Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal trogiri nyaralásunkra?

Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal trogiri nyaralásunkra?
0 5945

Minden turistát foglalkoztat a kérdés, hogy mennyi költőpénzt érdemes vinni a nyaralásra. Erről természetesen mindenki maga dönt, cikkünkben viszont adunk néhány támpontot, hogy könnyebben meg tudjuk tervezni a trogiri nyaralás költségvetését. Az árak tájékoztató jellegűek és 2019 nyarára vonatkoznak.

Milyen pénznemet használnak Horvátországban?

Horvátország pénzneme a kuna (HRK, Kn) és ebben is történik a fizetés, a legtöbb, nyaralók által látogatott helyen azonban eurót is elfogadnak. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ha euróban fizetünk, nem épp a legkedvezőbb az árfolyam, így ajánlott kunákkal fizetni, ha tehetjük. A kunától kisebb pénznem a lipa, egy kuna száz lipának felel meg. 1 euró nagyjából 7,4 kuna, egy kuna pedig 43-44 forint. Pénzt a pénzváltókban és a bankokban is tudunk váltani, a pénzváltók árfolyama azonban kedvezőbb. Trogirban négy bank van, a központban pedig több bankautomata és pénzváltó is található.

Mennyi pénzre van szükségünk az utazáshoz?

Az autóval utazó turistákat az üzemanyagárak is minden bizonnyal érdeklik – általánosságban elmondható, hogy a horvát töltőállomásokon a benzinárak nagyjából tíz százalékkal magasabbak a hazai áraknál 2019 nyarán, így érdemes a határátlépés előtt tankolni. Azzal is számolni kell, hogy az autópályák mellett és a tengerpart közelében az üzemanyagárak magasabbak, mint az ország északi és belső részeiben.

Akik a lehető leggyorsabban szeretnének eljutni Trogirig, azok az autópályát fogják használni. Horvátországban az autópálya díjazása szakaszosan, fizetőkapuknál történik. Azok a turisták, akik Letenyénél lépik át a határt, az A4-esen Letenyétől (Goričan) Zágrábig 47 kuna autópályadíjra számíthatnak, Zágrábtól Prgometig az A1-es autópályán pedig 186 kunát kell majd fizetniük. Az autópályára való belépéskor egy kártyát kapunk, a fizetés pedig a kilépőkapunál történik, bankkártyával vagy készpénzzel. Euróval és kunával is lehet fizetni, a visszajáró azonban mindkét esetben kuna lesz.

Élelmiszerárak és éttermi árak Trogirban

Sok magyar nyaraló dönt úgy, hogy magánszálláshelyeken száll meg és legalább a reggelit és az ebédet az apartmanban készíti el. Trogirban számos élelmiszerbolt található, ahol megvásárolhatjuk a főzéshez szükséges hozzávalókat. Trogir városában Konzum, Ribola, Plodine, Tommy, a város szélén pedig Lidl és Kaufland élelmiszerláncok is találhatók. Itt az árak sokszor jelentősen kedvezőbbek, mint a turisták által látogatott csomópontokon található, magántulajdonú üzletekben.

A trogiri szupermarketekben 1kg kenyér ára nagyjából 12 kuna, 1l tej pedig 5-6 kunába kerül. 1kg liszt ára 4-7 kuna, 10 darab tojás 15 kuna, 500 gramm spagetti tészta pedig 8 kuna. 1kg burgonya 5-8 kunába kerül, a paradicsom kilogrammonkénti ára 16 kuna, míg a paprikáé 15 kuna. Az alma és a narancs kilogrammonkénti ára 10-11 kuna között van. 1,5l ásványvízért 4-7 kunát kell fizetni, a gyümölcslé literenkénti ára 10-13 kuna, míg 0,5l horvát sör ára 6-8 kuna.

Azok a nyaralók, akik éttermekben kívánnak étkezni, mindenképp több pénzt kell magukkal vigyenek a nyaralásra. A vendéglők árai jelentősen különbözhetnek egymástól – a tenger és a turisták által látogatott helyszínek közvetlen közelében található éttermek árai magasabbak, míg néhány utcával távolabb jelentősen olcsóbban lehet étkezni. Érdemes kipróbálni a menüebédeket is, melyeket általában 11:00-14:00 között szolgálnak fel az éttermek. A napi menü 20-40 kunás áron levest, főételt és desszertet tartalmaz, ami jelentősen olcsóbb megoldás, mint az étlapról rendelni.

Árak a trogiri riviéra strandjain

Trogirban és Čiovo szigetén is számos ingyenesen használható strandot találhatunk, a felejthetetlen strandoláshoz azonban számos kelléket bérelhetünk. A napágy bérlése 1 napra 25-30 kunába kerül. Ha a strandolás során esetleg napernyőre lenne szükségünk, a kellék egy napra szintén 25-30 kunáért bérelhető. Egy órányi vízibiciklizés ára 80-100 kuna között mozog, míg a kajak bérlése ugyanerre az időre 45-50 kunába kerül.

A strandokon természetesen gazdag étel- és italkínálat várja a fürdőzőket. Egy gombóc fagyi ára nagyjából 7 kuna, míg a pálcikás jégkrémek 9-23 kunás áron kaphatók. A hamburger 30 kunába kerül, míg a pizza némivel drágább, 40-50 kuna körüli áron kapható.

Hasonló cikkek
Trogir ősszel – egy rejtett kincs, amit érdemes felfedezni Trogir ősszel – egy rejtett kincs, amit érdemes felfedezni

Egy szuper kirándulást szerveznétek az őszi szünetre? Ha szeretnétek egy kicsit kikapcsolódni a sulikezdés után, akkor érdemes ellátogatni Trogir városába, ahol megannyi kaland vár rátok.

Dobjátok fel az őszt és utazzatok el Trogirba!

Bővebben
296
5 lenyűgöző érdekesség a Plitvicei-tavakról 5 lenyűgöző érdekesség a Plitvicei-tavakról

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátország legnagyobb nemzeti parkja. A park nem kevesebb, mint 1,1 millió turistát lát vendégül évente – a turisták számának csökkentése, valamint az itt élő állat- és növényfajok védelme érdekében a park vezetősége 2020-tól magasabb jegyárakkal kívánja csökkenteni a látogatók számát.

Bővebben
4101
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Miért érdemes most helyet foglalni a Trogir környéki kirándulásokra?
Miért érdemes most helyet foglalni a Trogir környéki kirándulásokra?

Az első melegebb tavaszi napok és sugárzó napsütés hatására egyre többen álmodoznak a tengerparti nyaralásról, az idei nyarat azonban bizonytalanság homálya fedi a világot súlytó járvány miatt. 

2020.04.20.
Egy hosszúhétvége Trogirban – élvezd ki a nyár örömeit pár nap alatt
Egy hosszúhétvége Trogirban – élvezd ki a nyár örömeit pár nap alatt

Sokan nem engedhetnek meg maguknak egy-két hét szabadságot a nyári időszakban, mások pedig akár több helyre is el szeretnének jutni a vakáció ideje alatt. Horvátország tökéletes célpont azoknak, akik csupán egy hosszúhétvégés kiruccanást terveznek, Trogir pedig számos mesés programot kínál az ide érkezőknek.

Nézzük meg, hogyan is telhet el egy négy napos hosszúhétvége Trogirban!

2022.05.05.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.