Érdekesség: az első európai gyógyszertárat Trogir városában nyitották 748 évvel ezelőtt

Érdekesség: az első európai gyógyszertárat Trogir városában nyitották 748 évvel ezelőtt
0 2411

A trogiri patika – melyet 1271. október 29-én nyitottak meg – volt az első európai gyógyszertár. Az ezt bizonyító eredeti dokumentum magántulajdonban van, míg másolatát a Városi Múzeumban őrzik.

Ivan Lucić horvát történész feljegyzései szerint az első trogiri patika a katedrálistól nem messze, a város főterén volt, az első gyógyszerészek pedig Muccius, Rolandini és Venturi voltak, akik Itáliából érkeztek. A főtér akkoriban kisebb volt, a patika pedig annak a háznak az alsó szintjén helyezkedett el, melynek emelete az iskolának adott otthont.

A fent említett dokumentum bizonyítja a gyógyszerészet hosszú hagyományát Trogirban és Horvátországban. Minden évben, október 29-én ünneplik Horvátországban a Gyógyszerészet napját. Trogir város statútuma az orvosokat és gyógyszerészeket illető rendelkezéseket is magába foglalta. Az orvost és a gyógyszerészt titkos szavazással választották meg. A szavazásra egy külön szavazódoboz szolgált, melyet Trogir védőszentjének, Trogiri Szent Jánosnak és Szent Lőrincnek a képei díszítenek. A dobozt ma a Városi Múzeumban őrzik.

Különösen érdekes az a tanulmány, mely szerint a XVI. században egy angol gyógyszerész költözött Trogirba, Seymour, aki Jane Seymour öccse volt. Jane Seymour egyébként VIII. Henrik egyik felesége volt. Öccse Itáliában tanult, viszont a vallási-politikai feszültség miatt, mely egész Európában jelen volt, úgy döntött, nyugodtabb környezetet keres, így Trogirban telepedett le. Seymour megnyitotta saját patikáját, a bejárati ajtó fölé pedig egy nemesi címert tett ki, mely a “Seymour Count of Somerset” felirat mellett két nagy szárnyat ábrázolt. Ezzel a címerrel szerette volna bizonyítani a kételkedőknek saját nemesi származását.

Az első trogiri gyógyszerész, aki nemzetiségét tekintve horvát volt, a Kreljutić családból származott. Érdekesség, hogy egyes kutatások szerint ez a család is a Seymouroktól származik. A középkortól a XX. századig számos gyógyszerésze volt a városnak, akik közül Kreljutić mellett kiemelhetők Perojević, Andrić, Nutrizia, Marchia és Babić is.

Az első gyógyszertár a szükségletekkel összhangban főként gyógynövényekből készült gyógyszereket kínált. Ásványi eredetű gyógyszerekből csak kevés volt. Ként, arzént, antimont és higanyt használtak, és olyan, úgynevezett “csodaszereket” kínáltak, melyeket maguk a gyógyszerészek kevertek. A gyógyszerek ennek ellenére hatásosak voltak, hírük hamarosan elterjedt, így nemsokára Horvátország más városaiban is megnyitottak a patikák. Az első nyilvános és önálló gyógyszertárak Dubrovnikban, Splitben, Zadarban, Pulában, Zágrábban és Šibenikben jelentek meg.

Az első trogiri és európai patika helyén ma már csak egy emléktábla található, a többszáz éves hagyományt pedig a “Trogir Grad” gyógyszertár ápolja, noha nem ugyanazon a helyen. A legrégebbi patikák közül egyedül a dubrovniki működik ugyanazon a helyen, a Ferences kolostoron belül. Az első európai gyógyszertár helyét jelző emléktábla 1971-ben, a patika megnyitásának 700. évfordulóján került a helyére, az évfordulóról pedig tudományos találkozókkal és a múzeumban megrendezett kiállítással is megemlékeztek.

Ugyan minden turista reméli, hogy a nyaralása során nem lesz szükség arra, hogy gyógyszertárt látogasson, a Trogirban nyaralóknak mindenképp ajánljuk, hogy látogassák meg az első európai patika helyét a belvárosi katedrális közelében, mely fontos alapkő volt az európai gyógyszerészet fejlődésében.

Hasonló cikkek
Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban

Egy vakációt sokszor családdal, barátokkal vagy a párunkkal tervezünk meg, azonban egyedül nyaralni sokszor egy igazán felemelő élmény lehet. Ehhez nincs is jobb célpont, mint Trogir városa.

Csinálj valami igazán szokatlant és próbáld ki a szóló utazást Trogirban!

Bővebben
686
Dalmácia titkos kincse, a dalmát olíva olaj Dalmácia titkos kincse, a dalmát olíva olaj

Sokan nem tudják, hogy Trogir környéke, Dalmácia bővelkedik az olíva ültetvényekben. Az itt készülő olíva olaj hagyománya többezer éves tradíciókon nyugszik.

Kóstolj bele a dalmát olíva olaj titkaiba és tudj meg mindent cikkünkből!

Bővebben
971
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Mit mondanak a turisták Trogir városáról?
Mit mondanak a turisták Trogir városáról?

Számos olyan, turisták számára létrehozott oldal van, melyeken olyan személyek véleményét olvashatjuk, akik már meglátogatták az adott desztinációt. Cikkünkben bemutatjuk, milyen osztályzatokkal illették a látogatók Trogir óvárosát az ilyen oldalakon és szemezgettünk az értékelések mellé fűzött megjegyzésekből, melyek biztos kedvet csinálnak egy trogiri nyaraláshoz.

2020.03.10.
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 4. rész
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 4. rész

Ötrészes cikksorozatunk mai részében folytatjuk a Trogir városával kapcsolatos érdekességek felsorolását, melyet kedvcsinálóként és a nyaralási terv elkészítése során is érdemes elolvasni. Számos olyan érdekességet sorolunk fel, melyek miatt érdemes Trogirt választani a nyaralás célpontjának, a felsorolt látványosságokat pedig két strandolás között akár meg is tekinthetjük!

2020.08.03.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.