Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang

Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang
0 41829

Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang

A mesébe illő szépségű Kék Barlang tagadhatatlanul az Adriai-tenger és Horvátország egyik leggyönyörűbb természeti csodája. Azok, akik Trogirban vagy Közép-Dalmácia bármely más városában nyaralnak, semmiképp sem hagyhatják ki ezt a leírhatatlan szépségű barlangot!

A barlang az aprócska Balun-öbölben található, a Vis szigetétől nagyjából 5 kilométerre fekvő Biševo szigetecske keleti oldalán. Ugyan magyarul csak Kék Barlangnak hívjuk, a helyiek Modra špilja néven emlegetik az attrakciót. A horvát “modra” szó a kék szín egy különleges, sötét és telt árnyalatát jelöli, melyben a magyarra nincs külön szavunk. A barlangba bejutva azonban pontosan megláthatjuk, melyik árnyalatról van szó.

A barlangot 1884-ben Eugen von Ransonnet báró, festőművész látogatta meg, aki lefestette ezt a természeti csodát és a bécsi Neue Freie Presse újságban világgá kürtölte, hogy “egy ismeretlen szigeten egy csodálatos, leírhatatlan szépségű tengeri barlang található”. Az ő javaslatára mesterségesen kiszélesítették a barlang nyílását, hogy az egész világ számára elérhető legyen. A barlang feltárt szépsége azóta is egyre nagyobb számban vonzza a Horvátországban nyaraló turistákat.

A barlang 24 méter hosszú, nagyjából 10-12 méter széles, a falai 15 méter magasba nyúlnak fel, a víz mélysége a barlangban pedig 16 méter. A barlang bejárata 2,5 méter széles és 1,5 méter magas, hosszú, tengeri folyósó.

A barlangnak két nyílása is van, az imént említett nyílás a kisebb, ezt mesterségesen nagyobbították meg, hogy a turistákat szállító kis evezős csónakok gond nélkül be tudjanak jutni a barlangba. A másik bejárat boltívre emlékeztet. Ez a nyílás a barlang déli oldalán található, az elsőnél jelentősen szélesebb, de a vízszint alatt van, így a csónakok nem tudják megközelíteni. Ezen a nagyobb nyíláson keresztül hatol be a napfény a barlangba, amit a tengervíz megtör, a barlang fehér alja pedig visszaver. Ennek a jelenségnek köszönhető a barlang álomszerű fénye és jellegzetes, sejtelmes, szürkés-sötétkék színe. Míg a barlangot a tenger kék színe uralja, a vízbe merített tárgyak a fény hatására szürkének tűnnek.

Az évszaktól függően a barlang a legszebb látványt 9 és 13 óra között nyújtja.

A 16 méteres mélység és a víz alatti bejáratok ideálissá, és különösen izgalmassá teszik a barlangot a kezdő és a tapasztalt búvárok számára is, akik szívesen merülnek ezen a környéken. A sziget mentén rengeteg hal él a vízben. Ez a tény nem csak a búvároknak, de a horgászoknak is különleges élményt garantál.

A barlang geomorfológiai szempontból is nagyon érdekes – tipikus karszt formát képvisel.

A Kék Barlangnak köszönhetően Biševo szigete számos turistát vonz a horvát tengerpartra. Ugyan tagadhatatlan, hogy a barlang a sziget legattraktívabb látványossága, ha már itt járunk, érdemes körbejárni a szigetet is.

A sziget egyik érdekessége, mindössze hét lakosa van. Ugyan a barlang évente nagyjából 100.000 turistát vonz a szigetre, ez nem járult hozzá a lakosság maradásához. A látogatók számára ez azonban nem feltétlenül hátrány, hiszen a lakosok hiányáért bőven kárpótolja őket az 5,48 négyzetkilométernyi, érintetlen mediterrán táj – a kristálytiszta, átlátszó víz, a tenger illata, a fenyőligetek, a cédrusfák és a néhol 140 méter magasságba törő sziklák. A sziget partjai szokatlanul meredekek, ez alól csak a nyugati partszakasz a kivétel, ahol a strandolókat és a kikötő hajókat két homokkal borított öböl várja.

A történelem szerelmesei megtekinthetik az egykor itt élő ferencesek nyomait őrző, több mint ezer éves templom és kolostor maradványait.

Hasonló cikkek
Trogir titkos kincsei – itt még tuti nem jártál Trogir titkos kincsei – itt még tuti nem jártál

Trogir számos titkos helyet tartogat az ide érkezőknek. A jól ismert látnivalókon túl rengeteg érdekes helyszínt felfedezhetünk a trogiri nyaralásunk során. Most összeszedtük, hogy hová érdemes ellátogatni.

Olvasd el az iránytrogir.hu legújabb cikkét és ismerd meg Trogir rejtett kincseit!

 

Bővebben
401
Miért érdemes Közép-Dalmáciában nyaralni? Miért érdemes Közép-Dalmáciában nyaralni?

Közép-Dalmácia sok turista szerint Horvátország egyik legszebb régiója. Az északi, tengerparti városokhoz képest ez már igazi mediterrán, dús, színes növényzettel és utánozhatatlan hangulattal.

Bővebben
1932
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Érdekesség: az első európai gyógyszertárat Trogir városában nyitották 748 évvel ezelőtt
Érdekesség: az első európai gyógyszertárat Trogir városában nyitották 748 évvel ezelőtt

A trogiri patika – melyet 1271. október 29-én nyitottak meg – volt az első európai gyógyszertár. Az ezt bizonyító eredeti dokumentum magántulajdonban van, míg másolatát a Városi Múzeumban őrzik.

2019.06.28.
A trogiri Szent Dominik templom és kolostor
A trogiri Szent Dominik templom és kolostor

Trogir Dalmácia egyik legfényesebb gyöngyszeme, számos történelmi emlékkel – az óvárosban szinte minden sarok mögött egy újabb érdekes épülettel, művészi alkotással vagy nyugodt templommal találkozhatunk.

2019.10.03.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.