A trogiri Szent Dominik templom és kolostor

A trogiri Szent Dominik templom és kolostor
0 824

Trogir Dalmácia egyik legfényesebb gyöngyszeme, számos történelmi emlékkel – az óvárosban szinte minden sarok mögött egy újabb érdekes épülettel, művészi alkotással vagy nyugodt templommal találkozhatunk, mely megbújt a számos szuveníreket áruló üzlet és dalmát ételkülönlegességeket kínáló vendéglő között. Trogir látványosságainak felsorolásából semmiképp sem maradhat ki a Szent Dominik kolostor, a hozzá tartozó templommal. A legrégebbről megőrzött leírás a templom belsejéről még 1579-ből származik. Ebből az iratból megtudható, hogy a templomnak korábban hat oltára volt. A fő oltár Szent Dominiknek és Mária Magdolnának volt szentelve.

A művészet és a szépség az esztétika és a teológia kategóriájába estek. Éppen ez miatt a művészi képeket ismert mesterektől rendelték. A kolostor 1944-ben súlyosan károsodott a bombázások alatt, később azonban teljesen fel lett újítva és visszakapta eredeti fényét. A kolostor keleti szárnya nemrégiben új tetőrendszert kapott, a belső helyiségeket pedig átrendezték.

Trogir UNESCO műemlékei

Trogir kulturális örökségeinek felsorolásából a Kamerlengo erőd, a Szent Márk torony és a Szent Lőrinc katedrális mellett a Szent Dominik kolostor és temploma sem maradhat ki. A Szent Dominik kolostor a spliti Alexandriai Szent Katalin dominikánus kolostornak köszönheti létrejöttét. A történelmi források szerint Trogir kiemelkedő polgára, Nikola Albertinov a spliti kolostornak 1260-ban egy kis templomot ajándékozott. Mivel kolostor akkoriban nem volt a templom mellett, Albertinov később földterületet adományozott a rendnek, ahol megkezdhetik a kolostor felépítését.

A dominikánusok először az új templom építésébe kezdtek, majd 1304-ben megvásároltak egy földterületet a város nyugati részén, ahol lerakták a mai templom alapkövét. Az építkezés két részben zajlott. A XIII. század elején felépült a templom, ami a mainál rövidebb volt. Ebből a korszakból származnak a déli gótikus ablakok. A templom meghosszabbítására csak a XIV. század második felében került sor – ekkor kapta a templom a ma is aktuális alakját. A templom egyhajós és komolyságot, egyszerűséget és méltóságot sugároz. A nyugati homlokzat 1372 körül épült.

A kolostor a kezdetektől fogva Szent Dominik nevét viselte. Régebben a kolostor csak egy kis ház volt, melyben mindössze két-három ember lakhatott, napjainkban azonban nagy terület áll a számos hívő rendelkezésére. A kolostorból számos tanult és kiemelkedő személy származik.

A Szent Dominik kolostor és templom látogatása

A meleg nyári estéken a tengerparton sétálva érdekes dallamot hallhatnak a turisták a Kamerlengo erőd közelében elhelyezkedő Szent Dominik templomból. A kolostor autentikus külső falai és a vízpart melletti elhelyezkedése számos turistát vonzanak ehhez a látnivalóhoz. A szimbolikus belépőjegy azért szükséges, hogy ne lepjék el a turisták ezt a nyugodt, csendes helyet. A pletykák szerint az épület udvarában forgatták egy ismert fantasztikus dráma egyes jeleneteit is. A belépőjegy megvásárlása után a kolostorban megpihenhetünk az óváros tömegétől, a templomban pedig csendes környezetben merülhetünk el gondolatainkban, arról nem is beszélve, hogy a kellemes hűvös jól fog esni a napon való séta után. A nyugodt kertben sétálva akár az itt lakó teknősökkel is összefuthatunk.

Trogir óvárosának bejárása során mindenképp érdemes ellátogatni ehhez a gazdag történelemmel rendelkező, szép és nyugodt helyhez, akkor is, ha nem vagyunk kifejezetten vallásosak. A nagy városi nyüzsgés után érdemes egy kicsit megpihenni a kolostor ódon falai között.

Hasonló cikkek
Miért érdemes ellátogatni Drvenik Veli szigetére? Miért érdemes ellátogatni Drvenik Veli szigetére?

Drvenik Veli egy kis sziget, Šolta szigetétől északnyugatra, mely adminisztrációs szempontból Trogirhoz tartozik. Drvenik Veli szigetét néhány kisebb, lakatlan sziget veszi körül – Krknjaš Mali, Krknjaš Veliki, Orud és Mačaknar. A sziget a XV. század óta lakott. Az első lakosok Trogirból érkező pásztorok és menekültek voltak.

Bővebben
1950
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 5. rész Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 5. rész

A Trogir városával kapcsolatos érdekességeket bemutató cikksorozatunk utolsó részéhez érkeztünk – még öt érdekesség vár ránk, elkalandozunk majd a Pantan folyó partjára és hozunk néhány érdekességet Čiovo szigetéről is, ahol a legtöbb Trogiri riviérán nyaraló turista szálláshelye található. Vágjunk bele!

Bővebben
679
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

VIP kupn
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Maslinica, Šolta szigetének gyöngyszeme
Maslinica, Šolta szigetének gyöngyszeme

Maslinica Šolta szigetének nyugati oldalán terül el – ez az egyetlen település és kikötő a nyugati partszakaszon. A természet a városka környékén gyönyörű, a képeslapra illő köves partszakaszt fenyőerdők keretezik, a hét apró szigetecskéből (Polebrnjak, Saskinja, Stipanska, Kamik, Balkun, Rudula és Grmej) álló szigetcsoport pedig számos történelmi emléket rejt. Maslinica az 1700-as évek elején keletkezett, mikor a velenceiek engedélyt adtak a Marchi nemesi családnak a település kialakítására és a tornyokkal ellátott kastély felépítésére, mely segített a gyakori kalóztámadások elleni védelemben.

2019.02.25.
Tippek a 2020-as trogiri nyaralásodhoz
Tippek a 2020-as trogiri nyaralásodhoz

Davor Božinović horvát belügyminiszter 2020. május 9-én bejelentette, hogy Horvátország fokozatosan megnyitja a határait. Mivel Horvátország és Szlovénia is úgy döntöttek, megpróbálják megmenteni a 2020-as turisztikai szezont, számos új intézkedést vezetnek be. Horvátországban június 1-én, legkésőbb pedig június 15-én indulhat a nyaralási idény.

2020.05.13.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.