Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 1. rész

Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 1. rész
0 1570

A dalmát tengerpart “kis Velencéjének” is nevezett Trogir számos érdekességet rejt. Cikkünkben bemutatjuk a város és a környék legizgalmasabb látnivalóit és olyan tényeket, melyek még azokat a turistákat is meghökkentik, akik minden nyáron Trogir mellett teszik le a voksukat!

Trogir, a kecskék városa

A város nevének eredete több különböző legendára vezethető vissza. Az egyik legenda szerint Tragurion egy régi illír falu neve, mely albánul három követ jelent – ez azzal hozható kapcsolatba, hogy a helyi elbeszélések szerint Trogir három alapkövön épült fel.
Egy másik magyarázat szerint a város neve a görög Tragos (kecske) és Oros (domb) szavakból ered. Ez a változat szerint a név konkrét jelentése kecskedomb, ami a közeli Kozjak hegységre utal (a koza horvát szó kecskét jelent), de azzal is kapcsolatba hozható, hogy Trogir környékén elterjedt a kecsketenyésztés. A város román neve Tragurium volt, ami a szláv népek érkezésével a hetedik században Trogirrá alakult.

Óváros az UNESCO védelme alatt

Trogir az egyik legszebben megőrzött római-gótikus szigetváros. A város épületein jól láthatóan nyomon követhetőek a különböző uralkodási periódusok. Az épületeken román, gótikus, reneszánsz és barokk stílus is megfigyelhető.
Az UNESCO ezt felismerve 1997-ben Trogir óvárosát a világörökség részévé nyilvánította. Trogirt gyakran múzeumvárosként emlegetik, gazdag kulturális örökségének és jól megőrzött, autentikus építészetének köszönhetően. Trogirban a középkori örökség előtt tisztelegve minden évben megrendezik a Középkori vásárt, mely az ide látogató turisták számára is érdekes program.

Fontos művészek és ismert emberek

Trogir számos történelmileg fontos személynek adott otthont. Az egyik ilyen fontos személy Niccolò di Giovanni Fiorentino, aki a híres Donatello tanítványa volt. Az ismert építész és szobrász munkája a Ćipiko palotán és a Loggián is megtekinthető.
Trogir építészetén jelentős nyomot hagyott Alesi, Juraj Dalmatinac (a šibeniki katedrális építésze), valamint az olyan trogiri művészek is, mint Ivan Budislavić, Blaž Jurjev Trogiranin és Ivan Duknović. Trogir ismert lakosa volt Petar Berislavić horvát herceg is, aki leginkább a török és velencei uralom ellen vívott csatáiról ismert. Ivan Lucić ismert horvát történész is trogiri származású. 

Kairos görög isten

A legenda szerint Kairos a szerencsés pillanat istene.
A Kairost ábrázoló dombormű minden bizonnyal a görög művészet egyik legszebben megőrzött emléke, mely az i.e. IV. századból származik. Napjainkban az emléket a “Kairos” gyűjteményben, a Szent Miklós kolostorban lehet megtekinteni.
Kairos a legenda szerint a szerencsés pillanat istene, aki az ember élete során csak egyszer jelenik meg – ha elkapjuk a hajánál fogva, minden kívánságunk teljesül, de ha nem, elszalasztottuk a lehetőségünket. 

Radovan-kapu

Trogir katedrálisának egyik legszebb része az a portál, azaz kapu, amit Radovan helyi szobrászmester alkotott meg a XIII. században. A kapu egyik érdekessége, hogy teljes egészében egyetlen egy, nagy kőből lett kifaragva.
A kapu bal oldalán Ádám és Éva kapta a központi szerepet, felső részén pedig Krisztus születése van bemutatva, de gyönyörűen kifaragott apostolokat, állatokat is találhatunk rajta. A kapu kötelező látványosság minden Trogirban nyaraló turista számára.
Tarts velünk cikksorozatunk többi részében is, hiszen számos további érdekességet tudhatsz meg Trogir városáról!

Hasonló cikkek
Pakleni szigetek Pakleni szigetek

Hajóval Trogriból is könnyel elérhető, szemet gyönyörködtető természeti attrakció a Hvar közelében fekvő Pakleni szigetcsoport. A szigetecskéket a helyiek “Forski školji” néven emlegetik, a turistáknak szóló brossúrákban pedig egyre gyakrabban találkozhatunk a Paklinski szigetek megnevezéssel is.

Bővebben
4631
Kempingezés Trogir környékén Kempingezés Trogir környékén

A meseszép környezet számos kempingezőt csábít Trogir város környékére. A kempingezés nagyszerű élmény lehet, akár családok, akár baráti társaságok számára. Cikkünkben bemutatjuk, melyek a környék legszebb kempingjei.

Bővebben
2662
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
A trogiri Szent Márk torony
A trogiri Szent Márk torony

A Szent Márk torony előtt sok Trogirban nyaraló turista áll meg fényképezkedni, hiszen a bástyára emlékeztető torony és a mediterrán háttér igazán hangulatos nyaralási fotókat eredményez.

2019.10.03.
Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban
Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban

Egy vakációt sokszor családdal, barátokkal vagy a párunkkal tervezünk meg, azonban egyedül nyaralni sokszor egy igazán felemelő élmény lehet. Ehhez nincs is jobb célpont, mint Trogir városa.

Csinálj valami igazán szokatlant és próbáld ki a szóló utazást Trogirban!

2022.12.29.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.