Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 4. rész

Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 4. rész
0 1431

Ötrészes cikksorozatunk mai részében folytatjuk a Trogir városával kapcsolatos érdekességek felsorolását, melyet kedvcsinálóként és a nyaralási terv elkészítése során is érdemes elolvasni. Számos olyan érdekességet sorolunk fel, melyek miatt érdemes Trogirt választani a nyaralás célpontjának, a felsorolt látványosságokat pedig két strandolás között akár meg is tekinthetjük!

Gasztronómiai örökség

A legtöbb dalmáciai település lakosaihoz hasonlóan a trogiriak is rendkívül büszkék gasztronómiai örökségükre. A különféle történelmi korszakok és népek hatására a trogiri mediterrán ételek ókori görög, római, velencei és francia ízeket is hordoznak. Az ismert helyi ételek közé tartoznak az olyan halételek, mint a pašticada, valamint a tésztaételek, például a rafioli is.

Hírességek Trogirban

Trogir nem csak a filmesek számára vonzó – ez egy olyan hely, melyet érdekes és érdemes meglátogatni, és a hírességek sem tudnak ellenállni ennek a gyönyörű városkának. A színészek és a rendezők mellett más hírességek is szívesen látogatják Trogirt. A helyiek különösen büszkék arra, hogy látogatásuk során VIII. Eduárd, Károly herceg, Wallis Simpson és George Bernard Shaw is el voltak ragadtatva a városkától és a lakosok vendégszeretetétől. Az utóbbi években Trogirt évente látogatja Bernie Ecclestone és Karolina monacói hercegnő is. Trogir számos ismert horvát művészt inspirált, köztük Ivan Meštrović és Emanuel Vidović festőművészeket is.

Iskolák lélegzetelállító kilátással

A helyi gyerekek, akik a Petar Berislavić általános iskolába járnak, mely 1909-ben épült, nagyon szerencsések, hiszen a tanórák alatt az egyik legszebb kilátásban gyönyörködhetnek – amikor nem a táblára vagy az olvasnivalóra figyelnek. Az iskola a trogiri sétányon található, így a kisdiákok az osztálytermek ablakaiból a vízpartra és a szomszédos Čiovo sziget partjaira néznek. A kilátás az iskolából a város egyik legszebbje.

Csodálatos helyszínek a vitorlázás és a búvárkodás szerelmeseinek

Trogir közelében számos sziget és szigetcsoport található, melyeket mindenképp érdemes felfedezni. A városból számos hajókirándulás indul, melyek során kényelmes és biztonságos körülmények között tudjuk megtekinteni az Adria szépségeit. Trogir mindig is fontos nautikai központ volt, napjainkban pedig látogatott vitorlás desztináció is. A vitorlázásra kiváló helyszín a Krknjaši, azaz a Kék Lagúna is – ha nem vitorlázni szeretnénk, csak csobbanni egyet a gyönyörű strandon, hajókirándulások során juthatunk el ide. A Drvenik sziget északkeleti oldalán található Kék Lagúna a vitorlázás és a strandolás mellett kiváló helyszínt biztosít a snorkeling, vagyis a szabadtüdős búvárkodás rajongói számára is. A búvárkodás szerelmesei meglátogathatják a Jelinak-öbölben kialakított víz alatti múzeumot is, mely a keresztutat ábrázolja. A múzeum legérdekesebb darabja a 9 méter magas Jézus-szobor. Trogirban számos, kezdők számára is alkalmas búvártúrára is be lehet fizetni, így bárki kipróbálhatja az egyik legszebb sportot.

Az Északi-kapu – a trogiri találkák helyszíne

A helyiek között ismert mondás a “találkozunk 7-kor az Északi-kapunál”, mely azt mutatja, mennyire népszerű találkozási helyszínről van szó. A kapu a XVII. század óta nyújt belépést a városba, és napjainkban is megvannak a hidat emelő láncok számára kialakított lyukak. A kaput Szent János szobra díszíti, korábban pedig egy velencei oroszlán volt az éke.

Hasonló cikkek
Egy nap Trogirban – 2. rész - a tengerparti sétány Egy nap Trogirban – 2. rész - a tengerparti sétány

A trogiri kirándulás kihagyhatatlan része a tengerparti sétány. A széles sétány egyik oldalát pálmafák keretezik, a másik oldalon pedig a Trogirt Čiovo szigetétől elválasztó azúrkék tengersáv található. Érdekesség, hogy ez a tengersáv 1987-ben a Szajna folyót, maga Trogir pedig Párizst játszotta a “Stealing Heaven” című filmben, amit Trogirban forgattak.

Bővebben
3339
Parasailing Trogirban Parasailing Trogirban

Trogir az extrém kikapcsolódást kedvelők számára is egy igazi paradicsom, hiszen számos érdekes sportot próbálhatnak ki az ide látogató turisták.

Bővebben
2938
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Az Opera Selecta, Trogir hangulatos klasszikus zenei fesztiválja
Az Opera Selecta, Trogir hangulatos klasszikus zenei fesztiválja

Azok, akik üdülésük során is szívesen vesznek részt kulturális eseményeken, nyaralásukat időzíthetik a trogiri Opera Selecta klasszikus zenei fesztivál idejére. A fesztivált hagyományosan július végén rendezik meg a Kamerlengo erődben.

2019.09.02.
Miért Trogir a legjobb kezdő- és végpontja minden dalmáciai nyaralásnak?
Miért Trogir a legjobb kezdő- és végpontja minden dalmáciai nyaralásnak?

Ahelyett, hogy a dalmáciai nyaralásunkat azzal kezdenénk, hogy a lekésett komp miatt bosszankodnánk, vagy üdülésünk utolsó napjaiban azon aggódnánk, hogy lekéssük a hazafelé vezető járatot, javaslunk egy egyszerű, dalmát megoldást, hogy lazán teljen az adriai szigeteken töltött nyaralás kezdete és vége is. A neve Trogir.

2020.03.10.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.