Maslinica, Šolta szigetének gyöngyszeme

Maslinica, Šolta szigetének gyöngyszeme
0 2798

Maslinica, Šolta szigetének gyöngyszeme

Maslinica Šolta szigetének nyugati oldalán terül el – ez az egyetlen település és kikötő a nyugati partszakaszon. A természet a városka környékén gyönyörű, a képeslapra illő köves partszakaszt fenyőerdők keretezik, a hét apró szigetecskéből (Polebrnjak, Saskinja, Stipanska, Kamik, Balkun, Rudula és Grmej) álló szigetcsoport pedig számos történelmi emléket rejt. Maslinica az 1700-as évek elején keletkezett, mikor a velenceiek engedélyt adtak a Marchi nemesi családnak a település kialakítására és a tornyokkal ellátott kastély felépítésére, mely segített a gyakori kalóztámadások elleni védelemben.

Az ide telepített lakosok a mezőgazdaság mellett tengerészettel és halászattal is foglalkoztak. A Marchi család hamarosan felépítette a Szent Miklós templomot is, mely az öböltől délre, a legmagasabb dombon található. Később a kastély felújításával és a kikötő kiépítésével a kis halászváros lassan turisztikai és nautikai központtá vált és minden évben egyre több vendéget fogad.

Napjainkban Maslinica nyugodt turistalátványosság, melyet a világ minden tájáról érkező turisták látogatnak. Maslinica a Šešula öbölnek köszönhetően számos tengerészt is a városba csábít. A városka különleges hangulatát a régi kastély és a kőből épült házikók adják, melyek a mediterrán természettel megfűszerezve igazán emlékezetes kirándulásra csábítják a nyaralókat.

A több, mint 300 éves kastély felújítása óta heritage hotelként működik, mely luxuskivitelű, egyedi berendezésű apartmanokat kínál. A hotelnek saját helikopter le- és felszállóhelye van, a vendégeket pedig egy csodálatos étterem is fogadja.

A helyiek a családi turizmusra fókuszálnak, így az idelátogatók számos apartman és szoba között válogathatnak, melyekben élvezhetik a kényelmes, nyugodt és csendes nyaralást. A városka számos sportot és aktivitást is kínál – az ide érkezők kipróbálhatják a búvárkodást és a horgászatot is. A helyi vendéglők és boltok friss és egészséges tengeri specialitásokat kínálnak, melyeket mindenképp érdemes megkóstolni, ha Maslinica kis városában járunk.

Maslinica le fog nyűgözni minden olyan idelátogatót, aki szereti a természetet, a természetes strandokat és a kristálytiszta tengervizet. Az utóbbi években a városka a biciklisek egyik kedvenc célpontjává vált, de a tengerészek, evezősök, búvárok és sporthorgászok is szívesen látogatják.

A kalandot kedvelő vendégek kipróbálhatják a jet-ski túrákat, azok pedig, akik szívesebben pihennének, lazíthatnak a gyönyörű, kavicsos strandon, de kirándulhatnak egyet a szomszédos Šipkova öbölbe is, ahol a sziget egyetlen homokos strandja várja őket!

Ha több időt tudunk a szigeten tölteni, érdemes kipróbálni a kajakozást is – kajakkal eljuthatunk a kisebb szigetecskékig is. A maslinicai Szent Miklós templom kilátójáról meseszép kilátás nyílik Trogirra, Drvenikre és a szomszédos öblökre is, de ha napnyugtakor megyünk, a kis szigetek mögött nyugovóra térő nap látványa fog elvarázsolni bennünket.

Aki szívesebben maradna a szárazföldön, kalandozhat egyet a Maslinicát a Donje és Srednje Seloval összekötő ösvényeken. Az útvonal kerékpárral vagy gyalog is körbejárható.

A szomszédos Šešula öböl biztos és vonzó kikötője nem csak gyönyörű látványt, de egyedi gasztro-élményt is nyújt az idelátogatóknak.

Maslinica 2012-ben elnyerte a 3. legjobb, 1000 lakosnál kevesebbet számláló turisztikai településnek járó díjat, 2017-ben pedig a legsikeresebb autentikus tengerparti “kisváros” címmel illették.

Maslinicára hajókirándulásaink során is eljuthatsz – sétálhatsz egyet a városban, csobbanhatsz a kristálytiszta vízben vagy pihenhetsz egyet a hangulatos kis kávézók egyikében!

Hasonló cikkek
Trogir ősszel – top 5 őszi kirándulás Horvátországban Trogir ősszel – top 5 őszi kirándulás Horvátországban

Horvátország a csodás meleg időjárásáról, gyönyörű strandjairól és érintetlen tengerpartjairól ismert. Azonban Trogir és környéke sokkal többet tartogat, mint egy jó strandolást a nyári szezonban.

Íme, az 5 legemlékezetesebb kirándulás egy őszi nyaraláshoz Trogir környékén!

Bővebben
617
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 4. rész Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 4. rész

Ötrészes cikksorozatunk mai részében folytatjuk a Trogir városával kapcsolatos érdekességek felsorolását, melyet kedvcsinálóként és a nyaralási terv elkészítése során is érdemes elolvasni. Számos olyan érdekességet sorolunk fel, melyek miatt érdemes Trogirt választani a nyaralás célpontjának, a felsorolt látványosságokat pedig két strandolás között akár meg is tekinthetjük!

Bővebben
1439
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Trogiri programok hűvös, esős időre
Trogiri programok hűvös, esős időre

A nyaralás egyik legbosszantóbb élménye, ha pont sikerül kifogni néhány esős, hűvös napot is. Kár azonban emiatt dühöngeni, hiszen az időjárásra úgysem lehetünk hatással – viszont megpróbálhatjuk a nem éppen strandidőből is kihozni a legtöbbet és emlékezetessé tenni a trogiri nyaralás hűvösebb napjait is.

2019.10.24.
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 5. rész
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 5. rész

A Trogir városával kapcsolatos érdekességeket bemutató cikksorozatunk utolsó részéhez érkeztünk – még öt érdekesség vár ránk, elkalandozunk majd a Pantan folyó partjára és hozunk néhány érdekességet Čiovo szigetéről is, ahol a legtöbb Trogiri riviérán nyaraló turista szálláshelye található. Vágjunk bele!

2020.08.03.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.