Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 3. rész

Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 3. rész
0 1183

Erre a nyárra egy olyan cikksorozattal készültünk, melyben 25 érdekességet mutatunk be Trogir városáról, a leglátogatottabb látványosságokról és a városhoz kapcsolódó történelmi eseményekről. Az első 10 érdekesség korábbi cikkjeinkben olvasható, ma pedig folytatjuk a kalandozást Közép-Dalmácia legszebb városában!

A Hercegi Palota

A Hercegi Palota először a XIII. században lett megemlítve és Trogir politikai erejének központja volt. Napjainkban is adminisztratív központként működik. A történelem során színház is működött itt, a nemesi családok pedig saját címereikkel jelölték meg a helyüket a közönség soraiban. Az 1930-as években történt rekonstrukció során a címereket leszedték, melyek a loggián találták meg új helyüket.

Trogir magyar vonatkozása

Trogir történelmébe számos magyar szál is szövődik. Az egyik legismertebb történet IV. Béla uralkodóhoz kötődik, aki a tatárok elől menekülve a XIII. században először Klisben, majd Trogirban keresett menedéket. Először Čiovo szigetén bujkált, majd később egy kis szigetre menekült, mely róla kapta a “Kraljevac” (király) nevet. IV. Béla volt az, aki egy csatornát ásatott ki a város körül, annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy a tatárok elfoglalják Trogir városát. 

Régi kutak Trogirban

Trogirban közel 50 régi kút volt, melyeket a helyiek vízforrásként használtak. Az ivóvíz a Pantan folyóval összekapcsolt földalatti forrásokból érkezett a városba. Az egyik még megmaradt ilyen kút a városháza előtt található. A legtöbb megőrzött kút számos dísszel és a trogiri nemesi családok címereivel van díszítve.

Trogir, mint forgatási helyszín

A gyönyörű óváros nem csak a turistákat, hanem a filmeseket is gyakran csábítja a városba. Az egyik legjelentősebb ilyen alkotás a horvát “Kaja ubit ću te” – az ismert művészi filmalkotás egy trogiri ember életét örökítette meg és teljes egészében Trogirban lett forgatva. A film története a helyiek békés életét követi, melyet megszakít a háború. Ez a film a horvát filmográfia egyik gyöngyszeme. Nemzetközileg is ismert alkotás a Stealing heaven (1988) film, ahol Trogir utcácskái a középkori Párizs utcáit alakítják. Az 1969-es Orson Welles film, a “The merchant of Venice” is Trogirban lett forgatva. Az alkotást a 2015-ös Velencei Filmfesztiválon vetítették. Az Oszkár-díjra jelölt olasz “La strada lunga un anno” film is Trogir utcáit használta helyszínként. A dalmát kisváros emellett olyan, mindenki által ismert alkotásokban is megjelent, mint a Doctor Who, a Winnetou filmek, Jonathan Strange & Mr. Norrell, valamint a HBO olyan ismert sorozatai, mint a Game of Thrones és a kevésbé ismert DIG, ahol Trogir Jeruzsálemet “alakította”. A filmek és Trogir kapcsolatának összefoglalója a Trogiri Múzeum Kamera atrAkcija füzetsorozatában tekinthető meg.

Az első európai gyógyszertár

Trogir volt az első város Európában, ahol gyógyszertár nyitott, 1271. október 29-én, a főtér közelében. A dátum azért ismert, mert az útókorra maradt az eredeti tulajdonosi dokumentum, mely napjainkban magántulajdonban van, másolatát pedig a Trogiri Múzeumban őrzik. Az első gyógyszerészek Olaszországból érkeztek, a gyógyszertár egyik legismertebb tulajdonosa pedig VIII. Henrik egyik feleségének, Jane Seymournak az öccse volt. A gyógyszertár ma már nem működik eredeti helyén, de a trogiri gyógyszertárak tovább őrzik az örökségét, a régi helyén pedig egy emléktábla áll.

Hasonló cikkek
Dalmácia titkos kincse, a dalmát olíva olaj Dalmácia titkos kincse, a dalmát olíva olaj

Sokan nem tudják, hogy Trogir környéke, Dalmácia bővelkedik az olíva ültetvényekben. Az itt készülő olíva olaj hagyománya többezer éves tradíciókon nyugszik.

Kóstolj bele a dalmát olíva olaj titkaiba és tudj meg mindent cikkünkből!

Bővebben
671
Miért érdemes Közép-Dalmáciában nyaralni? Miért érdemes Közép-Dalmáciában nyaralni?

Közép-Dalmácia sok turista szerint Horvátország egyik legszebb régiója. Az északi, tengerparti városokhoz képest ez már igazi mediterrán, dús, színes növényzettel és utánozhatatlan hangulattal.

Bővebben
1763
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Plitvicei-tavak – Horvátország egyik legszebb természeti látnivalója
Plitvicei-tavak – Horvátország egyik legszebb természeti látnivalója

A horvátországi nyaralásról mindenkinek az Adriai-tenger jut az eszébe, a tengerparti nyaralás során azonban kirándulásokat tehetünk a horvát nemzeti parkok egyikébe is. A Plitvicei-tavak kihagyhatatlan célpontnak számítanak, Trogir városától 230 kilométerre találhatók.

2019.07.05.
Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban
Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban

Egy vakációt sokszor családdal, barátokkal vagy a párunkkal tervezünk meg, azonban egyedül nyaralni sokszor egy igazán felemelő élmény lehet. Ehhez nincs is jobb célpont, mint Trogir városa.

Csinálj valami igazán szokatlant és próbáld ki a szóló utazást Trogirban!

2022.12.29.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.