Trogiri gasztrokalauz

Trogiri gasztrokalauz
0 3082

Trogiri gasztrokalauz

Talán nem túl nagy meglepetés, de a tipikus, tradicionális trogiri ételek nagy része (a dalmát konyhához hasonlóan) a tenger gyümölcseire fekteti a hangsúlyt. Az ételek egyszerűen, gyorsan készülnek és igazán könnyűek és egészségesek. A friss hozzávalók – zöldségek, halak, fűszernövények – garantálják, hogy a trogiri mediterrán konyha felejthetetlen maradjon a turisták számára.

A trogiri és a dalmát konyha

A dalmát konyha fő jellemzője az ételek egyszerű elkészítése és könnyű emészthetősége. A halas ínyencségek fenomenális ízének, a húsételek és a többi étel fűszeres zamatának titka pont az alapanyagok – a hal és a hús – fenomenális ízében rejlik. Az egyszerű elkészítés nem azt jelenti, hogy az azonos módon készült étel ugyanolyan finom lesz, ha a világ bármely más részén készítik. A tengeri ínyencségek előkészítésének, sütésének és grillezésének hagyománya Trogirban és környékén generációról generációra száll, így az étel íze nem csak a recepttől függ. A helyiek nagy hangsúlyt fektetnek például a grillételek esetében a fa fajtájára is, melynek füstje az étel egy különleges fűszere. A grillezés technikája mellett nagyon fontos a hal és a tenger gyümölcseinek frissessége is, mellyel a nem tengerparti otthonunkban aligha tudnánk vetekedni. Az ételek fantasztikus ízéhez nagyban hozzájárulnak a tipikusan dalmát fűszerek is, mint amilyen a házi olívaolaj. Mindezek az elemek adják a helyi ételkülönlegességek felejthetetlen aromáját, melyet a turisták hazatértük után még sokáig nem felejtenek el.

A különösen jó hír az, hogy a dalmát ínyencségeknek köszönhetően kicsi az esély arra, hogy a nyaralásról a turisták több kilóval térnek haza. Az ételek zsír nélkül, kevés olajjal készülnek. Könnyen emészthetők és rengeteg házi, bio zöldséget tartalmaznak, melyek a helyi időjárási viszonyoknak köszönhetően egész évben teremnek.

Ismert trogiri ételkülönlegességek

A helyiek különösen büszkék a lokális specialitások széles skálájára. A vendéglők főszakácsai a friss halat és tengeri ínyencségeket különös odafigyeléssel készítik, a legtöbb jobb vendéglőben pedig magunk is leellenőrizhetjük a legfrissebb alapanyagokat rendelés előtt. A trogiriak a turistáknak legtöbbször azt ajánlják, hogy mindenképp kóstolják meg a kagylókból, rákokból készült ínyencségeket, a sült halakat, egyenek egy finom halpaprikást rizzsel, valamint próbálják ki az olyan húskülönlegességeket, mint a “pašticada”. A kiadós lakoma után nincs is jobb egy finom desszertnél – a legfinomabb édességek a kroštula, a rožata és a rafioli, de a tradicionális dalmát tortákkal sem lehet melléfogni. A kroštule (így, többes számban) olyan ropogós, olajban sült mediterrán édesség, mely alapvetően lisztből, tojásból és cukorból készül, tej vagy tejszín, illetve valamilyen alkohol (rum, pálinka, bor) és aromás citromhéj hozzáadásával. A rožata a francia crème brûlée dalmát változata – tradicionális puding, karamellöntettel. A rafioli (nem ravioli!) trogiri, töltött, keksz-szerű sütemény.

A dalmát konyhában elmaradhatatlan étel a “pršut” – ezt a nyers sonkakülönlegességet a kifejezetten hideg “Bura” szél szárítja, majd füstölik. További ételkülönlegességek, melyekkel Dalmáciában biztosan találkozhatunk a birkasajt, a sós szardella, a paradicsomöntetes marhahús, a báránysült valamint a lesütött zöld zöldségfélék burgonyával.
Nem szabad megfeledkezni a borokról sem, melyeknek jellegzetes déli íze van. A borászok évszázadok óta nagy odafigyeléssel készítik a legfinomabb dalmát borokat. A borok titkos receptjei generációról generációra szállnak, az italt pedig leggyakrabban a családi borászatokban állítják őket elő.

Hasonló cikkek
Trogir márkanévvé vált! Trogir márkanévvé vált!

Trogir egy nagy lépést tett, és az első olyan horvátországi város lett, mely márkanévvé vált. A város új branding stratégiával, szlogennel és vizuális identitással rukkolt elő és egy új promóciós videót is bemutatott. Az új stratégiának a kidolgozásában másfél év alatt, több mint száz szakember vett részt.

Bővebben
1724
Gasztronómia Trogir és Čiovo környékén Gasztronómia Trogir és Čiovo környékén

A dalmáciai nyaralás szinte elképzelhetetlen az ínycsiklandozó mediterrán fogások nélkül, és még azok a turisták is megkóstolnak egy-két helyi különlegességet, akik inkább maguk főznek a nyaralás ideje alatt is.

Bővebben
3224
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
A trogiri Szent Dominik templom és kolostor
A trogiri Szent Dominik templom és kolostor

Trogir Dalmácia egyik legfényesebb gyöngyszeme, számos történelmi emlékkel – az óvárosban szinte minden sarok mögött egy újabb érdekes épülettel, művészi alkotással vagy nyugodt templommal találkozhatunk.

2019.10.03.
Vis szigetének kincse, a Stiniva öböl
Vis szigetének kincse, a Stiniva öböl

Vis szigete évről évre egyre populárisabb hely a turisták körében. Ez főként a kristálytiszta víznek, az izgalmas kulturális örökségeknek, a kiváló sétaútvonalaknak és a finomabbnál finomabb tengeri specialitásoknak köszönhető. Aki már rákeresett Vis szigetére az interneten, biztosan észrevette, hogy minden cikk megemlíti a Stiniva öblöt és strandot, mint kihagyhatatlan látványosságot.

2019.02.25.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.