Dalmácia titkos kincse, a dalmát olíva olaj

Dalmácia titkos kincse, a dalmát olíva olaj
0 274

Sokan nem tudják, hogy Trogir környéke, Dalmácia bővelkedik az olíva ültetvényekben. Az itt készülő olíva olaj hagyománya többezer éves tradíciókon nyugszik.

Kóstolj bele a dalmát olíva olaj titkaiba és tudj meg mindent cikkünkből!

A dalmát olíva története

Az olajbogyó Dalmácia egyik legfontosabb gyümölcse. Az olajbogyó-termesztés kezdetei Dalmáciában a késő bronzkorig nyúlnak vissza, az ókori görögök és rómaiak gyarmatosítása pedig minden bizonnyal jelentősen hozzájárult az olajbogyó-termesztéshez.

A történészek szerint az olívabogyó az ókori Görögországból érkezett Dalmáciába, amikor a görögök áthajóztak Hvar szigetére i. e. 384-ben. Paros szigetéről érkeztek, ahonnan szőlőt és olajfákat hoztak magukkal, majd azokat a Stari Grad-síkságon ültették el, Hvar szigetén. Ma ugyanez a termőföld az UNESCO védelme alatt áll. A szőlő és az olajbogyó, Horvátország mediterrán ékességei a mai napig ugyanúgy teremnek, mint 2400 évvel ezelőtt.

Az ókori kultúrák bukásával az olajtermelés hanyatlása volt megfigyelhető, azonban a dalmát városok töretlenül folytatták a sikeres termelést. Erre bizonyíték az olívaprés, az úgynevezett turnjacica, amelyet a spliti Diocletianus-palota pincéjében láthatunk kiállítva, egyenesen a XI. századból. A dalmát olíva olaj kiválóságát még a XIX. században is elismerték, amikor a dalmát olívaolajok felülmúlták a francia és az olasz olajokat a Splitben megrendezett olíva olaj versenyen.

Idővel az olívaolaj csökkenő ára és a szőlő iránti megugró kereslet azonban kényszerítette a dalmátokat, hogy kiirtsák az olajfákat, és helyette új szőlőültetvényeket telepítsenek, így az egész tengerparti terület monokultúrává – szőlőültetvényé – vált.

Szerencsére A 20. század második felétől Dalmáciában újra virágozni kezdett az olíva-termesztés, így egy évezredekkel ezelőtt megkezdett hagyományt élesztettek újra a helyiek, kiváló minőségű termékeket biztosítva az ide érkezők számára.

A dalmát olíva olaj napjainkban

Az elmúlt évtizedekben az olíva olaj a horvát turizmus mezőgazdasági slágerévé is vált. Napjainkban a dalmát olíva olaj a világ egyik legjobb és legegészségesebb olajaként érdemelte ki népszerűségét. Ma a termelés nagy része Közép-Dalmáciában és olyan szigeteken található, mint Korčula, Hvar és Brač.

És hogy miért ennyire különleges az itteni olíva olaj? A titok magában Dalmáciában rejlik. Egyrészt a kiváló minőségű olajbogyó és olíva olaj titka, hogy Dalmáciában évente átlagosan 2600 napsütéses óra van. Az olívabogyó pedig szereti a fényt, ezért a napsütéses dalmát éghajlat kiválóan alkalmas a termesztéséhez. Másrészt az sem elhanyagolható tény, hogy a legjobb olívaolajok Horvátországban kis olajfaligetekből származnak, ahol minden egyes fa különleges figyelemben részesül. Így a teljes folyamat, az olajbogyó termesztésétől a szedésen és a feldolgozáson át a palackozásig helyben történik, hatalmas odafigyeléssel.

Dalmáciában ma körülbelül 4,5 millió olajfa van, és az olaj nagy részét családi gazdaságokban állítják elő.

Az olívaszüretelés

Az olívaszüretelés egy komoly hagyomány Dalmáciában, amelyre a földekkel rendelkező családok apraja-nagyja felkészül az október végi, és november elejei időszakban. A szüretelés egy központi része a dalmát életformának, és az évezredek alatt alig változtak a szokások.

