Horvátország úti kalauz - Mit érdemes megkóstolnunk a piacon?

Horvátország úti kalauz - Mit érdemes megkóstolnunk a piacon?
0 734

Horvátországi nyaralásunk során garantáltan belefuthatunk legalább egy színes, illatos, friss és izgalmas piacba, ahol rengeteg friss termék vár ránk. Ilyenkor gyakran kétségbe eshetünk a bőség zavara miatt, és bizony nehéz lehet eldönteni, hogy miből érdemes bevásárolni.

Olvasd el az iránytrogir.hu legújabb cikkét, és ismerd meg a horvát piacok titkait!

Horvátországban rengeteg helyen ellátogathatunk a helyi termelői piacra, ahol gyümölcsöt, zöldséget, különböző sajtokat, borokat, húsféléket és rakiját is vásárolhatunk. Ezek a piacok jellemzően a városközpontban, vagy a kisebb városrészek központjában található. A piacot a helyiek „pazar” vagy „placa” néven emlegetik, mely általában a szabad ég alatt, nyitott területen helyezkedik el. Itt rengeteg helyi finomság, friss gyümölcs és zöldség, és egyéb érdekességek fedezhetőek fel. Ez különösen jól jöhet, ha konyhás apartmanban szállunk meg nyaralásunk során, és magunkra főzünk, de akkor is érdemes ellátogatni, ha csak nézelődni szeretnénk, vagy esetleg szuvenírrel kedveskednénk az otthoniaknak.

Nézzük hát, milyen tippeket és trükköket érdemes alkalmazni, hogy pont úgy tudjunk vásárolni, mint a helyiek!

Érkezzünk időben

A piac általában 7:00 és 15:00 között tart nyitva, de ez településenként változhat. A legfinomabb, legfrissebb termékekért érdemes 10:00 óra előtt ellátogatni, ilyenkor pedig még a piacok sem túl zsúfoltak.

Érdeklődjünk az árakról

Előfordul, hogy bizonyos termékek árai nincsenek feltüntetve. Ilyenkor érdemes ezt megkérdeznünk, és szükség esetén más standokkal is érdemes összevetni az árazást. Ezt azért is érdemes megtennünk, mert lehetséges, hogy a turistáknak magasabb árat mond egy kereskedő. Ha igazán profik szeretnénk lenni, akkor akár a horvát nyelvet is bevethetjük egy piaci felderítés során.

Vásároljunk szezonális termékeket

Ha szezonális termékeket vásárolunk, vagyis olyan zöldséget és gyümölcsöt, ami frissen termett, akkor garantáltan a legjobb ízt és minőséget kapjuk a lehető legalacsonyabb áron.

- A téli hónapokban érdemes a citrusféléket, a mandarint, a narancsot, a citromot és a vérnarancsot keresni, de mángoldot és vadspárgát is vásárolhatunk

- Tavasszal érik az articsóka, a retek, a brokkoli, a cukkini és a zöldbab, de májusban a friss eperre is érdemes lecsapni

- Nyáron, a fő turistaszezonban a bogyós gyümölcsöket, a cseresznyét, a szilvát, az őszibarackot és a dinnyét érdemes keresnünk, de emellett a sárgarépának, a kukoricának, az uborkának és a padlizsánnak is szezonja van

- A langyos őszi hónapokban a szőlő és az olajbogyó igazi kulináris kényeztetésnek számítanak, de keressünk gombát, tököt, almát és gránátalmát is

Érdemes helyben termett termékeket vásárolni

Horvátországban a különböző területeknek különböző specialitásaik vannak. A legjobb, ha főként a helyi termékek közül válogatunk, hiszen ezek nem csak finomabbak, de egészségesebbek is – nem mellesleg pedig a helyi kereskedőket is támogatjuk, miközben elősegítjük a szállítás közben kibocsájtott káros anyagok csökkentését.

Az olyan trópusi gyümölcsök, mint a banán, az ananász vagy a mangó nem teremnek helyben, így ezek biztosan import áruk. Ha olyan gyümölcsöt vagy zöldséget látunk a piacon, aminek nincsen épp szezonja, akkor ez is importált.

Mely piacokat érdemes meglátogatnunk?

Zágráb – a városközpontban található piacon rengeteg zamatos gyümölcsöt és zöldséget fedezhetünk fel, miközben sajtokat, termelői mézet, friss kenyeret és tojást is beszerezhetünk. Ne hagyjuk ki a virágárusokat sem!

