A legfinomabb dalmát borok Trogir környékéről

A legfinomabb dalmát borok Trogir környékéről
0 5445

Ha a dalmát gasztronómiáról van szó, nem feledkezhetünk meg a borokról sem, melyek kiválóan megkoronázzák a finom mediterrán vacsorát. A dalmát házi borok, főként a vörösborok a legminőségesebb mediterrán boroknak számítanak. Az utóbbi években a borászcsaládok igazán kihasználták a trogiri riviéra kedvező időjárását, és a hagyományok tiszteletben tartása mellett igazán minőséges borokat állítottak elő.

Számos horvát bor a világ legjobbjai közé tartozik, ennek ellenére sajnos Európában meglepően keveset tudunk róluk. Horvátországban közel háromszáz borvidék van, évente pedig 50 millió palack bort állítanak elő. A borok kétharmada fehér, egyharmada pedig vörösbor.

Ha a trogiri lakosokat kérdezzük, egyöntetűen azt fogják válaszolni, hogy a legjobb horvát borok Dalmáciából származnak. A Pelješac-félszigetről származó vörösborokat mindenképp érdemes megkóstolni, különös tekintettel a „Plavac Mali” fajtára. A hvari borok szintén finomak, a fehérborok közül pedig a „Pošip” emelkedik ki. A helyiek a nyári hónapokban a borokat vízzel keverve (bevanda) vagy ásványvízzel (gemišt) fogyasztják. A Trogir környékén nyaraló, borrajongó turistáknak mindenképp érdemes részt venniük egy borkóstoláson, ami igazán maradandó nyaralási élmény lesz.

Lássuk a legjobb dalmát borokat, a teljesség igénye nélkül:

 • Dingač – az egyik legismertebb horvát bor, melynek világszerte számos rajongója van. A bor a „plavac mali” szőlőfajtából készül, melyet a Pelješac-félsziget nehezen hozzáférhető területein termesztenek.
 • Pošip – Čara – különleges aromával rendelkező fehérbor, melyet a Korčula szigetén termesztett szőlőfajtákból készítenek. A fenséges íz a kiváló éghajlatnak és a talaj összetételének köszönhető.
 • Faros – kiváló vörösbor, melyet a „plavac mali” szőlőfajtából állítanak elő. A bor Hvar szigetének nyugati részéről származik, ahol a helyi történet szerint 2500 évvel ezelőtt is szőlőt termesztett a görög Pharos kolónia – innen ered a bor neve.
 • Sveta Ana – a maraština szőlőfajtából készült, különleges ízű bor a Putniković település közelében lévő Szent Anna templomról kapta a nevét, melyet szőlőskertek ölelnek körül. A legenda szerint a helyiek azért emeltek templomot, hogy megvédjék a szőlőtőkéket a betegségektől és a kártevőktől.
 • Postup – még egy kiváló vörösbor a Pelješac-félsziget lankáiról, mely a „plavac mali” szőlőfajtából készül.
 • Grk – kiváló dalmát bor, mely a „grk” szőlőfajtából készül. A „grk” szőlő Korčula szigetének homokos szőlőskertjeiben terem, a Lumbarda település környékén.
 • Bogdanuša – minőségi fehérbor, mely a Hvar szigetén termő szőlőfajtából készül. A bogdanuša egy házi szőlőfajta, mellyel kizárólag Hvar szigetén találkozhatunk.
 • Maraština – minőséges bor Lastovo szigetéről, mely dalmát szőlőfajtákból készül, melyek a sziget talajösszetételének és éghajlatának köszönhetően kiváló ízvilágúak.
 • Plavac Marjan – minőségi száraz bor, mely a Közép-Dalmáciában termő „plavac mali” szőlőfajtából készül.
 • Pelješac – minőségi félszáraz bor, mely Horvátország egyik legkeresettebb bora, de más országokban is népszerű, főként Németországban.
 • Prošek - egy ilyen felsorolásból semmiképp sem maradhat ki a tradicionális, dalmát desszertbor, a Prošek. A bor a legismertebb dalmát szőlőfajták aszalt változatából készül. A legenda szerint a Prošek bor Diocletianus római császár nagy kedvence volt.

Ha a trogiri riviérán töltjük nyaralásunkat, mindenképp érdemes megkóstolni a dalmát borok valamelyikét, hiszen gazdag ízviláguknak köszönhetően igazán maradandó élmény lesz a borkóstolás.

Hasonló cikkek
Gasztronómia Trogir és Čiovo környékén Gasztronómia Trogir és Čiovo környékén

A dalmáciai nyaralás szinte elképzelhetetlen az ínycsiklandozó mediterrán fogások nélkül, és még azok a turisták is megkóstolnak egy-két helyi különlegességet, akik inkább maguk főznek a nyaralás ideje alatt is.

Bővebben
3004
Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban Egyedül utazni jó! Tippek szóló vakációhoz Trogirban

Egy vakációt sokszor családdal, barátokkal vagy a párunkkal tervezünk meg, azonban egyedül nyaralni sokszor egy igazán felemelő élmény lehet. Ehhez nincs is jobb célpont, mint Trogir városa.

Csinálj valami igazán szokatlant és próbáld ki a szóló utazást Trogirban!

Bővebben
448
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Mit érdemes tudnod, ha Trogirban vagy Čiovo szigetén nyaralsz?
Mit érdemes tudnod, ha Trogirban vagy Čiovo szigetén nyaralsz?

Kevesen vannak azok, akik szeretik a nyaralás minden részletét jó előre megtervezni, azonban a spontán utazások szerelmesei számára is ajánlott, hogy néhány alapvető dologról tájékozódjanak, mielőtt útnak indulnak.

2019.06.28.
9 kihagyhatatlan strand Trogir környékén 2023-ban
9 kihagyhatatlan strand Trogir környékén 2023-ban

Trogir a dalmát térség egyik legszebb úticélja. Ez a kis település hihetetlen történelmi emlékekkel büszkélkedik, nem véletlen áll 1997 óta az UNESCO védelme alatt. Azonban nem kell aggódnunk akkor sem, ha a városnézést strandolással egészítenénk ki.

Nézzük, melyek a legjobb strandok Trogir környékén, ahová 2023-ban is érdemes ellátogatni!

2023.08.23.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.