Miért Trogir a legjobb kezdő- és végpontja minden dalmáciai nyaralásnak?

Miért Trogir a legjobb kezdő- és végpontja minden dalmáciai nyaralásnak?
0 605

Ahelyett, hogy a dalmáciai nyaralásunkat azzal kezdenénk, hogy a lekésett komp miatt bosszankodnánk, vagy üdülésünk utolsó napjaiban azon aggódnánk, hogy lekéssük a hazafelé vezető járatot, javaslunk egy egyszerű, dalmát megoldást, hogy lazán teljen az adriai szigeteken töltött nyaralás kezdete és vége is. A neve Trogir.

A dalmát életstílus

Mindenki, aki nyaralt már Dalmáciában, valószínűleg bosszankodott már valamilyen késés miatt. Van erre azonban egy egyszerű megoldás, melyet minden turistának érdemes szem előtt tartania: ne próbáld megváltoztatni Dalmáciát, hagyd, hogy Dalmácia változtasson meg téged!

A horvát tengerparton a dolgok nem történnek gyorsan – és nem is kell. Ez is része a varázsnak. Mégis sok turista magával hozza otthonról a hétköznapok sietségét és megpróbálja a saját szabályait a nyaralás során is alkalmazni. Ez azonban nagy kár, hiszen így nem tudnak igazán kikapcsolódni és megszabadulni az otthoni stressztől.

Nyaralási problémák

Azok, akik Hvar vagy Vis szigetén nyaralnak, az első és az utolsó napjaikat a gyönyörű, trópusi környezetben azzal töltik, hogy az érkezésen vagy a hazautazáson agyalnak. “Elérjük az utolsó kompot, vagy kénytelenek leszünk Splitben aludni?” “Fel tudunk elég korán kelni, hogy elérjük az első katamaránt és odaérjünk a repülőre?” “Mi van akkor, ha az erős szél miatt nem indul a járat?”

Teljesen felesleges azonban ilyen és hasonló kérdésekkel bombázniuk magukat a turistáknak, hiszen Trogir remek megoldást kínál az ilyen esetekben. Azok számára is csak ajánlani tudjuk, hogy látogassák meg Trogir városát, akik valamelyik másik közép-dalmáciai sziget mellett tették le voksukat. Azzal például, hogy a hvari vagy visi nyaralás első és utolsó éjszakáját Trogirban töltik a turisták, sokkal könnyebbé tehetik a megérkezést és a hazaindulást.

Miért érdemes ellátogatni Trogir városába?

Ahelyett, hogy a kompra sietnénk, vagy 40 percet töltenénk a taxiban, érdemes a reptérről közvetlenül az UNESCO által műemlékké nyilvánított város felé venni az irányt. A város sugárzik a 3000 éves kövek történetétől, az építészeti stílusok izgalmas keveréke pedig lélegzetelállító épületeket eredményez. A turistákat hangulatos, macskaköves utcácskák, festői szépségű terek és lenyűgöző tengerparti sétány várja Közép-Dalmácia ékszerdobozában, Trogirban.

A városban számos autentikus dalmát vendéglő is található, ahol a helyi ételkülönlegességeket kiváló borokkal egészíthetik ki a turisták. A Trogir környéki szőlőültetvények az eredeti, világhírű Zinfandel szőlőfajtának adnak otthont, melyből nagyszerű borokat készítenek a dalmát borászok.

A kényelmes “Trogir-opció”

Trogir a szigeti nyaralás tökéletes kezdőpontja. Megérkezésünk után bejárhatjuk a várost, megkóstolhatjuk valamelyik helyi különlegességet és kipihenhetjük az utazás fáradalmait, reggel pedig kényelmes tempóban tudunk megindulni a végső desztinációnk felé. Ugyanez pedig fordított irányban is működik.

Ahelyett, hogy kora hajnalban ébrednénk és sietnénk, hogy elérjük a kora reggeli repülőt, az utolsó előtti nap délutánján kellemes kompozással eljuthatunk Trogirba, elhelyezkedhetünk a szálláshelyen és a nyaralásunkat egy történelmi hangulatú sétával, finom vacsorával és koktélokkal zárhatjuk. Reggel pedig kényelmesen megreggelizhetünk és rövid idő alatt a spliti reptéren lehetünk.

Tekintse meg az eredeti cikket itt.

Hasonló cikkek
Maslinica, Šolta szigetének gyöngyszeme Maslinica, Šolta szigetének gyöngyszeme

Maslinica Šolta szigetének nyugati oldalán terül el – ez az egyetlen település és kikötő a nyugati partszakaszon. A természet a városka környékén gyönyörű, a képeslapra illő köves partszakaszt fenyőerdők keretezik, a hét apró szigetecskéből (Polebrnjak, Saskinja, Stipanska, Kamik, Balkun, Rudula és Grmej) álló szigetcsoport pedig számos történelmi emléket rejt. Maslinica az 1700-as évek elején keletkezett, mikor a velenceiek engedélyt adtak a Marchi nemesi családnak a település kialakítására és a tornyokkal ellátott kastély felépítésére, mely segített a gyakori kalóztámadások elleni védelemben.

Bővebben
1896
A Cetina folyó szépségei A Cetina folyó szépségei

A Cetina Dalmácia leghosszabb folyója, forrása a Dinári-hegység északnyugati részén található, és az Adriai-tengerbe ömlik.

Bővebben
3945
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

VIP kupn
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Miért érdemes 2022-ben Horvátországban nyaralni?
Miért érdemes 2022-ben Horvátországban nyaralni?

Közeledik az idei nyár, így érdemes a nyaralás tervezésébe előbb-utóbb belekezdeni. A tökéletes nyaralást tervezgetve sokszor messzi egzotikus tájakra vágyunk, vagy épp ellenkezőleg, inkább a népszerű európai fővárosokat keressük fel városnézés szempontjából. Azonban nem szabad arról megfeledkeznünk, hogy Horvátország egy igazi gyöngyszem, ahol izgalmas nyári kalandok, varázslatos tájak, meseszép tengerpartok és számos különböző program vár ránk, akár látványosságok felfedezésével, akár a strandon pihenve töltenénk időnket.

Nézzük végig, miért is érdemes 2022-ben Horvátországba tervezni a nyaralást!

2022.01.13.
Víz alatti múzeum Trogirban
Víz alatti múzeum Trogirban

Trogir alig néhány éves látványossága a Jelinak-öbölben létrehozott víz alatti múzeum. 2018 áprilisában a trogiri lakosok és számos turista kísérte figyelemmel a 9 méter magas és közel 10 tonnás Jézus-szobor tengerbe engedését. A hatalmas szobor a trogiri víz alatti múzeum utolsó eleme – maga a múzeum a keresztutat mutatja be, mind a 14 stációval.

2019.02.20.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.