Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang

Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang
0 41708

Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang

A mesébe illő szépségű Kék Barlang tagadhatatlanul az Adriai-tenger és Horvátország egyik leggyönyörűbb természeti csodája. Azok, akik Trogirban vagy Közép-Dalmácia bármely más városában nyaralnak, semmiképp sem hagyhatják ki ezt a leírhatatlan szépségű barlangot!

A barlang az aprócska Balun-öbölben található, a Vis szigetétől nagyjából 5 kilométerre fekvő Biševo szigetecske keleti oldalán. Ugyan magyarul csak Kék Barlangnak hívjuk, a helyiek Modra špilja néven emlegetik az attrakciót. A horvát “modra” szó a kék szín egy különleges, sötét és telt árnyalatát jelöli, melyben a magyarra nincs külön szavunk. A barlangba bejutva azonban pontosan megláthatjuk, melyik árnyalatról van szó.

A barlangot 1884-ben Eugen von Ransonnet báró, festőművész látogatta meg, aki lefestette ezt a természeti csodát és a bécsi Neue Freie Presse újságban világgá kürtölte, hogy “egy ismeretlen szigeten egy csodálatos, leírhatatlan szépségű tengeri barlang található”. Az ő javaslatára mesterségesen kiszélesítették a barlang nyílását, hogy az egész világ számára elérhető legyen. A barlang feltárt szépsége azóta is egyre nagyobb számban vonzza a Horvátországban nyaraló turistákat.

A barlang 24 méter hosszú, nagyjából 10-12 méter széles, a falai 15 méter magasba nyúlnak fel, a víz mélysége a barlangban pedig 16 méter. A barlang bejárata 2,5 méter széles és 1,5 méter magas, hosszú, tengeri folyósó.

A barlangnak két nyílása is van, az imént említett nyílás a kisebb, ezt mesterségesen nagyobbították meg, hogy a turistákat szállító kis evezős csónakok gond nélkül be tudjanak jutni a barlangba. A másik bejárat boltívre emlékeztet. Ez a nyílás a barlang déli oldalán található, az elsőnél jelentősen szélesebb, de a vízszint alatt van, így a csónakok nem tudják megközelíteni. Ezen a nagyobb nyíláson keresztül hatol be a napfény a barlangba, amit a tengervíz megtör, a barlang fehér alja pedig visszaver. Ennek a jelenségnek köszönhető a barlang álomszerű fénye és jellegzetes, sejtelmes, szürkés-sötétkék színe. Míg a barlangot a tenger kék színe uralja, a vízbe merített tárgyak a fény hatására szürkének tűnnek.

Az évszaktól függően a barlang a legszebb látványt 9 és 13 óra között nyújtja.

A 16 méteres mélység és a víz alatti bejáratok ideálissá, és különösen izgalmassá teszik a barlangot a kezdő és a tapasztalt búvárok számára is, akik szívesen merülnek ezen a környéken. A sziget mentén rengeteg hal él a vízben. Ez a tény nem csak a búvároknak, de a horgászoknak is különleges élményt garantál.

A barlang geomorfológiai szempontból is nagyon érdekes – tipikus karszt formát képvisel.

A Kék Barlangnak köszönhetően Biševo szigete számos turistát vonz a horvát tengerpartra. Ugyan tagadhatatlan, hogy a barlang a sziget legattraktívabb látványossága, ha már itt járunk, érdemes körbejárni a szigetet is.

A sziget egyik érdekessége, mindössze hét lakosa van. Ugyan a barlang évente nagyjából 100.000 turistát vonz a szigetre, ez nem járult hozzá a lakosság maradásához. A látogatók számára ez azonban nem feltétlenül hátrány, hiszen a lakosok hiányáért bőven kárpótolja őket az 5,48 négyzetkilométernyi, érintetlen mediterrán táj – a kristálytiszta, átlátszó víz, a tenger illata, a fenyőligetek, a cédrusfák és a néhol 140 méter magasságba törő sziklák. A sziget partjai szokatlanul meredekek, ez alól csak a nyugati partszakasz a kivétel, ahol a strandolókat és a kikötő hajókat két homokkal borított öböl várja.

A történelem szerelmesei megtekinthetik az egykor itt élő ferencesek nyomait őrző, több mint ezer éves templom és kolostor maradványait.

Hasonló cikkek
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 4. rész Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 4. rész

Ötrészes cikksorozatunk mai részében folytatjuk a Trogir városával kapcsolatos érdekességek felsorolását, melyet kedvcsinálóként és a nyaralási terv elkészítése során is érdemes elolvasni. Számos olyan érdekességet sorolunk fel, melyek miatt érdemes Trogirt választani a nyaralás célpontjának, a felsorolt látványosságokat pedig két strandolás között akár meg is tekinthetjük!

Bővebben
1439
Miért érdemes Közép-Dalmáciában nyaralni? Miért érdemes Közép-Dalmáciában nyaralni?

Közép-Dalmácia sok turista szerint Horvátország egyik legszebb régiója. Az északi, tengerparti városokhoz képest ez már igazi mediterrán, dús, színes növényzettel és utánozhatatlan hangulattal.

Bővebben
1900
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Dalmácia titkos kincse, a dalmát olíva olaj
Dalmácia titkos kincse, a dalmát olíva olaj

Sokan nem tudják, hogy Trogir környéke, Dalmácia bővelkedik az olíva ültetvényekben. Az itt készülő olíva olaj hagyománya többezer éves tradíciókon nyugszik.

Kóstolj bele a dalmát olíva olaj titkaiba és tudj meg mindent cikkünkből!

2022.09.25.
Trogiri programok hűvös, esős időre
Trogiri programok hűvös, esős időre

A nyaralás egyik legbosszantóbb élménye, ha pont sikerül kifogni néhány esős, hűvös napot is. Kár azonban emiatt dühöngeni, hiszen az időjárásra úgysem lehetünk hatással – viszont megpróbálhatjuk a nem éppen strandidőből is kihozni a legtöbbet és emlékezetessé tenni a trogiri nyaralás hűvösebb napjait is.

2019.10.24.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.