Trogiri gasztrokalauz

Trogiri gasztrokalauz
0 3029

Trogiri gasztrokalauz

Talán nem túl nagy meglepetés, de a tipikus, tradicionális trogiri ételek nagy része (a dalmát konyhához hasonlóan) a tenger gyümölcseire fekteti a hangsúlyt. Az ételek egyszerűen, gyorsan készülnek és igazán könnyűek és egészségesek. A friss hozzávalók – zöldségek, halak, fűszernövények – garantálják, hogy a trogiri mediterrán konyha felejthetetlen maradjon a turisták számára.

A trogiri és a dalmát konyha

A dalmát konyha fő jellemzője az ételek egyszerű elkészítése és könnyű emészthetősége. A halas ínyencségek fenomenális ízének, a húsételek és a többi étel fűszeres zamatának titka pont az alapanyagok – a hal és a hús – fenomenális ízében rejlik. Az egyszerű elkészítés nem azt jelenti, hogy az azonos módon készült étel ugyanolyan finom lesz, ha a világ bármely más részén készítik. A tengeri ínyencségek előkészítésének, sütésének és grillezésének hagyománya Trogirban és környékén generációról generációra száll, így az étel íze nem csak a recepttől függ. A helyiek nagy hangsúlyt fektetnek például a grillételek esetében a fa fajtájára is, melynek füstje az étel egy különleges fűszere. A grillezés technikája mellett nagyon fontos a hal és a tenger gyümölcseinek frissessége is, mellyel a nem tengerparti otthonunkban aligha tudnánk vetekedni. Az ételek fantasztikus ízéhez nagyban hozzájárulnak a tipikusan dalmát fűszerek is, mint amilyen a házi olívaolaj. Mindezek az elemek adják a helyi ételkülönlegességek felejthetetlen aromáját, melyet a turisták hazatértük után még sokáig nem felejtenek el.

A különösen jó hír az, hogy a dalmát ínyencségeknek köszönhetően kicsi az esély arra, hogy a nyaralásról a turisták több kilóval térnek haza. Az ételek zsír nélkül, kevés olajjal készülnek. Könnyen emészthetők és rengeteg házi, bio zöldséget tartalmaznak, melyek a helyi időjárási viszonyoknak köszönhetően egész évben teremnek.

Ismert trogiri ételkülönlegességek

A helyiek különösen büszkék a lokális specialitások széles skálájára. A vendéglők főszakácsai a friss halat és tengeri ínyencségeket különös odafigyeléssel készítik, a legtöbb jobb vendéglőben pedig magunk is leellenőrizhetjük a legfrissebb alapanyagokat rendelés előtt. A trogiriak a turistáknak legtöbbször azt ajánlják, hogy mindenképp kóstolják meg a kagylókból, rákokból készült ínyencségeket, a sült halakat, egyenek egy finom halpaprikást rizzsel, valamint próbálják ki az olyan húskülönlegességeket, mint a “pašticada”. A kiadós lakoma után nincs is jobb egy finom desszertnél – a legfinomabb édességek a kroštula, a rožata és a rafioli, de a tradicionális dalmát tortákkal sem lehet melléfogni. A kroštule (így, többes számban) olyan ropogós, olajban sült mediterrán édesség, mely alapvetően lisztből, tojásból és cukorból készül, tej vagy tejszín, illetve valamilyen alkohol (rum, pálinka, bor) és aromás citromhéj hozzáadásával. A rožata a francia crème brûlée dalmát változata – tradicionális puding, karamellöntettel. A rafioli (nem ravioli!) trogiri, töltött, keksz-szerű sütemény.

A dalmát konyhában elmaradhatatlan étel a “pršut” – ezt a nyers sonkakülönlegességet a kifejezetten hideg “Bura” szél szárítja, majd füstölik. További ételkülönlegességek, melyekkel Dalmáciában biztosan találkozhatunk a birkasajt, a sós szardella, a paradicsomöntetes marhahús, a báránysült valamint a lesütött zöld zöldségfélék burgonyával.
Nem szabad megfeledkezni a borokról sem, melyeknek jellegzetes déli íze van. A borászok évszázadok óta nagy odafigyeléssel készítik a legfinomabb dalmát borokat. A borok titkos receptjei generációról generációra szállnak, az italt pedig leggyakrabban a családi borászatokban állítják őket elő.

Hasonló cikkek
Trogir – a város, melyben minden kőnek története van Trogir – a város, melyben minden kőnek története van

Trogir a színek és formák kifogyhatatlan tárháza. A felejthetetlen tartalmú város évszázadokon keresztül épült, bölcsen és részletgazdagon. Trogir Közép-Dalmácia egyik legszebb gyöngye, melynek partjait az Adriai-tenger öleli körül.

Bővebben
3047
5+5 dolog, amit tudnod kell a Plitvicei-tavakról – 2. rész 5+5 dolog, amit tudnod kell a Plitvicei-tavakról – 2. rész

Előző cikkünkben már elkezdtük a Plitvicei-tavak Nemzeti Park érdekességeinek felsorolását, hiszen sok turista látogat el ide tengerparti nyaralása során, egy egynapos kirándulás keretében.

Bővebben
2928
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 1. rész
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 1. rész

A dalmát tengerpart “kis Velencéjének” is nevezett Trogir számos érdekességet rejt. Cikkünkben bemutatjuk a város és a környék legizgalmasabb látnivalóit és olyan tényeket, melyek még azokat a turistákat is meghökkentik, akik minden nyáron Trogir mellett teszik le a voksukat!

2020.08.03.
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 3. rész
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 3. rész

Erre a nyárra egy olyan cikksorozattal készültünk, melyben 25 érdekességet mutatunk be Trogir városáról, a leglátogatottabb látványosságokról és a városhoz kapcsolódó történelmi eseményekről. Az első 10 érdekesség korábbi cikkjeinkben olvasható, ma pedig folytatjuk a kalandozást Közép-Dalmácia legszebb városában!

2020.08.03.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.