A legfinomabb dalmát borok Trogir környékéről

A legfinomabb dalmát borok Trogir környékéről
0 4532

Ha a dalmát gasztronómiáról van szó, nem feledkezhetünk meg a borokról sem, melyek kiválóan megkoronázzák a finom mediterrán vacsorát. A dalmát házi borok, főként a vörösborok a legminőségesebb mediterrán boroknak számítanak. Az utóbbi években a borászcsaládok igazán kihasználták a trogiri riviéra kedvező időjárását, és a hagyományok tiszteletben tartása mellett igazán minőséges borokat állítottak elő.

Számos horvát bor a világ legjobbjai közé tartozik, ennek ellenére sajnos Európában meglepően keveset tudunk róluk. Horvátországban közel háromszáz borvidék van, évente pedig 50 millió palack bort állítanak elő. A borok kétharmada fehér, egyharmada pedig vörösbor.

Ha a trogiri lakosokat kérdezzük, egyöntetűen azt fogják válaszolni, hogy a legjobb horvát borok Dalmáciából származnak. A Pelješac-félszigetről származó vörösborokat mindenképp érdemes megkóstolni, különös tekintettel a „Plavac Mali” fajtára. A hvari borok szintén finomak, a fehérborok közül pedig a „Pošip” emelkedik ki. A helyiek a nyári hónapokban a borokat vízzel keverve (bevanda) vagy ásványvízzel (gemišt) fogyasztják. A Trogir környékén nyaraló, borrajongó turistáknak mindenképp érdemes részt venniük egy borkóstoláson, ami igazán maradandó nyaralási élmény lesz.

Lássuk a legjobb dalmát borokat, a teljesség igénye nélkül:

 • Dingač – az egyik legismertebb horvát bor, melynek világszerte számos rajongója van. A bor a „plavac mali” szőlőfajtából készül, melyet a Pelješac-félsziget nehezen hozzáférhető területein termesztenek.
 • Pošip – Čara – különleges aromával rendelkező fehérbor, melyet a Korčula szigetén termesztett szőlőfajtákból készítenek. A fenséges íz a kiváló éghajlatnak és a talaj összetételének köszönhető.
 • Faros – kiváló vörösbor, melyet a „plavac mali” szőlőfajtából állítanak elő. A bor Hvar szigetének nyugati részéről származik, ahol a helyi történet szerint 2500 évvel ezelőtt is szőlőt termesztett a görög Pharos kolónia – innen ered a bor neve.
 • Sveta Ana – a maraština szőlőfajtából készült, különleges ízű bor a Putniković település közelében lévő Szent Anna templomról kapta a nevét, melyet szőlőskertek ölelnek körül. A legenda szerint a helyiek azért emeltek templomot, hogy megvédjék a szőlőtőkéket a betegségektől és a kártevőktől.
 • Postup – még egy kiváló vörösbor a Pelješac-félsziget lankáiról, mely a „plavac mali” szőlőfajtából készül.
 • Grk – kiváló dalmát bor, mely a „grk” szőlőfajtából készül. A „grk” szőlő Korčula szigetének homokos szőlőskertjeiben terem, a Lumbarda település környékén.
 • Bogdanuša – minőségi fehérbor, mely a Hvar szigetén termő szőlőfajtából készül. A bogdanuša egy házi szőlőfajta, mellyel kizárólag Hvar szigetén találkozhatunk.
 • Maraština – minőséges bor Lastovo szigetéről, mely dalmát szőlőfajtákból készül, melyek a sziget talajösszetételének és éghajlatának köszönhetően kiváló ízvilágúak.
 • Plavac Marjan – minőségi száraz bor, mely a Közép-Dalmáciában termő „plavac mali” szőlőfajtából készül.
 • Pelješac – minőségi félszáraz bor, mely Horvátország egyik legkeresettebb bora, de más országokban is népszerű, főként Németországban.
 • Prošek - egy ilyen felsorolásból semmiképp sem maradhat ki a tradicionális, dalmát desszertbor, a Prošek. A bor a legismertebb dalmát szőlőfajták aszalt változatából készül. A legenda szerint a Prošek bor Diocletianus római császár nagy kedvence volt.

Ha a trogiri riviérán töltjük nyaralásunkat, mindenképp érdemes megkóstolni a dalmát borok valamelyikét, hiszen gazdag ízviláguknak köszönhetően igazán maradandó élmény lesz a borkóstolás.

Hasonló cikkek
Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 2. rész Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 2. rész

Čiovo szigete Közép-Dalmácia egyik gyöngyszeme, melyet híd köt össze Trogir legendás óvárosával. A sziget közel 30 négyzetkilométernyi területű, így számos hangulatos településnek ad otthont.

Bővebben
3411
Split, a tökéletes célpont egy horvátországi nyaraláshoz Split, a tökéletes célpont egy horvátországi nyaraláshoz

Split méltán ismert a Dalmáciában nyaralók körében, hiszen ez a város a térség központja – mondhatni „minden út Splitbe vezet”. Tökéletes úticél egy hangulatos nyaraláshoz, de egy Trogirban eltöltött vakáció során is érdemes betervezni egy 1 napos városnézést.

Olvasd el cikkünket és szeress bele Split városába idén nyáron!

Bővebben
701
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
6 tipp az olcsóbb nyaralásért Horvátországban
6 tipp az olcsóbb nyaralásért Horvátországban

Egy horvátországi nyaralás gyakran vetekszik egy balatoni nyaralás árával. Azonban érdemes okos döntéseket hoznunk a vakáció alatt is, mielőtt túlságosan felszöknének a költségek.

Íme 6 tipp, amivel garantáltan egy élvezetes és olcsó nyaralást tervezhetünk Horvátországba!

2022.07.20.
Segítség a csomagoláshoz – mit vigyünk magunkkal a trogiri nyaralásra?
Segítség a csomagoláshoz – mit vigyünk magunkkal a trogiri nyaralásra?

A számos nehezítő tényező és új szabály ellenére is sikeresen megszervezted a trogiri nyaralásodat, és úgy véled, hogy igazán meg is érdemled, az elmúlt hónapok megpróbáltatásai után? Remek! Segítünk csomagolni!

2020.05.13.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.