A trogiri Szent Dominik templom és kolostor

A trogiri Szent Dominik templom és kolostor
0 1528

Trogir Dalmácia egyik legfényesebb gyöngyszeme, számos történelmi emlékkel – az óvárosban szinte minden sarok mögött egy újabb érdekes épülettel, művészi alkotással vagy nyugodt templommal találkozhatunk, mely megbújt a számos szuveníreket áruló üzlet és dalmát ételkülönlegességeket kínáló vendéglő között. Trogir látványosságainak felsorolásából semmiképp sem maradhat ki a Szent Dominik kolostor, a hozzá tartozó templommal. A legrégebbről megőrzött leírás a templom belsejéről még 1579-ből származik. Ebből az iratból megtudható, hogy a templomnak korábban hat oltára volt. A fő oltár Szent Dominiknek és Mária Magdolnának volt szentelve.

A művészet és a szépség az esztétika és a teológia kategóriájába estek. Éppen ez miatt a művészi képeket ismert mesterektől rendelték. A kolostor 1944-ben súlyosan károsodott a bombázások alatt, később azonban teljesen fel lett újítva és visszakapta eredeti fényét. A kolostor keleti szárnya nemrégiben új tetőrendszert kapott, a belső helyiségeket pedig átrendezték.

Trogir UNESCO műemlékei

Trogir kulturális örökségeinek felsorolásából a Kamerlengo erőd, a Szent Márk torony és a Szent Lőrinc katedrális mellett a Szent Dominik kolostor és temploma sem maradhat ki. A Szent Dominik kolostor a spliti Alexandriai Szent Katalin dominikánus kolostornak köszönheti létrejöttét. A történelmi források szerint Trogir kiemelkedő polgára, Nikola Albertinov a spliti kolostornak 1260-ban egy kis templomot ajándékozott. Mivel kolostor akkoriban nem volt a templom mellett, Albertinov később földterületet adományozott a rendnek, ahol megkezdhetik a kolostor felépítését.

A dominikánusok először az új templom építésébe kezdtek, majd 1304-ben megvásároltak egy földterületet a város nyugati részén, ahol lerakták a mai templom alapkövét. Az építkezés két részben zajlott. A XIII. század elején felépült a templom, ami a mainál rövidebb volt. Ebből a korszakból származnak a déli gótikus ablakok. A templom meghosszabbítására csak a XIV. század második felében került sor – ekkor kapta a templom a ma is aktuális alakját. A templom egyhajós és komolyságot, egyszerűséget és méltóságot sugároz. A nyugati homlokzat 1372 körül épült.

A kolostor a kezdetektől fogva Szent Dominik nevét viselte. Régebben a kolostor csak egy kis ház volt, melyben mindössze két-három ember lakhatott, napjainkban azonban nagy terület áll a számos hívő rendelkezésére. A kolostorból számos tanult és kiemelkedő személy származik.

A Szent Dominik kolostor és templom látogatása

A meleg nyári estéken a tengerparton sétálva érdekes dallamot hallhatnak a turisták a Kamerlengo erőd közelében elhelyezkedő Szent Dominik templomból. A kolostor autentikus külső falai és a vízpart melletti elhelyezkedése számos turistát vonzanak ehhez a látnivalóhoz. A szimbolikus belépőjegy azért szükséges, hogy ne lepjék el a turisták ezt a nyugodt, csendes helyet. A pletykák szerint az épület udvarában forgatták egy ismert fantasztikus dráma egyes jeleneteit is. A belépőjegy megvásárlása után a kolostorban megpihenhetünk az óváros tömegétől, a templomban pedig csendes környezetben merülhetünk el gondolatainkban, arról nem is beszélve, hogy a kellemes hűvös jól fog esni a napon való séta után. A nyugodt kertben sétálva akár az itt lakó teknősökkel is összefuthatunk.

Trogir óvárosának bejárása során mindenképp érdemes ellátogatni ehhez a gazdag történelemmel rendelkező, szép és nyugodt helyhez, akkor is, ha nem vagyunk kifejezetten vallásosak. A nagy városi nyüzsgés után érdemes egy kicsit megpihenni a kolostor ódon falai között.

Hasonló cikkek
Trogir, a legszebb horvát kisváros Trogir, a legszebb horvát kisváros

Trogir a horvát kisvárosok egyik legszebb gyöngyszeme. Egy valódi város-múzeum, ahol minden sarok mögött egy újabb meglepetés bújik meg, melyet a történelem és a művészetek kedvelői igazán értékelni fognak.

Bővebben
11350
A legjobb kutyás strandok Trogir környékén A legjobb kutyás strandok Trogir környékén

Egyre több turista utazik a házi kedvencével, az európai országokban pedig a kutyás strandok teljesen normálisnak számítanak, hiszen amellett, hogy számos turistát vonzanak, jelentősen meg is könnyítik a gazdik dolgát. Horvátországban a kedvencek számára kialakított strandok még nincsenek mindenhol jelen, de szerencsére Trogir környékén több strandot is meglátogathatunk a kedvencünkkel.

Bővebben
4767
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Trogir – a város, melyben minden kőnek története van
Trogir – a város, melyben minden kőnek története van

Trogir a színek és formák kifogyhatatlan tárháza. A felejthetetlen tartalmú város évszázadokon keresztül épült, bölcsen és részletgazdagon. Trogir Közép-Dalmácia egyik legszebb gyöngye, melynek partjait az Adriai-tenger öleli körül.

2019.02.25.
Vízi sportok Horvátországban – száguldás az Adriai-tengeren
Vízi sportok Horvátországban – száguldás az Adriai-tengeren

A sportolás szerelmeseinek nem telhet el a nyaralás egy kis mozgás nélkül. Szerencsére Trogirban rengeteg lehetőségünk van különböző vízi sportokat kipróbálni, melyeket azok is élvezhetnek, akik nem feltétlen gyakorlottak ezen a területen. Izgalmas listánk bemutatja azokat a tengeri kalandokat, melyekből garantáltan mindenki talál kedvére valót!

2022.04.04.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.