Trogir gyöngyszeme, a Pantan strand

Trogir gyöngyszeme, a Pantan strand
0 5616

Trogir Horvátország egyik leghangulatosabb tengerparti városa, mely Magyarországról szinte végig az autópályán haladva érhető el. A mediterrán hangulatú kisváros fekvésének köszönhetően hosszabb szezonnal büszkélkedhet. A trogiri nyár meleg és száraz, de tavasztól az őszi hónapokig is kellemes, napos az időjárás. A trogiri riviéra gyönyörű kulturális örökségei mellett képeslapra illő tengerparttal és természettel büszkélkedhet, így joggal lett kedvelt turistacélpont.

A gyönyörű közép-dalmáciai város környékén számos strand várja az ide látogatókat – a trogiri riviéra minden városkája és faluja rendelkezik legalább egy nyilvános stranddal, ahol a turisták megmártózhatnak a kristálytiszta tengerben. A strandok többsége autóbusszal vagy taxihajóval is könnyen elérhető.

Trogir strandja, a Pantan (egyes útikalauzok Pantana néven említik) mindössze 1,5 kilométerre van a városközponttól. A strand fő érdekessége, hogy a Pantan folyó torkolatánál fekszik, így igazán különleges látványt nyújt. Az 500 kilométer hosszú strand homokos és apró kavicsos. A Pantan strand keleti oldalán található mediterrán fenyőerdő kellemes hűvöst biztosít a látogatók számára.

Kiváló strand a kisgyermekes családok számára

A Pantan strandon a kisgyermekekkel érkező családok is kikapcsolódhatnak és élvezhetik az Adriai-tenger szépségeit. A homokos és apró kavicsos strand kifejezetten megfelel a gyermekeknek és minimálisra csökkenti a sérülések veszélyét, ha a kicsi elesik. A fenyőerdő hűvöse menedéket nyújt a napsugaraktól a déli órákban. Mivel a strand közvetlen közelében bolt és vendéglő is található, így a szülőknek nem kell a számos strandkellék mellett még italt és ételt is cipelniük, ha egész napos fürdőzésre készül a család. A strandon bérelhető napernyők és nyugágyak kényelmesebbé teszik a pihenést. A nagyobb gyerekeket a vízen kívül is számos szórakozási lehetőség várja – kipróbálhatják magukat a strandröplabdában vagy a tollaslabdában, de elmehet a család vízibiciklizni vagy kajakozni is. A strandon WC és zuhanyzók is találhatók.

Hogyan lehet eljutni a Pantan strandra?

Mivel nincs messze a város központjától, a Pantan strand akár gyalog is megközelíthető, ha azonban nem szeretnénk a napernyővel és az úszógumikkal felszerelve sétálni a melegben, autóbusszal is könnyen eljuthatunk a gyönyörű partszakaszig. A 37-es számú busz Trogir autóbusz-pályaudvarából indul Split felé. A Pantan strandra tartó turisták azonban nem fognak sokáig utazni, mindössze néhány perc alatt elérkeznek a célpontig – a második megállónál kiszállva 200 méter könnyű séta után le kell fordulni jobbra, ahol már meg is pillantható a strandra mutató jel.

Trogir egyik legkedveltebb bárja

A Pantan strandon számos bár és vendéglő található. A legismertebb a Mosquito Beach Bar, ahol hideg frissítőkkel, fagylalttal és könnyű, mediterrán ételekkel várják a turistákat, akiknek akkor sem kell messzire menniük, ha megéheznek vagy megszomjaznak a fürdőzés közben.

Aktív kikapcsolódás a Pantan strandon – a picigin

A sekély víz nem csak a kisgyermekek számára ideális – azok is kikapcsolódhatnak itt, akik nem tudnak úszni, vagy egyszerűen csak imádják a vízi játékokat. A partszakasz nagyszerűen megfelel arra is, hogy kipróbáljuk a picigint. A picigin egy labdajáték, mely minden korosztály számára nagyszerű szórakozást biztosít, és a sekély vízben játszák. A játék Split városából ered, de az erre alkalmas környékbeli strandokon, így a Pantanon is sokat játsszák a helybeliek. A játéknak nincs nyertese és egyetlen célja a szórakozás. Lényege, hogy öt játékos ötszöget formál, majd tenyérrel továbbítva a labdát igyekszik megakadályozni, hogy az a vízbe essen. A játék során gyakran szándékosan rosszul továbbítják a labdát, különböző attraktív mutatványokra késztetve ezzel a játékostársat.

Hasonló cikkek
Felejthetetlen kirándulás a Krka Nemzeti Parkba Felejthetetlen kirándulás a Krka Nemzeti Parkba

A Krka Nemzeti Park Trogirtól mindössze 60 kilométerre helyezkedik el, így sok kiránduló iktat be a trogiri nyaralásába egy fél- vagy egésznapos kirándulást a gyönyörű vízeséseiről ismert parkba. A Krka Nemzeti Park Šibenik városának közelében található, így a kirándulók ide is ellátogathatnak.

Bővebben
3378
Horvátországi látnivalók: városnézés vagy tengerparti pihenés? Mindenhol jó, de Horvátországban a legjobb! Horvátországi látnivalók: városnézés vagy tengerparti pihenés? Mindenhol jó, de Horvátországban a legjobb!

Amikor nyaralást tervezünk, a legtöbb esetben kétféle céllal utazunk egy külföldi országba: új élményekkel szeretnénk gazdagodni és városnézéssel tölteni napjainkat, vagy kipihennénk a mindennapi fáradalmakat egy kiadós tengerparti heverészéssel. Horvátország többek között azért csodálatos úti célpont, mert akár kalandokra vágyunk, akár egy koktélra a medence mellett, mindkét opcióra lehetőségünk van. A tökéletes helyszín az élmények és élvezetek maximális kihasználására egyértelműen Dalmácia, hiszen gazdag történelmi múlttal, lenyűgöző tengerpartokkal és eszméletlen strandokkal vár ránk a térség. Tekintsük meg, miért érdemes Horvátországba nyaralást tervezni és a horvátországi látnivalókat felfedezni!

Bővebben
1658
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Plitvicei-tavak – Horvátország egyik legszebb természeti látnivalója
Plitvicei-tavak – Horvátország egyik legszebb természeti látnivalója

A horvátországi nyaralásról mindenkinek az Adriai-tenger jut az eszébe, a tengerparti nyaralás során azonban kirándulásokat tehetünk a horvát nemzeti parkok egyikébe is. A Plitvicei-tavak kihagyhatatlan célpontnak számítanak, Trogir városától 230 kilométerre találhatók.

2019.07.05.
Trogir, a Trónok harca forgatási helyszíne
Trogir, a Trónok harca forgatási helyszíne

Trogir óvárosa Közép-Dalmácia valódi gyöngyszeme, mely 1997 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Ebben a városban talált menedéket IV. Béla, mikor a tatárok elől menekült, a város azonban nem csak történelmi érdekességeket rejt.

2019.09.02.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.