Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 1. rész

Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 1. rész
0 1348

A dalmát tengerpart “kis Velencéjének” is nevezett Trogir számos érdekességet rejt. Cikkünkben bemutatjuk a város és a környék legizgalmasabb látnivalóit és olyan tényeket, melyek még azokat a turistákat is meghökkentik, akik minden nyáron Trogir mellett teszik le a voksukat!

Trogir, a kecskék városa

A város nevének eredete több különböző legendára vezethető vissza. Az egyik legenda szerint Tragurion egy régi illír falu neve, mely albánul három követ jelent – ez azzal hozható kapcsolatba, hogy a helyi elbeszélések szerint Trogir három alapkövön épült fel.
Egy másik magyarázat szerint a város neve a görög Tragos (kecske) és Oros (domb) szavakból ered. Ez a változat szerint a név konkrét jelentése kecskedomb, ami a közeli Kozjak hegységre utal (a koza horvát szó kecskét jelent), de azzal is kapcsolatba hozható, hogy Trogir környékén elterjedt a kecsketenyésztés. A város román neve Tragurium volt, ami a szláv népek érkezésével a hetedik században Trogirrá alakult.

Óváros az UNESCO védelme alatt

Trogir az egyik legszebben megőrzött római-gótikus szigetváros. A város épületein jól láthatóan nyomon követhetőek a különböző uralkodási periódusok. Az épületeken román, gótikus, reneszánsz és barokk stílus is megfigyelhető.
Az UNESCO ezt felismerve 1997-ben Trogir óvárosát a világörökség részévé nyilvánította. Trogirt gyakran múzeumvárosként emlegetik, gazdag kulturális örökségének és jól megőrzött, autentikus építészetének köszönhetően. Trogirban a középkori örökség előtt tisztelegve minden évben megrendezik a Középkori vásárt, mely az ide látogató turisták számára is érdekes program.

Fontos művészek és ismert emberek

Trogir számos történelmileg fontos személynek adott otthont. Az egyik ilyen fontos személy Niccolò di Giovanni Fiorentino, aki a híres Donatello tanítványa volt. Az ismert építész és szobrász munkája a Ćipiko palotán és a Loggián is megtekinthető.
Trogir építészetén jelentős nyomot hagyott Alesi, Juraj Dalmatinac (a šibeniki katedrális építésze), valamint az olyan trogiri művészek is, mint Ivan Budislavić, Blaž Jurjev Trogiranin és Ivan Duknović. Trogir ismert lakosa volt Petar Berislavić horvát herceg is, aki leginkább a török és velencei uralom ellen vívott csatáiról ismert. Ivan Lucić ismert horvát történész is trogiri származású. 

Kairos görög isten

A legenda szerint Kairos a szerencsés pillanat istene.
A Kairost ábrázoló dombormű minden bizonnyal a görög művészet egyik legszebben megőrzött emléke, mely az i.e. IV. századból származik. Napjainkban az emléket a “Kairos” gyűjteményben, a Szent Miklós kolostorban lehet megtekinteni.
Kairos a legenda szerint a szerencsés pillanat istene, aki az ember élete során csak egyszer jelenik meg – ha elkapjuk a hajánál fogva, minden kívánságunk teljesül, de ha nem, elszalasztottuk a lehetőségünket. 

Radovan-kapu

Trogir katedrálisának egyik legszebb része az a portál, azaz kapu, amit Radovan helyi szobrászmester alkotott meg a XIII. században. A kapu egyik érdekessége, hogy teljes egészében egyetlen egy, nagy kőből lett kifaragva.
A kapu bal oldalán Ádám és Éva kapta a központi szerepet, felső részén pedig Krisztus születése van bemutatva, de gyönyörűen kifaragott apostolokat, állatokat is találhatunk rajta. A kapu kötelező látványosság minden Trogirban nyaraló turista számára.
Tarts velünk cikksorozatunk többi részében is, hiszen számos további érdekességet tudhatsz meg Trogir városáról!

Hasonló cikkek
Parasailing Trogirban Parasailing Trogirban

Trogir az extrém kikapcsolódást kedvelők számára is egy igazi paradicsom, hiszen számos érdekes sportot próbálhatnak ki az ide látogató turisták.

Bővebben
2718
Hová kiránduljunk Trogirból? Plitvicei-tavak vagy Krka Nemzeti Park Hová kiránduljunk Trogirból? Plitvicei-tavak vagy Krka Nemzeti Park

Trogir városa önmagában varázslatos, azonban rengeteg kikapcsolódási lehetőség is vár ránk, amennyiben itt nyaralunk idén nyáron. Az iránytrogir.hu most összeszedte, hogy hová érdemesebb ellátogatni. Vajon a Plitvicei-tavak, vagy a Krka Nemzeti Park a jobb választás?

Olvasd el cikkünket és válaszd ki a számodra tökéletes Nemzeti Parkot Trogir közelében!

 

Bővebben
466
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Tavaszi vakáció Trogirban – miért érdemes ilyenkor nyaralni?
Tavaszi vakáció Trogirban – miért érdemes ilyenkor nyaralni?

A nyaralást sokszor a nyári hónapokra időzítjük, amikor a rekkenő hőséget a tengerparton vészeljük át. Azonban mindenkinek érdemes egyszer Trogirba látogatnia a tavaszi hónapok során, hiszen ilyenkor is rengeteg élmény és felfedezni való vár ránk.

Olvass tovább és már mutatjuk is, hogy miért érdemes Trogirba utazni tavasszal!

2023.02.21.
Mondj igent Horvátországban! Esküvő Trogirban
Mondj igent Horvátországban! Esküvő Trogirban

Az a bizonyos Nagy Nap az egyik legfontosabb esemény az ember életében, így nem véletlenül szeretnénk, ha tökéletesen alakulna minden egyes részlete. Amíg sokan megelégednek az egyszerű polgári esküvőkkel, nincs azzal sem probléma, ha tengerparti álomszertartásról ábrándozunk. És bár elérhetetlen álomnak tűnik, valójában könnyebb megvalósítani a tengerparti esküvőt Horvátországban, mint gondolnánk.

2022.04.04.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.