Kirándulás Čiovo szigetére

Kirándulás Čiovo szigetére
0 2880

Kirándulás Čiovo szigetére

Čiovo Közép-Dalmácia egyik gyönyörű szigete, melyet a Világörökség részét képező Trogirral híd köt össze. A sziget 28,8 négyzetkilométernyi területén több település is található: Okrug Donji, Okrug Gornji, Arbanija, Slatine, Žedno és Čiovo.

Keleten a szigetet mindössze 2 kilométer választja el a parttól, északnyugaton pedig híd köti össze Trogir városával. A sziget már az ókori rómaiak idejében is lakott volt, ezekben az időkben Boának nevezték. A XV. és XVI. században a környező települések lakosainak nyújtott menedéket a török támadások ideje alatt. A sziget déli része a legkevésbé lakott. Čiovo dombos-hegyes sziget, a legmagasabb pontja a Rudine, mely 209 méter magas.

Gazdag történelmi hagyaték

Gazdag történelmi hagyaték
Čiovo szigetén számos templom és kolostor található. Azok a turisták, akik a nyaralást nem csak strandolással szeretnék tölteni, végigjárhatják valamennyit. Čiovo szigete történelmi hagyatékokban gazdag. Az egyik legszebb épület a Szent Kereszt domonkos kolostor Arbanija közelében, melyet gyönyörű reneszánsz udvar és műemlékek értékes kollekciója díszít. A kolostort 1432-ben építették fel.

Ugyan ma már a turizmus szigeteként tartják számon, korábban Čiovo a szellemi béke oázisa volt, amit a számos szakrális épület is bizonyít. Az egyik legismertebb épület, a Prizidnice-i Miasszonyunk templom 1546-ban épült és a sziget délkeleti részén található. A középkorban ez a templom volt a szerzetesek és a remeték menedékhelye. Slatinától mindössze 2 kilométerre van. Slatina egyik legszebb ékköve a román stílusban épült Szent Péter templom.

Idillikus települések és nyugodt pihenés Čiovo szigetén

Čiovo vitathatatlanul a horvát tengerpart egyik legkedveltebb szigete. A szálláshelyek választéka gazdag, a szállások pedig kényelmesek. Itt minden megvan, ami az ideális nyaraláshoz kell – Čiovo szigete az illatos fenyőerdőivel, gazdag turisztikai kínálatával és számos strandjával kiváló nappali szórakozást biztosít, Trogir közelsége pedig lehetővé teszi a kellemes esti sétákat a dalmát tengerpart gyöngyszemében.

Čiovo számos vidám tartalmat kínál. Arbanija és Slatine ideálisak a családi nyaralásokra. Bušinci és Mavarštica számos kavicsos strandja és kristálytiszta vize mellett a hab a tortán a gyönyörű látkép, ami a strandolók elé tárul: Brač, Šolta és Hvar szigete. Okrug Gornji és Okrug Donji Čiovo legszebb települései és számos lehetőséget kínálnak a strandolást és a modern tartalmakat illetően is.

Čiovo ideális elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy a turisták számos látványosságot meg tudjanak tekinteni a nyaralásuk során. Érdemes ellátogatni Vis és Hvar szigetére, megnézni a Kék Barlangot, megmártózni a Kék Lagúnában, elhajózni a Pakleni szigetek mellett, de ha már a közelben járunk, kár lenne kihagyni a Krka Nemzeti Parkot és a Plitvicei-tavakat.

Aktív szórakozás

Čiovo a családoknak, fiataloknak, aktív szórakozást kedvelőknek is számos tartalmat biztosít. Számos rekreatív aktivitást próbálhatunk ki a szigeten – teniszezhetünk, tekézhetünk, futhatunk, de kipróbálhatjuk magunkat a szörfözésben és a búvárkodásban is.

A sziget számos vendéglőjében ízletes tengeri specialitásokat kóstolhatunk. A látogatóknak mindenképp érdemes megkóstolni a helyi specialitást, a grillezett halat! A vendéglőkben esténként gyakran élő zene kíséri a vacsorát, a tradicionális dalmát dallamok igazi mediterrán hangulatot teremtenek.

A fiatalok számára az Okrugban található „Copacabana” strand lehet az ideális választás, ahol a nyári éjszakába nyúló tengerparti bulik szórakoztatják a látogatókat. A strandon számos bár is van, melyekben különféle zenestílusokat játszanak, így mindenki megtalálhatja a kedvére való szórakozást.

Hasonló cikkek
Készülj fel trogiri nyaralásodra! Készülj fel trogiri nyaralásodra!

A magyar történelemkönyvekben gyakran Trauként találkozunk Trogirral, mely a XI. és XII. században a Magyar Királyság része volt. Maga a város is olyan, mintha egy régi könyv lapjairól származna.

Bővebben
1244
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 4. rész Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 4. rész

Ötrészes cikksorozatunk mai részében folytatjuk a Trogir városával kapcsolatos érdekességek felsorolását, melyet kedvcsinálóként és a nyaralási terv elkészítése során is érdemes elolvasni. Számos olyan érdekességet sorolunk fel, melyek miatt érdemes Trogirt választani a nyaralás célpontjának, a felsorolt látványosságokat pedig két strandolás között akár meg is tekinthetjük!

Bővebben
1431
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Primošten, egy igazi mediterrán városka
Primošten, egy igazi mediterrán városka

Primošten a Trogirból a Krka Nemzeti Park felé vezető buszos túrák gyakori megállója. A városka Šibeniktől mindössze 20 kilométerre, egy kis szigetecskén helyezkedik el.

2019.10.03.
Trogiri gasztrokalauz
Trogiri gasztrokalauz

Talán nem túl nagy meglepetés, de a tipikus, tradicionális trogiri ételek nagy része (a dalmát konyhához hasonlóan) a tenger gyümölcseire fekteti a hangsúlyt. Az ételek egyszerűen, gyorsan készülnek és igazán könnyűek és egészségesek. A friss hozzávalók – zöldségek, halak, fűszernövények – garantálják, hogy a trogiri mediterrán konyha felejthetetlen maradjon a turisták számára.

2019.02.20.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.