Túrázás Trogir környékén – Horvátország legszebb túraútvonalai

Túrázás Trogir környékén – Horvátország legszebb túraútvonalai
0 503

Horvátország lenyűgöző városait, álomszép szigeteit és világörökséget képező történelmi emlékeit látva világossá válik, hogy miért is annyira kedvelt desztináció a nyaralók körében. Szerencsére gyönyörű túraútvonalakat is találhatunk itt, így az aktív kikapcsolódás kedvelői is bátran útba vehetik Trogirt és környékét.

Olvasd el legújabb cikkünket és ismerd meg a legszebb túraútvonalakat Trogir közelében!

Trogirba akkor is érdemes ellátogatni, ha szívesebben húzzuk fel a túrabakancsunkat a strandpapucs helyett. Az európai túraexpedíciók egyik közkedvelt célpontja Horvátország, ahol a változatos táj és a lélegzetelállító kilátás minden egyes lépésünket elkíséri. Legyen szó hobbi kirándulókról, tapasztalt túrázókról vagy teljesen kezdőkről, a dalmát térségben garantáltan mindenki megtalálja a számára ideális túraútvonalat.

Milna parti sétány - Hvar

Kezdjük a felsorolást egy kedves, kevésbé megterhelő túraútvonallal, melyet családdal, barátokkal is megtehetünk egy egy napos kiruccanás keretében.

Ha szeretünk tengerparti területeken és a homokos strandokon túrázn, akkor érdemes megnézni a Milna tengerparti sétányt. Ez az ösvény a Hvar-szigeten található, amely Horvátország egyik legjobb tengerparti üdülőhelye. A Hvar-sziget pedig rövid távolságra van Trogirtól, komppal akár két óra alatt is odaérhetünk.

Az ösvény a Hvar város kikötőjéből indul. Ezután egy kövezett parti sétányon kell elindulnunk, amely a Mustado-öbölbe visz. A Mustado-öböltől kezdve az ösvény egyre durvábbá válik, a tengerpart és az erdő váltakozását figyelhetjük meg.

A Milna parti útvonal egy ideális kirándulás a kevésbé tapasztalt túrázóknak, de a rutinos kirándulók is kellemesen elfáradhatnak, miközben a természet változatosságában gyönyörködhetnek.

Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavak sokak számára ismert látványosság. Nem véletlen, hiszen az itt található természeti csodák, vízesések és lenyűgöző élővilág tökéletes kirándulóhelyet biztosítanak minden ide érkező számára. Azt azonban nem sokan tudják, hogy itt lehetőségünk van egy kiadós túra megtételére is.

A kezdő, vagy kevésbé edzett túrázóknak érdemes a legrövidebb útvonalat választani, mely az északi bejárattól indul. Ezen az útvonalon megtekinthetjük az itt található összes nagyobb tavat, valamint a hozzájuk tartozó vízeséseket. Ez az útvonal egészen a nagy vízesésig vezet, melyet semmiképp sem érdemes kihagyni. Ez egy 2-3 óra alatt megtehető, könnyed gyaloglással ér fel.

Ha igazán bevállalósak vagyunk és szívesen kipróbálnánk magunkat egy hosszabb, keményebb túrán, akkor válasszuk a K túrát, mely megkerüli a teljes Plitvicei-tavakat. Itt a tórendszer helyett erdős területeken fogunk áthaladni, a túra megtételéhez pedig akár 6-8 óra is kellhet.

A kettő túra között számos más útvonal is rendelkezésünkre áll, melyek közepesen megterhelőek. A túrázás során kisvasutat vagy hajót is igénybe vehetünk, ezzel megkönnyítve a dolgunkat a közlekedés terén.

Via Dinarica

A Via Dinarica túraútvonalát akkor érdemes választanunk, ha több napos túrázást szeretnénk szervezni, mely során megcsodálhatjuk Horvátország természetét. A Via Dinarica a Dinári-hegység mentén húzódik, és három útvonalból áll. Szlovéniából indul, majd Albániában ér véget, ez pedig körülbelül 1260 km távolságot jelent.

A Kék útvonal az Adriai-tenger partját követi, és ezt a legkönnyebb végig járni, mivel különösebb nehézségek nélkül átjuthatunk rajta. Számos nemzeti és természetvédelmi parkot megtekinthetünk utunk során, így különösen érdemes rászánni az időt.

A Zöld útvonal szárazföldön halad. Ha ezt szeretnénk bejárni, akkor garantáltan mesés helyeket csodálhatunk meg, és a Plitvicei-tavak is útba esnek.

A Fehér útvonal a Dinári-hegység gerincén halad, telis-tele kalandos részekkel, csúcsokkal és völgyekkel, ezért csak tapasztalt hegymászóknak ajánlott a meghódítása.

A Via Dinarica meghódításához komoly készületek kellenek, így érdemes előre tájékozódni az útvonalról, a szállásokról, a pihenőhelyekről és az aktuális friss hírekről.

Plješivica hegy

Amennyiben tapasztalt túrázóként keressük a következő adrenalindús kihívást, és közben a határainkat is szívesen feszegetnénk, érdemes megnéznünk a Plješivica túraútvonalat. Az ösvény végig sziklás terepen halad, mely extra kihívást jelent minden ideérkezőnek. A legtöbb szakasz sűrű erdőkön vág keresztül, így nem kell tartanunk a túlzott hőség veszélyétől, nyáron is nyugodtan nekivághatunk a kalandnak.

 

 

Hasonló cikkek
Trogir ősszel – top 5 őszi kirándulás Horvátországban Trogir ősszel – top 5 őszi kirándulás Horvátországban

Horvátország a csodás meleg időjárásáról, gyönyörű strandjairól és érintetlen tengerpartjairól ismert. Azonban Trogir és környéke sokkal többet tartogat, mint egy jó strandolást a nyári szezonban.

Íme, az 5 legemlékezetesebb kirándulás egy őszi nyaraláshoz Trogir környékén!

Bővebben
617
Vízi sportok Horvátországban – száguldás az Adriai-tengeren Vízi sportok Horvátországban – száguldás az Adriai-tengeren

A sportolás szerelmeseinek nem telhet el a nyaralás egy kis mozgás nélkül. Szerencsére Trogirban rengeteg lehetőségünk van különböző vízi sportokat kipróbálni, melyeket azok is élvezhetnek, akik nem feltétlen gyakorlottak ezen a területen. Izgalmas listánk bemutatja azokat a tengeri kalandokat, melyekből garantáltan mindenki talál kedvére valót!

Bővebben
1897
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 1. rész
Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 1. rész

Čiovo szigetén a nyaralók számos kellemes, mediterrán hangulatú településen szállhatnak meg. Maga a sziget is gyönyörű és számos látnivalóval várja látogatóit, de további előnyt jelent Trogir városának közelsége is, ahol az óváros számos tartalommal kecsegtet.

2019.08.01.
Miért érdemes ellátogatni Drvenik Veli szigetére?
Miért érdemes ellátogatni Drvenik Veli szigetére?

Drvenik Veli egy kis sziget, Šolta szigetétől északnyugatra, mely adminisztrációs szempontból Trogirhoz tartozik. Drvenik Veli szigetét néhány kisebb, lakatlan sziget veszi körül – Krknjaš Mali, Krknjaš Veliki, Orud és Mačaknar. A sziget a XV. század óta lakott. Az első lakosok Trogirból érkező pásztorok és menekültek voltak.

2019.03.15.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.