Vis szigetének kincse, a Stiniva öböl

Vis szigetének kincse, a Stiniva öböl
0 6119

Vis szigetének kincse, a Stiniva öböl

Vis szigete évről évre egyre populárisabb hely a turisták körében. Ez főként a kristálytiszta víznek, az izgalmas kulturális örökségeknek, a kiváló sétaútvonalaknak és a finomabbnál finomabb tengeri specialitásoknak köszönhető. Aki már rákeresett Vis szigetére az interneten, biztosan észrevette, hogy minden cikk megemlíti a Stiniva öblöt és strandot, mint kihagyhatatlan látványosságot.

A Stiniva öblöt egy keskeny átjáró védi a tenger felől, melyen csak a kisebb hajók férnek át. Az átjárón keresztülhaladva tárul a turisták szeme elé a meseszép Stiniva strand. Az átjáró mindössze 100 méter széles, maga az öböl pedig 600 méter hosszú. A sziklákkal keretezett, szűk átjárón való áthaladás felejthetetlen élményt nyújt. A rejtett strandot tiszta tenger öleli, maga az öböl pedig természetvédelmi területként van nyilvántartva.

Ez a strand egy igazi különlegesség – ezt bizonyítja az is, hogy 2016-ban a horvátok büszkén jelentették be, hogy az European Best Destinations portál olvasóinak szavazatai alapján Stiniva lett megválasztva a legszebb európai strandnak. Ez különösen megtisztelő, hiszen a legismertebb spanyol, portugál és görög strandok is versenyben voltak. A 300 strandot, melyekre több, mint 10.000 turista szavazhatott, szakmai zsűri választotta ki. Az “European Best Destinations” portál egyébként egy brüsszeli székhelyű európai szervezet, melynek fő célja az európai kultúra és turizmus népszerűsítése. A Vis szigetén élő lakosok természetesen mindig is tisztában voltak a barlang szépségeivel, a szavazás eredménye azonban olyannyira népszerűvé tette ezt a csodálatos partszakaszt, hogy azóta a nyári hónapokban rengeteg turista látogat el ide, és gyakori a tömeg a strandon.

Vis legimpozánsabb strandja főleg a kinézete és a partszakaszt körülölelő magas sziklák látványa miatt ennyire népszerű a turisták körében. A nem mindennapi öböl úgy keletkezett, hogy beomlott a barlang, teteje, mely a mai Stinivát takarta.

A strand nehezen megközelíthető, és elég megnézni néhány képet róla, hogy erről mindenki megbizonyosodjon. Kocsival nem lehet eljutni erre a meseszép helyre, a strand sziklákon át való megközelítése pedig igazi sport az adrenalinfüggők számára. Amatőrként azonban veszélyes megindulni, hiszen tapasztalatra és bátorságra is bőven szükség van. A sziklamászók azonban szívesen vágnak bele ebbe a kalandba.

A tenger felől a strand viszonylag könnyen megközelíthető a kis sétahajókkal. A turistákat számos hajókirándulás során szállítják a hajók az öbölbe. Oldalunkon is találsz olyan hajókirándulást, melynek során eljuthatsz a csinos kis öbölbe.

A Stiniva öböl a búvárok és a mélytengeri kutatók egyik kedvenc merülőhelye, hiszen számos látnivalóval szolgál. A turisták gyakran kajakokkal vagy más evezős csónakokkal járják körbe a partszakasz szikláit.

A Stiniva öböl a számos aktivitás mellett ideális hely a strandoláshoz, fürdőzéshez is. A víz kristálytiszta és meleg, a partszakaszt körülölelő táj pedig felejthetetlen szépségű. Az óriási amfiteátrum hatását keltő magas sziklák által vetett természetes hűvös és a szokatlanul nyugodt víz ideálissá varázsolja ezt a tengerparti csodát a kisgyermekes családok számára is. A strandon található kis kávézóban megpihenhetünk és felfrissülhetünk a sok kaland után.

A Vis szigetén nyaralók mellett hajókirándulások keretein belül számos más dalmát turistaközpontból látogatnak el ide a turisták – Vis szigete könnyen elérhető Trogir és Split városából, Čiovo, Hvar, Šolta és Brač szigetéről is.

Hasonló cikkek
9 kihagyhatatlan strand Trogir környékén 2023-ban 9 kihagyhatatlan strand Trogir környékén 2023-ban

Trogir a dalmát térség egyik legszebb úticélja. Ez a kis település hihetetlen történelmi emlékekkel büszkélkedik, nem véletlen áll 1997 óta az UNESCO védelme alatt. Azonban nem kell aggódnunk akkor sem, ha a városnézést strandolással egészítenénk ki.

Nézzük, melyek a legjobb strandok Trogir környékén, ahová 2023-ban is érdemes ellátogatni!

Bővebben
614
A legszebb trogiri marinák A legszebb trogiri marinák

A fő kikötőkön kívül a horvát tengerparton számos kisebb kikötővel, úgynevezett marinával találkozhatnak a látogatók. A marinákat főleg a vitorlás jachtok használják. Trogir városát kristálytiszta tenger veszi körül, a kis szigetek és a meleg mediterrán éghajlat pedig különösen vonzóvá teszik a környéket.

Bővebben
3519
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Miért Trogir a legjobb kezdő- és végpontja minden dalmáciai nyaralásnak?
Miért Trogir a legjobb kezdő- és végpontja minden dalmáciai nyaralásnak?

Ahelyett, hogy a dalmáciai nyaralásunkat azzal kezdenénk, hogy a lekésett komp miatt bosszankodnánk, vagy üdülésünk utolsó napjaiban azon aggódnánk, hogy lekéssük a hazafelé vezető járatot, javaslunk egy egyszerű, dalmát megoldást, hogy lazán teljen az adriai szigeteken töltött nyaralás kezdete és vége is. A neve Trogir.

2020.03.10.
Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 1. rész
Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 1. rész

Čiovo szigetén a nyaralók számos kellemes, mediterrán hangulatú településen szállhatnak meg. Maga a sziget is gyönyörű és számos látnivalóval várja látogatóit, de további előnyt jelent Trogir városának közelsége is, ahol az óváros számos tartalommal kecsegtet.

2019.08.01.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.