Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 5. rész

Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 5. rész
0 2366

A Trogir városával kapcsolatos érdekességeket bemutató cikksorozatunk utolsó részéhez érkeztünk – még öt érdekesség vár ránk, elkalandozunk majd a Pantan folyó partjára és hozunk néhány érdekességet Čiovo szigetéről is, ahol a legtöbb Trogiri riviérán nyaraló turista szálláshelye található. Vágjunk bele!

A Pantan Mlinice

Mindössze 3 kilométerre Trogirtól található a Pantan Mlinice, ahol 12 különböző forrásból érkező édesvíz keveredik a tengervízzel, így egy különleges élőhelyet alkotva számos madár- és halfajnak. Az itt található vízimalmok a XVI. században épültek és az Adria partjának legjellegzetesebb erődítményszerű reneszánsz malmai. A terület különösen védett. Érdemes ide ellátogatni, tenni egy sétát, etetni a kacsákat, megnézni a malmot és a közeli vendéglőben megkóstolni a helyi ételkülönlegességeket!

A hírhedt Čiovo-híd

A Trogir óvárosát és Čiovo szigetét összekötő kis híd nyaranta rendkívül forgalmas, így a turisták és a helyiek is keserű szájízzel emlékeznek vissza a hídon keletkezett dugóban töltött időre. Ez korábban különösen igaz volt, hiszen a szigetet a szárazfölddel csak ez az egy híd kötötte össze és csak a vízi járművek nyújtottak alternatívát. Nemrégiben azonban elkészült egy új híd, mely összeköti Trogirt a Čiovo szigettel, így a régi híd forgalma is csökkent. A helyiek egyébként közel 30 évet vártak az új hídra.

Gospa od Prizidnice

Trogir környékén számos kis templom és kápolna található, a Gospa od Prizidnice viszont egy olyan eldugott, XVI. századi kis templom, melyet Čiovo szigetének északi oldalán tekinthetnek meg a turisták. A templomban glagolita szerzetesek és papok imádkoztak. A templom ad otthont a Szűzanya Kréta szigetéről származó, XIV. századi képének is. A szentélyt az elbeszélések azokhoz a tengerészekhez kapcsolják, akik a viharos tengeren veszélybe kerültek. Erről tanúskodnak a szentélyben található kis hajók is.

A ljubitovicai fokhagyma

Légvonalban 15 kilométerre Trogirtól található a kis szárazföldi Ljubitovica falucska, mely világszerte ismert az egészséges bio fokhagymáról. A környéken a Šarac fajtájú fokhagymát termesztik – ugyanez a neve a helyi mezőgazdasági szövetségnek is, amelyet 150 család alkot, akik elsősorban ezt a fokhagymát termesztik. A fokhagyma természetes antibiotikum és fertőtlenítőszer. Ez az autentikus halvány rózsaszín/lila fajta majdnem kihalt az 1990-es években, de a közelmúltban újrakezdték a termesztését.

Čiovo szigete

A Čiovo-szigetet a történelem során a pestissel fertőzöttek és a menekültek szigeteként ismerték. A sziget csak a XV-XVI. századi török invázió után lett intenzíven lakott. A Trogiri nemesi családok nem építettek nyaralókat a szigeten, inkább gyümölcsösöket létesítettek a sík területeken. Manapság a sziget a családdal nyaralók egyik kedvelt célpontja, hiszen hangulatos kis tengerparti településekkel, számos gyönyörű stranddal, Trogir óvárosának közelségével, kristálytiszta vízzel és számos sportlehetőséggel csábítja a turistákat. Čiovo a Trogir-szigetcsoport legnagyobb szigete, olyan turisztikai központokkal, mint Okrug Gornji, Slatine és Arbanija. Ezek a kisvárosok szép nyaralási célpontok és nyáron rendkívül nyüzsgőek. Čiovo szigete a strandokon kívül a 20 kilométer hosszú, tematikus gyalog- és kerékpárútjáról is ismert.

Hasonló cikkek
Hogyan hozzuk ki a lehető legtöbbet a családi nyaralásból Horvátországban? Hogyan hozzuk ki a lehető legtöbbet a családi nyaralásból Horvátországban?

A vakáció legjobb része egy élményekben gazdag nyaralás a család aprajával és nagyjával. Azonban sokszor fejtörést okozhat, hogy hogyan szervezzünk egy olyan utat, ahol a gyerkőcök és a felnőttek is felhőtlenül kikapcsolódhatnak. Szerencsére nincs miért aggódni - Horvátország a lehető legjobb döntés, ha családi utat tervezünk.

Bővebben
1240
A trogiri Szent Dominik templom és kolostor A trogiri Szent Dominik templom és kolostor

Trogir Dalmácia egyik legfényesebb gyöngyszeme, számos történelmi emlékkel – az óvárosban szinte minden sarok mögött egy újabb érdekes épülettel, művészi alkotással vagy nyugodt templommal találkozhatunk.

Bővebben
1831
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
A legszebb trogiri marinák
A legszebb trogiri marinák

A fő kikötőkön kívül a horvát tengerparton számos kisebb kikötővel, úgynevezett marinával találkozhatnak a látogatók. A marinákat főleg a vitorlás jachtok használják. Trogir városát kristálytiszta tenger veszi körül, a kis szigetek és a meleg mediterrán éghajlat pedig különösen vonzóvá teszik a környéket.

2019.06.28.
Trogir – Horvátország gyöngyszeme
Trogir – Horvátország gyöngyszeme

Trogir Közép-Dalmácia egyik legszebb települése és Horvátország egyik legcsinosabb tengerparti városkája. A legszebb rész vitathatatlanul a középkori stílusú óváros, mely egy szigetecskén terül el és gyönyörű állapotban maradt meg az utókor számára.

2019.10.24.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.