Érdekesség: az első európai gyógyszertárat Trogir városában nyitották 748 évvel ezelőtt

Érdekesség: az első európai gyógyszertárat Trogir városában nyitották 748 évvel ezelőtt
0 1963

A trogiri patika – melyet 1271. október 29-én nyitottak meg – volt az első európai gyógyszertár. Az ezt bizonyító eredeti dokumentum magántulajdonban van, míg másolatát a Városi Múzeumban őrzik.

Ivan Lucić horvát történész feljegyzései szerint az első trogiri patika a katedrálistól nem messze, a város főterén volt, az első gyógyszerészek pedig Muccius, Rolandini és Venturi voltak, akik Itáliából érkeztek. A főtér akkoriban kisebb volt, a patika pedig annak a háznak az alsó szintjén helyezkedett el, melynek emelete az iskolának adott otthont.

A fent említett dokumentum bizonyítja a gyógyszerészet hosszú hagyományát Trogirban és Horvátországban. Minden évben, október 29-én ünneplik Horvátországban a Gyógyszerészet napját. Trogir város statútuma az orvosokat és gyógyszerészeket illető rendelkezéseket is magába foglalta. Az orvost és a gyógyszerészt titkos szavazással választották meg. A szavazásra egy külön szavazódoboz szolgált, melyet Trogir védőszentjének, Trogiri Szent Jánosnak és Szent Lőrincnek a képei díszítenek. A dobozt ma a Városi Múzeumban őrzik.

Különösen érdekes az a tanulmány, mely szerint a XVI. században egy angol gyógyszerész költözött Trogirba, Seymour, aki Jane Seymour öccse volt. Jane Seymour egyébként VIII. Henrik egyik felesége volt. Öccse Itáliában tanult, viszont a vallási-politikai feszültség miatt, mely egész Európában jelen volt, úgy döntött, nyugodtabb környezetet keres, így Trogirban telepedett le. Seymour megnyitotta saját patikáját, a bejárati ajtó fölé pedig egy nemesi címert tett ki, mely a “Seymour Count of Somerset” felirat mellett két nagy szárnyat ábrázolt. Ezzel a címerrel szerette volna bizonyítani a kételkedőknek saját nemesi származását.

Az első trogiri gyógyszerész, aki nemzetiségét tekintve horvát volt, a Kreljutić családból származott. Érdekesség, hogy egyes kutatások szerint ez a család is a Seymouroktól származik. A középkortól a XX. századig számos gyógyszerésze volt a városnak, akik közül Kreljutić mellett kiemelhetők Perojević, Andrić, Nutrizia, Marchia és Babić is.

Az első gyógyszertár a szükségletekkel összhangban főként gyógynövényekből készült gyógyszereket kínált. Ásványi eredetű gyógyszerekből csak kevés volt. Ként, arzént, antimont és higanyt használtak, és olyan, úgynevezett “csodaszereket” kínáltak, melyeket maguk a gyógyszerészek kevertek. A gyógyszerek ennek ellenére hatásosak voltak, hírük hamarosan elterjedt, így nemsokára Horvátország más városaiban is megnyitottak a patikák. Az első nyilvános és önálló gyógyszertárak Dubrovnikban, Splitben, Zadarban, Pulában, Zágrábban és Šibenikben jelentek meg.

Az első trogiri és európai patika helyén ma már csak egy emléktábla található, a többszáz éves hagyományt pedig a “Trogir Grad” gyógyszertár ápolja, noha nem ugyanazon a helyen. A legrégebbi patikák közül egyedül a dubrovniki működik ugyanazon a helyen, a Ferences kolostoron belül. Az első európai gyógyszertár helyét jelző emléktábla 1971-ben, a patika megnyitásának 700. évfordulóján került a helyére, az évfordulóról pedig tudományos találkozókkal és a múzeumban megrendezett kiállítással is megemlékeztek.

Ugyan minden turista reméli, hogy a nyaralása során nem lesz szükség arra, hogy gyógyszertárt látogasson, a Trogirban nyaralóknak mindenképp ajánljuk, hogy látogassák meg az első európai patika helyét a belvárosi katedrális közelében, mely fontos alapkő volt az európai gyógyszerészet fejlődésében.

Hasonló cikkek
Éjszakai élet Trogirban Éjszakai élet Trogirban

Trogir egy történelmi hagyatékokban gazdag kikötőváros az Adriai-tenger partján, Horvátországban. A kristálytiszta víz, a gyönyörű strandok, a tengerparti hangulat és a számos látnivaló mellett Trogir és környéke pezsgő éjszakai életet is biztosít a fiatal és a magát fiatalnak érző turisták számára

Bővebben
4531
A legfinomabb dalmát borok Trogir környékéről A legfinomabb dalmát borok Trogir környékéről

Ha a dalmát gasztronómiáról van szó, nem feledkezhetünk meg a borokról sem, melyek kiválóan megkoronázzák a finom mediterrán vacsorát. A dalmát házi borok, főként a vörösborok a legminőségesebb mediterrán boroknak számítanak.

Bővebben
5286
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Felejthetetlen kirándulás a Krka Nemzeti Parkba
Felejthetetlen kirándulás a Krka Nemzeti Parkba

A Krka Nemzeti Park Trogirtól mindössze 60 kilométerre helyezkedik el, így sok kiránduló iktat be a trogiri nyaralásába egy fél- vagy egésznapos kirándulást a gyönyörű vízeséseiről ismert parkba. A Krka Nemzeti Park Šibenik városának közelében található, így a kirándulók ide is ellátogathatnak.

2019.07.05.
Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban
Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban

Egy vakációt sokszor családdal, barátokkal vagy a párunkkal tervezünk meg, azonban egyedül nyaralni sokszor egy igazán felemelő élmény lehet. Ehhez nincs is jobb célpont, mint Trogir városa.

Csinálj valami igazán szokatlant és próbáld ki a szóló utazást Trogirban!

2022.12.29.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.