Hasznos információk a trogiri nyaralásodhoz

Hasznos információk a trogiri nyaralásodhoz
0 3168

Hasznos információk a trogiri nyaralásodhoz

Ha Trogir városában tervezed tölteni dalmáciai nyaralásod, és korábban nem jártál itt (noha biztosak vagyunk benne, hogy az első alkalom után annyira le leszel nyűgözve, hogy biztosan visszatérsz ide), biztosan szükséged van néhány hasznos információra. Ebben igyekszünk most segíteni – adunk néhány hasznos tippet és fontos információt, melyek alapján könnyebben tudod majd megtervezni az álomnyaralást!

Trogir az Adriai-tenger keleti oldalán, Közép-Dalmáciában található. A város szívét az óváros képezi, mely a szárazföldi rész és Čiovo szigete között helyezkedik el. Trogirnak nagyjából 12.000 lakosa van, és a 250 négyzetkilométert lefedő trogiri régió központját képezi. A trogiri riviéra 20 szigetből, szigetecskéből, kisebb településből és falucskából áll.

Hogyan lehet eljutni Trogirba?

Trogirba repülővel viszonylag könnyen el lehet jutni Európa valamennyi fővárosából. A spliti repülőtér mindössze 3 kilométerre van Trogir városától, tehát gyakorlatilag valamennyi nagyobb európai városból pár óra alatt el lehet jutni Trogirba. A nagyobb európai légitársaságok nagy része a nyári időszakban napi szinten indít járatokat Split felé. Akik messzebbről, a zágrábi repülőtérre érkeznek, azok is viszonylag könnyen el tudnak jutni Trogirig.

A kocsival nyaralni induló turistáknak több lehetőség áll a rendelkezésükre. Akik szeretnének útközben is kalandozni, azok Magyarországról Ausztrián, Szlovénián és Szerbián keresztül is eljuthatnak Zágrábig. Akik mégis a rövidebb és gyorsabb útra szavaznak, azok közvetlenül is megcélozhatják Horvátországot.

Az autópályán haladva Zágrábtól Split felé a következő útvonalat kell követni: Zagreb – Karlovac – Bosiljevo – Gospić – Zadar – Šibenik – Prgomet – Trogir. Šibenik után nagyjából 30 kilométerrel Prgometnél kell elhagyni az autópályát. Innen még 15 kilométeren keresztül kell követni az utat Trogir városáig.

A Jadranska magistrala az Adriai-tenger partján haladó út – így a csodálatos látvány és a tartalmas útközbeni pihenők garantálva vannak. A következő útirányt érdemes követni: Rijeka – Senj – Karlobag – Zadar – Šibenik – Primošten – Trogir

A Plitvicei-tavak érintésével is eljuthatunk a tengerpartig, ha a D1 autópályát követjük a következő városok érintésével: Karlovac – Plitvice (Nacionalni park) – Korenica – Gračac – Knin – Drniš – Trogir.

Éghajlat, ipar, pénz és a helyiek

Trogirban évente 2700 napos óra van. Ez, és az enyhe mediterrán éghajlat valódi gyöngyszemmé teszi Trogirt a horvátországi turistacélpontok között. Az évi átlaghőmérséklet egész évben 15°C felett van, nyáron pedig 30°C-nál is magasabb. A tenger hőmérséklete nyáron több, mint 25°C – a víz kiváló ahhoz, hogy kellemesen fel tudjunk frissülni, de ne vacogjon a fogunk úszás közben.

A trogiri régióban a turizmus az elsőszámú iparág, de a helyiek közül sokan foglalkoznak halászattal és mezőgazdasággal is, ami hagyománynak számít ezen a térségen, főleg a kisebb falvakban.

Trogir lakosai kedvesek és vendégszeretők, a sok éves turisztikai tradíciónak köszönhetően. Az itteni lakosokat a déli temperamentum és a meleg vendégszeretet kellemes ötvözete jellemzi.

Az árak horvát kunákban vannak feltűntetve (Kn), és ebben a pénznemben történik a fizetés is, noha a turisták által látogatott boltokban, vendéglőkben érdemes rákérdezni, mert sok helyen fogadnak el eurót is. 1 euró nagyjából 7,5 Kn. Trogirban négy bank található, a városközpontban pedig több bankautomata is van, melyek minden ismertebb bankkártyát elfogadnak.

Hasonló cikkek
A legjobb kutyás strandok Trogir környékén A legjobb kutyás strandok Trogir környékén

Egyre több turista utazik a házi kedvencével, az európai országokban pedig a kutyás strandok teljesen normálisnak számítanak, hiszen amellett, hogy számos turistát vonzanak, jelentősen meg is könnyítik a gazdik dolgát. Horvátországban a kedvencek számára kialakított strandok még nincsenek mindenhol jelen, de szerencsére Trogir környékén több strandot is meglátogathatunk a kedvencünkkel.

Bővebben
6040
Trogir készen áll a 2020-as nyaralási szezonra! Trogir készen áll a 2020-as nyaralási szezonra!

A többéves várakozás végre kifizetődött a trogiri lakosok és a turisták számára is – az új híddal 2019-ben végre fellélegzett a közlekedés. Nincsenek többé idegesítő dugók a régi trogiri hídon, és a turistaszezon is sokkal hosszabb lett, ami főleg az óváros nyüzsgésén volt észrevehető tavaly októberben. Így hát a trogiri nyaralást most már tényleg semmi nem ronthatja el!

Bővebben
15093
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
5 lenyűgöző érdekesség a Plitvicei-tavakról
5 lenyűgöző érdekesség a Plitvicei-tavakról

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátország legnagyobb nemzeti parkja. A park nem kevesebb, mint 1,1 millió turistát lát vendégül évente – a turisták számának csökkentése, valamint az itt élő állat- és növényfajok védelme érdekében a park vezetősége 2020-tól magasabb jegyárakkal kívánja csökkenteni a látogatók számát.

2020.08.05.
Hogyan hozzuk ki a lehető legtöbbet a családi nyaralásból Horvátországban?
Hogyan hozzuk ki a lehető legtöbbet a családi nyaralásból Horvátországban?

A vakáció legjobb része egy élményekben gazdag nyaralás a család aprajával és nagyjával. Azonban sokszor fejtörést okozhat, hogy hogyan szervezzünk egy olyan utat, ahol a gyerkőcök és a felnőttek is felhőtlenül kikapcsolódhatnak. Szerencsére nincs miért aggódni - Horvátország a lehető legjobb döntés, ha családi utat tervezünk.

2022.06.16.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.