Ha a dalmát gasztronómiáról van szó, nem feledkezhetünk meg a borokról sem, melyek kiválóan megkoronázzák a finom mediterrán vacsorát. A dalmát házi borok, főként a vörösborok a legminőségesebb mediterrán boroknak számítanak. Az utóbbi években a borászcsaládok igazán kihasználták a trogiri riviéra kedvező időjárását, és a hagyományok tiszteletben tartása mellett igazán minőséges borokat állítottak elő.
Számos horvát bor a világ legjobbjai közé tartozik, ennek ellenére sajnos Európában meglepően keveset tudunk róluk. Horvátországban közel háromszáz borvidék van, évente pedig 50 millió palack bort állítanak elő. A borok kétharmada fehér, egyharmada pedig vörösbor.
Ha a trogiri lakosokat kérdezzük, egyöntetűen azt fogják válaszolni, hogy a legjobb horvát borok Dalmáciából származnak. A Pelješac-félszigetről származó vörösborokat mindenképp érdemes megkóstolni, különös tekintettel a „Plavac Mali” fajtára. A hvari borok szintén finomak, a fehérborok közül pedig a „Pošip” emelkedik ki. A helyiek a nyári hónapokban a borokat vízzel keverve (bevanda) vagy ásványvízzel (gemišt) fogyasztják. A Trogir környékén nyaraló, borrajongó turistáknak mindenképp érdemes részt venniük egy borkóstoláson, ami igazán maradandó nyaralási élmény lesz.
Lássuk a legjobb dalmát borokat, a teljesség igénye nélkül:
Ha a trogiri riviérán töltjük nyaralásunkat, mindenképp érdemes megkóstolni a dalmát borok valamelyikét, hiszen gazdag ízviláguknak köszönhetően igazán maradandó élmény lesz a borkóstolás.
A dalmáciai nyaralás szinte elképzelhetetlen az ínycsiklandozó mediterrán fogások nélkül, és még azok a turisták is megkóstolnak egy-két helyi különlegességet, akik inkább maguk főznek a nyaralás ideje alatt is.
Egy vakációt sokszor családdal, barátokkal vagy a párunkkal tervezünk meg, azonban egyedül nyaralni sokszor egy igazán felemelő élmény lehet. Ehhez nincs is jobb célpont, mint Trogir városa.
Csinálj valami igazán szokatlant és próbáld ki a szóló utazást Trogirban!