Trogir, a Trónok harca forgatási helyszíne

Trogir, a Trónok harca forgatási helyszíne
0 5919

Trogir óvárosa Közép-Dalmácia valódi gyöngyszeme, mely 1997 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Ebben a városban talált menedéket IV. Béla, mikor a tatárok elől menekült, a város azonban nem csak történelmi érdekességeket rejt.

A számos rajongóval büszkélkedő, nemrég végetért világhírű sorozatot, a Trónok harcát Izlandtól kezdve, Írországon át, egészen Marokkóig, számos helyszínen forgatták – a magyar rajongók azonban ennél sokkal közelebb lévő Trónok harca helyszíneket is meglátogathatnak. A meseszép horvát tengerpart különleges hangulatú települései számos sorozatbeli helyszínt keltettek életre.

A legtöbb jelenetet Dubrovnikban forgatták – a város szűk, romantikus hangulatú kis utcácskái Királyvár sikátorait játszották. A városban található a Minčeta-erőd is, mely a sorozatban a Halhatatlanok Házaként tűnt fel, ahol Daenerys fogságba esett. A Dubrovnik közelében található Trsteno Arborétum is számos, főként romantikus töltetű jelenetnek adott otthont. Itt található az a terasz, melyen Lady Olenna Tyrell szövögette a terveit, a rajongók pedig azt a szökőkutat is megcsodálhatják, ahol Loras Tyrell és Sansa Stark találkoztak. Dubrovniktól nem messze található a Lovrijenac-erőd is, amely a sorozatbeli Vörös-erőd alapjául szolgált. Lokrum szigete Dubrovnik közelében található – a szigetben számos olyan jelenetet forgattak, melyek az igen gazdag Qarth városában játszódnak.

A magyar rajongóknak azonban nem kell egész Dubrovnikig utazniuk – Split környékén is számos jelenetet forgattak. A város közelében fekszik az a gyönyörű partszakasz is, ahol Daenerys és a sárkányai megpihennek. Klis vára is Split közelében található, mely néhány számítógépes változtatás után Meereent alakította a sorozatban. A várat azoknak a turistáknak is érdemes felkeresni, akik nem Trónok harca rajongók, hiszen az erődítmény és a környező táj is lenyűgöző. Splitben 2019 májusában új Trónok harca múzeum is nyílt, melyben a rajongók számos replikával – fegyverekkel és kosztümökkel – találkozhatnak. Splittől Trogir felé haladva útba esik Kaštel Gomilica is, mely a Trónok harca ötödik évadjában Braavos partjaként jelent meg a sorozatban.

A képeslapra illő Trogirba érkezve a rajongók Qarth városának jeleneteit eleveníthetik fel. Qarth a GOT-univerzum ismert része – már a második évad negyedik részében is lenyűgözte a rajongókat, mikor Daenerys először lépett be a gyönyörű helyre. Ugyan néhány más sorozatbeli helyszínen zajló jelenetet is itt forgattak, a rajongók Qarth városát ismerhetik fel Trogirban. Trogir gyönyörű, velencei stílust idéző óvárosa kiváló választás volt a sorozatbeli gazdag, gyönyörű kereskedőváros megelevenítésére, és nem volt szükség túl sok számítógépes módosításra. A Qarthban játszódó jelenetek egy részét a Szent Dominik kolostorban és annak környékén vették fel, amit mindenképp érdemes meglátogatni. A sorozatrajongóknak ajánlott szeptemberben ellátogatni a városba, mikor az idő még kellemes, a tenger meleg, viszont a kevesebb nyaralónak köszönhetően több idő marad arra, hogy a rajongók a sorozatbeli helyszíneken fotózkodjonak és nyugodtan körbejárják a várost. Érdekesség, hogy Trogir nem csak a GOT-stábot csábította a horvát tengerpartra – az amerikai „Dig” minisorozat egyes részeit is Trogirban forgatták. Trogir ebben a sorozatban Jeruzsálemet hivatott megtestesíteni.

Trogirból könnyen megközelíthető Šibenik városa is – ide a Krka Nemzeti Parkba induló buszos kirándulások során is eljuthatunk. Šibenik városa volt a Trónok harcából ismert Braavosban játszódó jelenetek nagy részének forgatási helyszíne. Ugyan a hatalmas kikötőőrt természetesen nem fogjuk itt találni, a dalmát város minden bizonnyal a filmbeli helyszínt juttatja majd minden rajongó eszébe.

Trogirban és környékén tehát a hagyományos nyaralási aktivitások mellett akár kedvenc sorozatunk helyszíneire is ellátogathatunk.

Hasonló cikkek
A trogiri Szent Márk torony A trogiri Szent Márk torony

A Szent Márk torony előtt sok Trogirban nyaraló turista áll meg fényképezkedni, hiszen a bástyára emlékeztető torony és a mediterrán háttér igazán hangulatos nyaralási fotókat eredményez.

Bővebben
2489
Trogir ősszel – egy rejtett kincs, amit érdemes felfedezni Trogir ősszel – egy rejtett kincs, amit érdemes felfedezni

Egy szuper kirándulást szerveznétek az őszi szünetre? Ha szeretnétek egy kicsit kikapcsolódni a sulikezdés után, akkor érdemes ellátogatni Trogir városába, ahol megannyi kaland vár rátok.

Dobjátok fel az őszt és utazzatok el Trogirba!

Bővebben
239
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Snorkelezés Trogir környékén
Snorkelezés Trogir környékén

Trogir Közép-Dalmácia egyik legkedveltebb nyaralóhelye – a meseszép óváros, a kultúra, az azúrkék Adriai-tenger és a mediterrán léghajlat rengeteg turistát vonz ebbe a szimpatikus kis városkába. Sokan azonban nem közvetlenül Trogirban szállnak meg, hiszen a környék kisebb települései is számos szálláshelyet kínálnak.

2019.03.15.
Trogir – az aktív nyaralás kiváló helyszíne
Trogir – az aktív nyaralás kiváló helyszíne

Trogir Közép-Dalmácia egyik legszebb, legjobb állapotában megmaradt középkori városkája. Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak a múzeumrajongók tudnak itt jól szórakozni. Trogir és a szomszédos Čiovo szigete számos lehetőséget kínál a fiatalok és az aktív nyaralást kedvelők számára is.

2020.05.13.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.