A legfinomabb dalmát borok Trogir környékéről

A legfinomabb dalmát borok Trogir környékéről
0 5659

Ha a dalmát gasztronómiáról van szó, nem feledkezhetünk meg a borokról sem, melyek kiválóan megkoronázzák a finom mediterrán vacsorát. A dalmát házi borok, főként a vörösborok a legminőségesebb mediterrán boroknak számítanak. Az utóbbi években a borászcsaládok igazán kihasználták a trogiri riviéra kedvező időjárását, és a hagyományok tiszteletben tartása mellett igazán minőséges borokat állítottak elő.

Számos horvát bor a világ legjobbjai közé tartozik, ennek ellenére sajnos Európában meglepően keveset tudunk róluk. Horvátországban közel háromszáz borvidék van, évente pedig 50 millió palack bort állítanak elő. A borok kétharmada fehér, egyharmada pedig vörösbor.

Ha a trogiri lakosokat kérdezzük, egyöntetűen azt fogják válaszolni, hogy a legjobb horvát borok Dalmáciából származnak. A Pelješac-félszigetről származó vörösborokat mindenképp érdemes megkóstolni, különös tekintettel a „Plavac Mali” fajtára. A hvari borok szintén finomak, a fehérborok közül pedig a „Pošip” emelkedik ki. A helyiek a nyári hónapokban a borokat vízzel keverve (bevanda) vagy ásványvízzel (gemišt) fogyasztják. A Trogir környékén nyaraló, borrajongó turistáknak mindenképp érdemes részt venniük egy borkóstoláson, ami igazán maradandó nyaralási élmény lesz.

Lássuk a legjobb dalmát borokat, a teljesség igénye nélkül:

  • Dingač – az egyik legismertebb horvát bor, melynek világszerte számos rajongója van. A bor a „plavac mali” szőlőfajtából készül, melyet a Pelješac-félsziget nehezen hozzáférhető területein termesztenek.
  • Pošip – Čara – különleges aromával rendelkező fehérbor, melyet a Korčula szigetén termesztett szőlőfajtákból készítenek. A fenséges íz a kiváló éghajlatnak és a talaj összetételének köszönhető.
  • Faros – kiváló vörösbor, melyet a „plavac mali” szőlőfajtából állítanak elő. A bor Hvar szigetének nyugati részéről származik, ahol a helyi történet szerint 2500 évvel ezelőtt is szőlőt termesztett a görög Pharos kolónia – innen ered a bor neve.
  • Sveta Ana – a maraština szőlőfajtából készült, különleges ízű bor a Putniković település közelében lévő Szent Anna templomról kapta a nevét, melyet szőlőskertek ölelnek körül. A legenda szerint a helyiek azért emeltek templomot, hogy megvédjék a szőlőtőkéket a betegségektől és a kártevőktől.
  • Postup – még egy kiváló vörösbor a Pelješac-félsziget lankáiról, mely a „plavac mali” szőlőfajtából készül.
  • Grk – kiváló dalmát bor, mely a „grk” szőlőfajtából készül. A „grk” szőlő Korčula szigetének homokos szőlőskertjeiben terem, a Lumbarda település környékén.
  • Bogdanuša – minőségi fehérbor, mely a Hvar szigetén termő szőlőfajtából készül. A bogdanuša egy házi szőlőfajta, mellyel kizárólag Hvar szigetén találkozhatunk.
  • Maraština – minőséges bor Lastovo szigetéről, mely dalmát szőlőfajtákból készül, melyek a sziget talajösszetételének és éghajlatának köszönhetően kiváló ízvilágúak.
  • Plavac Marjan – minőségi száraz bor, mely a Közép-Dalmáciában termő „plavac mali” szőlőfajtából készül.
  • Pelješac – minőségi félszáraz bor, mely Horvátország egyik legkeresettebb bora, de más országokban is népszerű, főként Németországban.
  • Prošek - egy ilyen felsorolásból semmiképp sem maradhat ki a tradicionális, dalmát desszertbor, a Prošek. A bor a legismertebb dalmát szőlőfajták aszalt változatából készül. A legenda szerint a Prošek bor Diocletianus római császár nagy kedvence volt.

Ha a trogiri riviérán töltjük nyaralásunkat, mindenképp érdemes megkóstolni a dalmát borok valamelyikét, hiszen gazdag ízviláguknak köszönhetően igazán maradandó élmény lesz a borkóstolás.

Hasonló cikkek
Trogir márkanévvé vált! Trogir márkanévvé vált!

Trogir egy nagy lépést tett, és az első olyan horvátországi város lett, mely márkanévvé vált. A város új branding stratégiával, szlogennel és vizuális identitással rukkolt elő és egy új promóciós videót is bemutatott. Az új stratégiának a kidolgozásában másfél év alatt, több mint száz szakember vett részt.

Bővebben
1678
Egy hosszúhétvége Trogirban – élvezd ki a nyár örömeit pár nap alatt Egy hosszúhétvége Trogirban – élvezd ki a nyár örömeit pár nap alatt

Sokan nem engedhetnek meg maguknak egy-két hét szabadságot a nyári időszakban, mások pedig akár több helyre is el szeretnének jutni a vakáció ideje alatt. Horvátország tökéletes célpont azoknak, akik csupán egy hosszúhétvégés kiruccanást terveznek, Trogir pedig számos mesés programot kínál az ide érkezőknek.

Nézzük meg, hogyan is telhet el egy négy napos hosszúhétvége Trogirban!

Bővebben
1137
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 4. rész
Trogir: 25 érdekesség a gyönyörű tengerparti városról – 4. rész

Ötrészes cikksorozatunk mai részében folytatjuk a Trogir városával kapcsolatos érdekességek felsorolását, melyet kedvcsinálóként és a nyaralási terv elkészítése során is érdemes elolvasni. Számos olyan érdekességet sorolunk fel, melyek miatt érdemes Trogirt választani a nyaralás célpontjának, a felsorolt látványosságokat pedig két strandolás között akár meg is tekinthetjük!

2020.08.03.
Hogyan tervezzünk horvátországi nyaralást 5 lépésben?
Hogyan tervezzünk horvátországi nyaralást 5 lépésben?

A horvátországi nyaralás sokaknak az év fénypontja. Végre kikapcsolódhatunk, kiélvezhetjük a nyári kalandokat és jöhetnek a pihenéssel, mókával és kirándulással fűszerezett vakációs napok. Azonban minden nyaralást egy alapos tervezés és felkészülés előz meg, mely során sokszor akadályokba futhatunk. Hol foglaljunk szállást? Hogyan jutunk el? Mit kéne megnéznünk?

Listánk segítséget nyújt a nyugodt és alapos tervezésben, hogy a horvátországi nyaralás egy álomutazás legyen, minden gondot és problémát magunk mögött hagyva!

2022.02.25.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.