Ha szeretnénk egy életre szóló élménnyel gazdagodni, érdemes Dalmáciba látogatni a késő őszi időszakban, hiszen számos termőföldön kipróbálhatjuk az olívaszüretelést. Remek alkalom lehet, hogy közelebb kerüljünk barátainkhoz, családtagjainkhoz vagy kollégáinkhoz, emellett pedig minőségi időt tölthetünk a szabadban, és testközelből megismerkedhetünk egy izgalmas kultúrával.

A legfinomabb dalmát olíva olajok

Szerencsére az év bármely időszakában megkóstolhatjuk az ínycsiklandó dalmát olíva olajokat. Amennyiben Trogirban, Splitben vagy a dalmát térségben nyaralunk, mindenképp érdemes egy-két üveggel bevásárolni, hiszen nem csak az ételeinket fogja ízletessé varázsolni, de rengeteg egészségügyi előnye is van fogyasztásának.

Marco Polo

Korčula szigete jól ismert természeti szépségéről és borkészítési hagyományairól, de az itt előállított kiváló minőségű olívaolaj miatt is fontos pontja Dalmáciának. A sziget nyugati részein olajfaligetek találhatók, ahol Marco Polo extra szűz olívaolajat állítanak elő. Ennek az olívaolajnak meglehetősen felismerhető illata, íze és színe van, hiszen gondosan válogatott olívafajtákból készül (ezek a Lastovka, Drobnica és Oblica).‍

Eva Marija

A Hvar-sziget keleti részén termesztett olajbogyóból készül az Eva Marija olívaolaj, és nem véletlen nyert aranyérmet a rangos New York-i Olive Versenyen, a NYIOOC-n.

Fortica

A zárai olívatermesztő, Ivica Vlatković díjnyertes olívaolaja, a Fortica is érmet nyert a rangos New York-i NIYOOC versenyen. Olívaolaja a Moraiolo és a Coratina olívafajták keveréke.

 

 

Hasonló cikkek
Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban

Egy vakációt sokszor családdal, barátokkal vagy a párunkkal tervezünk meg, azonban egyedül nyaralni sokszor egy igazán felemelő élmény lehet. Ehhez nincs is jobb célpont, mint Trogir városa.

Csinálj valami igazán szokatlant és próbáld ki a szóló utazást Trogirban!

Bővebben
157
Mit érdemes mindenképp megkóstolni Trogirban? Mit érdemes mindenképp megkóstolni Trogirban?

A tengerparti nyaralások során a nappali fürdőzés mellett mindenképp fontos helyet kap az esti séta és a vacsora is. Horvátországban számos olyan finomságot megkóstolhatunk, melyek hasonlítanak a magyaros ízvilághoz, de Dalmáciában olyan különleges halételekkel is találkozhatunk, melyeket Magyarországon nem tudunk kipróbálni.

Bővebben
1544
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Kempingezés Trogir környékén
Kempingezés Trogir környékén

A meseszép környezet számos kempingezőt csábít Trogir város környékére. A kempingezés nagyszerű élmény lehet, akár családok, akár baráti társaságok számára. Cikkünkben bemutatjuk, melyek a környék legszebb kempingjei.

2019.07.05.
Mondj igent Horvátországban! Esküvő Trogirban
Mondj igent Horvátországban! Esküvő Trogirban

Az a bizonyos Nagy Nap az egyik legfontosabb esemény az ember életében, így nem véletlenül szeretnénk, ha tökéletesen alakulna minden egyes részlete. Amíg sokan megelégednek az egyszerű polgári esküvőkkel, nincs azzal sem probléma, ha tengerparti álomszertartásról ábrándozunk. És bár elérhetetlen álomnak tűnik, valójában könnyebb megvalósítani a tengerparti esküvőt Horvátországban, mint gondolnánk.

2022.04.04.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.