A legfinomabb dalmát borok Trogir környékéről

A legfinomabb dalmát borok Trogir környékéről
0 5743

Ha a dalmát gasztronómiáról van szó, nem feledkezhetünk meg a borokról sem, melyek kiválóan megkoronázzák a finom mediterrán vacsorát. A dalmát házi borok, főként a vörösborok a legminőségesebb mediterrán boroknak számítanak. Az utóbbi években a borászcsaládok igazán kihasználták a trogiri riviéra kedvező időjárását, és a hagyományok tiszteletben tartása mellett igazán minőséges borokat állítottak elő.

Számos horvát bor a világ legjobbjai közé tartozik, ennek ellenére sajnos Európában meglepően keveset tudunk róluk. Horvátországban közel háromszáz borvidék van, évente pedig 50 millió palack bort állítanak elő. A borok kétharmada fehér, egyharmada pedig vörösbor.

Ha a trogiri lakosokat kérdezzük, egyöntetűen azt fogják válaszolni, hogy a legjobb horvát borok Dalmáciából származnak. A Pelješac-félszigetről származó vörösborokat mindenképp érdemes megkóstolni, különös tekintettel a „Plavac Mali” fajtára. A hvari borok szintén finomak, a fehérborok közül pedig a „Pošip” emelkedik ki. A helyiek a nyári hónapokban a borokat vízzel keverve (bevanda) vagy ásványvízzel (gemišt) fogyasztják. A Trogir környékén nyaraló, borrajongó turistáknak mindenképp érdemes részt venniük egy borkóstoláson, ami igazán maradandó nyaralási élmény lesz.

Lássuk a legjobb dalmát borokat, a teljesség igénye nélkül:

 • Dingač – az egyik legismertebb horvát bor, melynek világszerte számos rajongója van. A bor a „plavac mali” szőlőfajtából készül, melyet a Pelješac-félsziget nehezen hozzáférhető területein termesztenek.
 • Pošip – Čara – különleges aromával rendelkező fehérbor, melyet a Korčula szigetén termesztett szőlőfajtákból készítenek. A fenséges íz a kiváló éghajlatnak és a talaj összetételének köszönhető.
 • Faros – kiváló vörösbor, melyet a „plavac mali” szőlőfajtából állítanak elő. A bor Hvar szigetének nyugati részéről származik, ahol a helyi történet szerint 2500 évvel ezelőtt is szőlőt termesztett a görög Pharos kolónia – innen ered a bor neve.
 • Sveta Ana – a maraština szőlőfajtából készült, különleges ízű bor a Putniković település közelében lévő Szent Anna templomról kapta a nevét, melyet szőlőskertek ölelnek körül. A legenda szerint a helyiek azért emeltek templomot, hogy megvédjék a szőlőtőkéket a betegségektől és a kártevőktől.
 • Postup – még egy kiváló vörösbor a Pelješac-félsziget lankáiról, mely a „plavac mali” szőlőfajtából készül.
 • Grk – kiváló dalmát bor, mely a „grk” szőlőfajtából készül. A „grk” szőlő Korčula szigetének homokos szőlőskertjeiben terem, a Lumbarda település környékén.
 • Bogdanuša – minőségi fehérbor, mely a Hvar szigetén termő szőlőfajtából készül. A bogdanuša egy házi szőlőfajta, mellyel kizárólag Hvar szigetén találkozhatunk.
 • Maraština – minőséges bor Lastovo szigetéről, mely dalmát szőlőfajtákból készül, melyek a sziget talajösszetételének és éghajlatának köszönhetően kiváló ízvilágúak.
 • Plavac Marjan – minőségi száraz bor, mely a Közép-Dalmáciában termő „plavac mali” szőlőfajtából készül.
 • Pelješac – minőségi félszáraz bor, mely Horvátország egyik legkeresettebb bora, de más országokban is népszerű, főként Németországban.
 • Prošek - egy ilyen felsorolásból semmiképp sem maradhat ki a tradicionális, dalmát desszertbor, a Prošek. A bor a legismertebb dalmát szőlőfajták aszalt változatából készül. A legenda szerint a Prošek bor Diocletianus római császár nagy kedvence volt.

Ha a trogiri riviérán töltjük nyaralásunkat, mindenképp érdemes megkóstolni a dalmát borok valamelyikét, hiszen gazdag ízviláguknak köszönhetően igazán maradandó élmény lesz a borkóstolás.

Hasonló cikkek
Trogir készen áll a 2020-as nyaralási szezonra! Trogir készen áll a 2020-as nyaralási szezonra!

A többéves várakozás végre kifizetődött a trogiri lakosok és a turisták számára is – az új híddal 2019-ben végre fellélegzett a közlekedés. Nincsenek többé idegesítő dugók a régi trogiri hídon, és a turistaszezon is sokkal hosszabb lett, ami főleg az óváros nyüzsgésén volt észrevehető tavaly októberben. Így hát a trogiri nyaralást most már tényleg semmi nem ronthatja el!

Bővebben
15157
Krknjaši – A Kék Lagúna Krknjaši – A Kék Lagúna

Közép-Dalmácia egyik gyönyörű strandja a Krknjaši, melyet nemrégiben a Kék Lagúna névvel illettek, hogy több turistát tudjanak idecsábítani. A név azonban nem csak egy egyszerű reklámfogás – hűen tükrözi azt, ami itt a turistákat fogadja.

Bővebben
3807
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 2. rész
Čiovo szigetének hangulatos kis települései – 2. rész

Čiovo szigete Közép-Dalmácia egyik gyöngyszeme, melyet híd köt össze Trogir legendás óvárosával. A sziget közel 30 négyzetkilométernyi területű, így számos hangulatos településnek ad otthont.

2019.08.01.
Horvátország úti kalauz - Mit érdemes megkóstolnunk a piacon?
Horvátország úti kalauz - Mit érdemes megkóstolnunk a piacon?

Horvátországi nyaralásunk során garantáltan belefuthatunk legalább egy színes, illatos, friss és izgalmas piacba, ahol rengeteg friss termék vár ránk. Ilyenkor gyakran kétségbe eshetünk a bőség zavara miatt, és bizony nehéz lehet eldönteni, hogy miből érdemes bevásárolni.

2022.11.02.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.