A trogiri Szent Márk torony

A trogiri Szent Márk torony
0 2625

A Szent Márk torony előtt sok Trogirban nyaraló turista áll meg fényképezkedni, hiszen a bástyára emlékeztető torony és a mediterrán háttér igazán hangulatos nyaralási fotókat eredményez. A cilindrikus torony Trogir legészaknyugatibb részén található (a mai futballpálya közvetlen közelében). A Szent Márk torony a XV. században épült, hogy segítsen megvédeni a várost a törökök támadásaitól. Régebben a Kamerlengo erőddel magas védőfalakkal volt összekötve. Ma a Dalmát zene házának ad otthont.

A trogiri Szent Márk torony látogatása

A torony belseje a turisták által is látogatható, belépőjegy megváltását követően. Az érdeklődők a nyári szezonban 9 és 21 óra között látogathatnak el a toronyba. A torony tetején egy hangulatos kávézó található, ahonnan élvezhetjük a lélegzetelállító kilátást.

A torony története

A Szent Márk torony kör alakú alapja részben a tengerben van. Korábban a torony a 2,80 méter széles várfal két végével volt összekötve a Kamerlengo erődítménnyel. A torony szárazföld felőli oldalán Szent Márk oroszlánjának állítottak emléket és az Antonio de Canal címerével ellátott pajzs is a torony díszét képezi.

A torony megépítésére, mely 1470-től 1498-ig tartott, azért volt szükség, mert a XV. században egyre gyakoribbá váltak a török támadások, valamint a tűzfegyverek, elsősorban ágyúk használata. Az akkori építészet is egyre inkább igyekezett alkalmazkodni az új háborúzási módokhoz. A torony belsejében napjainkban is megtekinthető az első emeleten megőrzött öt „kazamata”, azaz ágyúnyílás. A torony megépítését Antonio de Canal fejedelem uralkodása alatt fejezték be, ezért is díszíti az ő címere az építmény part felőli oldalát.

A földszinten, ahol a kupolás terem található, csak egy ágyúnyílás volt, mely a nyugat felől érkező tengeri támadások elhárítására szolgált. Az első emeletre egy nagy, boltíves nyíláson keresztül lehetett bejutni, melyet később befalaztak. Ennek a boltívnek a csúcsánál volt látható Antonio de Canal reneszánsz címere, az A és K iniciálékkal. A három méter széles falba került a ma is látható öt kazamata, melyek kerek nyílásokkal vannak ellátva. Ezek lehetővé tették, hogy a város védői harcba tudjanak szállni az ellenséggel. Az ágyúnyílások segítségével védték a városfal külső oldalát, a védőárkot, valamint a szomszédos partot. Nem volt minden ágyúnyílásnak saját szellőzőrendszere – a kupola közepén volt egy közös nyílás.

A szintén figyelemre méltó Kamerlengo erőd

A torony mellett a város védelmének legfontosabb eleme a Kamerlengo erőd volt, mely a Szent Márk torony mellett Trogir egyik legfigyelemreméltóbb látványosságának számít. A Kamerlengo a szigetecske délnyugati csücskén található. Az erőd a XV. század elején épült, közvetlenül a velencei uralom korszakának megkezdődése után. Az erőd legnagyobb tornyának építése valószínűleg még korábbra tehető. A Kamerlengo belső udvarában egy kis kápolna található, mely Szent Márk nevét viseli. Az erődítményt a velencei szakértők elképzelése alapján a horvát Marin Radoj építette, akinek a nevéhez köthető a kikötő és a katedrális boltozatának megépítése is.

Napjainkban a Kamerlengo erődben számos nyári programot, koncerteket rendeznek és az erőd ad otthont a híres Opera Selecta rendezvénynek is. A nyári idény alatt az erőd minden nap látogatható, a belépő ára nagyjából 15 kuna. A Szent Márk torony 9 és 21 óra között látogatható, nagyjából 10 kunás áron. Mindenképp érdemes meglátogatni a torony tetején található kávézót is, ahonnan érdekes perspektívából tekinthetjük meg a futballpályát és egy finom kávé mellett gyönyörködhetünk a mediterrán kilátásban.

 

Hasonló cikkek
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 5. rész Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 5. rész

A Trogir városával kapcsolatos érdekességeket bemutató cikksorozatunk utolsó részéhez érkeztünk – még öt érdekesség vár ránk, elkalandozunk majd a Pantan folyó partjára és hozunk néhány érdekességet Čiovo szigetéről is, ahol a legtöbb Trogiri riviérán nyaraló turista szálláshelye található. Vágjunk bele!

Bővebben
2797
Mit érdemes tudnod, ha Trogirban vagy Čiovo szigetén nyaralsz? Mit érdemes tudnod, ha Trogirban vagy Čiovo szigetén nyaralsz?

Kevesen vannak azok, akik szeretik a nyaralás minden részletét jó előre megtervezni, azonban a spontán utazások szerelmesei számára is ajánlott, hogy néhány alapvető dologról tájékozódjanak, mielőtt útnak indulnak.

Bővebben
11156
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
5+5 dolog, amit tudnod kell a Plitvicei-tavakról – 1. rész
5+5 dolog, amit tudnod kell a Plitvicei-tavakról – 1. rész

Az Adria mellett Horvátországról a legtöbb turistának a Plitvicei-tavak jutnak az eszébe. Ez nem is meglepő, hiszen az egész évben nyitva tartó látványosság a legszebb hely, amit egy turista körbejárhat.

2019.09.02.
Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban
Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban

Egy vakációt sokszor családdal, barátokkal vagy a párunkkal tervezünk meg, azonban egyedül nyaralni sokszor egy igazán felemelő élmény lehet. Ehhez nincs is jobb célpont, mint Trogir városa.

Csinálj valami igazán szokatlant és próbáld ki a szóló utazást Trogirban!

2022.12.29.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.