Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 1. rész

Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 1. rész
0 1721

A dalmát tengerpart “kis Velencéjének” is nevezett Trogir számos érdekességet rejt. Cikkünkben bemutatjuk a város és a környék legizgalmasabb látnivalóit és olyan tényeket, melyek még azokat a turistákat is meghökkentik, akik minden nyáron Trogir mellett teszik le a voksukat!

Trogir, a kecskék városa

A város nevének eredete több különböző legendára vezethető vissza. Az egyik legenda szerint Tragurion egy régi illír falu neve, mely albánul három követ jelent – ez azzal hozható kapcsolatba, hogy a helyi elbeszélések szerint Trogir három alapkövön épült fel.
Egy másik magyarázat szerint a város neve a görög Tragos (kecske) és Oros (domb) szavakból ered. Ez a változat szerint a név konkrét jelentése kecskedomb, ami a közeli Kozjak hegységre utal (a koza horvát szó kecskét jelent), de azzal is kapcsolatba hozható, hogy Trogir környékén elterjedt a kecsketenyésztés. A város román neve Tragurium volt, ami a szláv népek érkezésével a hetedik században Trogirrá alakult.

Óváros az UNESCO védelme alatt

Trogir az egyik legszebben megőrzött római-gótikus szigetváros. A város épületein jól láthatóan nyomon követhetőek a különböző uralkodási periódusok. Az épületeken román, gótikus, reneszánsz és barokk stílus is megfigyelhető.
Az UNESCO ezt felismerve 1997-ben Trogir óvárosát a világörökség részévé nyilvánította. Trogirt gyakran múzeumvárosként emlegetik, gazdag kulturális örökségének és jól megőrzött, autentikus építészetének köszönhetően. Trogirban a középkori örökség előtt tisztelegve minden évben megrendezik a Középkori vásárt, mely az ide látogató turisták számára is érdekes program.

Fontos művészek és ismert emberek

Trogir számos történelmileg fontos személynek adott otthont. Az egyik ilyen fontos személy Niccolò di Giovanni Fiorentino, aki a híres Donatello tanítványa volt. Az ismert építész és szobrász munkája a Ćipiko palotán és a Loggián is megtekinthető.
Trogir építészetén jelentős nyomot hagyott Alesi, Juraj Dalmatinac (a šibeniki katedrális építésze), valamint az olyan trogiri művészek is, mint Ivan Budislavić, Blaž Jurjev Trogiranin és Ivan Duknović. Trogir ismert lakosa volt Petar Berislavić horvát herceg is, aki leginkább a török és velencei uralom ellen vívott csatáiról ismert. Ivan Lucić ismert horvát történész is trogiri származású. 

Kairos görög isten

A legenda szerint Kairos a szerencsés pillanat istene.
A Kairost ábrázoló dombormű minden bizonnyal a görög művészet egyik legszebben megőrzött emléke, mely az i.e. IV. századból származik. Napjainkban az emléket a “Kairos” gyűjteményben, a Szent Miklós kolostorban lehet megtekinteni.
Kairos a legenda szerint a szerencsés pillanat istene, aki az ember élete során csak egyszer jelenik meg – ha elkapjuk a hajánál fogva, minden kívánságunk teljesül, de ha nem, elszalasztottuk a lehetőségünket. 

Radovan-kapu

Trogir katedrálisának egyik legszebb része az a portál, azaz kapu, amit Radovan helyi szobrászmester alkotott meg a XIII. században. A kapu egyik érdekessége, hogy teljes egészében egyetlen egy, nagy kőből lett kifaragva.
A kapu bal oldalán Ádám és Éva kapta a központi szerepet, felső részén pedig Krisztus születése van bemutatva, de gyönyörűen kifaragott apostolokat, állatokat is találhatunk rajta. A kapu kötelező látványosság minden Trogirban nyaraló turista számára.
Tarts velünk cikksorozatunk többi részében is, hiszen számos további érdekességet tudhatsz meg Trogir városáról!

Hasonló cikkek
Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang Az Adriai-tenger kincse – a Kék Barlang

A mesébe illő szépségű Kék Barlang tagadhatatlanul az Adriai-tenger és Horvátország egyik leggyönyörűbb természeti csodája. Azok, akik Trogirban vagy Közép-Dalmácia bármely más városában nyaralnak, semmiképp sem hagyhatják ki ezt a leírhatatlan szépségű barlangot!

Bővebben
42106
Családi nyaralás Trogirban – így lehet stresszmentes a nyaralás gyermekekkel Családi nyaralás Trogirban – így lehet stresszmentes a nyaralás gyermekekkel

Családi nyaralást tervezel Trogirba, ahová a gyermekeket is elviszitek? Izgulsz, hogy minden rendben legyen? Ne aggódj! Segítünk megtervezni a tökéletes nyaralást az egész család számára.

Olvass tovább és tudj meg mindent, mielőtt elindultok életetek legnagyobb kalandjára Trogirban!

Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
6 hely, amit érdemes meglátogatnunk, ha Trogirban nyaralunk
6 hely, amit érdemes meglátogatnunk, ha Trogirban nyaralunk

Trogir varázslatos városa rengeteg látnivalót kínál az ide érkezőknek. Mesés történelmi emlékek, kulturális helyszínek és számos természeti kincs várja, hogy felfedezzük őket. Azonban nem csak ezért érdemes Trogirt választani, ha a tökéletes nyaralást keressük.

Fedezd fel velünk a Trogirból könnyedén elérhető kirándulóhelyeket, melyek garantáltan emlékezetessé varázsolják a nyaralást!

2022.12.02.
Maslinica, Šolta szigetének gyöngyszeme
Maslinica, Šolta szigetének gyöngyszeme

Maslinica Šolta szigetének nyugati oldalán terül el – ez az egyetlen település és kikötő a nyugati partszakaszon. A természet a városka környékén gyönyörű, a képeslapra illő köves partszakaszt fenyőerdők keretezik, a hét apró szigetecskéből (Polebrnjak, Saskinja, Stipanska, Kamik, Balkun, Rudula és Grmej) álló szigetcsoport pedig számos történelmi emléket rejt. Maslinica az 1700-as évek elején keletkezett, mikor a velenceiek engedélyt adtak a Marchi nemesi családnak a település kialakítására és a tornyokkal ellátott kastély felépítésére, mely segített a gyakori kalóztámadások elleni védelemben.

2019.02.25.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.