Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 5. rész

Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 5. rész
0 2673

A Trogir városával kapcsolatos érdekességeket bemutató cikksorozatunk utolsó részéhez érkeztünk – még öt érdekesség vár ránk, elkalandozunk majd a Pantan folyó partjára és hozunk néhány érdekességet Čiovo szigetéről is, ahol a legtöbb Trogiri riviérán nyaraló turista szálláshelye található. Vágjunk bele!

A Pantan Mlinice

Mindössze 3 kilométerre Trogirtól található a Pantan Mlinice, ahol 12 különböző forrásból érkező édesvíz keveredik a tengervízzel, így egy különleges élőhelyet alkotva számos madár- és halfajnak. Az itt található vízimalmok a XVI. században épültek és az Adria partjának legjellegzetesebb erődítményszerű reneszánsz malmai. A terület különösen védett. Érdemes ide ellátogatni, tenni egy sétát, etetni a kacsákat, megnézni a malmot és a közeli vendéglőben megkóstolni a helyi ételkülönlegességeket!

A hírhedt Čiovo-híd

A Trogir óvárosát és Čiovo szigetét összekötő kis híd nyaranta rendkívül forgalmas, így a turisták és a helyiek is keserű szájízzel emlékeznek vissza a hídon keletkezett dugóban töltött időre. Ez korábban különösen igaz volt, hiszen a szigetet a szárazfölddel csak ez az egy híd kötötte össze és csak a vízi járművek nyújtottak alternatívát. Nemrégiben azonban elkészült egy új híd, mely összeköti Trogirt a Čiovo szigettel, így a régi híd forgalma is csökkent. A helyiek egyébként közel 30 évet vártak az új hídra.

Gospa od Prizidnice

Trogir környékén számos kis templom és kápolna található, a Gospa od Prizidnice viszont egy olyan eldugott, XVI. századi kis templom, melyet Čiovo szigetének északi oldalán tekinthetnek meg a turisták. A templomban glagolita szerzetesek és papok imádkoztak. A templom ad otthont a Szűzanya Kréta szigetéről származó, XIV. századi képének is. A szentélyt az elbeszélések azokhoz a tengerészekhez kapcsolják, akik a viharos tengeren veszélybe kerültek. Erről tanúskodnak a szentélyben található kis hajók is.

A ljubitovicai fokhagyma

Légvonalban 15 kilométerre Trogirtól található a kis szárazföldi Ljubitovica falucska, mely világszerte ismert az egészséges bio fokhagymáról. A környéken a Šarac fajtájú fokhagymát termesztik – ugyanez a neve a helyi mezőgazdasági szövetségnek is, amelyet 150 család alkot, akik elsősorban ezt a fokhagymát termesztik. A fokhagyma természetes antibiotikum és fertőtlenítőszer. Ez az autentikus halvány rózsaszín/lila fajta majdnem kihalt az 1990-es években, de a közelmúltban újrakezdték a termesztését.

Čiovo szigete

A Čiovo-szigetet a történelem során a pestissel fertőzöttek és a menekültek szigeteként ismerték. A sziget csak a XV-XVI. századi török invázió után lett intenzíven lakott. A Trogiri nemesi családok nem építettek nyaralókat a szigeten, inkább gyümölcsösöket létesítettek a sík területeken. Manapság a sziget a családdal nyaralók egyik kedvelt célpontja, hiszen hangulatos kis tengerparti településekkel, számos gyönyörű stranddal, Trogir óvárosának közelségével, kristálytiszta vízzel és számos sportlehetőséggel csábítja a turistákat. Čiovo a Trogir-szigetcsoport legnagyobb szigete, olyan turisztikai központokkal, mint Okrug Gornji, Slatine és Arbanija. Ezek a kisvárosok szép nyaralási célpontok és nyáron rendkívül nyüzsgőek. Čiovo szigete a strandokon kívül a 20 kilométer hosszú, tematikus gyalog- és kerékpárútjáról is ismert.

Hasonló cikkek
Nyaralj olcsón 2023-ban! Ingyenes programok Trogirban és környékén Nyaralj olcsón 2023-ban! Ingyenes programok Trogirban és környékén

Horvátország és Trogir városa széles körben kedvelt úticélpontok a magyar nyaralók körében. Nem csak az utazás előnyös, hiszen repülőutak helyett autóval is megközelíthetjük desztinációnkat, de teljesen igényeinkre szabható a nyaralás.

Ha el szeretnénk jutni végre egy tengerparti vakációra, de nem szeretnénk sokat költeni, érdemes Trogir városát választani! Mutatjuk, hogy miért.

 

Bővebben
979
Maslinica, Šolta szigetének gyöngyszeme Maslinica, Šolta szigetének gyöngyszeme

Maslinica Šolta szigetének nyugati oldalán terül el – ez az egyetlen település és kikötő a nyugati partszakaszon. A természet a városka környékén gyönyörű, a képeslapra illő köves partszakaszt fenyőerdők keretezik, a hét apró szigetecskéből (Polebrnjak, Saskinja, Stipanska, Kamik, Balkun, Rudula és Grmej) álló szigetcsoport pedig számos történelmi emléket rejt. Maslinica az 1700-as évek elején keletkezett, mikor a velenceiek engedélyt adtak a Marchi nemesi családnak a település kialakítására és a tornyokkal ellátott kastély felépítésére, mely segített a gyakori kalóztámadások elleni védelemben.

Bővebben
2804
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Dalmácia titkos kincse, a dalmát olíva olaj
Dalmácia titkos kincse, a dalmát olíva olaj

Sokan nem tudják, hogy Trogir környéke, Dalmácia bővelkedik az olíva ültetvényekben. Az itt készülő olíva olaj hagyománya többezer éves tradíciókon nyugszik.

Kóstolj bele a dalmát olíva olaj titkaiba és tudj meg mindent cikkünkből!

2022.09.25.
Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 1. rész
Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 1. rész

Čiovo szigetén a nyaralók számos kellemes, mediterrán hangulatú településen szállhatnak meg. Maga a sziget is gyönyörű és számos látnivalóval várja látogatóit, de további előnyt jelent Trogir városának közelsége is, ahol az óváros számos tartalommal kecsegtet.

2019.08.01.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.