Split, a romantika városa – randiötletek páros nyaraláshoz

Split, a romantika városa – randiötletek páros nyaraláshoz
0 646

Ha egy romantikus nyaralásra vágyunk kettesben, a Horvátországban található Split városa tökéletes úticélul szolgálhat. Ez a gyönyörű város egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utóbbi években, emellett a történelem, a mesés helyszínek és a rengeteg program remek lehetőséget nyújt a szerelmes kikapcsolódáshoz.

Olvasd el legújabb cikkünket és tervezd meg a legromantikusabb nyaralást Splitben!

Horvátország második legnagyobb városa, Split a dalmát régióban található. Bár a turistaforgalomnak köszönhetően egy nyüzsgő, mozgalmas és élettel teli térségről beszélhetünk, Split mégis az antik építészeti remekművekről és kulturális emlékművekről híres. Valódi időutazást tehetünk a reneszánsz, a barokk, a gótikus és a középkori épületek kavalkádjában, és miközben megismerkedünk a helyi történelemmel, egymásban is könnyedén elmélyülhetünk.

Romantikus séta

Tökéletes célpont Split óvárosa egy romantikus sétára, ahol kézen fogva fedezhetjük fel a lélegzetelállító látványosságokat. Semmiképp sem érdemes kihagyni a Diocletianus Palotát, mely az egyik legjobban megőrzött római kori maradvány a világon – nem véletlen áll az UNESCO védelme alatt. Nyugodtan szánjunk időt az elegáns udvarokon és a labirintusszerű utacskákon való andalgásra, közben pedig engedjük, hogy magával ragadjon bennünket a lenyűgöző építészet.

A palota központi szabadtéri területén felfedezhetjük a Szent Domnius-székesegyházat, mely a világ legrégebbi katolikus katedrálisa, és eredetileg Diocletianus császár mauzóleumának építették. Csodáljuk meg a katedrális külsejét körülvevő 24 oszlopból álló oszlopsort, mielőtt felmásznánk az ókori román stílusú harangtorony tetejére. Itt érdemes a kamerákat is elővenni, hiszen lélegzetelállító panoráma nyílik az óvárosra és a Marjan-hegyre. Egy igazán különleges romantikus pillanatot szerezhetünk itt, amely örök életre édes emlék maradhat.

Közös piknik

A Marjan parkerdő régóta közkedvelt kikapcsolódási pont a helyiek és az ide látogatók körében is. A természetvédelmi területet sűrű mediterrán fenyőerdő borítja, így a rekkenő hőség elől is elbújhatunk a lombkoronák hűsítő árnyéka alatt. A parkerdő 178 méter magasan terül el a Marjan-dombon, így álomszép kilátást nyújt a városra és a környező szigetekre. Érdemes egy kosárnyi finomsággal és egy üveg dalmát borral megkoronázni az itt eltöltött időt, miközben magunkba szívhatjuk ezt a mesés helyet és annak nyugalmát.

Túrázás

Ha nem vagyunk oda az egész hetes pihenésért és inkább az aktív kikapcsolódást keressük, Split garantáltan nem fog cserben hagyni bennünket.  A piknikkosár helyett érdemes a sportcipőt magunkkal vinnünk, hiszen a Marjan parkerdőben túra- és futóösvények is megtalálhatóak. Az igazán sportos párok kipróbálhatják magukat az itt található teniszpályákon is, ahol egy-két játékos meccset is könnyedén játszhatunk.

Távol a város zajától

Egy gyönyörű tengerparti strand ideális hely lehet a közös kikapcsolódáshoz és romantikázáshoz. Bár Split legkedveltebb strandja a Bačvice strand, számos más helyen is lehetőségünk van élvezni a tenger nyugalmát. Ha szívesen elmenekülnénk a tömegtől és egy csendes, romantikus helyre vágyunk, látogassunk el a dombos Marjan-félsziget déli oldalán található Kastelet strandot. Itt apró kavicsos, sekély part várja az ide érkezőket, a kényelmet pedig strandbár, öltözők és zuhanyzók szolgálják. Egy finom tengerparti koktél, egy közös csobbanás a tengerben és máris kész a recept a tökéletes nyaralós randihoz.

Próbáljunk ki egy borkóstolót

A dalmát borok nem véletlen népszerűek az ide érkezők körében – egy-két pohár után garantáltak a szerelmes pillantások. Splitben számos lehetőségünk van egy borkóstoló kipróbálására, mely remek lehetőséget kínál a pároknak az érzékek kényeztetésére. Egy profi helyi borászatban garantáltan kipróbálhatjuk a dalmát régió legfinomabb borait, és miközben a horvát borkultúrával ismerkedünk, kedvesünkkel is összhangba kerülhetünk.

Élvezzük a naplementét

Érdemes ellátogatni Split tengerparti sétányára, vagyis a Rivára, ahol egy romantikus vacsora vagy egy kézenfogós andalgás során megcsodálhatjuk a naplementét a tenger felett. Próbáljuk ki a dalmát konyha ínyencségeit, dobjuk fel a hangulatot színes koktélokkal, és ha igazán bulis hangulatunkban vagyunk, akár közös táncra is perdülhetünk a helyi diszkókban.

Hasonló cikkek
10 dolog, amit semmiképp ne felejts otthon, ha Horvátországba indulsz 10 dolog, amit semmiképp ne felejts otthon, ha Horvátországba indulsz

Mielőtt nekivágnánk a horvátországi nyaralásnak, érdemes a nagy izgalmak között átgondolni, hogy pontosan mit is érdemes bepakolnunk. Sajnos előfordul, hogy egy-két dolgot otthon hagyunk, ilyenkor pedig jobb esetben kellemetlenséget okozhat a boltok járásával eltöltött idő – rosszabb esetben pedig akár az egész vakációt megkeserítheti az elfelejtett tárgy.

Íme, az Iránytorgir.hu listája, amivel biztosan gondoskodhatsz a kényelmes és pontos csomagolásról, mielőtt útnak indulnátok!

Bővebben
3350
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 1. rész Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 1. rész

A dalmát tengerpart “kis Velencéjének” is nevezett Trogir számos érdekességet rejt. Cikkünkben bemutatjuk a város és a környék legizgalmasabb látnivalóit és olyan tényeket, melyek még azokat a turistákat is meghökkentik, akik minden nyáron Trogir mellett teszik le a voksukat!

Bővebben
1605
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Mit érdemes tudnod, ha Trogirban vagy Čiovo szigetén nyaralsz?
Mit érdemes tudnod, ha Trogirban vagy Čiovo szigetén nyaralsz?

Kevesen vannak azok, akik szeretik a nyaralás minden részletét jó előre megtervezni, azonban a spontán utazások szerelmesei számára is ajánlott, hogy néhány alapvető dologról tájékozódjanak, mielőtt útnak indulnak.

2019.06.28.
6 tipp az olcsóbb nyaralásért Horvátországban
6 tipp az olcsóbb nyaralásért Horvátországban

Egy horvátországi nyaralás gyakran vetekszik egy balatoni nyaralás árával. Azonban érdemes okos döntéseket hoznunk a vakáció alatt is, mielőtt túlságosan felszöknének a költségek.

Íme 6 tipp, amivel garantáltan egy élvezetes és olcsó nyaralást tervezhetünk Horvátországba!

2022.07.20.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.