Split – A A Diokleciánusz (Diocletianus) palota mentén, az északi falnál található a helyi piac. Érdemes reggel ellátogatnunk ide, hiszen ilyenkor a legfrissebb a portéka. Itt akár friss tengeri herkentyűket is beszerezhetünk, melyeket frissen halásztak.

Pula – a híres pulai amfiteátrumban helyezkedik el a helyi piac, melyet 1903-ban építettek. A helyi friss termékek, horvát különlegességeket kínáló éttermek és egyéb boltocskák mellett már csak az építészet miatt is érdemes ide ellátogatnunk.

Dubrovnik – az óvárosban található piac sokat ad hozzá a város vibráló karizmájához. Ide a hét hat napján ellátogathatunk, egészen kora reggeltől késő délutánig. Különleges olajokat, ízletes lekvárokat és levendulát érdemes itt beszereznünk.

Mit érdemes mindenképp megkóstolnunk?

Levendula

A Hvar szigetén termesztett levendula júniusban érik be. A növényből olajat, mézet, fagylaltot, esszenciális olajat és bőrápolási termékeket is készítenek. Érdemes megkóstolnunk vagy kipróbálnunk ezt az isteni, illatos, jótékony hatású csodát.

Szőlő

Horvátországban hagyomány a szőlőtermesztés. Az Istriában termő fehér, aprószemű szőlő rendkívül édes, és nagyon lédús. Ebből a szőlőből készül a Malvazija bor is, mely egy száraz fehérbor kesernyés, mandulás utóízzel.

Szarvasgomba

A szintén Istriában termő szarvasgomba igazi különlegességnek számít. Szeptembertől januárig a fehér szarvasgombát érdemes keresnünk, az év többi részében pedig próbáljuk ki a fekete szarvasgombát. A legszebb termésnek kilója akár 2000€ is lehet!

Mandarin

A Neretvai mandarin édes, lédús termését vibráló színéről lehet felismerni. Tökéletes önmagában fogyasztva, de desszertekhez és gyümölcslé készítéséhez is ízletes alapanyag.

Tengeri só

A Pag szigetéről származó tengeri só Solanában készül, távol a gyártelepektől, hogy a lehető legtisztább formáját őrizhessék meg. Alacsony a nehézfémtartalma, és egyáltalán nem keserű. EU-szinten védett horvát termékként van bejegyezve.

Hasonló cikkek
9 kihagyhatatlan strand Trogir környékén 2023-ban 9 kihagyhatatlan strand Trogir környékén 2023-ban

Trogir a dalmát térség egyik legszebb úticélja. Ez a kis település hihetetlen történelmi emlékekkel büszkélkedik, nem véletlen áll 1997 óta az UNESCO védelme alatt. Azonban nem kell aggódnunk akkor sem, ha a városnézést strandolással egészítenénk ki.

Nézzük, melyek a legjobb strandok Trogir környékén, ahová 2023-ban is érdemes ellátogatni!

Bővebben
581
Trogir – Horvátország gyöngyszeme Trogir – Horvátország gyöngyszeme

Trogir Közép-Dalmácia egyik legszebb települése és Horvátország egyik legcsinosabb tengerparti városkája. A legszebb rész vitathatatlanul a középkori stílusú óváros, mely egy szigetecskén terül el és gyönyörű állapotban maradt meg az utókor számára.

Bővebben
4421
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
A Marmont gloriett története
A Marmont gloriett története

Trogir tengerparti sétányán andalogva a turisták nem csak a számos kávézó, étterem és szuveníreket kínáló üzletecske kínálatát élvezhetik. A tengerparti sétány tele van látnivalókkal, történelmi emlékekkel is.

2019.10.03.
Vízi sportok Horvátországban – száguldás az Adriai-tengeren
Vízi sportok Horvátországban – száguldás az Adriai-tengeren

A sportolás szerelmeseinek nem telhet el a nyaralás egy kis mozgás nélkül. Szerencsére Trogirban rengeteg lehetőségünk van különböző vízi sportokat kipróbálni, melyeket azok is élvezhetnek, akik nem feltétlen gyakorlottak ezen a területen. Izgalmas listánk bemutatja azokat a tengeri kalandokat, melyekből garantáltan mindenki talál kedvére valót!

2022.04.04.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.