Talán nem túl nagy meglepetés, de a tipikus, tradicionális trogiri ételek nagy része (a dalmát konyhához hasonlóan) a tenger gyümölcseire fekteti a hangsúlyt. Az ételek egyszerűen, gyorsan készülnek és igazán könnyűek és egészségesek. A friss hozzávalók – zöldségek, halak, fűszernövények – garantálják, hogy a trogiri mediterrán konyha felejthetetlen maradjon a turisták számára.
A dalmát konyha fő jellemzője az ételek egyszerű elkészítése és könnyű emészthetősége. A halas ínyencségek fenomenális ízének, a húsételek és a többi étel fűszeres zamatának titka pont az alapanyagok – a hal és a hús – fenomenális ízében rejlik. Az egyszerű elkészítés nem azt jelenti, hogy az azonos módon készült étel ugyanolyan finom lesz, ha a világ bármely más részén készítik. A tengeri ínyencségek előkészítésének, sütésének és grillezésének hagyománya Trogirban és környékén generációról generációra száll, így az étel íze nem csak a recepttől függ. A helyiek nagy hangsúlyt fektetnek például a grillételek esetében a fa fajtájára is, melynek füstje az étel egy különleges fűszere. A grillezés technikája mellett nagyon fontos a hal és a tenger gyümölcseinek frissessége is, mellyel a nem tengerparti otthonunkban aligha tudnánk vetekedni. Az ételek fantasztikus ízéhez nagyban hozzájárulnak a tipikusan dalmát fűszerek is, mint amilyen a házi olívaolaj. Mindezek az elemek adják a helyi ételkülönlegességek felejthetetlen aromáját, melyet a turisták hazatértük után még sokáig nem felejtenek el.
A különösen jó hír az, hogy a dalmát ínyencségeknek köszönhetően kicsi az esély arra, hogy a nyaralásról a turisták több kilóval térnek haza. Az ételek zsír nélkül, kevés olajjal készülnek. Könnyen emészthetők és rengeteg házi, bio zöldséget tartalmaznak, melyek a helyi időjárási viszonyoknak köszönhetően egész évben teremnek.
A helyiek különösen büszkék a lokális specialitások széles skálájára. A vendéglők főszakácsai a friss halat és tengeri ínyencségeket különös odafigyeléssel készítik, a legtöbb jobb vendéglőben pedig magunk is leellenőrizhetjük a legfrissebb alapanyagokat rendelés előtt. A trogiriak a turistáknak legtöbbször azt ajánlják, hogy mindenképp kóstolják meg a kagylókból, rákokból készült ínyencségeket, a sült halakat, egyenek egy finom halpaprikást rizzsel, valamint próbálják ki az olyan húskülönlegességeket, mint a “pašticada”. A kiadós lakoma után nincs is jobb egy finom desszertnél – a legfinomabb édességek a kroštula, a rožata és a rafioli, de a tradicionális dalmát tortákkal sem lehet melléfogni. A kroštule (így, többes számban) olyan ropogós, olajban sült mediterrán édesség, mely alapvetően lisztből, tojásból és cukorból készül, tej vagy tejszín, illetve valamilyen alkohol (rum, pálinka, bor) és aromás citromhéj hozzáadásával. A rožata a francia crème brûlée dalmát változata – tradicionális puding, karamellöntettel. A rafioli (nem ravioli!) trogiri, töltött, keksz-szerű sütemény.
A dalmát konyhában elmaradhatatlan étel a “pršut” – ezt a nyers sonkakülönlegességet a kifejezetten hideg “Bura” szél szárítja, majd füstölik. További ételkülönlegességek, melyekkel Dalmáciában biztosan találkozhatunk a birkasajt, a sós szardella, a paradicsomöntetes marhahús, a báránysült valamint a lesütött zöld zöldségfélék burgonyával.
Nem szabad megfeledkezni a borokról sem, melyeknek jellegzetes déli íze van. A borászok évszázadok óta nagy odafigyeléssel készítik a legfinomabb dalmát borokat. A borok titkos receptjei generációról generációra szállnak, az italt pedig leggyakrabban a családi borászatokban állítják őket elő.
Alig várod az első tengerparti fürdőzést, de nem tudod, hogy mire számíts? Segítünk! Mindent elárulunk az Adriai-tengerről, annak szépségeiről és veszélyeiről is.
Olvass tovább hasznos tippekért és trükkökért az első tengerparti strandoláshoz!
Sokan nem engedhetnek meg maguknak egy-két hét szabadságot a nyári időszakban, mások pedig akár több helyre is el szeretnének jutni a vakáció ideje alatt. Horvátország tökéletes célpont azoknak, akik csupán egy hosszúhétvégés kiruccanást terveznek, Trogir pedig számos mesés programot kínál az ide érkezőknek.
Nézzük meg, hogyan is telhet el egy négy napos hosszúhétvége Trogirban!