Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang

Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang
0 23859

Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang

A mesébe illő szépségű Kék Barlang tagadhatatlanul az Adriai-tenger és Horvátország egyik leggyönyörűbb természeti csodája. Azok, akik Trogirban vagy Közép-Dalmácia bármely más városában nyaralnak, semmiképp sem hagyhatják ki ezt a leírhatatlan szépségű barlangot!

A barlang az aprócska Balun-öbölben található, a Vis szigetétől nagyjából 5 kilométerre fekvő Biševo szigetecske keleti oldalán. Ugyan magyarul csak Kék Barlangnak hívjuk, a helyiek Modra špilja néven emlegetik az attrakciót. A horvát “modra” szó a kék szín egy különleges, sötét és telt árnyalatát jelöli, melyben a magyarra nincs külön szavunk. A barlangba bejutva azonban pontosan megláthatjuk, melyik árnyalatról van szó.

A barlangot 1884-ben Eugen von Ransonnet báró, festőművész látogatta meg, aki lefestette ezt a természeti csodát és a bécsi Neue Freie Presse újságban világgá kürtölte, hogy “egy ismeretlen szigeten egy csodálatos, leírhatatlan szépségű tengeri barlang található”. Az ő javaslatára mesterségesen kiszélesítették a barlang nyílását, hogy az egész világ számára elérhető legyen. A barlang feltárt szépsége azóta is egyre nagyobb számban vonzza a Horvátországban nyaraló turistákat.

A barlang 24 méter hosszú, nagyjából 10-12 méter széles, a falai 15 méter magasba nyúlnak fel, a víz mélysége a barlangban pedig 16 méter. A barlang bejárata 2,5 méter széles és 1,5 méter magas, hosszú, tengeri folyósó.

A barlangnak két nyílása is van, az imént említett nyílás a kisebb, ezt mesterségesen nagyobbították meg, hogy a turistákat szállító kis evezős csónakok gond nélkül be tudjanak jutni a barlangba. A másik bejárat boltívre emlékeztet. Ez a nyílás a barlang déli oldalán található, az elsőnél jelentősen szélesebb, de a vízszint alatt van, így a csónakok nem tudják megközelíteni. Ezen a nagyobb nyíláson keresztül hatol be a napfény a barlangba, amit a tengervíz megtör, a barlang fehér alja pedig visszaver. Ennek a jelenségnek köszönhető a barlang álomszerű fénye és jellegzetes, sejtelmes, szürkés-sötétkék színe. Míg a barlangot a tenger kék színe uralja, a vízbe merített tárgyak a fény hatására szürkének tűnnek.

Az évszaktól függően a barlang a legszebb látványt 9 és 13 óra között nyújtja.

A 16 méteres mélység és a víz alatti bejáratok ideálissá, és különösen izgalmassá teszik a barlangot a kezdő és a tapasztalt búvárok számára is, akik szívesen merülnek ezen a környéken. A sziget mentén rengeteg hal él a vízben. Ez a tény nem csak a búvároknak, de a horgászoknak is különleges élményt garantál.

A barlang geomorfológiai szempontból is nagyon érdekes – tipikus karszt formát képvisel.

A Kék Barlangnak köszönhetően Biševo szigete számos turistát vonz a horvát tengerpartra. Ugyan tagadhatatlan, hogy a barlang a sziget legattraktívabb látványossága, ha már itt járunk, érdemes körbejárni a szigetet is.

A sziget egyik érdekessége, mindössze hét lakosa van. Ugyan a barlang évente nagyjából 100.000 turistát vonz a szigetre, ez nem járult hozzá a lakosság maradásához. A látogatók számára ez azonban nem feltétlenül hátrány, hiszen a lakosok hiányáért bőven kárpótolja őket az 5,48 négyzetkilométernyi, érintetlen mediterrán táj – a kristálytiszta, átlátszó víz, a tenger illata, a fenyőligetek, a cédrusfák és a néhol 140 méter magasságba törő sziklák. A sziget partjai szokatlanul meredekek, ez alól csak a nyugati partszakasz a kivétel, ahol a strandolókat és a kikötő hajókat két homokkal borított öböl várja.

A történelem szerelmesei megtekinthetik az egykor itt élő ferencesek nyomait őrző, több mint ezer éves templom és kolostor maradványait.

Hasonló cikkek
Készülj fel trogiri nyaralásodra! Készülj fel trogiri nyaralásodra!

A magyar történelemkönyvekben gyakran Trauként találkozunk Trogirral, mely a XI. és XII. században a Magyar Királyság része volt. Maga a város is olyan, mintha egy régi könyv lapjairól származna.

Bővebben
702
8 híres műemlék Trogirban, amit mindenképp látnunk kell 8 híres műemlék Trogirban, amit mindenképp látnunk kell

Horvátország egyik legszebb tengerparti városa Trogir, mely egy időutazásra repít el minden ide érkezőt. Dalmácia központi városától, Splittől mindössze 30 kilométerre található, és rengeteg gyönyörű látványosságot fedezhetünk fel, ha erre járunk.

Bővebben
192
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

VIP kupn
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
10 dolog, amit semmiképp ne felejts otthon, ha Horvátországba indulsz
10 dolog, amit semmiképp ne felejts otthon, ha Horvátországba indulsz

Mielőtt nekivágnánk a horvátországi nyaralásnak, érdemes a nagy izgalmak között átgondolni, hogy pontosan mit is érdemes bepakolnunk. Sajnos előfordul, hogy egy-két dolgot otthon hagyunk, ilyenkor pedig jobb esetben kellemetlenséget okozhat a boltok járásával eltöltött idő – rosszabb esetben pedig akár az egész vakációt megkeserítheti az elfelejtett tárgy.

Íme, az Iránytorgir.hu listája, amivel biztosan gondoskodhatsz a kényelmes és pontos csomagolásról, mielőtt útnak indulnátok!

2022.05.05.
Pakleni szigetek
Pakleni szigetek

Hajóval Trogriból is könnyel elérhető, szemet gyönyörködtető természeti attrakció a Hvar közelében fekvő Pakleni szigetcsoport. A szigetecskéket a helyiek “Forski školji” néven emlegetik, a turistáknak szóló brossúrákban pedig egyre gyakrabban találkozhatunk a Paklinski szigetek megnevezéssel is.

2019.02.20.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.