás?

Olvasd el cikkünket és válaszd ki a számodra tökéletes Nemzeti Parkot Trogir közelében!

 

2023.01.27.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.